سیستم سازی چیست؟
یک سیستم مجموعهای از عملکردها، ایدهها و اطلاعاتی است که با یکدیگر در ارتباط بوده و بر روی هم اثر میگذارند و از این طریق سیستمهای دیگر را هم تحت تاثیر قرار میدهند.
سیستم ها جهان را مجموعه ای از تمام رخ دادهای به هم پیوسته میداند. مجموعه ای که پس از تقسیم به اجزای سازنده اش، خواص و ویژگی هایش همچنان حفظ میشود، سیستم نامیده میشود. شما در یک هواپیما نمیتوانید قطعه ای پیدا کنید که کاملا با دقت ساخته شده و از هر لحاظ استاندارد باشد، اما زمانیکه این قطعات کنار هم قرار میگیرند و با یکدیگر همکاری میکنند شاهد هستید که همان هواپیما بر فراز آسمان به پرواز در آمده و باعث حیرت بسیاری از مردم میشود.
در سیستم سازی کسب و کار نمیتوانیم فقط برای یک بخش از کسب و کار به مانند جذب، آموزش و نگهداشت منابع انسانی سیستم سازی کنیم و باید برای تمامی بخش ها سیستم سازی انجام شود و به مانند یک زنجیر به هم متصل شوند تا کسب و کار شما در مسیر موفقیت قرار بگیرد. سیستم سازی کسب و کار فرمول یا نسخه واحدی ندارد و باید آن را درک کنید تا به نسبت چراهایی که در شغل شما وجود دارد به آن پاسخ دهید.
فرض کنید میخواهید شعباتی از کسب و کار خود را در سراسر ایران واگزاری کنید و طبیعتا خود شما نمیتوانید در تمام شعبات حضور داشته باشید، اینجا است که کسب و کار شما باید یک الگویی داشته باشد تا تنها با رهبری خودتان تمامی شعبات به بهترین حالت ممکن کار خود را در قالب یک سیستم انجام دهند.
کسب و کار شما فقط در انجام کارهای تخصصیتان خلاصه نمیشود، بلکه ترکیبی از احساسات، آرمان ها، مسئولیت ها، و مسائلی است که گرد یکدیگر آمده تا به کسب و کارتان معنا ببخشد : جیمز رنوف (یادداشت های یک مبل ساز)
به نظرم با این تخیل به خواندن مقاله ادامه دهید:
بیاید یک فکر تخیلی کنید که کل بخش های کسب و کار شما به هم متصل شده اند و به شکل یک ربات در آمده اند. این رباط همان مدل کسب و کار شما است که در ظاهری با اَشکال، و پوشش منحصر به فرد خود نمایشی دارد که با یک ادبیات تعریف شده با دیگران تعامل برقرار میکند و تمام اجزاء آن از مدار اصلی ربات فرمان میگیرند تا سیستمی که برای آن تعریف شده است را به معرض نمایش بگذارد.
استفاده از سیستم در کسب و کار چند روش دارد؟
از کجا بفهمم که کسب و کار من به سیستم سازی نیاز دارد؟
اگر حتی یکی از دلایل زیر شامل کسب و کار شما میشود، به سیستم سازی نیاز دارید:
- هیچ چشم انداز یا هدفی برای کسب و کار خود تعریف نکرده اید.
- کسب و کار شما چارت سازمانی ندارد.
- کارمندان حرف های شما را گوش نمیکنند.
- کسب و کار شما قفل شده است و پیشرفتی حاصل نمیشود.
- مشتریان خود را از دست میدهید.
- کنترل روند فرایند کسب و کار از دست شما خارج شده است و در دست کارمندان میباشد.
- کسب و کار شما بدون حضورتان با شکست مواجه میشود.
- هزینه زیادی برای جذب مشتری های جدید پرداخت میکنید.
- مشتریان از شما ناراضی هستند.
- مکرر در حال اخراج و جایگزین نیروهای انسانی برای کسب و کار خود هستید.
دریافت مشاوره سیستم سازی از آکادمی پاکراه چه کمکی به کسب و کار شما میکند؟
با دریافت مشاوره سیستم سازی کسب و کار در آکادمی مهندس ایمان پاکراه با یک ذهن الگوریتمی به کسب و کار خود می اندیشید، یک الگو از کسب و کار خود طراحی میکنید، برای آن برنامه ریزی میکنید، رویای خود را محقق میکنید و مسیر کسب و کار خود را در فاز عملیاتی موفقیت آمیز ادامه خواهید داد.
سیستم سازی به کسب کار شما میکند تا:
- یک چارت سازمانی برای کسب و کار خودتان اعم از موقعیت های شغلی، مسئولیت اشخاص، قراردادها و دستورالعمل ها داشته باشید.
- برای کسب و کار خود شخصیتی با پوشش مناسب از جنس لوگو، رنگ سازمانی و … داشته باشید.
- کارایی و بهره وری خودتان را بالا ببرید.
- در استخدام و آموزش به کارمندان خود موفقیت آمیز عمل کنید.
- رفتار تمامی کارمندان در چهارجوب قانون سازمانی که برای آن ها تعریف کرده اید باشد.
- نقطه ضعف های خود را بسنجید و وجه تمایز خود را با رقبا را بشناسید.
- در جذب و نگهداشت مشتری موفقیت آمیز عمل کنید.
- ریسک های خود را مدیریت کنید.
- سازگاری و ثبات در تغییرات بازار داشته باشید.
- رضایتمندی حداکثری از مشتریان خود به دست آورید.
- کسب و کار به شما وابسته نباشد.
پیشنهاد میکنم بقیه دلیل ها را در این آموزش از آکادمی پاکراه دنبال نمایید.
5 گانه سیستم سازی کسب و کار در آکادمی پاکراه
مشاوران کسب و کار در آکادمی پاکراه در 5 مرحله سیستم سازی را برای شما انجام میدهند و تا پایان اجرا و بعد از بازخورد در کنار شما خواهیم ماند.
مرحله اول
بررسی وضعیت موجود
همانطور که متوجه شدید یک کسب و کار از سیستم های مرتبط به هم تشکیل شده است. برای سیستم سازی کسب و کار شما در گام اول به بررسی سیستم های منابع انسانی، منابع سخت افزاری، نرم افزاری و … خواهیم پرداخت تا با بررسی وضعیت موجود و منابعی که در اختیار دارید بتوانیم آن را توسعه دهیم.
مرحله دوم
شخصیت شناسی صاحب کسب و کار
برای هر کسب و کار نمیتوان یک نسخه واحد پیچید. شاید سیستم سازی کسب و کار خدماتی، تولیدی یا فروشگاهی شما با همکارانتان متفاوت باشد. برای ما مهم است تا شناخت کاملی از شخصیت صاحب کسب و کار داشته باشیم تا بعد از طراحی سیستم، سازگاری بهتری با آن داشته باشد. بدین منظور برای شناخت بهتر از مشاوران روانشناسی در آکادمی پاکراه استفاده میکنیم.
مرحله سوم
تحقیق و تحلیل برای ایجاد سیستم
سؤالاتی ایجاد می کنیم و با پاسخ به آنها و راه حلی برای پیاده سازی، با تمرکز بر وابستگی قسمت های مختلف، شروع به سیستم سازی می کنیم. مشتریان شما چه کسانی هستند؟ چرا در جذب یا حفظ مشتریان مشکل دارید؟ چالش شما با منابع انسانی چیست؟ آیا منابع سخت افزاری و نرم افزاری موجود پاسخگوی نیاز مشتریان و کارکنان است؟
مرحله چهارم
ایجاد استراتژی
در این مرحله به بررسی استراتژی طراحی سیستم در قسمت های مختلف می پردازیم. پس از دریافت داده ها در 3 مرحله بالا، زمان آن فرا رسیده است که برای فرآیندهای مختلف کسب و کار خود برنامه ریزی کنید. در این مرحله فرآیند اجرایی از جذب کارکنان و مشتریان و نحوه نگهداری آنها تا … به گونه ای طراحی شده است که سیستم حتی بدون حضور شما نیز بتواند کار خود را انجام دهد.
مرحله پنجم
منتورینگ
اما ما در گام آخر از راه اندازی، اجرا تا توسعه کسب و کار با شما خواهیم بود. تا آنچه را که آموزش دیده اید یا از تجربیات مشاور در آکادمی پاکراه استفاده کرده اید به واقعیت تبدیل کنید و در دنیای واقعی کسب و کار عملی کنید. بنابراین ما شعار نمی دهیم و از مشورت تا اجرا در قاب مشاوره و منتور در کنار شما هستیم.
هزینه سیستم سازی کسب و کارها
|
آموزش سیستم از مبتدی تا پیشرفته با زبانی آسان و قابل فهم
همین ابتدا به شما میگویم که برای انجام دادن سیستم سازی کسب و کار چه کارهایی لازم است انجام دهید و در ادامه، کاملا آکادمی، راحت و با مثال های جذاب سیستم سازی را آموزش خواهم دید.
- شناسایی فرآیندها:
با شناسایی فرآیندهای کلیدی در سازمان خود شروع کنید. این شامل همه چیز از وظایف روزانه گرفته تا گردش کار پیچیده است.
- رویه های سند:
هر مرحله از فرآیندهای شناسایی شده را مستند کنید. این مستندات به عنوان یک نقطه مرجع عمل می کند و به آموزش کارکنان جدید کمک می کند.
- ارزیابی و بهینه سازی:
به طور منظم اثربخشی سیستم های موجود را ارزیابی کنید. مناطقی را برای بهبود و بهینه سازی فرآیندها برای افزایش کارایی شناسایی کنید.
- سرمایه گذاری در فناوری:
از فناوری برای خودکارسازی کارهای تکراری و افزایش کارایی کلی سیستم استفاده کنید. این می تواند شامل پیاده سازی نرم افزار مدیریت پروژه، سیستم های CRM یا سایر ابزارهای تخصصی باشد.
- آموزش کارکنان:
اطمینان حاصل کنید که کارکنان به خوبی در سیستم های ایجاد شده آموزش دیده اند. این شامل ارائه دستورالعملهای روشن، برگزاری جلسات آموزشی و پرورش فرهنگ پایبندی به رویهها است.
- بهبود مستمر:
سیستم سازی یک فرآیند مداوم است. فرهنگ بهبود مستمر را تشویق کنید، جایی که از بازخورد استقبال میشود و سیستمها برای رفع نیازهای در حال تحول تنظیم میشوند.
در نتیجه، سیستم سازی یک جنبه اساسی از موفقیت سازمانی است که چارچوب لازم برای کارایی، سازگاری و رشد پایدار را فراهم می کند. با درک اهمیت آن و پیروی از رویکردهای سیستماتیک برای پیاده سازی، کسب و کارها می توانند پیچیدگی های چشم انداز کسب و کار مدرن را با اطمینان و چابکی مرور کنند.
6 قانون پیش نیاز برای سیستم سازی کسب و کار از راه اندازی تا توسعه
قانون اول سیستم سازی: تصویر سازی
شما باید یک تصویر از آن چیزی که قرار است کسب و کار شما در آینده داشته باشد را در ذهن خودتان ترسیم کنید. تمام تصویر سازی را مستند کنید و در قالب یک فایل ذخیره کنید که پیشنهاد من به شما استفاده از گوگل شیت است تا بتوانید با اعضاء تیم خود به راحتی به اشتراک بگذارید.
بعد از اینکه تصویر سازی کردید، حالا یک الگو از آن چیزی که قرار است در آینده داشته باشید را پیش بینی کنید و برای تمام سوالات جوابی پیدا کنید و آن را داخل فایل ثبت کنید.
قانون دوم سیستم سازی: تعریف ارزش
برای مشتریان، کارمندان، تامین کنندگان و هر شخصی که در فرایند کاری خود با آن سر و کار دارید یک ارزش تعریف کنید.
- ارزش میتواند قیمت منطقی یا رقابتی برای محصول یا خدمت شما باشد.
- ارزش میتواند دایره ای از لغات برای ارتباط با مشتریان، کارمندان و … باشد.
- ارزش میتواند یک هدیه برای انگیزه و نگهداشت یک کارمند باشد.
- ارزش میتواند یک هدیه برای نگهداشت مشتری باشد.
قانون سوم: سیستمی بسازید که بتوانید کارمندان را با کمترین مهارت ممکن در جایگاه شغلی قرار دهید
صرفا داشتن یک نیروی انسانی با بالاترین دریافت حقوقی کمکی به رُشد کسب و کار شما نخواهد کرد. شما باید یک سیستمی برای کسب و کار خود بسازید که تمام نیروهای انسانی خوب یا معمولی هم بتوانند بهترین نتیجه را کسب کنند و همینطور در هزینه ها هم صرفه جویی خواهید کرد.
“سوالی که باید از خود بپرسید این است که چگونه بتوانم آنچه را که مشتری تقاضا میکند به طور سیستماتیک و نه از طریق کارمندانی که استخدام کرده ام برآورده سازم؟”
“شما باید کسب و کاری را راه اندازی نمایید که مُتَکی به سیستم باشد نه کارمندان”
چگونه میتوانید به جای اینکه از کارمندان حرفهای استفاده کنید، یک سیستم حرفهای طراحی کنید. موضوع این نیست که کارمندان مهم نمیباشند، بلکه برعکس این افراد هستند که باعث میشوند سیستم به خوبی کار کند و نتایج مورد دلخواهمان را به وجود آورد.
کسب و کارهای بزرگ توسط افراد استثنایی ساخته نمیشود، بلکه توسط افراد معمولی که کارهای استثنایی انجام میدهند پدید میآید.
برای اینکه افراد معمولی قادر باشند کارهای استثنایی انجام دهند، سیستمی که بتواند شکاف بین تخصصهای افراد و سطح تخصص مورد نیاز کسب و کار شما را پُر کند کاملاً ضروری است. سیستم ابزاری است که کارمندان شما برای افزایش مهارتشان از آن استفاده میکنند و از این طریق با بالا بردن کیفیت کار باعث متمایز شدن کسب و کار شما از بقیه رقبا میشود.
شما به عنوان یک صاحب کسب و کار وظیفه دارید چنین سیستمی را برای کارمندان فراهم نمایید و نحوه استفاده از آن را به آنها آموزش دهید و متقابلاً کارمندانتان وظیفه دارند تا از این سیستم برای بهبود و پیشرفت بیشتر کار استفاده کند.
اغلب صاحبان کسب و کار های کوچک ترجیح میدهند از افرادی استفاده کنند که دارای تخصص بالایی هستند زیرا عقیده دارند آن ها باعث میشوند تا کسب و کارشان راحتتر به جریان بیفتد. در نتیجه قادرند زودتر مسئولیتها را به آنها واگذار کنند و بدین ترتیب مدیریتی را تصاحب مینمایند که بیشتر، جنبه سَلب مسئولیت دارد تا تفویض اختیار.
متاسفانه نتیجه چنین طرز تفکری آن است که کسب و کارش وابسته به خلق و خوی کارکنانش میشود.
اگر کارمندان حوصله انجام دادن کار را داشته باشند کار صورت میپذیرد در غیر این صورت کار پیش نمیرود.
در کسب و کارهای وابسته به افراد متخصص تقریباً غیر ممکن است بتوان نتایج ثابتی را کسب کرد بنابراین میتوان نتیجه گرفت که هیچ کسب و کار موفقی وابسته به کارکنانش نبوده است و تمام صاحبان کسب و کارهای موفق از سیستمهای بسیار مجهز و پیشرفته استفاده کرده است تا نیاز به چنین افرادی نداشته باشند و قادر باشند با به کار گرفتن افراد معمولی بهترین نتایج را کسب کنند
قانون چهارم: کسب و کار خود را بر پایه نظم سیستم سازی کنید
کسب و کار شما اگر نظم داشته باشد، مشتریان بر اساس رفتار کارمندان شما این موضوع را متوجه خواهد شد و همینطور کارمندان شما متوجه خواهد شد که مدیرشان بر کار تسلط دارد.
نظم در کسب و کار برگرفته از رعایت زمانبندی در امور کارمندان و پاسخگویی منظم به درخواست مشتریان میباشد.
رِی کراک زمانیکه برای فروش دستگاه آبمیوه گیری به مغازه برادران مک دونالد رسید، اولین چیزی که نظرشو جلب کرد این بود که، همبرگر، خیارشو و سیب زمینی طبق یک زمانبندی تعریف شده برای کارکنان آماده میشوند و نظم در رفتار و آماده سازی محصول کاملا مشهود بود و در آخر هم داستان جذاب کارآفرینی به نام ری کراک را شاهد هستیم که کل سهام را از برادان مک دونالد خریداری کرد و همیشه معتقد بود که محصول واقعی مک دونالد، همبرگرهای آن نیست بلکه خود مک دونالد است.
قانون پنجم: به کارمندان خود در سیستم سازی کسب و کار آموزش دهید و برای آن ها مکتوب کنید.
هر کارمندی که در کسب و کار شما مشغول به کار است باید از وظایف خود مطلع شود. اگر قصد استخدام کارمندی را دارید، حتما در ابتدا آن بخش از سیستم سازی کسب و کار شما که به آن مرتبط را توضیح دهید تا متوجه شود که قرار است در یکی کسب و کار سیستماتیک شروع به کار کند و از اهمیت موضوع با خبر شود.
بعد از استخدام تازه کار شروع میشود و موظف هستید که نیروی انسانی خود را آموزش دهید تا طبق الگوی سیستمی در آن موقعیت شغلی به کار خود ادامه و بداند که در اینجا سیستم حرف اول و آخر را میزند.
حتما به این نکته توجه نمایید که باید دستور العمل و راهنمای انجام کار را برای نیروی انسانی خود مستند کنید و در اختیار او قرار دهید تا همیشه در دسترس باشد و مهم تر از آن برای تغییرات در سیستم سازی کسب و کار خود به آن مستند نیاز خواهید داشت.
قانون ششم: از یک لباس به عنوان الگو برای پوشش کارمندان، رنگ، لوگو و طراحی سازمانی استفاده نمایید
لوئیس چسکین بنیانگذار موسسه پژوهشی رنگها در کتابش با نام “چرا مردم میخرند” درباره قدرت رنگها و اشکال اینگونه میگوید:
“چه باور داشته باشید و چه نداشته باشید ها رنگ ها و اشکال مدل شما میتواند باعث رونق یا رکود کسب و کارتان شود. چیزهایی که در ظاهر زیاد مهم به نظر نمیرسند ممکن است از نظر احساسی بار معنایی زیادی داشته باشند تصاویر و رنگها اغلب عاملهای محرک مهمی هستند”
رنگهایی وجود دارند که برای کسب و کار شما بسیار مضرند ، همینطور رنگهای وجود دارند که مناسب کسب و کار شما است و شما باید قبل از اینکه کسب و کار خودتونو راهاندازی بکنید حتماً یک مشاوره بابت رنگ انتخابی برای سازمان، کارمندان، لوگو و حتی اشکالی که در لوگو به کار میبرید دریافت نمایید.
شما باید از رنگ و لوگوی شرکت خود در بخش های مختلف کسب و کار خود استفاده کنید. استفاده از اشکال مختلف در لوگوی شرکت می تواند فروش شما را افزایش دهد.
هر آن چیزی که درباره سیستم سازی کسب و کار تا اینجا آموختیم
حالا یک بار برای خودتان به اینو سوالات پاسخ دهید.
سیستم سازی در توسعه کسب و کار
ساختن نمونه اولیه کسب و کار یک فرایند پیوسته است. فرایندی که نامش توسعه کسب و کار است. این فرایند بر پایه سه اصل میباشد
- نوآوری،
- کمی سازی
- و هماهنگ سازی
نوآوری
اغلب مردم نوآوری و خلاقیت را یکی میدانند. اما خلاقیت یعنی اندیشیدن درباره چیزهای جدید و نوآوری یعنی انجام دادن چیزهای جدید.
اینکه در کسب و کار خود نوآوری داشته باشید و برنامه ای برای اجرای آن داشته باشید به سیستم سازی کمک کرده اید. اگر کسب و کار را به چشم یک محصول نگاه کنیم، تعامل آن با مشتری از فروش آن مهمتر است و اگر بتوانید با مشتری خوب ارتباط برقرار سازید، اهمیتی ندارد که قیمت محصول یا خدمت شما چقدر بالا باشد زیرا در هر صورت مورد پسند مشتری واقع شده است.
بزارید یک مثال برای یک خرده فروشی بزنیم. زمانی که یک مشتری وارد فروشگاه میشود، فروشنده از او میپرسد میتونم کمکتون کنم و مشتری در جواب معمولاً این را میگوید که نه متشکرم فقط دارم نگاه میکنم.
اگر در نحوه بیان فروشنده تغییراتی ایجاد کنید و برنامه ای برای جذب یا نگهداشت مشتری داشته باشید، فروش بیشتری را تجربه خواهید کرد.
اما چگونه؟
به جای اینکه به مشتری بگویید سلام میتوانم کمکتان کنم از این عبارت استفاده کنید: آیا تا به حال از فروشگاه ما بازدید کرده اید. چه پاسخ مشتری بله یا خیر باشد، شما چیزی برای گفتن دارید و فرصتی برای برقراری ارتباط و ارائه بیشتر با مشتری دارید.
اگه جواب بله بود، اینگونه با مشتری صحبت میکنید که: ما برای مشتریانی که قبلا از اینجا خرید کرده اند، فلان برنامه را تدارک دیده ایم.
یا اگه جواب خیر بود: ما برای مشتریان که دفعه اول است از فروشگاه ما خرید میکنند، فلان برنامه را تدارک دیده ایم.
مهم است که برنامه ای برای جذب یا نگهداشت مشتری داشته باشید.
شما موظف به ایجاد نوآوری برای توسعه کسب و کار خودتون هستید و باید آن را سیستماتیک کنید و به کارمندان خود آموزش دهید تا در اجرای آن موفقیت آمیز عمل کنند.
حالا شما در بخش دیدگاه همین صفحه بگویید که چه نوآوری هایی میتوانید در کسب و کار خودتان به وجود آورید. این نوآوری میتواند در مورد فروش محصول یا خدمت باشد.
کَمی سازی
نوآوری به تنهایی کاری را جلو نمیبرد و مهم است که از لحاظ کمی بررسی شود. شما باید آماری از قبل و بعد از نوآوری داشته باشید تا میزان موقیت نوآوری خود را بسنجید.
بسیار مهم است که به عنوان صاحب کسب و کار از اعداد و ارقام مطلع باشید.
- باید بدانید که روزانه چه تعداد خدمت یا محصول به فروش میرسانید.
- اوج فروش شما در چه روزهایی است.
- اوج فروش شما در کدام ساعت از روز میباشد.
- چه تعداد از مشتریان شما در طول روز فقط قیمت میپرسند.
- و…
شما به هر اطلاعاتی از کسب و کار خود نیاز دارید تا با استناد به آمار موجود، برنامه ریزی استراتژیک خود را انجام دهید.
هماهنگ سازی
زمانی که نوآوری ایجاد کرده اید و از لحاظ کمی آن را بررسی نموده اید و آمار قابل توجهی کسب کرده اید، حال زمان آن رسیده است تا هماهنگ سازی و سازماندهی آن را به صورت یکنواخت با تمامی کارمندان خود انجام دهید تا همگی از یک الگوی مشابه استفاده کنند.
همین حالا تلفن را بردارید و با آی پی امداد تماس بگیرید. تمامی اوپراتورها آموزش دیده اند تا در مقابل سوالات احتمالی شما یک جواب یکسان داشته باشند. من در ابتدا با آنالیز چندین صد تلفن و تجربه شخصی خودم و سرپرست کال سنتر، نیازهای مشتریان را بررسی کردیم و متناسب با سوالات، پاسخ هایی را در قالب چارت رفتار سازمانی برای اوپراتورها ایجاد کردیم تا همگی از یک الگوی رفتاری برای ارتباط با مشتری استفاده نمایند.
مهم: با نوآوری، کمی سازی و هماهنگ سازی، کسب و کار شما توسعه نمیابد و مهم است که این فراین پیوسته و مدام در حال انجام باشد.
5 استراتژی برای سیستم سازی کسب و کار
- استراتژی سازمانی
- استراتژی مدیریتی
- استراتژی کارمندان
- استراتژی بازاریابی
- استراتژی سیستمها
فرض کنید که کسب و کاری دارید و قصد اعطای نمایندگی به سراسر ایران را دارید. شخصی برای دریافت نمایندگی وارد محل کار شما میشود و شما درباره موارد زیر با او صحبت میکنید:
- معرفی بخش های مختلف کسب و کار و ارتباط هر بخش با یکدیگر
- از سیستم سازی کسب و کار و نحوه حل مشکلات توسط سیستم
- نموداری از نتایج قبل از نوآوری و بعد از آن
- شرایطی از همانگ سازی و سازماندهی
- وظایف هر کارمند
- و …
حالا خودتان را جای شخصی بگذارید که قصد اخذ نمایندگی را دارد و حالا شرایط را شما تعیین میکنید. اینجا است که سیستم سازی کسب و کار از راه اندازی، اجرا، توسعه، اعطای نمایندگی تا حتی واگذاری کسب و کار ارزشمند میشود.
در ادامه 5 سیستم استراتژی را با همدیگه مرور خواهیم کرد.
سیستم استراتژی سازمانی
هر کسب و کاری نیاز به یک چارت سازمانی دارد. تمامی افراد علاقه به نظم دارند ولی وقتی برای آن ها در جایگاه کارمند چارت سازمانی تعریف میکنید، با رضایتمندی آن ها مواجه نخواهید شد.
سازماندهی حول محور شخصیت ها
اکثر کسب و کارها به جای اینکه بر اساس سیستم اقدام با ساماندهی کنند، حول محور منابع انسانی این کار را انجام میدهند. و آنها معتقدند که افرادی که استخدام کرده اند از تخصص بالایی برخوردارند و خودشان میدانند که چگونه باید در برابر مشکلات برخورد کنند. از این رو وظایف کارکنان به درستی تعیین نمیشود.
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که یک نیروی انسانی متخصص و فراتر از کسب و کار خودتان استخدام کرده و حتی جرأت آموزش یا شرح وظایف را به او ندارید و معمولا همه چیز را به خودش میسپارید که یک اشتباه بزرگ است.
سازماندهی کسب و کار
در این بخش شما باید برای هر موقعیت شغلی و حتی خودتان یک برچسب با عنوان سِمَتِ شغلی انتخاب نمایید. کسب و کار شما به چه منابع انسانی نیاز دارد؟
- مدیر یا معاون یا کارمند در بخش های: مالی، بازاریابی، فروش، عملیاتی یا …
حالا بیاید قوانین کسب و کار خود را در وصف هر موقعیت شغلی به عنوان یک قرارداد آماده نمایید تا هر نیروی انسانی مطابق با قرارداد به وظایف خود آگاه باشد. اگر به صورت شراکتی کسب و کار خود را اداره میکنید و یا قصد راه اندازی آن را دارید، علاوه بر اینکه موظف هستید تا سمت های شغلی خودتان را مشخص کنید باید به فکر استخدام برای منابع انسانی باشید تا متناسب با چارت سازمانی خود کار را جلو ببرید. اما برای استخدام یکی نفر نیاز است تا مسئولیت آن را بر عهده بگیرد، برای همین مسئولیت هم تفکیک وظایف را انجام دهید.
جایگزین کردن یک سیستم به جای خود
در ابتدای راه برای راه اندازی کسب و کار، طبیعتاً بهتر است وظایف بخش های مختلف را بر دوش خود داشته باشید و زمان بیشتری را در بخش عملیاتی بگذرانید. اما همیشه باید به فکر توسعه کسب و کار خود باشید و متناسب با رشد کسب و کار به فکر ارتقای خود و جایگزینی نیروی انسانی در بخش عملیاتی یا سایر بخش ها باشید تا زمان بیشتری را صرف مدیریت کسب و کار خود کنید.
زمانیکه از جایگاه پایین به بالا رُشد میکنید، مدل های کسب و کار خودتان را شروع به نوشتن کنید. به طور مثال اگه در بخش فروش و تعامل با مشتری هستید، سه گانه نوآوری، کمی و هماهنگ سازی فراموش نشود و متناسب با اطلاعات آماری شروع به الگوسازی کنید و همراه با رُشد کسب و کار به مراحل بالاترِ موقعیت شغلی وارد شوید و همین مسیر را تا قُله سِمت در چارت سازمانی خود ادامه دهید.
منِ ایمان پاکراه معتقدم که از پاکاری باید به کارفرمایی برسید. بنابراین زمانی که از لایه های زیرین چارت سازمانی حضور داشتید، با مشکلات و چالش هایی آشنا می شوید که هم می توانید آنها را نظام مند کنید و هم الگویی برای سازماندهی کسب و کار خود و وظایف کارکنان ایجاد کنید.
“اگر انتظار دارید کارمندتان آنطور که دوست دارید رفتار کند، ابتدا باید کاری را که قرار است انجام دهند، انجام داده باشید (خودتان یا سرپرست مرتبط) تا بتوانید با آن کار کاملاً آشنا شوید و بتوانید یک دفترچه راهنما برای آن ایجاد کنید و بعد با سپردن آن دفترچه به کارمندان، آنها هم بتوانند مانند تو عمل کنند.”
اما یک موضوع را فراموش نکنید که فقط شخصیت متخصص بودن شما نباید فعال باشد و در راستای توسعه شغلی و موقعیت شما باید شخصیت کارآفرینی و مدیر در شما روشن شود و سه شخصیت را به تعادل برسانید.
وقتی چارت سازمانی کار خود را ترسیم میکنید در واقع به خود کارمندان و تمام جهان اعلام میکنید که برای هدفتان ارزش قائلید. حالا در ادامه به بحث توسعه مدیریتی و سپس توسعه انسانی میپردازیم چون برای آنکه مدل اولیهات کار آمد باشد باید مدیریت افراد و سیستمها با یکدیگر هماهنگ کار کنند.
سیستم استراتژی مدیریتی
سیستم مدیریتی، سیستمی است که برای بهبود عرضه مدل اولیه شما به بازار طراحی میشود تا بتواند یک نتیجه بازاریابی موفق را ارائه کند و هر چه قدر این سیستم بیشتر به صورت خودکار عمل کند، مدل اولیه شما موثر تر واقع میشود.
تنها استخدام یک مدیر با تحصیلات عالی و دستمزدهای نجومی به کسب و کار شما نمیتواند کمک کند. شما به عنوان مدیر کسب و کار خودتان باید سیستمی طراحی کنید که به نیازهای مشتری در بخش های مختلف پاسخ دهد.
اگر سیستم سازی کسب و کار شما با استراتژی مدیریتی همراه باشد این کار امکان پذیر است. اما چگونه؟
اجازه دهید تا در مورد استراتژی مدیریتی کمی بیشتر بنویسم. استراتژی مدیریت به این معنا نیست که کارهای مدیریتی انجا دهید. شما باید آن مدل از کسب و کار خودتان را که طراحی و سیستمی کرده اید در بهترین حالت اجرا کنید تا سیستم به صورت اتومات فرایند اجرای کار شما را به معرض نمایش بگذارد.
به افرادی نیاز دارید که علاقه مند به یادگیری استانداردهای شما باشند و همانند خودتان نسبت به آن استانداردها متعهد باشند.
روایت یک داستان برای درک بهتر سیستم سازی در بخش مدیریتی
فرض کنید که یک رستوران دارید، و هدف شما جذب و نگهداشت مشتری است تا خود مشتری هم برای شما بازاریابی را انجام دهد و رستوران شما را به دوستان خودش معرفی کند.
برای شما مهم است که مشتری را در بَدو ورود راضی نگهدارید تا مجدد به رستوران شما بیاید و این کار را تکرار کند تا سود بیشتری کسب کنید.
بیاید با همدیگه محیط یک رستوران جذاب را تصور کنیم.
زمانی که مسافر یکی از شهرهای شمال ایران بودم، برای صرف نهار به همراه همسرم به یک رستوران رفتیم و با یک محیط مینیمال، ظاهری زیبا در وصف همان منطقه و طراحی با رنگ هایی که هارمونی داشتند آشنا شدم.
محیط بیرون رستوران با چمن مصنوعی، گل های طبیعی و خوش عطر و دکوری مینیمال با چوب های مصنوعی طراحی شده بود. زمانیکه خواستم وارد رستوران بشم، درب توسط یک آقای مهربان با لبخندی دلنشین و خوش آمدگویی مهربانانه با لحجه زیبای گیلانی برام باز شد. لباس های مهمانداران با دکور داخل رستوران برگرفته از ترکیب رنگ های نود و جذاب بود که با ترکیب رنگ های سبز یک حس بسیار خوبی به منِ مشتری القا کرد. شخص دیگری به سمتم آمد و سوالاتی به مانند: چند نفر هستید و آیا تا به حال به رستوران ما تشریف آوردید از من پرسیده شد و در نهایت ما را به سمت میزی دو نفره هدایت کرد.
میزی که در آنجا نشسته بودیم با یک حس خوب از حال و هوای شمال طراحی شده بود و همینطور با چشم اندازی با یک نمایش از محیط بیرون برای ما دلچسب تر شده بود.
قبل از اینکه بخواهیم سفارش خودمونو ثبت کنیم یک مهماندار با ظرفی از نوشیدنی های مختلف با عنوان خوش آمد گویی به سمت ما آمد و طعم های مختلف رو برای ما توضیح داد تا به نسبت سلیقه خودمون، انتخاب کنیم.
دقیقا بعد از اینکه نوشیدنی ها تمام شد، شخص دیگری به سمت ما آمد و چند سوال پرسید تا با ذائقه ما بیشتر آشنا شود و سپس به نسبت سلیقه ما منو رو توضیح داد و سفارش ما رو ثبت کرد.
زمانبندی برای سِروِ پیش غذا تا سِروِ غذای اصلی و سپس دِسِر به قدری به درستی انجام شده بود، که با اینکه مهمانداران در نزدیکی بودند و دکمه ای برای پاسخ به درخواست ما بر روی میز بود، به هیچ عنوان از آن استفاده نکردیم.
حالا متوجه شدیم که استراتژی مدیریتی یعنی چی. اجرای فرایند همه چیز تمام آن رستوران را استراتژی مدیریتی میگویند که توسط یک سیستم اجرا میشد.
زمانیکه نیروهای انسانی بیشتر میشوند، مگر شما میتوانید عملکرد تک به تک نیروها را بررسی کنید؟ طبیعتا خیر.
در سیستم سازی کسب و کار با استراتژی مدیریتی، باید برای جمعی از نیروها یک سرپرست تعیین کنید تا همان شخص گزارش عملکردی را به مدیر بالا دست خود ارائه دهد و مسئولیت اجرای کار نیروهای انسانی در آن بخش بر عهده سرپرست باشد و شما با نظارت در بخش های مختلف اگر شاهد خطایی بودید، مستقیما با سرپرست برخورد خواهید کرد.
چیدمان لایه های مدیریتی در سیستم سازی کسب و کار از اهمیت بالایی برخوردار است و باید با نظارت شمای صاحب کسب و کار انجام شود تا با بهترین شکل به نیاز مشتری پاسخ دهید.
سیستم استراتژی کارمندان
بسیاری از کسب و کارهای کوچک درگیر این مشکل هستند که چیکار کنند تا کارمندانشان همان چیزی که آنها میخواهند را انجام دهند. من معتقد هستم که زمان استخدام نیروی انسانی، نقطه عطف توسعه کسب و کار شماست.
در آن زمان باید از ابعاد روانشناسی شخصیت فردی آن شخص را آنالیز نمایید. از تستهای روانشناسی متناسب با موقعیت شغلی که قرار است آن فرد استخدام شود غافل نشوید. وظایف او را به درستی شرح دهید و مسئولیت پذیری او را بسنجید. دلیل ترک کار در شغل قبلی را از او جویا شوید و تنها بسنده به حرفهای او نکنید. بررسی این موضوع تنها با یک تماس تلفنی با مدیر یا مسئولی در کسب و کار قبلی که او در آنجا مشغول بوده است امکانپذیر میباشد.
تنها به رزومه او اعتماد نکنید و دانش تخصصی آن را نسبت به موقعیت شغلی که قرار است استخدام شود بسنجید.
موضوع مهمتر اینکه بسنجید و بپرسید که آیا او اهل مطالعه یا پیشرفت برای دانش شخصی خود هست یا خیر؟
بسیار مهم است که حسی را که در روز اول و زمان مصاحبه به طرف مقابل القا میکنید حس واقعگرایانه باشد و به مانند یک شوی تلویزیونی رفتار نکنید. تمامی این موارد به شما کمک میکند که نیروهای انسانی کارآمد، مسئول و منضبطی را استخدام نمایید. اما همه چی نیست.
ما معمولا بیش از نیمی از زمانی که در طول روز بیدار هستیم را در محیط کاری میگذرانیم، بنابراین بسیار مهم است که محیط کاری ما استانداردهای لازم را داشته باشد
به نظر من، مدیر یک کسب و کار به همان اندازه که پدر یک خانواده مسئولیت برقراری امنیت و آرامش را در خانه خود بر عهده دارد، عهدهدار است.
به او گوشزد کنید که قرار است با آموزشهای شما و سیستمی که در کسب و کار تعریف شده است وظایف خود را در آن بخش از سیستم به نحو احسن انجام دهد. در زمان مصاحبه از دیدگاه و نقطه نظرهای خود به او بگویید تا متوجه شود مدیر او از چه روحیاتی برخوردار است و چه خواستههایی دارد. به او یادآور شوید که همیشه حق با مشتری نیست اما از نگاه شما چه حق با او باشد چه نباشد ما وظیفه داریم که حق را به او دهیم. به او گوشزد کنید: کسی که در اینجا کار میکند باید کاری که به او محول شده است را به بهترین حالت ممکن انجام دهد اگر در ابتدا نمیتواند خیلی خوب آن را انجام دهد بایستی تمام تلاشش را بکند تا بر این مسئله فائق آید و اگر نخواهد تلاش کند، جایی در این کسب و کار ندارد.
روشی که از طریق آن ایده خود را به کارمندان منتقل میکنید، استراتژی کارمندان نامیده میشود. در سیستم سازی کسب و کار داشتن یک استراتژی برای جذب، آموزش و نگهداشت کارمندان تاثیرگذار است.
سیستم استراتژی بازاریابی
آنچه باعث عدم موفقیت بیشتر کسب و کارها میشود، ضعف در نحوه شناساندن آن کسب و کارها به دیگران است.
با خواندن این مقاله همه ما متوجه شدیم که سیستم سازی فقط منحصر به بخش از کسب و کار ما نیست و به مانند یک زنجیر باید تمام بخش های مختلف کسب و کار ما را در بر داشته باشد و برای آن استراتژی داشته باشیم.
اگر از رنگ ها، اشکال، لوگوی مناسبی نسبت به آن حوزه از کسب و کار خودمان استفاده کرده باشیم و کارمندان وظایف خود را بدانند و آموزش کامل را دیده باشند تا در یک محیط مناسب و آرام به اجرای فرایند کسب و کار ما بپردازند، اما مشتری نداشته باشیم چه اتفاقی می افتد؟! حالا نیاز است تا از اهمیت مشتری بدانیم.
جامعه آماری در اکثر کسب و کارها نشان میدهد که نگهداشت یک مشتری نسبت به جذب آن هزینه کمتری دارد.
صاحبین کسب و کار برای جذب مشتری باید نیازهای آن ها را بدانند. نسب به محصول یا خدمت شما چه نیازی دارند؟ چگونه میتوانند بیشترین احساس رضایتمندی را بعد از خرید محصول یا خدمت شما کسب نمایند؟
با پیدا کردن پاسخ هایی برای این دو سوال به نسبت آن حوزه از کسب و کار خودتان، میتوانید به درستی استراتژی بازاریابی را برای کسب و کار خودتان انجام دهید.
شاید الان فکر کنید وقتیکه هیچ مشتری ندارید، چگونه نیازهای آن ها را بسنجید؟!
کافی است برای بررسی نیازهای آن ها از جامعه نزدیک به خودتان استفاده کنید. جامعه ای از افراد خانواده، دوستان، آشنایان، همسایه، افراد محیط کار یا اگر متخصص یا کارمند فروش در یک شرکتی بودید، با استناد به تجربه خودتان از مشتریانی که قبلا به آن ها خدمت میدادید یا محصولی را میفروختید.
وجه تمایز شما برای فروش یا ارائه خدمت در بازار کنونی به نسبت موقعیت جغرافیایی که در آن قرار گرفته اید چیست؟
برای فروش محصول یا خدمت خودتان یک وجه تمایز پیدا کنید و قول اجرای آن را به مشتریان خود بدهید و بر روی قول خود بمانید. قولی که رقیب شما در بازار نمیتواند به مشتری خود بدهد. پیدا کنید که آن قول یا وجه تمایز چیست؟
نگران نحوه معرفی خودتان در بازار به مشتریان نباشید، چونکه در آکادمی پاکراه تمام ظرفیت های موجود برای معرفی کسب و کار شما متناسب با جامعه مخاطبانتان برنامه ریزی میشود و در کنارتان خواهیم ماند تا به هدف خود در فروش برسید.
استراتژی سیستم ها
سیستم ها شامل سه قسمت میباشد:
- سیستم های سخت
- سیستم های نرم
- سیستم های اطلاعاتی
سیستم های سخت بی جان هستند، مثل: رایانه ها یا رنگ اتاق و سیستم های نرم شامل آدم ها یا ایده ها میباشند و سیستم های اطلاعاتی ارتباط بین سیستم های نرم و سخت را فراهم میکند.
سیستم فروش یک سیستم نرم میباشد و برای اینکه سیستم اطلاعاتی با سیستم نرم وارد مبادله شود، می بایست اطلاعاتی از نحوه فروش مستند شود.
اگر بخواهیم کسب و کار خود را سیستم سازی کنیم به چه نرم افزار یا برنامه هایی نیاز داریم؟
ایجاد یک سیستم کسب و کار شامل اجزای مختلفی است و نرم افزار یا برنامه های خاصی که نیاز دارید می تواند به ماهیت کسب و کار شما و الزامات آن بستگی داشته باشد. با این حال، در اینجا برخی از انواع نرم افزارها و برنامه های رایجی که اغلب در توسعه و مدیریت سیستم های تجاری استفاده می شوند، آورده شده است:
لینکهایی که میتواند برای شما مهم باشد:
نرم افزار مدیریت پروژه:
مثالها: میزیتو، Asana، Trello، Jira، Microsoft Project
ابزارهای ارتباطی و همکاری:
مثالها: Slack، google sheet، Microsoft Teams، Zoom
نرم افزار مدیریت ارتباط با مشتری (CRM):
مثالها: نرم افزار CRM دانا، دیدار، وُیپینگ
نرم افزار حسابداری:
مثال: نرم افزار حسابداری قیاس، درآمد، کاسپین، هلو
با مثال برگزاری جشن تولد برای خود، سیستم سازی را کامل آموزش ببینید
فرض کنید قرار است تولد 30 سالگی خود را جشن بگیرید و یک هدف دارید که برای شما خاطره انگیز شود و به دوستانتان هم خوش بگذرد. برای اینکه ریسک، خطرات و چالش های احتمالی را به حداقل برسانید، تمایل دارید که با مدیریت خودتان جشن تولد برگزار شود تا همه چیز به خوبی و خوشی به سرانجام برسد و از آن لذت ببرید. برای انجام این کار به اطلاعاتی اعم از تعداد نفرات مهمانی، مکان و زمان آن، نحوه پذیرایی، تِم مهمانی و… نیاز دارید و سپس متناسب با اطلاعات به دست آمده، یک بودجه تقریبی برای برگزاری این جشن در نظر میگیرید و برای نحوه انجام کار برنامه ریزی میکنید. و با انتخاب افرادی از خانواده یا دوستان، واگذاری مسئولیت برای نظارت و پیگیری بخش های مختلف و ایجاد یک راه ارتباطی برای گزارش دهی به شما، خود را برای جشن تولد 30 سالگی آماده میکنید.
سیستم سازی همین است و نباید سخت بگیرید، فقط کافی است ذهن خلاقی داشته باشید و مستند سازی تمام فرایند کسب و کار خودتان را از 0 تا 100 انجام دهید.
سعی کردیم با یک مثال سیستم سازی را به شما آموزش دهیم. اما در ادامه سرفصل ها را شرح داده ام، ولی اطمینان دارم، همینکه شما در حال خواندن پاراگراف قبلی بودید، در ذهن خودتان جش تولد را ترسیم میکردید و جزئیاتی که من اشاره نکردم هم به ذهن شما می آمد.
سرفصل های سیستم سازی برای راه اندازی جشن تولد:
- مشخص کردن اهداف
- ایجاد یک جدول زمانی برنامه ریزی + ایجاد یک چک لیست
- لیست مهمانان و دعوتنامه ها
- فرایند نحوه دعوت (به عنوان مثال، دعوت نامه های دیجیتال، دعوت نامه های پستی با جزئیات تاریخ، زمان، مکان)
- سیستم مدیریت لیست مهمان (rsvp) “چه افرادی به دعوت شما پاسخ مثبت داده اند”
- انتخاب مکان و دکوراسیون: بررسی معیارهایی برای انتخاب مکان (به عنوان مثال، ظرفیت، مکان، امکانات)
- برنامه ریزی دکوراسیون
- غذا و نوشیدنی (با شناسایی کترینگ های معتبر یا برنامه ریزی منو، فرآیند پذیرایی را سیستمی کنید. برای یخ، لیوان و سایر لوازم ضروری دیگر برنامه ریزی کنید.)
- فرآیند رزرو فعالیت های سرگرمی یا برنامه ریزی را سیستمی کنید. (جزئیاتی مانند زمان عملکرد، نیاز به تجهیزات، و هرگونه درخواست خاص را شامل شود)
- یک جدول زمانی دقیق ایجاد کنید، و مشخص کنید که چه زمانی هر اتفاق (به عنوان مثال، راه اندازی، ورود مهمان، بُرش کیک) باید رخ دهد. این جدول زمانی را با دوستان یا اعضاء خانواده که به مهمانی کمک می کنند به اشتراک بگذارید.
- مسئولیت هایی را محول کنید یا یک سرویس نظافتی را برای رسیدگی به عواقب بعدی استخدام کنید تا بعد از جشن استراحت کنید.
- وظایفی را که می توان به دوستان، خانواده یا کمک استخدامی محول کرد، شناسایی کنید.
- مسئولیت ها و انتظارات را به وضوح بیان کنید.
- از پیام رسان ها برای کارهایی مانند ارسال یادآوری، ردیابی پاسخهای درخواستی یا مدیریت چک لیستها استفاده کنید.