انگیزه، مهمترین عامل برای انجام دادن هر کاری است. درواقع، انگیزه نیروی محرکه انسان برای حرکت در یک مسیر به شمار میرود که میتواند به دلیل یک عامل درونی یا بیرونی در او ایجاد شود.
در علم روانشناسی با توجه به موقعیتها و موضوعات مختلف، سبکهای انگیزشی متفاوتی برای انسانها در نظر گرفته میشود؛ بنابراین شناخت و تشخیص درست سبک انگیزشی هر فرد میتواند اولین قدم برای ایجاد انگیزه در او باشد. یکی از راههایی که میتوان از آن برای شناخت سبک انگیزشی افراد استفاده کرد، تست سبک انگیزشی غالب است.
در این مقاله از آکادمی کسب و کار پاکراه به بررسی تست سبک انگیزشی غالب خواهیم پرداخت؛ بنابراین، اگر به دنبال راهی برای تشخیص روش ایجاد انگیزه در خود هستید، خواندن این مقاله را به شما پیشنهاد میکنیم.
تست سبک انگیزشی غالب (DMSI) چیست؟
با توجه به اینکه انگیزه بهعنوان نیروی محرکه انسانها برای انجام کاری شناخته میشود، شناسایی و تشخیص راههای ایجاد انگیزه در افراد، گامی بسیار مهم در جهت موفقیت آنها به شمار میرود. تست سبک انگیزشی غالب که بر اساس نظریه انگیزش انسانی دیوید مککللند (David Clarence McClelland) طراحی شده است، یک ابزار بسیار مهم و کاربردی برای شناخت سبک انگیزشی افراد در علم روانشناسی به شمار میرود.
DMSI مخفف عبارت Dominant Motivational Style Inventory و به معنای پرسشنامه سبک انگیزشی غالب است.
مککللند در نظریه خود ادعا میکند که افراد از 3 نیاز خود، یعنی نیاز به موفقیت، نیاز به برقراری ارتباط با دیگران و نیاز به داشتن قدرت، انگیزه لازم برای انجام کاری را به دست آورده و بر این اساس افراد دارای سبکهای انگیزشی متفاوتی هستند.
در تست سبک انگیزشی غالب، برای شناسایی سبک انگیزشی افراد از دو متغیر منحنی چشمانداز و منحنی تسلط استفاده میشود که با تحلیل نتایج آنها میتوان روش ایجاد انگیزه در افراد مختلف را شناسایی کرد. سبک انگیزشی افراد با توجه به موقعیت و مباحث مختلف، متفاوت است که در ادامه به بررسی آنهای خواهیم پرداخت.
انواع سبک انگیزشی غالب
مککللند معتقد است که میتوان سبک انگیزشی تمامی افراد را فارغ از جنسیت، سن و فرهنگ آنها به سه دسته رابطهگرا، پیشرفتگرا و قدرتگرا تقسیم کرد.
1. سبک انگیزشی رابطهگرا
برقراری رابطه صمیمی و همکاری داشتن با افراد دیگر، عامل اصلی ایجاد انگیزه در افرادی است که دارای سبک انگیزشی رابطهگرا هستند. درواقع افراد دارای این سبک انگیزشی، تمایل زیادی به قرار گرفتن در یک گروه و هویت گروهی پیدا کردن، دارند.
در سبک انگیزشی رابطهگرا، افراد همکاری کردن را به رقابت با یکدیگر ترجیح میدهند و به دنبال ریسک بالا یا قرارگیری در موقعیتهای عدم اطمینان نبوده و از تفکر گروهی و متعلق بودن به یک گروه لذت میبرند. این افراد معمولا با نظرات و کارهایی که دیگر افراد گروه مایل به انجام آن هستند، موافقت میکنند.
2. سبک انگیزشی پیشرفتگرا
سبک انگیزشی پیشرفتگرا، به میزان سختی و دشواری تکالیفی که افراد بر عهده میگیرند، اشاره میکند. بهعنوانمثال، ممکن است افرادی وظایف راحتی را بر عهده بگیرند تا احتمال شکست در آنها کمتر باشد، یا وظایفی را انتخاب کنند که سخت باشند تا اگر متحمل شکست شدند، برای این شکست کمتر خجالتزده شوند.
افرادی که دارای این سبک انگیزشی هستند معمولا به دنبال ایجاد چالش بوده و وظایفی که با چالش همراهاند را انتخاب میکنند. این افراد، بیشتر وظایف و تکالیفی را انتخاب میکنند که از درجه سختی متوسط و زیادی برخوردار بوده و به میزان استقلال بالایی نیاز داشته باشند.
3. سبک انگیزشی قدرتگرا
در سبک انگیزشی قدرتگرا، تمایل به قدرت، عامل اصلی ایجاد انگیزه بوده و افراد تمایل زیادی به کنترل دیگران برای دستیابی به اهداف خود دارند. افرادی که سبک انگیزشی قدرتگرا دارند، معمولا به دنبال راهی برای مطیع کردن دیگران از دستورات خود و درواقع اطاعت آنها هستند. البته نباید این نکته را نادیده گرفت که تایید و تحسین دیگران موجب ایجاد انگیزه در این افراد نمیشود.
افراد دارای سبک انگیزشی قدرتگرا در مباحث گروهی از قاطعیت بالایی برخوردار بوده و تمایل بیشتری به ستیزهجویی دارند. این افراد در زمانی که احساس بیقدرتی و عدم کنترل میکنند، دچار حس درماندگی شدید میشوند.
چرا تست سبک انگیزشی غالب مهم است؟
همانطور که پیش از این نیز گفته شد، انگیزه، نیروی حرکت انسانها برای رسیدن به یک هدف است؛ بنابراین، شناخت آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. یکی از راههای شناخت این مهم، انجام تستهای روانشناسی معتبر مانند تست سبک انگیزشی غالب است.
انجام این تست از این جهت حائز اهمیت است که موجب میشود افراد راههای ایجاد انگیزه در خود را شناسایی کنند و از طریق انجام آنها، انرژی و انگیزه خود را برای رسیدن به یک هدف افزایش دهند و در این مسیر کارایی و عملکرد بهتری از خود نشان دهند.
از سوی دیگر با توجه به اینکه، اولین قدم برای افزایش مهارتهای شخصی و کاری، شناخت فردی است؛ انجام تست سبک انگیزشی غالب میتواند گام مهمی در این زمینه باشد. درواقع، با انجام این تست میتوانید با شناخت بهتری به کسب مهارتهای مورد علاقه خود بپردازید.
علاوه بر این، شناخت سبک انگیزشی این فرصت را برای افراد فراهم میکند تا روحیات خود را بهتر بشناسند و با توجه به آنها شغل مناسب خود را انتخاب کنند. این موضوع باعث میشود تا افراد علاوه بر سازگاری بهتر با محیط کار خود، در این محیط از بازدهی بالاتری نیز برخوردار باشند که این نکته میتواند موجب موفقیت بیشتر آنها در مسیر کاری شود.
کاربرد تست سبک انگیزشی غالب در سازمان
در کنار مزایای فردی تست سبک انگیزشی غالب، از این تست میتوان در بخشهای مختلف یک سازمان برای افزایش بهرهوری و کارایی آن سازمان نیز استفاده کرد. فرایند جذب و استخدام، فرایند توسعه سازمانی و فرایند رهبری و هدایت تیم از مهمترین فرایندهایی هستند که میتوان از مزایای این تست در آنها بهرهمند شد.
1. فرایند جذب و استخدام نیرو
استفاده از تست سبک انگیزشی غالب برای جذب و بهکارگیری نیروهای یک سازمان، این فرصت را برای مدیران فراهم میکند تا افراد مناسب برای هر شغل را انتخاب و جذب کنند. درواقع، از این تست میتوان برای تطابق و سازگاری بین شغل و شاغل استفاده کرد.
2. فرایند توسعه سازمانی
یکی از مهمترین عاملهای توسعه هر سازمان، ایجاد انگیزه در بین اعضای آن است؛ بنابراین میتوان از تست سبک انگیزشی غالب برای شناسایی عامل ایجاد انگیزه افراد مختلف در سازمان استفاده کرد تا از این طریق انگیزه کافی را در آنها برای پیشبرد کارها ایجاد کرد. به عبارت بهتر، از این تست میتوان برای تعیین نقش افراد و ایجاد انگیزه در آنها استفاده کرد.
3. فرایند رهبری تیم
تقسیم وظایف یکی از کارهای مهم مدیران یک سازمان به شمار میرود. رهبران یا مدیران یک سازمان میتوانند با استفاده از تست سبک انگیزشی غالب، روحیه و سبک انگیزشی افراد و نیروهای خود را شناسایی کرده و وظایف متناسب با روحیاتشان را به آنها محول کنند تا آنها بیشترین کارایی را برای سازمان به همراه داشته باشند.
سخن پایانی
تست سبک انگیزشی غالب، یکی از تستهای معتبر در زمینه شناخت فردی به شمار میرود که بر مبنای تئوری انگیزش انسانی مککللند ایجاد شده است. بر اساس این تست، انگیزه افراد برای انجام هر کاری از سه نیاز اصلی آنهای یعنی نیاز به قدرت، نیاز به همکاری و ارتباط با دیگران و نیاز به موفقیت سرچشمه میگیرد. انجام این تست، ضمن مزایای فردی زیادی که به همراه دارد، در توسعه و پیشرفت یک سازمان نیز میتواند موثر باشد.
آیا تست سبک انگیزشی غالب را انجام دادهاید؟ نظر شما درباره این تست و نتایج آن چیست؟ به نظر شما آیا میتوان با استفاده از این تست به شناخت بهتری از خود رسید؟ شما چه تست روانشناسی دیگری برای شناخت فردی معرفی میکنید؟