طبق آمار، تا سال ۱۴۰۵، تقاضا برای برای مهندسان برق در ایران به ۳۵ درصد افزایش پیدا میکند؛ پس میتوان اینطور برداشت کرد که رشته برق صنعتی، یک رشته آیندهدار است!
همانطور که میدانید فناوری به سرعت در حال پیشرفت است و مهندسان برق، در قلب این تحولات قرار دارند. دانشجویان این رشته، در طول تحصیل با مهارتهایی مثل تعمیر و نگهداری ماشین و زبان PLC آشنا و آماده ورود به بازار کار میشوند.
تقاضای بالا برای ورود به این رشته، باعث شد ما تصمیم بگیریم در این مطلب از آکادمی کسب و کار پاکراه، درمورد شغل های رشته برقی صنعتی، مهارتهای مورد نیاز آنها و چالشهایی که دارند صحبت کنیم.
از شما دعوت میکنیم تا انتها همراهمان بمانید و در پایان این مطلب، اگر همچنان سوال یا شبههای در ذهنتان باقی ماند، کامنت بگذارید یا در بخش پرسش و پاسخ سایت مطرح کنید تا بلافاصله پاسخگویتان باشیم!
- آشنایی با رشته برق صنعتی
- فرصتهای شغلی رشته برق صنعتی
- تجهیزات برق صنعتی
- وظایف برق کاران صنعتی
- آینده شغلی رشته برق صنعتی
- تغییرات شغلهای رشته برق صنعتی
- چالشهای رشته برق صنعتی
- مهارتهای ورود به رشته برق صنعتی
- تیپهای شخصیتی مناسب
- راههای ورود به رشته برق صنعتی
- تحصیل
- دورههای آموزشی
- از چه کسی مشاوره بگیریم؟
آشنایی با رشته برق صنعتی
رشته برق صنعتی (Industrial Electrical Engineering) از رشتههای کار و دانش و یکی از زیرشاخههای رشته برق است. هدف رشته برق صنعتی، پرورش افرادی است که بتوانند با الکتروموتورهای تک فاز و دوفاز کار کنند، انواع کابل کشی را یاد بگیرند و تبدیل به یک نیروی ماهر، برای کار در نیروگاهها و صنایع مختلف شوند.
واژه صنعتی در این رشته به این معنی است که دانشجویان، کاربرد برق در صنعت را یاد میگیرند. یعنی، مهارت ایجاد و اتصال، تنظیم جریان الکتریکی، نظارت بر کنتور، ترانس، کلید، مدارات، تابلو برقها و … را در کارخانهها، تولیدیها، نیروگاهها و… برعهده دارند.
فرصتهای شغلی رشته برق صنعتی
برقکاران صنعتی، فرصتهای شغلی بی شماری پیش رو دارند. آنها بعد از فارغالتحصیلی میتوانند در یکی از موقعیتهای زیر مشغول به کار شوند:
عنوان شغل | وظایف |
1. تکنسین برق صنعتی |
|
2. برنامهنویس PLC |
|
3. طراح برق صنعتی |
|
4. متخصص ابزار دقیق |
|
5. کارشناس اتوماسیون صنعتی |
|
6. برقکار مستقل |
|
7. نیروی فنی در سازمانها |
|
آشنایی با ۷ مورد از تجهیزات مورد نیاز برقکاران صنعتی
برقکاران صنعتی، علاوه بر کار با پیچگوشتی، فازمتر، سیمچین و انبردست، کار با تجهیزات زیر را هم باید بلد باشند:
- کنتاکتور
- کلید مینیاتوری
- کلید حرارتی
- کلید اتوماتیک
- رله بی متال
- ترمینال ریلی
- شاسی
اینها تجهیزات اصلی برق صنعتی هستند که در ادامه آنها را شرح میدهیم:
1. کنتاکتور
کنتاکتور یک کلید الکترومغناطیسی است و در موارد زیر به کار میرود:
- کنترل جریان الکتریکی
- قطع و وصل جریان
- گرمکن الکتریکی
- مدارات
- بانک خازنی
- و….
2. کلید مینیاتوری
به این وسیله فیوز مینیاتوری یا کلید الکترومکانیکی خودکار هم میگویند و برای محافظت در برابر جریات اضافه استفاده میشود. وظیفه کلید مینیاتوری، قطع جریان برای مدتی کوتاه و وصل کردن مجدد آن است.
3. کلید حرارتی
کلید حرارتی یک محافظ است و در مسیر جریان نصب میشود. این کلید در زمان اضافه بار، جریان را قطع میکند.
4. کلید اتوماتیک
این کلید هم یک کلید محافظ است؛ یعنی در زمان اضافه بار یا اتصال کوتاه، جریان را قطع میکند. کلید اتوماتیک در دستگاههای زیر استفاه میشود:
- مدارات روشنایی
- مراکز صنعتی
- دستگاههای صنعتی
- و…
5. رله بی متال
این وسیله به کنتاکتور وصل شده و زمانی که جریان از حد مجاز بالاتر میرود، جریان را قطع و به این صورت، از موتور محافظت میکند.
6. ترمینال ریلی
ترمینال ریلی یا تابلویی، یک رابط متصل کننده است و روی تابلو برق نصب میشود.
7. شاسی
پوش باتون یا شستی برای قطع و وصل کردن مدار با دست به کار میرود. کنتاکت باز با رنگ سبز برای صل کردن و کنتاکت قرمز بسته برای قطع کردن مدار است.
وظایف و مسئولیتهای برق کاران صنعتی
بالاتر اشاره کردیم که شغل های رشته برق صنعتی بسیار متنوع و گسترده هستند؛ به همین دلیل، برقکاران صنعتی وظایف گستردهای دارند. وظایف این افراد به نسبت محیطی که در آن کار میکنند متفاوت است.
با این حال، برقکاران صنعتی فارغ از محیطی که در آن مشغول به کار هستند، یک سری وظایف عمومی دارند که شامل موارد زیر میشود:
- طراحی و اجرا تابلو برق صنعتی (مهمترین وظیفه)
- بازدید و بررسی عملکرد تابلو برق های صنعتی
- وارد بودن به برنامه نویسی PLC تجهیزات صنعتی
- تعمیر سیستم PLC و مراقبت از آن
- سیم کشی و نصب تابلوهای توزیع و تولید برق
- وارد بودن به سیم کشی مدارات الکتریکی
- خدمات نصب و تعمیر موتورهای الکتریکی
آینده شغلی رشته برق صنعتی
برق صنعتی یکی از مهمترین رشتهها برای پیشرفت صنعت و فناوری است، فارغالتحصیلان این رشته نقش مهمی در پیشرفت صنعت کشور دارند. نیاز به حضور این متخصصین در کشور غیر قابل انکار است؛ از این رو، این حوزه شغلی، بازار کار داغی دارد.
فارغالتحصیلان رشته برق صنعتی میتوانند در زمینههای طراحی و مهندسی سیستمهای برقی، نظارت بر نصب تجهیزات، تعمیر و نگهداری دستگاهها و مدیریت پروژهها کار کنند. این افراد در صنایع برق، خودرو، انرژی و الکترونیک با دستمزدهای بالا مشغول به کار میشوند.
تغییرات شغلهای رشته برق صنعتی در آینده
بسیاری از افراد دوست دارند از آینده شغل مورد نظرشان باخبر باشند. ما در این بخش، بعضی از تغییرات احتمالی رشته برق صنعتی در آینده را بررسی میکنیم تا شما عزیزان چشم انداز بهتری از این رشته داشته باشید:
1. رشد هوش مصنوعی
پیش بینی میشود هوش مصنوعی در صنعت برق اهمیت بالایی پیدا کند؛ چون خودروهای برقی، خانهها و ماشینهای هوشمند، به سرعت در حال بیشتر شدن هستند. نتیجه اینکه برقکاران صنعتی با پیوند بین انسان و هوش مصنوعی، میتوانند تغییرات بزرگی را در جهان رقم بزنند.
2. اتوماسیون و رباتیک
یکی دیگر از تغییراتی که در رشته برق صنعتی به وجود خواهد آمد، استفاده از رباتیک و اتوماسیون است. استفاده از رباتها در محیطهای صنعتی، میتواند شکل جدیدی از ایمنی و دقت را به جهان عرضه کند.
3. انرژی های تجدیدپذیر
درحال حاضر استفاده از انرژیهای تجدید پذیر رایج شده است و انتظار میرود در آینده بیشتر شود. این تغییر باعث افزایش نیروگاههای خورشیدی و فرصتهای شغلی جدید برای برقکاران صنعتی میشود.
۳ چالش بزرگ ورود به شغل های رشته برق صنعتی و راهکار آنها
قبل از اینکه بخواهید وارد این رشته یا شغلهای آن شوید، لازم است بدانید ۳ چالش بزرگ سر راه شما وجود دارد که دانستن آنها، موجب رویارویی بهتر با آنها میشود. این چالشها را در ادامه بررسی میکنیم:
۱. یادگیری مبانی ریاضی و فیزیک
بزرگترین چالش افرادی که وارد این حوزه میشوند، یادگیری مباحث ریاضیاتی و فیزیکی سخت و پیچیده است. اگرچه یادگیری مبانی این درسها برای ورود به رشته کافی به نظر میرسد؛ اما برای پیشرفت در این رشته و طراحی سیستمهای برقی، یادگیری مباحث پیچیده اهمیت دارد.
۲. کار با تجهیزات و ابزارهای پیچیده
ورود به مشاغل برق صنعتی یعنی کار با تجهیزات و ابزارهای پیچیده! PLC، تابلو برق، موتورها، سیستمهای کنترل و… تجهیزات پیچیدهای هستند که برای کار با آنها، باید مهارت داشته باشید.
۳. رعایت اصول ایمنی
سومین و مهمترین چالش، حفظ نکات ایمنی حین کار است! همانطور که میدانید کار با برق فشار قوی بسیار خطرناک است و یک اشتباه کوچک، میتواند حوادث جبران ناپذیری رقم بزند. برقکاران صنعتی باید همیشه اصول ایمنی را رعایت کرده و مهارت کافی در کار با تجهیزات داشته باشند.
۶ مهارت ضروری برای ورود به شغل های رشته برق صنعتی
هر شغلی صرورتهای خاص خود را دارد که ضامن موفقیت افراد در آن زمینه است. برای ورود به شغل برق صنعتی هم داشتن مهارتهای زیر، ضروری به نظر میرسد.
۱. مهارت کار با تابلو برق
تابلو برق یکی از مهمترین تجهیزات برق صنعتی و برای متصل کردن اجزای یک ماشین صنعتی به کار میرود. از تابلوهای برق معمولا در ایستگاههای برق و مبدل، ایستگاههای توزیع، پالایشگاهها و کارخانههای صنعتی استفاده میشود. توانایی طراحی، نصب و تعمیر تابلو برق، برای برقکاران صتعتی ضروری است.
۲. تسلط به PLC یا کامپیوتر دیجیتال
اگرچه PLC یک دستگاه تمام اتوماتیک برای تشخیص اختلالات و عیوب است؛ با این حال، یک برقکار صنعتی باید به برنامه نویسی PLC مسلط باشد.
۳. قدرت بدنی بالا
کارهای عملی و فنی، به قدرت بدنی بالایی نیاز دارند. یک برقکار باید توان ایستادن طولانی یا گذراندن شیفتهای طولانی در شب (در برخی مشاغل) را داشته باشد.
۴. روحیه کار گروهی
در برخی پروژههای برق صنعتی، نیاز به کار گروهی است و برقکاران باید روحیه کار گروهی و مهارت ارتباطی خوبی داشته باشند.
۵. توانایی کار در ارتفاعات
این مهارت یک مهارت ضروری نیست؛ اما کسانی که میتوانند به راحتی در ارتفاع کار کنند، پیشرفت خوبی در شغل برقکاری صنعتی خواهند داشت.
۶. هماهنگی ذهن و بدن
در برقکاری صنعتی لازم است آنچه در ذهن دارید را به صورت عملی پیاده سازی کنید؛ بنابراین هماهنگی بالای بین ذهن و بدن میتواند کار شما را راحتتر کند.
تیپهای شخصیتی مناسب برای شغل های رشته برق صنعتی
بسیاری از افراد تنها ملاکشان برای ورود به یک شغل، دستمزد بالاست. نظر شما چیست؟ بنظرتان بهتر نیست که قبل از ورود به یک ویژگیهای شخصیتی، علایق و مهارتهای خود را ارزیابی کنیم؟
بر اساس تست MBTI برخی از تیپهای شخصیتی مناسب برای شغل برق صنعتی، تیپهای شخصیتی ISTJ (حسی و منطقی) وESTP (جسور و پرانرژی) هستند که در ادامه دلیل مناسب بودن آنها را گفتهایم.
1. تیپ شخصیتی ISTJ (حسی و منطقی)
افراد ISTJ معمولا منطقی، دقیق و قابل اعتماد هستند و به جزئیات توجه زیادی دارند. این افراد ترجیح میدهند که با اطلاعات واقعی و قابل اندازهگیری کار کنند.
علت مناسب بودن:
- تفکر منطقی: این ویژگی به حل مسائل و عیبیابی سیستمهای برقی کمک میکند.
- دقت و نظم: این ویژگی موجب رعایت دقت و نظم در نصب تجهیزات و نگهداری از آنها میشود.
- تعهد: ISTJها مسئولیتپذیر هستند و این ویژگی برای پروژههای برق صنعتی بسیار مهم است.
2. تیپ شخصیتی ESTP (جسور و پرانرژی)
افراد ESTP معمولا پرانرژی، عملگرا و ماجراجو هستند، قدرت تصمیمگیری بالایی دارند و از تجربیات عملی و حل مشکلات لذت میبرند.
علت مناسب بودن:
- عملگرا بودن: فعالیتهای فنی در برق صنعتی که به عملکرد سریع نیاز دارند، برای ESTPها جذاب است.
- جسارت: توانایی مدیریت شرایط بحرانی و قدرت تصمیم گیری سریع، باعث میشود ESTPها در موقعیتهایی مثل تعمیرات فوری یا عیبیابی تجهیزات، عملکرد خوبی داشته باشند.
- انعطافپذیری: این افراد به راحتی با تغییرات سازگار میشوند و میتوانند با چالشهای مختلف دست و پنجه نرم کنند.
راههای ورود به شغلهای رشته برق صنعتی
برای رسیدن به شغلهای جذاب و پردرآمد رشته برق صنعتی، دو راه وجود دارد:
- تحصیل
- شرکت در دوره آموزشی
در ادامه چند و چون این راهها را بررسی میکنیم.
1. یادگیری برق صنعتی از طریق تحصیل
رسیدن به برق صنعتی از ۳ راه امکان پذیر است:
- مدارس فنی و حرفهای
- مدارس کار و دانش
- تحصیل در رشته ریاضی فیزیک و شرکت در کنکور سراسری
2. یادگیری برق صنعتی با شرکت در دورههای آموزشی
آموزشگاههای زیادی هستند که افراد را در دوره برق صنعتی درجه ۱ یا ۲ آموزش میدهند. این آموزشگاهها مهارتهای کار با تجهیزات و دیگر مهارتهای مورد نیاز را به این افراد آموزش داده و آنها را برای ورود به بازار کار آماده میکنند.
برای انتخاب شغلهای رشته برق صنعتی، از چه کسی مشاوره بگیریم؟
برق صنعتی دنیایی گسترده، پر رمز و راز و هیجان انگیز است که آینده بسیار درخشانی دارد. این رشته در هنرستانهای فنی و حرفهای و کار و دانش تدریس میشود و هدف آن آموزش نیروی کار ماهر برای کار در صنایع مختلف است.
افرادی که این رشته را خواندهاند و مهارتهای لازم را کسب کردهاند میتوانند در مشاغلی با دستمزد بسیار بالا مشغول به کار شوند. اگر میخواهید بدانید چطور و کجا میتوانید مشغول به کار شوید، کافی است از خدمات مشاوره شغلی آکادمی پاکراه بهره ببرید.
مشاورین ما بعد از بررسی استعدادها، مهارتها و علایق شما عزیزان، به خوبی شما را در این زمینه راهنمایی کرده و مسیر تحصیلی و شغلی شما را هموارتر خواهند کرد!
روی دکمه «مشاوره آنلاین» کلیک کنید تا مهندس ایمان پاکراه و تیم آکادمی پاکراه بهصورت آنلاین و کاملاً رایگان راهنماییتان کنند.
مشاوره آنلاین