زمان مطالعه: 9 دقیقه

در یک دهه گذشته کسب ‌وکار استارت آپ در کشور ایران محبوبیت بیشتری پیدا کرده‌ است، اما با وجود تعداد بالای این نوع از کسب ‌وکارها هنوز بسیاری از افراد آشنایی کاملی با آن ندارند. با اینکه مهارت و استعداد کارآفرینان و مدیران کسب‌ و کار تاثیر زیادی در موفقیت استارت آپ‌ها دارد، اما نداشتن اطلاعات کافی می‌تواند در آغاز راه چالش‌های بزرگی را بر سر راهشان قرار دهد.

اگر رویای راه‌اندازی یک استارت آپ را دارید و نمی‌خواهید در همان ابتدا با شکست روبرو شوید، باید قبل از هر کاری دانش خود را در این زمینه بالا ببرید و هر آنچه که نیاز است درباره استارت آپ بدانید را در همان آغاز یاد بگیرید.

در ادامه این مطلب از آکادمی کسب و کار ایمان پاکراه ابتدا کسب‌وکار استارت آپ را معرفی خواهیم کرد و سپس شما را با ویژگی‌های منحصربه‌فرد آن آشنا می‌کنیم. همچنین در ادامه اطلاعات کاملی درباره تاریخچه استارت آپ در ایران، نحوه کار آن، انواع استارت آپ و سایر موضوعات مهم این حوزه ارائه خواهیم کرد.

کسب‌وکار استارت آپ

استارت آپ چیست؟

معمولاً افرادی که تاکنون آشنایی خاصی با استارت آپ نداشته‌اند، ابتدا با این سؤال مواجه می‌شوند که کسب‌وکار استارت آپ چیست؟ در پاسخ به این دسته از افراد باید گفت که استارت آپ (Startup) به یک شرکت و یا کسب‌وکار نوپا گفته می‌شود که برای توسعه محصول یا خدمات منحصربه‌فرد و ارائه آن به بازار تأسیس شده‌ است.

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که برای راه‌اندازی استارت آپ باید یک ایده جدید و تازه ارائه کنند، اما این تصور کاملاً اشتباه است. در واقع یک ایده کپی هم می‌تواند استارت آپ باشد، به‌شرطی که توجه خاصی به آینده‌نگری کسب‌وکار و تحول بازار به‌وسیله آن داشته باشید.

به‌طورکلی بزرگان حوزه کسب ‌وکار تعاریف مختلفی برای استارت آپ ارائه کرده‌اند که هرکدام از آن‌ها بیانگر ویژگی‌‌هایی هستند که به کسب‌وکارهای استارت آپی نسبت می‌دهند. در ادامه تعریف استارت آپ از نظر بزرگان حوزه کسب‌وکار را بیان می‌کنیم:

اریک ریس (Eric Ries) به‌عنوان بنیان‌گذار روش استارت آپ:

استارت آپ، نهادی انسانی است که طراحی شده تا محصول یا خدمت جدیدی را در شرایط عدم قطعیت بسیار زیاد عرضه کند.

استیو بلنک (Steve Blank) یکی از بزرگ‌ترین نظریه‌پردازان حوزه استارت آپ:

استارت آپ یک سازمان موقت به‌حساب می‌آید که هدف از ایجاد آن جست‌وجوی برای مدل کسب‌وکار قابل تکرار و مقیاس‌پذیر است.

لین استارت آپ (lean startup) چیست؟

احتمالاً هنگام تحقیق درباره کسب ‌وکار استارت آپ با مفهوم لین استارت آپ (lean startup) مواجه خواهید شد. اصطلاح لین استارت آپ یا استارت آپ ناب، اولین بار توسط اریک ریس معرفی شد تا مفهوم تازه‌ای به موضوع استارت آپ اضافه شود. در واقع اریک ریس با ارائه این مفهوم توانست ریسک‌پذیری کار را برای استارت آپ‌ها پایین بیاورد.

استارت آپ‌ها در حالت اصلی بدون توجه به رفتار مشتری محصول خود را می‌سازند و آن را روانه بازار می‌کنند، اما لین استارت آپ همزمان با تولید محصول و ارائه آن به بازار، امکان بررسی رفتار مشتری و نیاز آن را به شما خواهد داد تا درصد شکست کسب‌وکار پایین بیاید.

ویژگی‌های کسب‌وکار استارت آپ

تعاریف مختلف استارت آپ ممکن است شما را در همان آغاز راه سردرگم کند. برای اینکه درک بهتری از این نوع کسب‌وکار پیدا کنید، باید با ویژگی‌های منحصربه‌فرد آن آشنا شوید. مواردی که در ادامه معرفی می‌کنیم، مهم‎‌ترین و اصلی‌ترین ویژگی‌های استارت آپ هستند:

ویژگی‌های کسب‌وکار استارت آپ

ایده نوآورانه

یک استارت آپ خوب باید ایده خوب و نوآورانه داشته باشد تا زمینه لازم برای حضور آن در بازار فراهم شود. توجه داشته باشید که نوآوری ایده فقط مختص محصول یا خدمات شما نیست، هرگونه نوآوری در مدل کسب‌وکار هم می‌تواند این ویژگی جذاب را به استارت آپ شما بدهد.

برخورداری از فناوری روز

استارت آپ‌ها برای به حداکثر رساندن قدرت خود، حضور موفق و همچنین مدیریت عملیات کسب‌وکارشان، به فناوری اطلاعات و ارتباطات نیاز دارند. در واقع برخورداری از فناوری روز یکی از ویژگی‌های بسیار مهم استارت آپ‌ها است که می‌تواند حضور موفق آن‌ها در بازار و برطرف کردن نیاز مشتریان را تضمین کند.

مقیاس‌پذیری بالا

استارت آپ‌ها مقیاس‌پذیری و پتانسیل رشد بالایی دارند. در واقع کسب ‌وکارهای استارت آپ می‌توانند میزان سرعت تولید و فروش خود را بالاتر ببرند، بدون اینکه هزینه‌ها، ساختار داخلی و منابع آن مانع خاصی ایجاد کنند.

محیط جوان

محیط استارت آپ معمولاً جوان و مدرن است، این امر به دلیل اهمیت آشکار و رواج فناوری در بخش‌های مختلف آن است. همچنین نیروی جوان شور و اشتیاق بیشتری برای راه‌اندازی کسب‌وکار دارد.

سطح ریسک بالا

نیاز به سرمایه بیشتر برای راه‌اندازی استارت آپ و مشخص نبودن آینده آن باعث می‌شود که سطح ریسک بالایی داشته باشد. طبیعتاً هیچ کسب ‌وکاری بدون ریسک نیست، اما کسب‌وکار استارت آپ در مقایسه با سایر کسب‌ وکارها ریسک بیشتری دارد.

حل مشکل افراد و برطرف کردن نیاز جامعه

یکی دیگر از ویژگی‌های مهم استارت آپ‌ها این است که هدف از راه‌اندازی آن‌ها حل مشکل موجود در بازار و پاسخگویی به نیاز افراد جامعه است. در واقع استارت آپ‌ها سعی می‌کنند که با ارائه محصول و خدمات خود یکی از مشکلات و نیازهای مهم جامعه را برطرف کنند.

سن کم

همان‌طور که گفتیم، استارت آپ‌ها شرکت‌های نوپایی هستند که هنوز در مراحل اولیه مدیریت برند، تولید و فروش هستند. با توجه ‌به این شرایط می‌توان گفت که سن بیشتر استارت آپ‌ها کم است.

تاریخچه کسب ‌وکار استارت آپ در ایران

تاریخچه کسب ‌وکار استارت آپ در ایران به دهه 70 برمی‌گردد، اما در آن زمان هنوز اصطلاح استارت آپ مطرح نشده بود و کارآفرینان با استارت آپ امروزی آشنایی خاصی نداشتند. در دهه 70 شرکت‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر کم‌کم شکل گرفتند و با ورود به دهه 80، اولین شرکت‌های حوزه فناوری ارتباطات (Communication Technology) به وجود آمدند.

مخابرات و بیوتکنولوژی از جمله مهم‌ترین حوزه‌‌های اصلی کسب‌وکار در زمینه نوآوری بودند که در دهه‌های 70 و 80 شکل گرفتند. اوایل دهه 90 بود که با راه‌اندازی شرکت‌های شتاب‌دهنده و فعالیت دانشگاه‌های مختلف اصطلاح امروزی استارت آپ در داخل کشور مطرح شد.

در طول یک دهه گذشته اکوسیستم استارتاپی و نیروی انسانی آن رشد بسیار خوبی پیدا کردند که ثمره آن راه‌اندازی و رشد استارت آپ‌های بزرگی مانند دیجی کالا و اسنپ بود. از دیگر استارت آپ‌های داخلی می‌توان به کافه بازار، الوپیک، آی پی امداد، آپارات، تخفیفان، جابینجا، اسنپ فود و… اشاره کرد.

نحوه کار کسب‌وکار استارت آپ چگونه است؟

در سطح بالا، یک استارت آپ مانند هر شرکت دیگری کار می‌کند؛ یعنی گروهی از کارمندان با هم کار می‌کنند تا محصولی را ایجاد کنند که مشتریان آن را بخرند. با این حال، چیزی که یک استارت آپ را از سایر مشاغل متمایز می‌کند، روشی است که برای انجام کار و ارائه خدمات در پیش می‌گیرد.

همان‌طور که گفتیم، نوآوری یک استارت آپ؛ تنها به محصولات و خدمات محدود نمی‌شود. در واقع یک استارت آپ زمانی می‌تواند فعالیت خود را بهبود ببخشد و با قدرت زیادی در بازار حضور پیدا کند که در مدل کسب ‌وکار خود نوآوری داشته باشد.

نحوه کار کسب‌وکار استارت آپ چگونه است؟

انواع کسب‌وکار استارت آپ

حال که به طور کامل با استارت آپ و ویژگی‌های مختلف آن آشنا شدید، وقت آن فرا رسیده است که مدل‌های مختلف آن را بشناسید. استارت آپ‌ها انواع مختلفی دارند که در ادامه مهم‌ترین و اصلی‌ترین آن‌ها را معرفی خواهیم کرد:

  • استارت آپ‌های حوزه سبک زندگی: این نوع از استارت آپ‌ها توسط کارفرماها راه‌اندازی می‌شوند و با زندگی مردم ارتباط نزدیکی دارند. از جمله این استارت آپ‌ها می‌توان به اسنپ فود اشاره کرد.
  • استارت آپ‌های کوچک: این نوع از استارت آپ‌ها با هدف تأمین مخارج زندگی راه‌اندازی می‌شوند که فروشگاه‌های مواد غذایی، سالن آرایشگری و… نمونه‌های مختلف آن هستند.
  • استارت آپ‌های گسترش‌پذیر: این نوع از استارت آپ‌ها در ابتدا کوچک هستند، اما در ادامه گسترش پیدا می‌کند و در سطح جهان به شهرت می‌رسد. استارت آپ‌هایی مانند اپل، گوگل، فیس بوک و… از جمله مهم‌ترین استارت آپ‌های گسترش‌پذیر به شمار می‌آیند.
  • استارت آپ‌های فروشی یا قابل خرید: در صنعت فناوری و نرم‌افزار، برخی افراد یک استارت آپ را از ابتدا طراحی می‌کنند تا بعداً آن را به یک شرکت بزرگ‌تر بفروشند. برای مثال، اینستاگرام در ابتدا پیشرفت مثبتی داشت و سپس توسط فیسبوک خریداری شد.
  • استارت آپ‌های اجتماعی: این دسته از استارت آپ‌ها در حوزه مسائل اجتماعی راه‌اندازی می‌شوند. موسسات خیریه با قصد ایجاد تغییر در جامعه یکی از مهم‌ترین نمونه‌های استارت آپ اجتماعی به شمار می‌آیند.
  • استارت آپ شرکت‌های بزرگ: شرکت‌های بزرگ طول عمر محدودی دارند، به همین دلیل استارت آپ‌های مختلفی را در حوزه‌های مختلف راه‌اندازی می‌کنند تا محصولات جدیدی را به بازار عرضه کنند. برای مثال، شرکت بزرگ گلرنگ با راه‌اندازی استارت آپ‌های مختلف از جمله برندهای سافتلن، اویلا، اکتیو، بایودنت و… را به‌عنوان زیرمجموعه خود معرفی کرد.
  • استارت آپ های خدماتی: این مدل از استارت آپ ها به ارائه یک خدمت میپردازند و از مدل های موفق این حوزه در ایران میتوان به آی پی امداد و آچاره اشاره کرد.

مزایای کسب ‌وکار استارت آپ

راه‌اندازی کسب‌‌وکار استارت آپ می‌تواند مزیت‌های مختلفی داشته باشد که در ادامه برخی از مهم‌ترین آن‌ها را به شما معرفی می‌کنیم:

  • استارت آپ‌ها مدل کسب ‌وکار بهتری دارند.
  • نوآوری و خلاقیت در مدل کاری آن‌ها دیده می‌شود.
  • در برابر تغییرات انعطاف‌پذیری بالایی دارند.
  • سرعت رشد آن‌ها بالاست.
  • بعد از رشد و توسعه درآمد زیادی به همراه دارند.
  • فرصت‌های شغلی گوناگونی ایجاد می‌کنند.
  • ساعت کاری منعطفی دارند.
  • استارت آپ‌ها خدمات خود را به شیوه‌ای کارآمدتر، مقرون‌به‌صرفه و رقابتی ارائه می‌دهند.
  • کارمندان استارت آپ اشتیاق و انرژی بیشتری برای کار دارند.

مزایای و معایب کسب و کار استارتاپ

معایب کسب ‌وکار استارت آپ

با اینکه کسب ‌وکار استارت آپ مزایای زیادی دارد، اما هنگامی که در این مسیر قدم می‌گذارید، باید انتظار معایب خاصی را هم داشته باشید. موارد زیر از مهم‌ترین معایب استارت آپ‌ها هستند:

  • اکثر استارت آپ‌ها ریسک زیادی دارند و در اولین سال فعالیت خود شکست می‌خورند.
  • فشار کاری استارت آپ بالا است.
  • استارت آپ‌ها چشم‌انداز روشنی ندارند.
  • ریسک بالای استارت آپ اجازه جذب نیروی کار مجرب و حرفه‌ای را نخواهد داد.
  • رسیدن به درآمد و سود زمان زیادی نیاز دارد.
  • جذب مشتری جلب اعتماد او کار سختی است.
  • کسب ‌وکار استارت آپ امنیت شغلی ندارد.
  • تامین سرمایه سخت و زمان‌بر است.
  • ساعت کاری طولانی برای یک استارت آپ امری عادی تلقی می‌شود.
  • میزان منابع برای استارت آپ‌ها محدود است.

تفاوت استارتاپ با کسب ‌وکار معمولی

معمولاً بیشتر افراد با این سؤال مواجه می‌شوند که کسب ‌وکار استارت آپ چه تفاوتی با کسب ‌وکارهای عادی دارند؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که استارت آپ تفاوت‌های خاصی با کسب ‌وکار عادی دارد که در جدول زیر آن‌ها را مشاهده خواهید کرد:

تفاوت‌ها کسب ‌وکار استارت آپ کسب ‌وکارهای معمولی
جهت‌گیری و اهداف استارت آپ‌ها معمولاً از همان ابتدا جاه‌طلبی‌های جهانی بیشتری را نشان می‌دهند. بر روی یک بازار محلی یا ملی متمرکز هستند (اگرچه استثناهایی وجود دارد)
نوآوری نوآوری نه تنها در نحوه بازاریابی محصولات یا خدمات، بلکه در مدل شغلی هم دیده می‌شود. نوآوری و خلاقیت آن به نسبت استارت آپ کمتر است.
سرمایه‌گذاری برای توسعه به سرمایه‌گذاری خارجی نیاز دارند. سرمایه‌گذاری خارجی عامل تعیین‌کننده به شمار نمی‌آید.
استعدادها در سطح جهانی به دنبال استعداد می‌گردند. معمولاً برای یافتن کارمندان به بازار محلی متکی هستند،
میزان ریسک ریسک و خطر بالایی دارند. ریسک کمتری دارند.
سرعت رشد سرعت رشد آن‌ها بالاست. سرعت رشد آن‌ها به نسبت استارت آپ پایین‌تر است.

مراحل راه‌اندازی کسب ‌وکار استارت آپ

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین موضوعاتی که باید در هنگام بررسی کسب ‌وکار استارت آپ به آن توجه کنید، مراحل راه‌اندازی آن است. برای راه‌اندازی استارت آپ باید مراحل مختلفی را طی کنید که در ادامه آن‌ها را به‌صورت گام‌به‌گام معرفی خواهیم کرد.

مراحل راه‌اندازی کسب ‌وکار استارت آپ

مرحله اول: ایده‌پردازی

اولین مرحله جهت راه‌اندازی این نوع کسب‌ وکارها ایده‌پردازی است. ایده‌پردازی همیشه نیاز نیست سنگین و پیچیده باشد. برخی مواقع استارت آپ‌هایی بوده‌اند که ایده‌هایی بسیار ساده و ابتدایی داشته‌اند، اما به دلیل اینکه توسط جوانان پرتلاش انجام شدند، توانسته‌اند پیشرفت کنند و درآمد قابل‌توجهی برای افراد به وجود بیاورند.

مرحله دوم: تعیین و تحقیق نقشه راه

پس از ایده‌پردازی و مشخص کردن هدف، باید نقشه و مسیر راه خود را مشخص کنید. برای انجام این کار باید هدف مورد نظر و زمان رسیدن به آن را به چند مسیر کوتاه‌تر تقسیم‌بندی کنید. جهت تحقیق نهایی و تعیین نقشه راه می‌توانید از آشنایان، خانواده و مشاوران حرفه‌ای کسب‌وکار بخواهید نظرشان را درباره ایده شما بگویند و هرگونه مشکل به وجود آمده را برای شما توضیح دهند.

مرحله سوم: ثبت ایده و داشتن ادعای مالکیت برای آن

شما باید بلافاصله پس از اطمینان از ایده خود اقدام به ثبت آن کنید. جهت ثبت ایده خود و جلوگیری از افشا یا دزدیده شدن آن می‌توانید به سایت اینترنتی http://iripo.ssaa.ir بروید و پس از انجام مراحل مختلف، ایده و اختراع نوآورانه را به نام خود ثبت کنید.

مرحله چهارم: تهیه نمونه اولیه

در این قسمت نیاز است بررسی کنید که آیا محصول یا کالای شما امکان تولید و تهیه نمونه اولیه را دارد یا خیر؟ این کار موجب می‌شود تا شما بتوانید محصول اصلی بهتر و مرغوب‌تری وارد بازار کنید. همچنین پس از تهیه نمونه اولیه، جهت بررسی عکس‌العمل افراد جامعه می‌توانید چند نمونه اولیه آن را وارد بازار کنید.

مرحله پنجم: عرضه نمونه مورد نظر به جامعه کوچک جهت بررسی بازار

برای بررسی‌های بیشتر توصیه می‌کنیم چند نمونه از محصول، کالا یا خدمات مورد نظر را آماده کنید و آن‌ها را در اختیار یک جامعه آماری کوچک قرار دهید. به‌طورکلی بهتر است صد نمونه از محصول فیزیکی را تولید کنید و در اختیار افراد قرار دهید و از آن‌ها بخواهید تا نظر خود را در مورد کیفیت و قیمت آن بیان کنند.

مرحله ششم: ثبت ایده و محصول

در مرحله ششم شما باید به صورت قانونی و از طریق مراجع قانونی اقدام به ثبت محصول و ایده خود کنید. برای این کار باید به پایگاه اطلاع‌رسانی مرکز مالکیت معنوی بروید و برای جلوگیری از کپی شدن ایده و محصول خود آن را ثبت کنید.

 مرحله هفتم: یافتن سرمایه‌گذار

برای ارائه محصولات و یا خدمات خود در حجم انبوه، باید با سرمایه‌گذار خوبی قرارداد ببندید و یا از طریق روش‌های مختلف سرمایه لازم را جذب کنید. بدون شک جذب سرمایه برای رشد و پیشرفت استارت آپ شما حساس‌ترین مرحله‌ای است که باید برای رسیدن به موفقیت انجام دهید.

نکته بسیار مهمی که باید درباره یافتن سرمایه‌گذار و جذب سرمایه برای کسب‌وکار استارت آپ بدانید، روش‌های مختلف آن است. در واقع روش‌های مختلفی برای جذب سرمایه استارت آپ وجود دارد که در ادامه مهم‌ترین و اصلی‌ترین آن‌ها را معرفی خواهیم کرد:

  • روش بوت استرپینگ (Bootstraping): جذب سرمایه از خانواده و دوستان نزدیک
  • روش Seed Funding: سرمایه‌گذاری در استارت آپ‌های نوپا توسط سرمایه‌گذاران فرشته (Angel Investors)
  • روش تأمین مالی سری A، B، C و D: سرمایه‌گذاری‌های کلان توسط شرکت‌ها و کمپانی‌های بزرگ
  • روش عرضه سهام: فروش بخشی از سهام کسب‌وکار خود به افراد مختلف برای بازگشت سرمایه

مرحله هشتم: رفع نواقص محصول

مرحله هشتم تاثیر بسیار زیادی در رشد کسب ‌وکار و جذب کاربران بیشتر دارد. در واقع اکثر کسب‌ وکارها هنگام تولید محصول و یا ارائه خدمات با نواقص مختلفی روبرو می‌شوند که باعث اذیت کاربر می‌شوند. شما باید همواره به‌وسیله روش‌های مختلف این نواقص را پیدا کنید و رفع آن‌ها را در برنامه خود قرار دهید.

دلایل موفقیت کسب ‌وکار استارت آپ

عوامل و فاکتورهای مختلفی وجود دارند که باعث موفقیت کسب ‌وکار استارت آپ می‌شوند. درصورتی‌که تمامی این عوامل را داشته باشید، تقریباً مسیر پیشرفت و رسیدن به موفقیت را هموار کرده‌اید. مواردی که در ادامه معرفی می‌کنیم، مهم‌ترین و اصلی‌ترین دلایل موفقیت استارت آپ به شمار می‌آیند:

دلایل موفقیت کسب ‌وکار استارت آپ

داشتن یک ایده و مدل کسب‌وکار خلاقانه

داشتن یک ایده خوب می‌تواند موفقیت را برایتان آسان کند، اما باید در کنار آن یک مدل کسب ‌وکار خلاقانه داشته باشید و بتوانید پلن خود را با دقت پیاده‌سازی کنید. توجه داشته باشید که متفاوت‌ترین ایده هم بدون مدل کسب ‌وکار خلاقانه نمی‌تواند شما را به هدف برساند.

بنیان‌گذار حرفه‌ای و باسواد

یک بنیان‌گذار استارت آپ علاوه بر ویژگی‌های شخصیتی خوبی مانند تفکر انتقادی، توانایی بالا در حل مسئله، ارتباط موثر با مشتریان، توانایی بالا در امر فروش، مدیریت شرایط در زمان بحران، صبر و پشتکار بالا، ریسک‌پذیری بالا و ارتباط مؤثر با نیروی کار باید سواد لازم برای انجام صفر تا صد استارت آپ را داشته باشد.

برای اینکه بنیان‌گذار استارت آپ به‌عنوان یک فاندر شناخته شود، باید آموزش‌های خاصی را در زمینه‌های مختلف ببیند. از جمله مهم‌ترین حوزه‌هایی که باید بنیان‌گذار استارت آپ آموزش‌های لازم را ببیند، می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • عوامل شکست استارت آپ‌ها
  • رهبری در کسب‌وکار
  • مدیریت فرایند کسب‌وکار
  • آشنایی با بازاریابی دیجیتال
  • پرورش خلاقیت
  • پرورش ایده پردازی و نوآوری
  • آشنایی با تجارت الکترونیک
  • مدیریت ارتباط با مشتریان
  • بازاریابی الکترونیکی

داشتن تیم حرفه‌ای

کسب ‌وکارهای استارت آپ نمی‌توانند نیروی کار زیادی استخدام کنند، اما همان تعداد اندک باید تخصص بالایی داشته باشند و بتوانند کار را به بهترین شکل ممکن جلو ببرند. همچنین تمامی نیروهای یک استارت آپ باید پشتکار قوی داشته باشند و اشتیاق لازم را در هنگام کار نشان دهند.

داشتن استراتژی خوب جهت رشد سریع استارت آپ

یک استارت آپ بدون داشتن استراتژی مشخص به موفقیت خواهد رسید. تمام استارت آپ‌های بزرگ دنیا از جمله اپل، گوگل، فیس بوک و… با استراتژی قوی و حرفه‌ای وارد بازار شدند و توانستند جایگاه بزرگی در میان کسب‌ وکارهای برتر تاریخ به دست بیاورند.

پیروی از اصول راه‌اندازی استارت آپ

راه‌اندازی یک شرکت نوپا اصول خاص خود را دارد، اگر می‌خواهید مسیر موفقیت را طی کنید، باید پیروی از این اصول را در برنامه خود قرار دهید. مواردی که در ادامه معرفی می‌کنیم، مهم‌ترین اصول راه‌اندازی استارت آپ‌ها هستند:

  • تحقیق و بررسی‌های کاملی در زمینه فعالیت خود انجام دهید.
  • یک طرح توجیهی کسب‌وکار ایجاد کنید.
  • برنامه‌ریزی مسائل مالی به روش اصولی انجام دهید.
  • ساختار مناسبی برای کسب‌وکار خود انتخاب کنید.
  • بعد از اینکه نام تجاری خود را انتخاب کردید، برای ثبت آن اقدام کنید.
  • اقدامات لازم را برای دریافت مجوزهای مربوطه انجام دهید.

مهم‌ترین دلایل شکست استارت آپ

همان‌طور که یک‌سری از دلایل باعث موفقیت کسب ‌وکار استارت آپ می‌شوند، دلایل خاصی هم وجود دارند که شما را با شکست مواجه می‌کنند. از جمله دلایل شکست کسب‌وکار استارتاپ، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نداشتن یک تیم منسجم و متخصص
  • عدم توانایی در مدیریت بودجه
  • بازاریابی ضعیف، کاهش تقاضا و مصرف نادرست منابع
  • رقابت بالا در حوزه فعالیت خود
  • کیفیت پایین محصول و ناتوانی در خدمت‌رسانی به مشتریان
  • نداشتن مدل کسب‌وکاری مناسب و ایجاد برتری نسبت به رقبا
  • عدم توجه به نیاز مشتری
  • نداشتن استراتژی قیمت‌گذاری و نداشتن استراتژی ورود به بازار
  • انتظار کسب درآمد بالا و عدم تمایل به کار کردن در شرایط سخت
  • عدم تمایل به کمک گرفتن از یک مربی یا فرد باتجربه و متخصص در این زمینه
  • انتخاب یک تیم بی‌تجربه و نامناسب برای شروع کسب ‌وکار
  • عدم در نظر گرفتن اولویت‌ها در حوزه کسب ‌وکارهای استارت آپ
  • نداشتن تخصص کافی در حوزه موردنظر

مهم‌ترین دلایل شکست استارت آپ

معرفی بهترین کتاب‌های حوزه کسب‌وکار استارت آپ

در این مقاله شما را با مفهوم اصلی کسب‌وکار استارت آپ و مزایا و معایب آن آشنا کردیم. برای کسب اطلاعات بیشتر کتاب‌های زیادی در این حوزه وجود دارند که می‌توانند به شما کمک کنند. برخی از این کتاب‌ها عبارت‌اند از:

  • استارت آپ ناب
  • سختی کارها سخت
  • قلاب ( Hooked)
  • راهنمای مالک استارتاپ
  • کتاب Founders at Work: Stories of Startups’ Early Days
  • کتاب Mastering the VC Game
  • سفر تا 100؛ یادداشت‌هایی در مورد استارت آپ‌ها یا نحوه ساخت آن‌ها
  • استارت آپ 100 دلاری
  • کتاب چک لیست استارتاپ
  • کتاب هنر جذب سرمایه در استارت آپ ها
  • کتاب استارت آپ شما
  • کتاب استراتژی اقیانوس آبی
  • کتاب خلق مدل کسب و کار
  • کتاب مدل کسب و کار شما
  • و…

برترین استارت آپ‌های ایران کدامند؟

در ایران نیز ایده‌های استارت آپی بسیار موفقی وجود دارند که در بین مردم بسیار محبوب هستند. در واقع دلیل اصلی موفقیت و محبوبیت این استارت آپ‌ها این است که به نیاز مردم توجه داشته‌اند و توانسته‌اند بخشی از نیازهای ضروری آن‌ها را رفع کنند. از برترین استارت آپ‌های ایران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دیجی کالا
  • اسنپ
  • جابینجا
  • آپارات
  • ترب
  • آی پی امداد
  • دیوار
  • کافه بازار
  • علی بابا
  • الوپیک
  • فرادرس
  • و…

سخن نهایی

استارت‌آپ‌ها، بذرهای نوآوری هستند که در دل اقتصاد امروز ریشه می‌دوانند. هر کدام از ما پتانسیل آن را داریم که با یک ایده خلاقانه، دنیای اطرافمان را متحول کنیم. در این مسیر باید در نظر داشته باشیم که راه اندازی یک استارت‌آپ، مسیری پر پیچ و خم و پر از چالش است. اما همین چالش‌ها هستند که به شما فرصت رشد و یادگیری می‌دهند. یک استارت‌آپ موفق، نتیجه کار تیمی قوی و هماهنگ است. با گرد هم آوردن افرادی با مهارت‌ها و دیدگاه‌های مختلف، می‌توانید یک تیم رویایی بسازید و به اهداف مشترک خود دست پیدا کنید. و همچنین فناوری، نیروی محرکه اصلی استارت‌آپ‌هاست. با استفاده از ابزارها و فناوری‌های نوین، می‌توانید ایده‌های خود را به واقعیت تبدیل کنید و به بازارهای جدید دست پیدا کنید.

کسب ‌وکار استارت آپ در یک دهه گذشته محبوبیت زیادی در بین مدیران کسب‌ و کار پیدا کرده است، اما متاسفانه بیشتر آن‌ها اطلاعات کاملی درباره آن ندارند. در این مطلب سعی کردیم که ابتدا کسب‌وکار استارت آپ را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار دهیم و شما را با ویژگی‌ها و خصوصیات آن آشنا کنیم. اگر همچنان درباره استارت آپ و مباحث مربوط به آن سؤال خاصی دارید، از طریق بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
5/5 - (1 امتیاز)
avatar

تحریریه آکادمی پاکراه

جمعی از محققین در زمینه کسب و کار

تیم تحریریه آکادمی ایمان پاکراه، با علم روز و تحقیق، محتواهای کاربردی و پویا در حوزه کسب و کار را ارائه می‌دهد. ما با افتخار تجربیات و دانش خود را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا شما نیز به سمت دستیابی به اهداف کسب و کار خود حرکت کنید.