همه بخشهای زندگی یک فرد، تحت تاثیر تیپ شخصیتی او است، از این رو شناخت شخصیت افراد، میتواند تغییرات بسیار زیادی در زندگی شخصی، کاری و اجتماعی آنها ایجاد کند.
در علم روانشناسی از تستهای مختلفی برای شناخت تیپ شخصیتی افراد استفاده میشود. تست نئو pir از جمله تستهایی است که برای این کار مورد استفاده قرار میگیرد. از این تست که 5 تا از ویژگیهای شخصیتی افراد را مورد سنجش قرار میدهد، برای اهداف مختلفی میتوان استفاده کرد.
اگر تمایل دارید از تست نئو برای شناخت بیشتر و بهتر شخصیت خود استفاده کنید، اما اطلاعات دقیقی درمورد آن ندارید، در این مقاله از آکادمی کسب و کار پاکراه همراه ما باشید تا به طور کامل با تست نئو آشنا شوید.
تست نئو (NEO) چیست؟
تست نئو، یکی از مهمترین تستهای شخصیتشناسی در علم روانشناسی به شمار میرود که 5 بعد شخصیتی یک فرد را مورد سنجش قرار میدهد؛ به همین دلیل به این تست، تست پنج عاملی نئو نیز گفته میشود. این تست در دهه 1970 میلادی، توسط پاول کاستا (Paul Costa) و رابرت مککری (McCrae Robert)، به کمک روشهای آماری ایجاد شده است. آنها با استفاده از این روشها، ویژگیهای شخصیتی افراد را در 5 ویژگی یا بعد خلاصه میکنند.
NEO PI-R، نام کامل و علمی تست نئو است، اما برخی از افراد از این تست با عنوان پرسشنامه شخصیت پنج عاملی نئو یا پنج بزرگ (Big Five) نیز یاد میکنند. نام این تست از حروف اول 3 تا از ابعاد شخصیتی که توسط آن سنجیده میشود، گرفته شده است؛ بنابراین کلمه نئو یا NEO از حروف اول سه کلمه Neuroticism، Extraversion و Openness تشکیل شده است.
کاربرد تست نئو pir
با توجه به اینکه این تست از اعتبار بالایی برخوردار است، از آن میتوان برای کاربردهای مختلف استفاده کرد. برخی از کاربردهای مهم این تست عبارتاند از:
- شناخت شخصیت فردی به منظور افزایش توانمندیهای شخصی؛
- انتخاب شغل و مشاوره کاری؛ (برای مشاوره انتخاب شغل کلیک نمایید.)
- انتخاب رشته و مشاوره تحصیلی؛
- انتخاب همسر و مشاوره خانواده؛
- استخدام نیروی کار در سازمانها و شرکتهای مختلف؛
- پژوهش و مطالعات علمی.
تست نئو چه چیزی را میسنجد؟
همانطور که گفته شد، این تست 5 بعدی شخصیتی یک فرد را میسنجد، اما این پنج بعد شخصیتی کدامند؟
5 بعدی که این تست میسنجد عبارتند از:
- تجربهپذیری یا گشودگی (Openness)
- وجدانگرایی یا وظیفهشناسی (Conscientiousness)
- برونگرایی (Extraversion)
- موافقت یا سازگاری (Agreeableness)
- روانرنجوری (Neuroticism)
تست OCEAN نام دیگری است که برخی افراد برای این تست در نظر میگیرند. همانطور که مشاهده میکنید کلمه OCEAN از حروف ابتدایی این 5 بعد تشکیل شده است.
هر یک از این ابعاد، 6 جنبه شخصیتی مختلف را مورد سنجش قرار میدهد. بنابراین، میتوان گفت با انجام این تست (فرم بلند)، شخصیت افراد از لحاظ 30 ویژگی مختلف مورد سنجش قرار میگیرد.
1. تجربهپذیری
این بعد از شخصیت افراد به میزان تمایل آنها برای ایجاد تغییر در سبک زندگی کنونی و تجربه کردن گزینههای مختلف و جدید در زندگی اشاره میکند. این بعد شخصیتی با سنجش شش عامل مورد ارزیابی قرار میگیرد. تخیل (Fantasy)، زیباییشناسی (Aesthetics)، احساسات (Feelings)، فعالیت (Actions)، افکار (Ideas) و ارزشها (Values) شش عامل یا جنبهای هستند که با استفاده از آنها بعد تجربهپذیری افراد سنجیده میشود.
2. وظیفهشناسی
بعد وظیفهشناسی یا وجدانگرایی افراد به میزان نظم و قدرت برنامهریزی آنها اشاره میکند. به عبارت بهتر میتوان گفت این بعد شخصیتی قدرت افراد را در برنامهریزی و سازماندهی فردی و اجتماعی میسنجد. انعطافپذیری (Deliberation)، خود – انضباطی (Self-Discipline)، تلاش برای موفقیت (Achievement-Striving)، شایستگی (Competence)، نظم (Orderliness) و وظیفهشناسی (Orderliness)، شش جنبه یا عاملی هستند که از آنها برای سنجش این بعد استفاده میشود.
3. برونگرایی
بعد برونگرایی افراد به میزان تمایل آنها برای برقراری ارتباط با دیگران و محرکهایی که از محیط دریافت میکنند، اشاره میکند. درواقع این بعد تعیین میکند که یک فرد چه میزان به تنهایی علاقه دارد و از آن لذت میبرد و به چه میزان از دورهمیهای دوستانه و اجتماعی لذت میبرد.
خونگرمی (Warmth)، اجتماعی بودن (Gregariousness)، قاطع بودن (Assertiveness)، فعال بودن (Activity)، هیجانطلبی (Excitement-Seeking) و هیجانهای مثبت (Positive Emotions)، جنبههای سنجش این بعد به شمار میروند.
4. سازگاری
در تست نئو، برای تعیین میزان مهربان و دلسوز بودن افراد نسبت به دیگران، از این بعد شخصیتی استفاده میشود. درواقع این بعد تمایل افراد را به ابراز مهربانی و همکاری با دیگران نشان میدهد. برای سنجش بعد سازگاری یا موافقت افراد 6 عامل میزان اعتماد (Trusting)، صداقت (Straightforwardness)، نوعدوستی (Altruism)، قدرت تطابق (Compliance)، فروتنی (Modesty) و محبت (Tenderness) را مورد ارزیابی قرار میدهند.
5. روانرنجوری
از بعد روانرنجوری افراد، برای سنجش میزان اثرگذاری اضطراب و نگرانی بر روی هیجانات آنها استفاده میشود. درواقع این بعد به میزان مستعد بودن افراد در برابر استرس روانی اشاره میکند. برای سنجش این بعد از شش جنبه یا عامل اضطراب (Anxiety)، خشم و خصومت (Anger/Hostility)، افسردگی (Depression)، خودآگاهی (Self-Consciousness)، تکانشگری (Impulsiveness) و آسیبپذیری در برابر استرس (Impulsiveness) استفاده میکنند.
تست نئو pir چند سوال دارد؟
تست NEO در دو فرم بلند و کوتاه قابل اجرا است. تفاوت این دو فرم در تعداد سوالات و مقیاسهایی است که مورد سنجش قرار میگیرند. تست نئو فرم بلند از 240 سوال تشکیل شده است که برای پاسخ به آنها بین 30 تا 45 دقیقه زمان دارید؛ اما تست فرم کوتاه شامل 60 سوال میشود که برای پاسخگویی به آنها در حدود 15 دقیقه زمان دارید.
علاوه بر این، در تست فرم کوتاه NEO تنها مقیاسهای اصلی (برونگرایی، روانرنجوری، وظیفهشناسی، سازگاری و تجربهپذیری) مورد سنجش قرار میگیرند، اما در تست فرم بلند نئو علاوه بر مقیاسهای اصلی، زیرمقیاسهای هر یک از آنها نیز سنجیده میشوند.
تفسیر تست نئو pir
در پایان آزمون تست نئو نمراتی برای هر یک از مقیاسهای تعیین شده به شما ارائه خواهد شد که این نمرات بیانگر مفاهیمی هستند که شخصیت شما را بر اساس پاسخهای ثبت شده توصیف میکنند. پس از این آزمون نمره شما در هر یک از این 5 فاکتور در یکی از محدودههای زیر قرار خواهد گرفت:
- کم: 0-12
- متوسط: 12-24
- زیاد: 24- 48
نمرات کسبشده در هر بعد شخصیتی مفهوم خاص خود را دارد که میتوان آنها را بهصورت زیر تفسیر کرد:
1. تفسیر در مقیاس تجربهپذیری
نمرات پایین افراد در این مقیاس نشان میدهد که آنها تمایلی به تغییر و کسب تجربه جدید در زندگی ندارند. درواقع این افراد باثبات و محتاطانه برخورد کرده و تمایل زیادی به حفظ ساختار کنونی خود دارند. در مقابل افرادی که از نمرات بالایی در این بعد برخوردارند، تمایل زیادی به تجربه جدید و تغییر دارند. این افراد معمولا از قدرت خلاقیت و ابتکار بالایی برخوردار هستند و حس ماجراجویانهای دارند.
2. تفسیر در مقیاس وظیفهشناسی
نمرات پایین در بعد وظیفهشناسی نشاندهنده منعطف بودن افراد است. رفتارهای لحظهای، بیخیالی و بینظمی از دیگر ویژگیهای این افراد به شمار میروند. در مقابل، افرادی که نمره بالایی در بعد وظیفهشناسی تست نئو کسب میکنند، افرادی منظم، جزئینگر، فعال، کوشا و دارای قدرت برنامهریزی قوی هستند. البته نباید فراموش کرد که این افراد از قدرت انعطافپذیری پایینی برخوردارند.
3. تفسیر در مقیاس برونگرایی
افراد برونگرا در این بعد شخصیتی نمرات و امتیاز بالایی کسب میکنند. این افراد از ویژگیهایی همچون انرژی زیاد و اجتماعی بودن برخوردار هستند. در مقابل، افراد درونگرا از شخصیتی متفکر و محتاط برخوردار بوده و نمرات پایینی کسب میکنند. این افراد تمایل زیادی به ارتباط با دیگران نداشته و از تنهاییشان لذت میبرند.
4. تفسیر در مقیاس سازگاری
افرادی که در این بعد نمرات بالایی کسب میکنند، دارای شخصیتی قابل اعتماد، نوعدوست و مهربان هستند که تمایل زیادی به کمک کردن و همکاری با دیگران دارند. در سوی مقابل، نمرات پایین افراد در این مقیاس نشان میدهد که او شخصی رقابتی است و تمایل کمتری به همکاری با افراد دیگر دارد. علاوه بر این، این افراد با همنوعان خود با خشم و ناراحتی برخورد میکنند.
5. تفسیر در مقیاس روانرنجوری
نمرات پایین افراد در این مقیاس نشاندهنده ثبات عاطفی آنها است. این افراد از ویژگیهای همچون آرام بودن، خونسردی، رفتار و خلقوخوی یکنواخت، کنترل استرس و آشفتگی در مواقع استرسزا برخوردار هستند. درواقع میتوان گفت افرادی که دارای نمرات پایینی هستند از روان باثباتتری برخوردارند.
آیا تست نئو pir معتبر است؟
تست نئو pir، یک تست شناخته شده جهانی است که در کشورهای مختلف ترجمه و مورد استفاده قرار گرفته است. شواهد نشان میدهد که پرسشنامه این تست تاکنون به زبانهای عربی، هلندی، آلمانی، فرانسوی، لهستانی، سوئدی، ژاپنی و نروژی ترجمه شده و برای کاربردهای مختلف استفاده شده است.
محققان اصلی این تست یعنی مککری و کاستا، تست نئو را با فاصله زمانی سه ماه بر روی 208 نفر از دانشجویان آمریکایی مورد بررسی قرار داند که ضریب اعتبار 83 و 75 را به دست آوردند. این اعداد نشاندهنده اعتبار بالای این تست است.
نتیجه گیری و سخن آخر
تست نئو (NEO-PI-R) یک ابزار روانشناسی قدرتمند برای سنجش شخصیت افراد است. این تست با بررسی پنج بعد اصلی شخصیت، یعنی تجربهپذیری، وظیفهشناسی، برونگرایی، سازگاری و روانرنجوری، تصویری جامع از شخصیت افراد ارائه میدهد.
شناخت شخصیت با استفاده از تست نئو، گام مهمی در جهت رشد شخصی و بهبود کیفیت زندگی است. با این حال، باید به یاد داشته باشیم که شخصیت انسان پویا و در حال تغییر است و نتایج این تست تنها یک عکس لحظه ای از شخصیت ما را نشان میدهد. برای داشتن یک تصویر کامل از خود، بهتر است نتایج تست نئو را با مشورت با یک روانشناس متخصص تفسیر کنیم.
اگر به دنبال شناخت بهتر خود هستید، انجام تست نئو میتواند گام بسیار مفیدی باشد. با این حال، این تست تنها یک ابزار است و نباید به طور کامل به نتایج آن تکیه کرد.