شغل از ابتدای بشریت یکی از مهمترین ارکان زندگی هر فرد بوده و همچنان نیز هست. جدا از جنبه مالی و تامین نیاز های اساسی هر فرد به وسیله شغل و درآمد، داشتن شغل به فرد احساس ارزشمندی، هدفمندی و هویت اجتماعی میدهد. در جهان امروزه داشتن شغل نه فقط برای کسب درآمد، بلکه عامل مهمی برای شکل گیری شخصیت، اعتماد به نفس، استقلال و رضایت از زندگی است.
در این مقاله از آکادمی کسب و کار پاکراه، به بررسی ابعاد مختلف اهمیت داشتن شغل، از جنبه های فردی تا تاثیرات اجتماعی آن خواهیم پرداخت. از شما دعوت میکنیم تا انتها همراهمان بمانید و حتی اگر سوالی در این خصوص داشتید، در قسمت پرسش و پاسخ سایت یا نظرات همین مطلب بیان کنید تا بلافاصله به شما پاسخ دهیم.
9 دلیل برای اینکه چرا باید شغل داشته باشیم؟
خیلی وقت ها شده که همه ی ما وقتی خیلی خسته میشویم یا تحت فشار قرار میگیریم، میگوییم که “اصلا من چرا باید کار کنم؟ خسته شدم، کاش میشد یه حساب بانکی پر از پول داشتم که هیچوقت تموم نمیشد!”
اما موضوع فقط درآمد و پول نیست؛ دلایل مختلفی وجود دارد که باعث کارکردن انسان ها میشود. در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
دلایل | توضیح |
1. احساس ارزشمندی و توانمندی | با داشتن شغل، فرد احساس میکند که نقش موثری در جامعه ایفا میکند احساس ارزشمندی و توانمندی او تقویت میشود. |
2. احساس استقلال | اشتغال، علاوه بر استقلال مالی، حس خود اتکایی و مسئولیت پذیری را نیز تقویت میکند. |
3. احساس عزت نفس | داشتن شغل، بازخوردهای مثبت از سوی دیگران را به همراه دارد که این امر به تقویت عزت نفس درونی فرد کمک میکند. |
4. کاهش احتمال ابتلا به بیماری های روانی و جسمی | افراد شاغل از سلامت روان و حتی سلامت جسمی بیشتری برخوردارند. |
5. کسب هویت شغلی | داشتن شغل به درک جامع تر از خود و شکل گیری هویت فردی کمک شایانی میکند. |
6. داشتن جایگاه اجتماعی | شغل فرد را از پوچی و مصرف گرایی دور میکند و به او جایگاه و اعتبار اجتماعی میبخشد. |
7. الگو بودن برای دیگران | افراد شاغل میتوانند الگوی مثبتی برای نسل جوانتر باشند. |
8. کمک به اقتصاد و پویایی جامعه | اشتغال افراد، منجر به تولید کالا و ارائه خدمات شده و به عنوان پایه اقتصاد جامعه عمل میکند. |
9. انجام رسالت انسانی | شغل به افراد کمک میکند تا در مسیر رسالت انسانی خود قرار گیرند و برای اهداف شخصی و جمعی تلاش کنند. |
در ادامه این دلایل را مفصل تر بررسی میکنیم.
1. احساس ارزشمندی و توانمندی
اینکه هر فردی به عنوان یک انسان احساس ارزشمندی داشته باشد، به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از مهمترین این عوامل، داشتن شغل است. هر فردی باید به عنوان یک انسان کاری برای انجام دادن داشته باشد.
منفعل بودن و کار نکردن باعث ایجاد خودپنداره منفی فرد نسبت به خود میشود. زمانی که فرد در یک محیط کاری مشغول است احساس میکند که نقش موثری در جامعه ایفا کرده و حضور و وجود او معنا و تاثیر دارد. این احساس باعث شکل گیری احساسات مثبتی مثل ارزشمندی، توانمندی و مهم بودن میشود.
پس ترس و دو دلی را کنار بگذارید و به دنبال شغل مناسب خود بگردید!
2. احساس استقلال
اگر شما فردی شاغل باشید حتما یکی از لذت بخش ترین احساسی که تجربه کرده اید، احساس استقلال است. احساس استقلال تنها به معنی آزادی مالی نیست، هرچند که آزادی مالی هم خیلی مهم است، اما موارد دیگری هم مثل خوداتکایی و مسئولیت پذیری وجود دارد که داشتن استقلال باعث شکل گیری آنها میشود.
فردی که شاغل است برای خود برنامه ریزی دارد و انجام برنامه ها به او علاوه بر احساس توانمندی، احساس رضایت هم میدهد. این فرآیند شخصیت فرد را قوی تر و سالم تر میکند و فرد میتواند هنگام بحران تصمیمات بهتری بگیرد.
البته خیلی بهتر است که این تصمیمات عاقلانه و منطقی باشد که ماحصل زحماتتان هدر نرود.
3. احساس عزت نفس
عزت نفس یعنی ارزشی که فرد برای خودش قائل است و احترامی که نسبت به خودش احساس میکند. یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر داشتن احساس عزت نفس، داشتن شغل و احساس مفید بودن در زندگی و جامعه است.
وقتی فرد در کاری مشغول است و از توانایی ها و زمان خود به بهترین شکل استفاده میکند، از دیگران بازخورد مثبت دریافت کرده و احساس ارزشمندی و عزت نفس درونی او تقویت میشود. داشتن شغل باعث میشود که فرد به اهداف خود برسد و همین موضوع باعث تقویت احساس توانمندی و عزت نفس میشود.
4. کاهش احتمال ابتلا به بیماری های روانی و جسمی
شاید وقتی این تیتر را ببینید از خودتان بپرسید شغل داشتن چه ارتباطی به بیماری جسمی و روانی دارد. اما تحقیقات نشان داده اند که افرادی که شغل مناسبی دارند از سلامت روان بیشتری برخوردار هستند.
حتما تا به حال این جمله را از شخصی که زمان زیادی را در خانه میگذراند و به اصطلاح بیکار است شنیده اید “در و دیوار خونه داره منو میبلعه”. شاغل بودن باعث کاهش فکر و خیال می شود، باعث میشود که بیشتر با دیگران ارتباط برقرار کنیم و همین تعاملات اجتماعی و داشتن ساختار و برنامه روزانه که از مزایای شاغل بودن است و به فرد احساس ارزمندی و مفید بودن می دهد، باعث کاهش استرس، اضطراب و افسردگی میشود.
5. کسب هویت شغلی
یکی از اصلی ترین و مهمترین دلیلی که انسان ها باید شغل داشته باشند، کسب هویت شغلی است. وقتی فردی شاغل می شود، با گذشت زمان مهارت ها و مسئولیت هایی را می آموزد، هر چند وقت یکبار خود را با آموزش ارتقا میدهد، با دیگران تعامل و ارتباط برقرار میکند و درک کامل و جامعی از خود به عنوان یک انسان به دست می آورد.
داشتن شغل نه تنها برای کسب درآمد بلکه عامل مهمی برای شکل گیری شخصیت هر فرد است.
6. داشتن جایگاه اجتماعی
هر فردی علاوه بر جایگاه فردی، نیاز به داشتن جایگاه اجتماعی هم دارد. وقتی شما شغلی دارید و کاری انجام میدهید، از پوچ بودن و مصرف گرایی فاصله میگیرید و در اجتماع حرفی برای گفتن دارید. داشتن شغل باعث میشود که دیگران شما را قابل احترام بدانند و برای شما ارزش قائل شوند.
به دست آوردن جایگاه اجتماعی منجر به شکل گیری هویت اجتماعی نیز میشود. وقتی شما خود را یک معلم، یک کارمند، یک وکیل و… معرفی میکنید، فقط شغل خود را عنوان نمی کنید، بلکه در حال توصیف ارزش ها و شخصیت خود هستید.
7. الگو بودن برای دیگران
مرد یا زن، جوان یا میانسال اهمیتی ندارد. هر فردی میتواند الگویی برای دیگران به ویژه برای افراد جوان تر از خودش باشد. مادرها و پدرها الگوی بسیار مهمی برای فرزندان خود هستند و این فرزندان آینده یک جامعه را رقم میزنند.
چه خوب است که فرزندان از والدین شاغل خود و لایف استایل مفید آنها الگوبرداری کنند و خودشان را برای داشتن شغل و کار کردن در آینده آماده کنند. برای خود برنامه ریزی کرده و با انگیزه بیشتری اهداف خود را دنبال نمایند.
8. کمک به اقتصاد و پویایی جامعه
هر فردی علاوه بر فردیت خودش، عضو جامعه ای است که با داشتن شغل در ارتقا و پیشرفت آن تاثیر بسزایی دارد. وقتی افراد کار میکنند، در حال تولید کالا یا ارایه خدمات هستند. این تولید و خدمات، پایه اصلی اقتصاد هر جامعه است.
داشتن شغل باعث درآمد زایی افراد میشود، این پروسه به رونق کسب و کارها کمک میکند، پول در جامعه می چرخد و این خود باعث بالا رفتن درآمد ملی میشود. جامعه ای که اکثر افراد در آن شاغل هستند، جامعه ای زنده تر، پویاتر، فعال تر است.
این جامعه کمتر دچار رکود، نا امیدی و پسرفت میشود. همچنین فقر و بیکاری کاهش می یابد و همبستگی، نظم اجتماعی و امید به آینده بیشتر می شود.
9. انجام دادن رسالت خود به عنوان یک انسان
هر انسانی رسالت مخصوص به خود را در این جهان دارد. داشتن شغل به افراد کمک می کند که به عنوان یک انسان در مسیر رسالت انسانی خود قرار بگیرند و برای دستیابی به اهداف شخصی خود در وهله اول، و بعد از آن برای اهداف جمعی و به وجود آمدن جامعه ای بهترتلاش کنند.
کار کردن یعنی ساختن، ساختن یک خانه، ساختن یک ایده و یا ساختن یک جامعه. رسالت انسان ساختن و آباد کردن جهان است و نه فقط مصرف کردنش. وقتی شغل با ارزش های انسانی همسو شود، به زندگی معنا می بخشد و این معنابخشی به انسان این احساس را انتقال میدهد که من دارم چیزی فراتر و بزرگ تر از خودم تلاش میکنم.
برای انتخاب شغل از چه کسی مشاوره بگیریم؟
در این مطلب سعی کردیم شما را با اهمیت داشتن شغل آشنا کنیم. این مطلب برای کسانی مفید است که:
- قصد وارد شدن به دنیای کسب و کار را دارند و برایشان سوال است که اصلا چرا باید کار کنیم؟
- به دنبال یافتن معنا و هدف در زندگی خود هستند.
- از کارکردن و شغل خود خسته شده اند.
- کار کردن را یک اجبار میدانند.
- تصور میکنند فقط برای حقوق باید کار کنند.
- به دنبال توسعه و رشد شخصی خود و جامعه هستند.
باید دیدگاهمان به شغل را تغییر دهیم و آن را نه فقط به عنوان یک وظیفه، بلکه به عنوان بخش مهمی از رسالت انسانیمان برای بهتر زیستن، بهتر ساختن و بهتر ماندن ببینیم.
در آکادمی پاکراه با شناسایی نیازها، ارزشها و باورهایتان، شما را در شناخت بیشتر و بهتر شخصیتتان یاری میکنیم و با انتخاب شغل مناسب ویژگی های خاص خودتان، شما را در یافتن هدف و معنای اصلی زندگیتان هدایت خواهیم کرد. برای دریافت مشاوره شغلی، با ما تماس بگیرید یا فرمهای مشاوره را پر کنید.
روی دکمه «مشاوره آنلاین» کلیک کنید تا مهندس ایمان پاکراه و تیم آکادمی پاکراه بهصورت آنلاین و کاملاً رایگان راهنماییتان کنند.
مشاوره آنلاین