زمان مطالعه: 10 دقیقه

افراد بسیاری هستند که دوست دارند با توجه به شرایطی که دارند کسب و کارشان را در یک کشور خارجی راه بیاندازند و برای خودشان کار کنند. یکی از بهترین مقاصد برای رسیدن به این هدف، کشور ترکیه است. چرا که کشور ترکیه، جزء کشورهای در حال توسعه با اقتصادی پررونق و پویا به شمار می‌رود و از نظر جغرافیایی و همچنین فرهنگی نیز بسیار شبیه به ایران است. علاوه بر این، ترکیه به دلیل موقعیت مکانی خود که در ناحیه مرزی اوراسیا قرار گرفته با کشورهای اروپایی و آسیایی همجوار است. به همین دلیل بازار کار این کشور ظرفیت و پتانسیل بسیار زیادی برای مشاغل جدید، کارآفرینی و سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف را دارد.

در میان شهرهای ترکیه هم استانبول با داشتن زمینه تاریخی، موقعیت و فرصت بهتری را برای کسانی که قصد کار دارند، فراهم می‌کند. اما سوال اصلی برای فردی که قصد راه‌اندازی کسب و کار در استانبول را دارد این است که چه نوع کسب و کاری را می‌تواند راه بیاندازد. چون راه‌اندازی کسب و کار در واقع نوعی سرمایه‌گذاری هست. به همین دلیل باید تمامی جوانب در نظر گرفته شود تا با مطالعه و بررسی، ریسک‌های آن به حداقل برسند.

اگر شما هم قصد راه‌اندازی کسب و کار در استانبول را دارید، مشاوران ما در آکادمی کسب و کار پاکراه تمامی اطلاعات لازم را در این زمینه از هزینه‌های زندگی گرفته تا فهرستی از کارهایی که قصد انجام آن‌ها را دارید و حتی ثبت شرکت را مورد بررسی قرار می‌دهند تا با آمادگی و یک پیش زمینه درست وارد استانبول ترکیه شوید.

همه چیز درباره راه‌اندازی کسب و کار در استانبول

ایرانیان زیادی در سال‌های اخیر به کشور ترکیه مهاجرت کرده‌اند. همان‌طور که می‌دانید یکی از لازمه‌های زندگی در این کشور بدون شک، پیدا کردن یک کار مناسب و امرار معاش است.

همه چیز درباره راه اندازی کسب و کار در استانبول

اما همانند دیگر مناطق جهان شرایط کار در ترکیه نیز ثابت نیست و به عوامل سیاسی و اجتماعی مختلفی بستگی دارد. این یعنی کار در ترکیه شرایط خاصی دارد که شاید در نگاه اول ساده به نظر برسد اما این اوضاع برای ایرانیان به عنوان اتباع خارجی پیچیده‌تر از شهروندان ترکیه است. به همین دلیل لازم است روند جداگانه و متفاوتی را از دیگران دنبال کنید و با رعایت کردن قوانین و شرایط، در این کشور مشغول به کار شوید.

مهم‌ترین قانون برای کار در ترکیه، درخواست و اخذ مجوز کار، یا به زبان ترکی «چالیشما ایزنی» هست. بدون داشتن مجوز کار نمی‌توانید در ترکیه شغلی داشته باشید یا کسب و کاری را راه‌اندازی کنید. مجوز کار در ترکیه همچنین این اجازه را نیز به شما می‌دهد تا بتوانید تابعیت این کشور را دریافت کرده و در ترکیه اقامت داشته باشید.

کسب و کارهای پردرآمد و پرطرفدار در ترکیه برای ایرانیان

برای زندگی بهتر و کسب درآمد در ترکیه باید کاری را در این کشور انجام دهید که بازار کار خوبی داشته باشد. به عبارتی برای راه‌اندازی کسب و کار در ترکیه باید با بهترین ایده‌های قابل اجرا و مشاغل دارای بازار کار خوب در استانبول آشنا باشید. اما مهم‌ترین مورد برای راه‌اندازی یا پیدا کردن شغل در ترکیه قبل از هر چیزی داشتن دانش و مهارت تخصصی است.

پس در قدم اول شما برای راه‌اندازی کسب و کار در استانبول باید در حوزه‌ای خاص تخصص داشته باشید. اگر هم ندارید، با شرکت در دوره‌های آموزشی می‌توانید به راه‌اندازی کسب و کار یا پیدا کردن شغل در استانبول بپردازید. هرچند برخی از مشاغل در ترکیه هستند که مهاجران اجازه فعالیت در آن‌ها را ندارند اما باز هم فرصت‌های شغلی بسیاری برای کار در ترکیه وجود دارد که بسیاری از آن‌ها در بین ایرانیان مهاجر در ترکیه محبوب است. از جمله عناوین شغلی پرطرفدار در بین ایرانیان عبارت‌اند از:

تدریس زبان

تدریس زبان یکی از فرصت‌های شغلی پرطرفدار در ترکیه هست که علاوه بر پرکاربردی بودنش، درآمد زیادی هم به همراه دارد. با تسلط به زبان انگلیسی یا دیگر زبان‌های رایج از جمله زبان فرانسوی، آلمانی، اسپانیایی، عربی و غیره می‌توانید تدریس خصوصی انجام دهید و کسب درآمد کنید. میانگین درآمد تدریس زبان در استانبول ترکیه به ازای هر ساعت تدریس حدود 30 لیر ترکیه است. علاوه بر این اگر شما توانایی روان صحبت کردن به زبان انگلیسی را دارید، می‌توانید به عنوان یک «سرویس دهنده به مشتریان» در یک شرکت مشغول به کار شوید.

پرستار کودک

پرستاری از کودک یا بیبی سیتر (babysitter) یکی از مشاغل پرطرفدار نه‌تنها در ترکیه بلکه در سراسر دنیا است و بازار کار خوبی دارد. اگر تخصص کافی و مدرک معتبر در این زمینه را دارید می‌توانید با استفاده از این شغل در استانبول درآمد خوبی کسب کنید.

تخصص در فروش و واردات و صادرات

تخصص در فروش یا صادرات و واردات کالا یکی از مشاغل پرتقاضا و پردرآمد در ترکیه به شمار می‌رود. دلیل این موضوع این است که ترکیه به دلیل موقعیت جغرافیایی و همسایگی با کشورهای مختلفی از جمله ایران، فرصت بسیار عالی را برای سرمایه‌گذاری در زمینه واردات و صادرات ایجاد کرده است.

مثلا پایین بودن قیمت کالاها در ایران نسبت به بازار جهانی و همچنین کمتر بودن هزینه حمل‌ونقل کالاها به دلیل نزدیکی ترکیه به ایران باعث شده صادرات کالا از ایران به ترکیه جزء تجارت سودآوری به شمار رود. از طرفی دیگر تحریم‌های ایران و کمبود برخی از کالاها در این کشور باعث شده بسیاری از افراد از طریق واردات کالا از ترکیه به ایران نیز کسب درآمد کنند. اما لازمه انجام چنین تجارتی، ثبت شرکت در ترکیه است. بعد از ثبت شرکت به راحتی می‌توانید در زمینه صادرات و واردات در این کشور فعالیت کنید.

فعالیت در دنیای دیجیتال

فعالیت‌های مرتبط با دنیای کامپیوتر و دیجیتال از جمله برنامه نویسی، طراحی وب و پشتیبانی از سایت‌ها از عناوین شغلی پرطرفدار در جهان هستند. اگر می‌خواهید کسب و کاری برای خود در ترکیه راه بیندازید، می‌توانید روی یکی از این گزینه‌ها هم فکر بکنید. از طرفی اگر مهارت کافی و تسلط قابل قبولی در این حوزه دارید، شرکت‌های زیادی در ترکیه هستند که به دنبال افراد با انگیزه و ماهر در این زمینه‌ها هستند و حقوق خوبی هم می‌دهند. پس اگر در بخش‌های سخت‌افزار و نرم‌افزار کامپیوتر و غیره تخصص دارید، بدون شک می‌توانید در بازار کار ترکیه پیشرفت کنید.

مترجمی

ترکیه از جمله کشورهای توریستی و گردشگر پذیر در دنیا است و همه ساله مسافران بسیاری از اقصی نقاط جهان به‌ویژه ایران راهی این کشور به ویژه شهر استانبول می‌شوند. اگر تسلط کافی به زبان ترکی استانبولی دارید، می‌توانید در زمینه مترجمی فعالیت کنید و از این طریق کسب درآمد کنید.

فعالیت در زمینه ساخت و ساز یا خرید ملک

ترکیه یکی از کشورهای مهاجرپذیر است و افراد بسیاری برای زندگی و اقامت این کشور را انتخاب می‌کنند؛ بنابراین این افراد در ترکیه به مسکن و هتل نیاز دارند. به همین دلیل ساخت و ساز در ترکیه نیز از دیگر فعالیت‌هایی است اگر تخصص کافی در این زمینه دارید می‌توانید از این طریق کسب درآمد کنید. علاوه بر این خرید ملک و سرمایه‌گذاری در بازار مسکن از دیگر روش‌های سرمایه‌گذاری پر طرفدار و مورد استقبال در ترکیه است. اگر شما خانه‌های به ارزش حداقل ۲۰۰ هزار دلار بخرید می توانید اقامت ترکیه را دریافت کنید. همچنین اگر ارزش ملک خریداری‌تان بیش از 400 هزار دلار باشد، می‌توانید پاسپورت ترکیه را نیز دریافت کنید.

توریست دریایی

ترکیه در کنار دریای مدیترانه قرار دارد. می‌توانید از این فرصت نهایت استفاده را بکنید و با اجاره کردن یک کشتی و برپایی تورهای گردشگری در این کشور کسب درآمد کنید. علاوه بر این موارد، سرمایه‌گذاری در بورس، راه‌اندازی یک کافه یا رستوران، سرمایه‌گذاری در حوزه سلامت و بانک‌های ترکیه، مشاغل آزاد، فریلنسری و غیره نیز از دیگر مواردی است که می‌توانید در ترکیه از طریق آن‌ها به درآمد برسید.

قوانین کار در کشور ترکیه

همه کشورها برای کار و اشتغال قوانین خاصی دارند، ترکیه نیز از این قاعده مستثنی نیست. پس قبل از مهاجرت و راه‌اندازی کسب و کار باید قوانین کار در این کشور را به طور کامل بررسی کنید. مثلا یکی از قوانین کشور ترکیه این است که برای مهاجران به این کشور فرصت‌های شغلی محدودی وجود دارد و به افراد خارجی در بخش‌هایی از جمله امنیت، حقوق، دریانوردی، پرستاری، پزشکی، دندانپزشکی، دامپزشکی، معدن، داروخانه و غیره اجازه اشتغال نمی‌دهد.

قوانین کار در کشور ترکیه

علاوه بر این کسانی که برای خودشان کسب و کاری راه انداخته‌اند قانونی در ترکیه وجود دارد که مشخص می‌کند چه خدماتی را اجازه دارند، ارائه بدهند. دلیل آن این است که بعضی خدمات در انحصار دولت ترکیه است. البته اگر مهاجران تابعیت ترکیه را داشته باشند یا با یکی از ساکنین این کشور ازدواج کنند شامل محدودیت قوانین کار نمی‌شوند.

طبق قانون، ساعات کاری در ترکیه بر اساس استانداردهای کاری حداقل 45 ساعت در هفته است. اگر میزان ساعت کاری بیشتر از این مقدار باشد به افراد اضافه کاری تعلق می‌گیرد. البته اضافه کاری هم نباید بیشتر از 270 ساعت در سال باشد. همچنین کار در ترکیه هیچ‌گونه محدودیت سنی ندارد و همه افراد می‌توانند در این کشور مشغول به کار شوند. البته پیدا کردن شغل برای افراد بالا چهل و پنج سال کمی مشکل است. همچنین برای کار در مشاغل عمومی هم به هیچ‌گونه مدرک تحصیلی خاصی نیاز نیست.

مدارک مورد نیاز برای کار در ترکیه و اخذ مجوز کار

ترکیه از جمله کشورهایی است که ایرانیان بدون ویزا می‌توانند به این کشور وارد شوند. اما برای راه‌اندازی کسب و کار یا استخدام شدن در یک شرکتی نمی‌توانید بدون دریافت مجوز کار به این کشور مهاجرت کنید. برای اخذ اجازه کار در ترکیه هم به مدارک و اسنادی نیاز دارید که عبارتند از:

  • ارائه آخرین مدرک تحصیلی به همراه ارائه ریز نمرات درسی؛
  • ارائه پاسپورت و برگه اقامت؛
  • ارائه یک قطعه عکس؛
  • داشتن دفترچه اقامت در ترکیه؛
  • ارائه کد ملی ترکیه (این کد ملی از سوی اداره امنیت ترکیه صادر می‌شود و نشان دهنده این است که حضور شما در این کشور قانونی است)؛
  • ارائه برگه درخواست الکترونیکی برای دریافت کار؛
  • برگه تاییدیه قبول درخواست کاری شما از سوی وزارت کار و امور اجتماعی کشور ترکیه؛
  • برگه تاییدیه درخواست کار از یک کارفرما، آدرس ایمیل کارفرما، کد رمز دولتی کارفرما و غیره در صورت استخدام شدن در یک شرکت.

الزامات و بایدها و نبایدهای راه‌اندازی کسب و کار در استانبول ترکیه

برای راه‌اندازی کسب و کار در استانبول ترکیه باید باید با قوانین کاری این کشور آشنا باشید. آگاهی از الزامات، مجوزها، مهارت‌ها و فرهنگ کاری این کشور در میزان موفقیت شغلی شما نقش به‌سزایی خواهد داشت. تعدادی از الزاماتی که درباره راه‌اندازی کسب و کار در ترکیه لازم است بدانید، عبارتند از:

الزامات و بایدها و نبایدهای راه اندازی کسب و کار در استانبول ترکیه

تسلط به زبان‌های متعدد و مختلف

اگر می‌خواهید به کشور ترکیه مهاجرت کنید و کسب و کاری را راه بیاندازید لازمه این کار در درجه اول مسلط بودن به زبان اصلی این کشور یعنی زبان ترکی استانبولی است. اما اگر پروسه یادگیری این زبان برای شما زمان‌بر و دشوار است بهتر است تمرکز خود را بر روی آموزش زبان انگلیسی بگذارید. اگر به زبان انگلیسی مسلط باشید شانس شما در یافتن شغل در استانبول چندین برابر خواهد شد. علاوه‌بر زبان انگلیسی اگر به زبان‌های دیگری از جمله زبان فرانسه، آلمانی و غیره نیز تسلط داشته باشید به عنوان نیروی کار متخصص در استانبول شناخته خواهید شد. در آن صورت یافتن شغل و مراحل کسب مجوز کار برای شما آسان خواهد بود.

کسب مجوز کار

همانطور که در بخش‌های قبل گفتیم برای استخدام شدن یا ساخت کسب و کار، داشتن مجوز کار یا چالیشما ایزینی لازم است. فرقی نمی‌کند قصد مشغول شدن در چه کاری را داشته باشید چرا که این مجوز برای هر نوع شغلی ضروری است. البته مجوز کار همان‌طور که از اسمش مشخص است فقط برای کار در استانبول است و برخلاف کشورهای دیگر از جمله آمریکا و کانادا هیچ ارتباطی با اخذ تابعیت و اقامت ندارد.

برخورداری از تمکن مالی

قبل از ورود به بازار کسب و کار ترکیه، بهتر است بودجه مورد نیاز برای تاسیس کسب و کار و همچنین مخارج خود را به مدت حداقل یک سال بررسی کنید. همچنین برای کسب مجوز کار لازم است توانایی مالی خود را به سفارت ترکیه اثبات کنید که به آن تمکن مالی می‌گویند. البته مقدار این تمکن مالی به نوع کسب و کار شما بستگی دارد و مقدار آن توسط دولت ترکیه مشخص می‌شود. اثبات تمکن مالی با گواهی معتبر از وزارت امور خارجه، دادگستری یا بانک‌های معتبر امکان‌پذیر است. در صورت نامعتبر بودن این گواهی امکان راه‌اندازی کسب و کار یا ثبت شرکت در استانبول ترکیه غیر ممکن است.

داشتن اطلاعات کافی قبل از ورود به بازار کسب و کار استانبول ترکیه

قبل از انجام هر کاری یا اقدامی لازم است تمامی موارد و جوانب کار را بررسی کنید. برای پیدا کردن شغل، استخدام در یک شرکتی یا تاسیس یک کسب و کار در استانبول بهتر است شرایط بازار کار، اعتبار کسب و کار، مهارت‌ها و علایق خود، قوانین کار و موارد حقوقی را به طور کامل بررسی کنید و با آگاهی کامل دست به اقدام بزنید.

اخذ سایر مجوزها

علاوه بر کسب مجوز کار، بستگی به نوع کسب و کاری که می‌خواهید راه‌اندازی کنید به مجوزهای دیگری نیز از جمله مجوز پروانه شهرداری، مجوز تاییدیه سازمان محیط‌زیست ترکیه، مجوز بهداشت و درمان، مجوز دادگستری و وزارت کار ترکیه و غیره نیاز دارید؛ بنابراین بعد از اینکه در مورد کسب و کاری که قصد انجام آن را دارید تصمیم گرفتید، می‌توانید در مورد مجوزهای مورد نیاز آن نیز اطلاعات کسب کنید.

داشتن آدرس ثابت

داشتن آدرس ثابت یکی از موارد ضروری و لازم برای ثبت شرکت است. اگر شما برای کسب و کارتان مکانی را اجاره کرده‌اید یا خریده‌اید این مکان باید یک آدرس ثابت داشته باشد تا برای دریافت مجوز کار، آن را به مراجع قانونی ترکیه اعلام کنید. بدون داشتن آدرس ثابت در ترکیه، امکان ثبت شرکت و اخذ مجوز کار امکان‌پذیر نیست.

مالیات

بعد از اینکه شرکت یا کسب و کار شما در ترکیه به ثبت رسید برای شروع کسب و کار باید حساب بانکی خودتان را با سیستم بانکی کشور ترکیه یکپارچه کنید. به این معنی کسب و کار یا شرکت شما باید یک درگاه پرداخت اینترنتی از ترکیه داشته باشد. پس از آن تمامی گردش مالی شما در سیستم مالی این کشور ثبت خواهد شد و شما موظف به پرداخت مالیات خواهید بود. کسب و کارها هم در ترکیه یا به صورت مالیات کامل (Tam Mükellefiyet) و یا به صورت مالیات ناقص (Dar mükellefiyet) مکلف به پرداخت مالیات هستند.

نکاتی مهم برای کسب و کارهایی که نیاز به درگاه پرداخت اینترنتی دارند!

  1. در نظر داشته باشید که روش یکپارچه‌سازی و اتصال درگاه پرداخت اینترنتی به حساب بانکی کشور ترکیه بسیار متفاوت‌تر از ایران است. پس باید اطلاعاتتان را در این زمینه کامل کنید.
  2. طبق قانون ترکیه تنها در صورتی قادر به استفاده از درگاه پرداخت اینترنتی و فروشگاهی خواهید داشت که فعالیت تجاری یا شرکت شما در ترکیه ثبت شده باشد. این یعنی اجازه‌ی فعالیت آزاد در این زمینه را ندارید.
  3. اگر کسب و کارتان را در ترکیه ثبت نکنید و این موضوع هنگام بررسی‌های مالیاتی مشخص شود در آن صورت ممکن است کسب و کارتان را از دست بدهید و جریمه‌های سنگینی نیز بپردازید.

اخذ اقامت در ترکیه با مجوز کار

قبل از اینکه برای اخذ مجوز کار اقدام کنید باید به فکر اجازه اقامت خود در استانبول ترکیه باشید. یعنی به محض ارائه تقاضا برای کار باید برای اقامت در ترکیه نیز تقاضایی ارائه دهید. معمولا برای ارائه مدارک فیزیکی به سازمان مربوطه 6 روز کاری فرصت دارید.

اخذ اقامت در ترکیه با مجوز کار

به محض اینکه مجوز کار شما در ترکیه مورد تایید قرار گرفت، اجازه اقامت نیز به مدت یک سال در این کشور برای شما صادر می‌شود. پس از اتمام مدت زمان اقامت موقت در ترکیه شما باید آن را تمدید کنید؛ در غیر این صورت مجبور به خروج از ترکیه خواهید شد. همچنین شرایط کار در ترکیه به گونه‌ا‌ی است که با کار کردن، علاوه بر اقامت موقت می‌توانید مجوز اقامت دائم را نیز در این کشور دریافت کنید و از مزایای آن بهره‌مند شوید.

به این صورت که طبق قانون ترکیه اگر به مدت هشت سال در این کشور کار کنید می‌توانید برای اقامت دائم درخواست دهید. مثلا بعد از گذشت هشت سال می‌توانید مدارک و مشخصات خود را به وزارت امور خارجه در ترکیه ارسال کنید تا پس از تایید اطلاعات، مجوز اقامت دائم شما صادر شود. پس از دریافت اقامت دائم می‌توانید برای دریافت پاسپورت کشور ترکیه و تابعیت در این کشور نیز اقدام کنید؛ بنابراین راه‌اندازی کسب و کار و ثبت شرکت در استانبول این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا بتوانید در این کشور کار کنید و اقامت داشته باشید.

برای راه‌اندازی کسب و کار در استانبول از چه کسی کمک بگیریم؟

در طی چند سال اخیر موج جدیدی از مهاجرت از ایران به کشور ترکیه صورت گرفته است. دلیل آن این است که ترکیه هم به ایران نزدیک است و هم از لحاظ فرهنگی نیز شباهت زیادی به ایران دارد. اما یکی از دغدغه‌های هر فردی که به ترکیه مهاجرت کرده و یا می‌خواهد مهاجرت کند، راه‌اندازی کسب و کار در آن کشور است. به همین خاطر در این مقاله در مورد راه‌اندازی کسب و کار در استانبول، مجوزهای لازم برای راه‌اندازی کسب و کار، مشاغل پرطرفدار در ترکیه برای ایرانیان، الزامات راه‌اندازی کسب و کار در استانبول و غیره صحبت کردیم.

اما اگر شما هم ترکیه را برای رسیدن به اهدافتان انتخاب کرده‌اید و انگیزه و پشتوانه‌ی مالی کافی هم برای کار در استانبول را دارید باید اطلاعاتتان را در این حوزه کامل کنید و از افراد خبره در این زمینه کمک بگیرید. تیم مشاوره کسب و کار در آکادمی مهندس پاکراه در امور راه‌اندازی کسب و کار، توسه کسب و کار، ثبت شرکت و اخذ مجوزهای لازم در ترکیه در کنار شما هستند و به شما اطلاعات لازم را در این زمینه خواهند داد.

چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
امتیاز
avatar

تحریریه آکادمی پاکراه

جمعی از محققین در زمینه کسب و کار

تیم تحریریه آکادمی ایمان پاکراه، با علم روز و تحقیق، محتواهای کاربردی و پویا در حوزه کسب و کار را ارائه می‌دهد. ما با افتخار تجربیات و دانش خود را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا شما نیز به سمت دستیابی به اهداف کسب و کار خود حرکت کنید.