زمان مطالعه: 7 دقیقه
سوالی درباره مقاله «بررسی شغل های رشته بهیاری» دارید؟

روی دکمه «مشاوره آنلاین» کلیک کنید تا مهندس ایمان پاکراه و تیم آکادمی پاکراه به‌صورت آنلاین و کاملاً رایگان راهنمایی‌تان کنند.

مشاوره آنلاین

آیا می‌دانید بر اساس آمارهای سازمان جهانی بهداشت در سال 1400، ایران با کمبود حدود 80 هزار نیروی پرستار و بهیار مواجه بوده است؟ به نظر می‌رسد افزایش روز افزون جمعیت و شیوع بیماری‌های مختلف، کشور را با کمبود نیرو در بخش بهداشت و درمان مواجه کرده است. این امر نشان می‌دهد تقاضا برای بهیار بسیار بالا و بازار کار برای شغل های رشته بهیاری، بسیار داغ خواهد بود.

از طرف دیگر، نرخ بیکاری در رشته بهیاری بسیار پایین و نشان دهنده این است که آینده فارغ التحصیلان رشته بهیاری، کاملا روشن است. پس اگر به دنبال یک شغل ثابت با آینده روشن هستید، ادامه این مطلب را از دست ندهید!

ما در این مطلب از آکادمی کسب و کار پاکراه، قصد داریم به فرصت‌ها، چالش‌ها و مهارت‌های مورد نیاز برای رشته بهیاری بپردازیم. در پایان اگر همچنان سوالی در ذهنتان باقی ماند، کافی است کامنت بگذارید یا در بخش پرسش و پاسخ مطرح نمایید تا جواب آن را فوری و رایگان دریافت کنید!

آشنایی با رشته بهیاری

رشته بهیاری از رشته‌های هنرستان کار و دانش و هدف آن تربیت افرادی است که بتوانند به عنوان کمک پرستار (Nurse Aide) یا practical nurse در خدمت جامعه باشند. وظایف کلی این افراد، شامل چک کردن علائم حیاتی بیماران، رسیدگی به نظافت آنها، غذا دادن و کمک به انجام کارهای شخصی آنهاست.

برای ورود به رشته بهیاری شرط معدل لازم است و افرادی که از نمره معدل ۱۷ برخوردار باشند، می‌توانند به این رشته بروند. دانش آموزان این رشته، بعد از گذراندن ۳ سال دبیرستان، دیپلم بهیاری خود را دریافت می‌کنند. بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها، اورژانس‌ها، آسایشگاه‌ها و مراکز درمانی خصوصی مشغول به کار شوند.

در جدول زیر یک نگاه کلی به وضعیت رشته بهیاری در ایران انداخته ایم:

ویژگی توضیحات
مدرک تحصیلی مورد نیاز دیپلم کار و دانش رشته بهیاری، مدرک دوره‌های معتبر
مدت زمان تحصیل ۳ سال در هنرستان یا ۹ ماه دوره آموزشیجهاد دانشگاهی
فرصت‌های شغلی بهیار بیمارستان، مراکز درمانی، کلینیک‌ها و خانه سالمندان و…
نرخ بیکاری پایین‌تر از میانگین بیکاری
امکان ادامه تحصیل امکان ادامه تحصیل در رشته پرستاری

معرفی شغل‌ های رشته بهیاری

فارغ التحصیلان رشته بهیاری، بعد از فارغ التحصیلی به بهیار تبدیل شده و فرصت‌های شغلی زیادی در انتظار آنهاست. برخی از این فرصت‌های شغلی را در جدول زیر می‌بینید:

عنوان شغل مهارت‌های موردنیاز بازار کار
1. تکنسین تزریقات و سرم‌تراپی مهارت در تزریق، آشنایی با فرآیندهای درمانی، دقت و سرعت عمل خوب در مراکز درمانی خصوصی و دولتی
2. کمک به آماده‌سازی بیماران پیش از معاینه ارتباط مؤثر، آگاهی از معاینات پزشکی، دلسوزی و صبوری گسترده در کلینیک‌ها و مطب‌ها
3. مراقب بیماران سرپایی و بستری صبر، توجه به جزئیات، شناخت علائم حیاتی، کمک به بیماران در فعالیت‌های روزانه پرتقاضا در بیمارستان‌ها
4. کارمند پذیرش مراکز درمانی ارتباط با بیماران، مهارت در ثبت اطلاعات، کار با نرم‌افزارهای پذیرش مناسب در کلینیک‌ها و درمانگاه‌ها
5. مراقب مادر و کودک در مراکز باروری شناخت دوران بارداری، مراقبت از نوزاد، توان جسمی مناسب رو به رشد، خصوصاً در کلینیک‌های زنان
6. کمک به زایمان طبیعی و مراقبت پس از آن همراهی در زایمان، مراقبت از نوزاد و مادر، مهارت‌های پایه مامایی خوب در بیمارستان‌های زایمان
7. مراقب سالمندان صبر و همدلی، مراقبت‌های بهداشتی و تغذیه‌ای، توانایی کمک به حرکت بسیار پرنیاز در خانه‌های سالمندان
8. مراقب سلامت دانش‌آموزان آشنایی با کمک‌های اولیه، بهداشت محیط، تعامل با کودکان پایدار در مدارس و آموزش‌وپرورش
9. مراقب بهداشت حرفه‌ای در محیط‌های صنعتی آشنایی با اصول ایمنی و بهداشت کار، مشاهده و گزارش‌گیری نیاز در کارخانه‌ها و کارگاه‌ها
10. بازرس بهداشت مواد غذایی آشنایی با استانداردهای سلامت مواد غذایی، مشاهده دقیق، ثبت گزارش کاربردی در ادارات بهداشت و صنایع غذایی

شرح وظایف و مسئولیت های شغل بهیاری

اگر بخواهیم وظایف بهیاران را طبق آیین نامه اجرایی مشاغل وزارت بهداشت بررسی کنیم، نتیجه آن به صورت زیر است:

  • هماهنگی با تیم درمان برای تشخیص درمانی و توانبخشی
  • کنترل علائم حیاتی بیمار، میزان جذب و دفع مایعات، گرفتن نمونه‌ آزمایشگاهی مثل ادرار، خلط و ..
  • انجام کارهای پذیرش، ترخیص و انتقال بیماران و حمایت روحی و جسمی از آنها
  • انجام کارهای بالینی مثل تعویض بانداژ، گرفتن نوار قلب، تزریقات عضلانی و زیر پوستی
  • انجام واکسیناسیون بر اساس برنامه‌ریزی
  • تامین نیازهای بهداشتی بیمار (شامل بهداشت پوست، مو، دهان و دندان)
  • تامین نیازهای تغذیه‌ای (شامل کمک به بیمار در غذا خوردن)
  • تامین نیازهای دفعی بیمار(استفاده از لوله، لگن، تعویض کیسه و غیره)
  • آماده کردن تخت و برانکارد
  • کمک به بیمار برای پایین آمدن از تخت و راه ‌رفتن
  • فراهم‌ کردن مسائل قبل و پس از عمل جراحی
  • آماده کردن وسایل برای استریلیزاسیون
  • مراقبت از اجساد طبق موازین
  • شرکت در دوره‌های کارآموزی و آموزشی و افزایش مهارت‌ها
  • شرکت در تحقیقات و پژوهش‌های کاربردی مربوط به شغل

آینده و بازار کار شغل‌ های رشته بهیاری

همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد، کشور با کمبود ۸۰ هزار پرستار و بهیار مواجه است. این آمار نشان می‌دهد که در ایران به فارغ‌التحصیلان بهیاری، نیاز مبرم داریم.

بزرگ‌ترین مزیت شغل بهیاری، وارد شدن به بازار کار بدون معطلی است! بهیاران مرد و زن در سراسر کشور می‌توانند بعد از کسب مهارت، به سرعت در بیمارستان‌ها، مراکز درمانی خصوصی و اورژانس، مشغول به کار شوند.

البته، این روزها شرکت‌ها و تولیدی‌های بزرگ نیز به دنبال جذب بهیار برای افزایش بهداشت محیط کاری خود هستند. این موضوع، می‌تواند موجب افزایش فرصت‌های شغلی فارغ‌التحصیلان بهیاری شود.

۱۰ مهارت ضروری برای ورود به شغل‌ های رشته بهیاری

بهیاری نیز مانند سایر مشاغل، به یک سری مهارت‌های ضروری نیاز دارد که ضامن موفقیت فرد در این شغل هستند. در این بخش، ۱۰ مهارت ضروری برای فردی که قصد دارد بهیار شود را بررسی می‌کنیم:

۱. مهارت‌های پایه پرستاری

اولین مهارتی که بهیاران به آن نیاز دارند، اصول اولیه مراقبت از بیمار (مثل عوض ‌کردن پانسمان) است. کمک به اعضای کادر درمان در اتفاقات اورژانسی نیز از سری مهارت‌های پایه به حساب می‌آید.

۲. توانایی جسمانی بالا

بهیاران، برای گذراندن شیفت شب، شیفت‌های طولانی ۱۰ ساعته و ایستادن‌های طولانی، به توانایی جسمی بالایی نیاز دارند.

۳. قدرت تصمیم‌گیری

بهیاران، خصوصا بهیاران بیمارستان‌های اعصاب و روان، باید از قدرت تصمیم گیری بالایی برخوردار باشند. در برخی موارد بیماران بدحال و چالش برانگیز، نیاز به رسیدگی فوری دارند و بهیاران باید بتوانند در این لحظه‌ها بهترین تصمیم را بگیرند.

۴. دقت و توجه به جزئیات

دیگر مهارت ضروری برای شغل‌های رشته بهیاری، توجه و دقت بالاست. این ویژگی کمک می‌کند بهیاران شرح حال، سابقه پزشکی، علائم و داروهای بیمار را به دقت بررسی کرده و ایمنی بیماران را بهتر فراهم کنند.

۵. همدلی

بهترین ویژگی برای یک بهیار یا پرستار، همدلی است؛ زیرا باعث می‌شود بهیار اعتماد بیمار را جلب کرده و رابطه بهتری با او برقرار کند. بهیاران باید بتوانند در مواقع اورژانسی همدلی خود را با بیمار و خانواده نگران او ابراز کنند.

۶. مهارت‌های اجتماعی و ارتباطی

از آنجایی که بهیاران در برخی موارد پل بین بیمار و پزشک هستند، مهارت‌های ارتباطی قوی به آنها کمک می‌کند در انتقال اطلاعات به پزشک، بهتر عمل کنند. این مهارت، به ارتباط بهتر با بیمار و خانواده او نیز منجر می‌شود.

۷. کار تحت فشار

بهیاران باید توانایی کار تحت فشار موقعیت‌های اورژانسی یا استرس زا را داشته باشند. آنها باید در چنین موقعیت‌هایی آرامش و تمرکز خود را حفظ کنند و وظایف خود را دقیق انجام دهند.

۸. روحیه کار گروهی

یک بهیار موفق، باید بتواند در کنار پرستار و پزشک فعالیت کرده و به پروسه درمان بیمار بپردازد.

۹. مدیریت زمان

بهیاران در طول یک شیفت کاری، وظایف مختلفی دارند و مهارت مدیریت زمان به آنها کمک می‌کند که در پایان شیفت، به همه کارهای خود رسیده باشند.

۱۰. آشنایی با تکنولوژی

با پیشرفت تکنولوژی، آشنایی با کار با کامپیوتر و نرم‌افزارهای مختلف، برای ورود به هر شغلی ضروری شده است. بهیاران هم باید کار با کامپیوتر برای بررسی و ثبت سابقه پزشکی بیماران را بلد باشند.

مزایا و معایب شغل های رشته بهیاری

دانستن اینکه یک شغل چه مزایا و معایبی دارد، در تصمیم گیری بهتر، به فرد کمک می‌کند. ما در این بخش، برای تصمیم‌گیری بهتر شما همراهان وفادار آکادمی پاکراه، مزایا و معایب بهیاری را آورده‌ایم:

مزایا:

  • ورود سریع به بازار کار
  • تقاضای بالا
  • مسیر تحصیلی ساده
  • امکان کمک به دیگران
  • کسب اعتبار با رابطه با پزشکان و متخصصان

معایب:

  • عدم فرصت پیشرفت و کسب تخصص
  • مسئولیت‌های محدود
  • درجه سختی کار بالا
  • شیفت‌های غیر معمول
  • کار سخت و فرسایشی

حقوق بهیار در ایران

همه بهیاران حقوق یکسانی دریافت‌ نمی‌کنند؛ سابقه کار، میزان مهارت، محل کار و… مواردی هستند که بر دستمزد بهیاران تاثیر دارند. همچنین، بهیاران بیمارستان‌ها و مراکز بزرگ، حقوق بیشتری نسبت به بهیاران مراکز کوچک‌تر می‌گیرند.

به طور کلی، طبق بررسی‌های انجام شده در تهران، حقوق بهیاران می‌تواند از ۱۲ تا ۲۱ میلیون تومان متغیر باشد. بد نیست بدانید متوسط حقوق بهیار در شهرهای کوچک، چیزی حدود ۸ الی ۱۰ میلیون تومان است.

حقوق بهیار در خارج از کشور

اگر می‌خواهید با مدرک بهیاری خود مهاجرت کنید، کانادا، آلمان، استرالیا و سوئد، مقصدهای خوبی برای شما هستند. این کشورها استقبال خوبی از بهیاران می‌کنند؛ زیرا نیروی بهیار، در این آنها کم است.

جالب است بدانید کشور کانادا، به بهیاران سالانه ۵۸هزار دلار حقوق می‌دهد. کشور آلمان نیز با پرداخت سالانه ۴۱هزار یورو، در کنار کانادا، بیشترین دستمزد را به بهیاران می‌دهند.

سازمان‌های استخدامی برای بهیاران

بهیاران مانند دیگر افراد، می‌توانند در سازمان‌های دولتی و خصوصی، مشغول به کار شوند. ابتدا سازمان‌های دولتی و شرایط استخدام در آنها را بررسی؛ سپس به سراغ سازمان‌های خصوصی می‌رویم.

استخدام بهیار در سازمان های دولتی

برخی از نهادهای دولتی که بهیار استخدام می‌کنند، را در جدول زیر به همراه شرایط مورد نیاز برای استخدام را می‌توانید ببینید:

سازمان شرایط استخدام
نیروی انتظامی، سپاه پاسداران، ارتش مدرک تحصیلی سوم راهنمایی، معدل ۱۷، سن ۱۶ سال، قد بالای ۱۶۰ سانی‌متر، قبولی در آزمون و معاینه پزشکی
بیمارستان‌های دولتی داشتن مدرک دیپلم بهیاری یا مدرک بهیاری از جهاد دانشگاهی
سازمان تامین اجتماعی داشتن سن حداکثر ۳۰ سال، دیپلم بهیاری، قبولی در آزمون

استخدام در سازمان های خصوصی

بهیاران در سازمان‌های خصوصی هم شانس استخدام دارند. بیمارستان‌های خصوصی، مراکز توان‌بخشی، خانه سالمندان، مراکز کار درمانی، مراکز اورژانس و… از جمله سازمان‌هایی هستند که بهیاران را با شرایط خاص استخدام می‌کنند.

اگر می‌خواهید بدانید این سازمان‌ها چه شرایطی را برای استخدام در نظر گرفته‌اند در بخش کامنت یا پرسش و پاسخ، سوالتان را مطرح کنید، تا متخصصین ما بلافاصله پاسخ شما را بدهند.

راه‌های ورود به شغل بهیاری

برای بهیار شدن، دو راه پیش روی شماست:

  1. انتخاب رشته بهیاری در دبیرستان
  2. گذراندن دوره بهیاری وزارت بهداشت

در ادامه هر دو روش را زیر ذره بین می‌بریم و چند و چون آن را به شما خواهیم گفت:

1. انتخاب رشته بهیاری در دبیرستان

دانش آموزان علاقمند به بهیاری، باید بعد از گذراندن پایه نهم، برای رفتن به رشته بهیاری اقدام کنند. هر هنرستان، شرط و شروط خاص خود را برای قبول کردن دانش آموزان دارد. اما به طور کلی، دانش آموزان تحت مصاحبه علمی و عملی قرار می‌گیرد و اگر از شرایط کافی برخوردار باشد، ثبت نام می‌شود.

2. شرکت در دوره بهیاری وزارت بهداشت

وزارت بهداشت با همکاری جهاد دانشگاهی، بسیج جامعه پزشکی و کارکنان نظام سلامت، یک دوره یکساله بهیاری برگزار می‌کند که افراد علاقمند می‌توانند در آن شرکت کنند.

این دوره، با پرداخت شهریه همراه است و هرسال فراخوان کشوری برای شرکت در آن اعلام می‌شود. در پایان این دوره از شرکت‌کنندگان آزمون گرفته می‌شود و افرادی که نمره ۶۰ از ۱۰۰ گرفته باشند، مدرک بهیاری می‌گیرند.

این دوره شامل موارد زیر می‌شود:

  • مباحث تئوری (230 ساعت)
  • عملی (70 ساعت)
  • کارورزی داخل بیمارستان (شامل 1080 بخش تئوری و عملی)

ادامه تحصیل در رشته بهیاری چگونه است؟

یکی از جذاب‌ترین فرصت‌های رشته بهیاری این است که فارغ التحصیلان امکان ادامه تحضیل در رشته پرستاری را دارند.

البته این افراد باید حداقل سه سال سابقه کار داشته باشند؛ در این صورت، می‌توانند در آزمون سراسری شرکت کرده و بعد از کسب ۷۰ درصد نمره آخرین کسی که با سهمیه آزاد در رشته پرستاری قبول شده، قبول شود!

تیپ‌های شخصیتی مناسب برای شغل های رشته بهیاری

اگر به تست MBTI و نتایج آن اعتقاد دارید، جالب است بدانید که افرادی که در نتیجه تستشان حرف S و F دیده می‌شود، برای مشاغل خدمات درمانی، مثل بهیاری مناسب هستند.

در جدول زیر تیپ‌های شخصیتی مناسب برای بهیاری و علت آنها را آورده ایم:

تایپ شخصیتی علت
ENFJ (مدیر اجتماعی) توانایی بالا در برقراری ارتباط با بیماران و خانواده‌های آن‌ها
ESFJ (مراقب اجتماعی) مهارت‌های سازمانی و توانایی در برقراری ارتباط با دیگران
ISFJ (مدیر محافظه‌کار) دلسوزی، دقت و توجه بالا
INFJ (مشاور) همدردی بالا و دیدگاه عمیق
ESTJ (مدیر اجرایی) روحیه رهبری بالا

برای بهیار شدن از چه کسی مشاوره بگیریم؟

بهیاری یکی از پررونق‌ترین رشته‌های کار و دانش است که در بازار نیز وضعیت بسیار خوبی دارد. در روزهایی که بازار کار دیگر رشته‌های حوزه پزشکی با کساد روبه‌رو است، بهیاری در کوتاه‌ترین زمان ممکن، فارغ‌التحصیلان را جذب می‌کند.

اما برای استخدام در شغل های رشته بهیاری و موفقیت در آنها، از کجا باید شروع کرد؟ برای شروع، کافی است از خدمات مشاوره شغلی آکادمی پاکراه بهره ببرید. متخصصین ما به صورت کامل شما را راهنمایی خواهند کرد!

سوالات متداول

پرستاری یکی از زیرشاخه‌های پزشکی است و علوم ویژه بیمارستانی و بهیاری در آن آموزش داده می‌شود. اما بهیاران همه علوم بیمارستانی را یاد نمی‌گیرند و به نوعی دستیار پرستار و پزشک می‌شوند.

بهیاران به نسبت سابقه کاری خود، محل کار و شهری که در آن هستند، حقوق‌های مختلفی دریافت می‌کنند. به طورکلی حقوق این شغل از ۷ تا ۲۱ میلیون تومان متغیر است.

بله، این افراد با داشتن سابقه کار و شرکت در آزمون می‌توانند در رشته پرستاری مشغول به تخصیل شوند.

دیپلم کار و دانش در رشته بهیاری و مدرک گذراندن دوره بهیاری وزارت بهداشت، برای ورود بهیار شدن کافی هستند.
چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
امتیاز
avatar

تحریریه آکادمی پاکراه

جمعی از محققین در زمینه کسب و کار

تیم تحریریه آکادمی ایمان پاکراه، با علم روز و تحقیق، محتواهای کاربردی و پویا در حوزه کسب و کار را ارائه می‌دهد. ما با افتخار تجربیات و دانش خود را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا شما نیز به سمت دستیابی به اهداف کسب و کار خود حرکت کنید.