زمان مطالعه: 16 دقیقه

طبق آمار به دست آمده، 95 تا 97 درصد کسب‌وکارها در 5 سال اول فعالیت خود شکست خورده و منحل شدند. این موضوع می‌تواند برای کسب‌وکارهای بزرگ و قدیمی هم اتفاق بیفتد؛ اگر استراتژی خوبی برای بازاریابی و تبلیغات نداشته باشند. چرا که سهم عظیمی از فروش هر کسب‌وکاری، نتیجه بازاریابی خوب آن است. همه این دلایل نشان می‌دهد بازاریابی برای یک کسب‌وکار تا چه اندازه اهمیت دارد. برای انتخاب بهترین استراتژی و به کارگیری آن به‌صورت اصولی، آشنایی با انواع بازاریابی الزامی است. از انواع بازاریابی می‌توان به بازاریابی محتوایی، موتور جستجوی گوگل، سوشال مدیا، چریکی، تلفنی، ایمیل و… اشاره کرد. در این مقاله از آکادمی کسب و کار پاکراه همراه ما باشید تا با برخی از مهم‌ترین روش‌های بازاریابی به طور دقیق آشنا شوید.

انتخاب مدل بازاریابی مطابق با کسب‌وکار شما

این روزها همه کسب‌وکارها به دنبال راهی برای افزایش فروش، معرفی محصولات یا خدمات، ایجاد ارتباط با همکاران و شرکای جدید، به دست آوردن مشتریان جدید، ایجاد وفاداری میان مشتری با برند خودشان و بین‌المللی کردن شرکت از طریق رسانه‌ها هستند. از آنجایی که روش‌های مختلفی برای بازاریابی وجود دارند، هر کسب‌وکار باید استراتژی مناسب خود را به کار بگیرد. انواع بازاریابی بر اساس نوع کسب‌وکار عبارتند از:

  • بازاریابی B2B marketing) B2B)
  • بازاریابی B2C marketing) B2C )

بازاریابی B2B marketing) B2B)

بازاریابی B2B یا Business-to-Business یکی از انواع بازاریابی برای کسب‌وکارهایی است که خدمات خود را به شرکت‌ها و کسب‌وکارهای دیگر ارائه می‌دهند. در این نوع کسب‌وکار شما روی مصرف‌‌کنندگان واقعی تمرکز نمی‌کنید؛ زیرا مخاطبان اصلی شما اعضای یک شرکت مانند مدیر عامل، مسئول خرید و … هستند. برای مثال اگر آژانس تبلیغاتی، چاپخانه صنعتی دارید یا خدماتی مانند امنیت، اشتراک نرم‌افزار، فروش ابزار، لوازم جانبی و اداری را ارائه می‌دهید، باید از بازاریابی B2B استفاده کنید. ویترین نت، آذین خودرو و CRM دیدار برخی از شرکت‌های B2B در ایران هستند. بهترین تکنیک‌هایی که می‌توان برای B2B marketing استفاده کرد، عبارتند از:

  • شبکه‌های اجتماعی به خصوص لینکدین به دلیل محیط حرفه‌ای خود
  • اینفوگرافیک‌ها و کتاب‌های الکترونیک
  • ایمیل مارکتینگ
  • پادکست
  • وبینار و رویدادهای زنده
  • انتشار وبلاگ

بازاریابی B2B marketing) B2B)

لازم به ذکر است که کسب و کار شما میتواند هر دو مدل از بازاریابی را داشته باشد.

به مانند مثال شما به عنوان یک تولید کننده پوشاک میتوانید برای مشتریان عمده و خرده خودتان، بازاریابی b2b و b2c را انجام دهید.

بازاریابی B2C marketing) B2C )

رویکردی که کسب‌وکارها برای فروش محصول یا ارائه خدمات خود به‌صورت مستقیم برای مصرف‌کنندگان به کار می‌گیرند، بازاریابی B2C یا Business-to-Consumer نام دارد. این روزها اینترنت، یکی از محبوب‌ترین کانال‌هایی است که این نوع کسب‌وکارها می‌توانند برای فروش بیش‌تر و تبلیغ خود از آن استفاده کنند. صاحبان داروخانه‌ها، رستوران‌ها، آنلاین شاپ‌ها، فروشگاه‌های حضوری و … جزو کسب‌وکارهایی هستند که می‌توانند از B2C مارکتینگ استفاده کنند. مجموعه‌هایی مانند فیلیمو، آی پی امداد، تپسی، مثبت سبز و اسنپ فود جزو کسب‌وکارهای B2C موفق در ایران هستند. بهترین تکنیک‌هایی که می‌توان برای B2C marketing استفاده کرد، عبارتند از:

  • بازاریابی محتوا
  • بهینه‌سازی موتور جستجو (SEO)
  • تبلیغات پولی
  • شبکه‌های اجتماعی
  • تبلیغات ایمیلی
  • تعیین پاداش برای مشتریان دائمی (برای مثال با معرفی 5 نفر، 15 درصد تخفیف بگیرید.)
  • اینفلوئنسر مارکتینگ

آنچه که باعث موفقیت بیش‌تر استراتژی‌ها و کمپین‌های بازاریابی یک کسب‌وکار می‌شود، شناخت نوع کسب‌وکار از نظر Business To Business یا Business to Consumer است. اگر هنوز هم با تعاریف گفته شده شناختی از نوع کسب‌وکار خود پیدا نکردید، خواندن این تفاوت‌ها کمک زیادی به شما می‌کند:

بررسی تفاوت‌های بازاریابی B2B و B2C

B2B Marketing B2C Marketing
یک شرکت یا کسب‌وکار را هدف قرار می‌دهد. مستقیم به مشتری نهایی می‌فروشد.
مشتریان قبل از خرید تحقیقات بیش‌تری انجام می‌دهند و محصول را با گزینه‌های رقیب بررسی می‌کنند. مشتریان به دنبال اطلاعات محصول در یک جا هستند و به ندرت تحقیق می‌کنند.
تمرکز روی ویژگی‌ها و ارزش یک محصول است. انگیزه احساسی مرتبط با خرید یک محصول مورد هدف قرار می‌گیرد.
ویژگی‌ها و منطق مشتریان مورد هدف قرار می‌گیرند. تمرکز روی منافع و خواسته‌ها است.
هدف مشتریان، تقویت کسب‌وکارشان است. هدف مشتریان، بهبود شخصی است.
فروش در مقیاس بزرگ صورت می‌گیرد. مشتریان کم اما با حجم خرید زیاد. فروش در مقیاس کوچک برای مصارف شخصی صورت می‌گیرد. مشتریان زیاد اما با حجم خرید کم.
مشتریان فرایند خرید زمانبر و طولانی‌تری را طی می‌کنند. آن‌ها به دنبال اهداف بلند مدت هستند. مشتریان بعد از تماشای تبلیغات محصول فورا اقدام به خرید می‌کنند. آن‌ها به دنبال نتایج فوری هستند.

بازاریابی B2C marketing) B2C )

انتخاب مدل بازاریابی برای کسب و کارها مطابق با چگونگی اجرا

حالا که متوجه شدید متقاضی استفاده از خدمات یا خرید محصولات شما چه کسانی هستند و قرار است برای کدام مدل از b2b یا b2c بازاریابی را انجام دهید، وقت آن رسیده است تا نحوه بازاریابی مناسب را برای کسب و کار خودتان انتخاب نمایید.

انواع بازاریابی بر اساس روش اجرا هم فرق دارند. اینکه شما شیوه‌های جدید و آنلاین یا شیوه‌های آفلاین و محیطی را برای تبلیغات و بازاریابی به کار بگیرید، تاثیر متفاوتی در میزان فروش شما خواهند داشت. بازاریابی بر اساس نحوه اجرا به روش‌های زیر تقسیم می‌شوند:

  1. بازاریابی آفلاین
  2. بازاریابی آنلاین

بازاریابی آفلاین (Offline marketing)

بازاریابی آفلاین یکی از انواع بازاریابی است که از طریق روش‌های سنتی به آگاهی برند شما کمک می‌کند. گاهی مشتریان شما افرادی هستند که دسترسی خوبی به اینترنت ندارند یا با اصطلاحات دیجیتال مارکیتینگ آشنا نیستند. همچنین اگر صاحب فروشگاه حضوری هستید، ممکن است بخواهید در کنار روش‌های جدید از بازاریابی آفلاین هم استفاده کنید. برای مثال اگر رستورانی دارید که می‌خواهید مشتریان از آیتم‌های جدید منوی شما باخبر شوند، باید از طریق استراتژی‌های Offline marketing مشتریان نزدیک به محدوده خود را آگاه کنید نه فقط شبکه‌های اجتماعی.

پمینا، اُکالا، دیجی پی، آی پی امداد، ازکی و شب جزو شرکت‌هایی هستند که در کنار بازاریابی آنلاین خود از نوع آفلاین آن هم استفاده می‌کنند. به‌گونه‌ای که مدیر مارکتینگ اُکالا گفته از کمپین 360 این مجموعه، 70 درصد بودجه صرف تبلیغات در فضای آفلاین شده است. البته شما می‌توانید در تبلیغات محیطی و آفلاین برند خود مانند برندهای نودالیت (ماکت متحرک) و نویتکس (خروج حباب از بیلبورد به دلیل وجود حباب‌ساز) از خلاقیت‌های جدیدی استفاده کنید.

بازاریابی آنلاین (online marketing)

بازاریابی آنلاین یا دیجیتال، نوع دیگری از انواع بازاریابی است که در آن برای انتشار پیام در مورد برند، محصولات یا خدمات از کانال‌های مبتنی بر وب استفاده می‌شود. هدف این نوع بازاریابی، دستیابی به مشتریانی است که زمان بیش‌تری را به مطالعه، جستجو و ارتباط از راه‌های آنلاین اختصاص می‌‌دهند.

برخلاف بازاریابی آفلاین که هزینه‌های زیادی برای اجرا نیاز دارد، استراتژی‌های آنلاین و اجرای کمپین‌ها را می‌توان از طریق پرداخت هزینه‌های کم‌تری انجام داد. همچنین شما می‌توانید به‌صورت دقیق کارایی و بازگشت سرمایه (ROI یا Return on investment) را کنترل کنید یا بهبود ببخشید.

بازاریابی آنلاین

در بازاریابی آنلاین از کانال‌ها بر پایه وب استفاده می‌شود.

این روزها تقریبا تمام برندها با ایجاد حساب کاربری در شبکه‌های اجتماعی، انتشار ویدیو و دیگر استراتژی‌ها، بازاریابی آنلاین را انجام می‌دهند. اما خب برخی برندها با خلاقیت بیش‌تر در این زمینه موفق‌تر عمل می‌کنند. برای مثال برند بانی مد با اجرای کمپین کهکشان میلیاردی توانست 61000 نفر مشتری جدید از این بازی به دست آورد.

انواع بازاریابی سنتی بر اساس کانال‌های توزیع

با وجود پیشرفت روش‌های بازاریابی آنلاین و دیجیتالی، هنوز هم روش‌های سنتی پاسخگوی نیاز کسب‎و کارها هستند. به‌گونه‌ای که در برخی کشورها با وجود پیشرفته بودن تکنولوژی، هنوز هم از این روش‌های سنتی استفاده می‌شود. مهم‌ترین مدل‌های بازاریابی سنتی عبارتند از:

  • بازاریابی تلفنی (Telemarketing)
  • بازاریابی دهان به دهان (Word of mouth marketing)
  • بازاریابی چریکی (Guerrilla marketing)
  • بازاریابی از طریق رویداد (Event marketing)
  • بازاریابی تجربی (Experiential Marketing)
  • بازاریابی تعاملی (Interactive Marketing)

بازاریابی تلفنی (Telemarketing)

بازاریابی تلفنی یکی از انواع بازاریابی سنتی است که برای همه کسب‌وکارهای B2B و B2C کاربرد دارد. شما می‌توانید با هدف آشنایی مشتریان با کسب‌وکار، پاسخگویی به سوالات آن‌ها، تماس به دلیل ثبت درخواست آنلاین از سوی مشتری و پیگیری برای نهایی کردن خرید از این روش بازاریابی استفاده کنید. اگر تماس تلفنی با مشتریانی باشد که قبلا عضو سایت بودند یا از خدمات کسب‌وکار شما استفاده کردند، نوعی بازاریابی گرم و تلاش برای جذب مخاطبان جدید و ارتباط با آن‌ها، بازاریابی سرد به حساب می‌آید.

بازاریابی دهان به دهان (Word of mouth marketing)

زمانی که علاقه مصرف‌کننده به استفاده از محصول یا خدمات یک مجموعه در گفتگوهای او شنیده می‌شود، بازاریابی دهان به دهان (Word of mouth marketing) یا WOM صورت می‌گیرد. طبق آمار به دست آمده، 92 درصد مردم در حال انجام چنین کاری هستند. کسب‌وکارهای خدماتی مانند شرکت‌های حمل‌ونقل، رستوران‌ها، پزشکان، باشگاه‌های ورزشی و سالن‌های آرایشی می‌توانند از این روش برای بازاریابی استفاده کنند. برای مثال مجموعه لیمومی (ارائه‌دهنده رژیم‌های غذایی) با ارسال پیامک زیر، از این شیوه بازاریابی برای جذب مشتریان بیش‌تر استفاده کرده است:

بازاریابی دهان به دهان (Word of mouth marketing)

با WOM از مشتریان بخواهید شما را تبلیغ کنند.

بازاریابی چریکی (Guerrilla marketing)

یکی دیگر از انواع بازاریابی سنتی، بازاریابی چریکی یا پارتیزانی است که در آن از تکنیک‌های نامتعارفی برای جلب رضایت و جذب مخاطب استفاده می‌شود. این روش بهترین جایگزین برای روش‌های قدیمی بازاریابی سنتی است و با فعالیت‌های غیر معمول، نام برند برای افراد به خوبی تداعی می‌شود. گوریلا مارکتینگ روی تعامل انسانی در مناطق شهری برای ایجاد تاثیری بزرگ با هزینه کم تمرکز دارد.

بازاریابی چریکی

در واقع هدف از این نوع بازاریابی، افزایش آگاهی از برند در پلتفرم‌های اجتماعی است؛ زیرا خیلی از افراد احساسات یا تجربه خود را به اشتراک می‌گذارند. برای مثال برند سه نان، یک ایستگاه اتوبوس در اتوبان نیایش تهران را به عنوان دستگاه تست در نظر گرفته و با خروج نان به‌صورت مکانیکی از داخل تستر، توجه خیلی مشتریان را به خود جلب کرده است.

بازاریابی از طریق رویداد (Event marketing)

نوع دیگری از انواع بازاریابی که برای تبلیغات برند، محصول یا خدمات آن استفاده می‌شود، بازاریابی رویدادی یا ایونت مارکتینگ است. در این نوع استراتژی، تعامل با مشتریان به‌صورت حضوری انجام می‌شود و کسب‌وکارها می‌توانند رویداد مورد نظر را به‌صورت آنلاین یا آفلاین برگزار کنند.

برندهای مختلف می‌توانند به‌صورت میزبان، میزبان مشترک، حامی مالی یا شرکت‌کننده در یک رویداد حضور داشته باشند. برای مثال برندهای سانی نس و بن‌مانو حامیان پذیرایی از مهمانان در رویداد بیست و هشتم کندو (برگزارکننده دورهمی‌های تخصصی سئو) بودند. همچنین برند کاله با برگزاری یک رویداد در چهاردهم تیر ماه 1403 در پل طبیعت، محصول کره گیاهی خود را معرفی کرد.

بازاریابی تجربی (Experiential Marketing)

شاید برایتان جالب باشد که در عین ناشناخته بودن Experiential Marketing یا بازاریابی تجربی، 77 درصد از بازاریابان این نوع بازاریابی را به عنوان بخش مهمی از استراتژی تبلیغاتی برندها مورد استفاده قرار می‌دهند. در واقع هر گونه تعامل مشتری با کسب‌وکار نوعی تجربه به حساب می‌آید.

بازاریابی تجربی (Experiential Marketing)

یک تبلیغات بسیار جذاب از طریق بازاریابی تجربی مربوط به فیلم باربی است که در سال 2023 در سینماها پخش شد. مخاطبان با مراجعه به سایت BarbieSelfie.ai می‌توانستند به عنوان شخصیت کن یا باربی ظاهر شوند. این فرایند هم تجربه و احساس خوبی به مخاطبان منتقل می‌کرد و هم مخاطبان بیش‌تری می‌توانستند از تاریخ پخش این فیلم مطلع شوند. روی هر تصویر باربی یا کن که توسط مخاطبان ساخته می‌شد، 21 ژوئیه 2023 به عنوان تاریخ پخش نوشته شده بود.

بازاریابی تعاملی (Interactive Marketing)

بازاریابی تعاملی نوع دیگری از انواع بازاریابی است که در آن ارتباط دو طرفه یا اصطلاحا تعامل میان برند و مشتریان آن صورت می‌گیرد. در این روش برندها از ویدئو، نظرات، تصاویر، بازی‌ها، وبلاگ‌ها، ایمیل و… برای تبادل دو طرفه استفاده می‌کنند. البته استفاده از کانال‌های آنلاین باعث می‌شود این نوع بازاریابی در شاخه‌ای از online marketing قرار بگیرد. اما برندها می‌توانند این تعامل را از طریق برگزاری یک رویداد حضوری هم برقرار کنند. برای مثال برند سمیه با برگزاری ایونت گنج مزه‌ها، طعم لحظه‌ها در پارک آب و آتش در تاریخ یکم تا پانزدهم تیر ماه 1403 از طریق بازاریابی تعاملی، مشتریان زیادی کسب کرد.

انواع بازاریابی دیجیتال بر اساس کانال‌های توزیع

انواع بازاریابی که روی کامپیوتر، گوشی‌های هوشمند، تبلت یا سایر دستگاه‌های الکترونیکی اجرا می‌شوند، بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ نام دارند. از روش‌های مختلفی می‌توان برای این نوع بازاریابی استفاده کرد که عبارتند از:

  • بازاریابی محتوایی (Content marketing)
  • بازاریابی موتور جستجو (SEM یا Search engine marketing)
  • بازاریابی شبکه‌های اجتماعی (SMM یا Social Media Marketing)
  • بازاریابی ویدیویی (Video marketing)
  • بازاریابی ایمیلی (Email marketing)
  • بازاریابی پیامکی (SMS marketing یا Short Message Service)
  • بازاریابی با افراد تاثیرگذار (Influencer marketing)
  • همکاری در فروش (Affiliate marketing)

بازاریابی محتوایی (Content marketing)

اگر به سایت اصلی مایکروسافت سری بزنید احتمالا می‌بینید که نوشته شده است محتوا پادشاهه. بازاریابی محتوایی یکی دیگر از انواع بازاریابی آنلاین است که بر ایجاد و توزیع محتوای ارزشمند، مرتبط و ثابت برای جذب و حفظ مشتریان تمرکز دارد. یک رویکرد محتوایی به جای ارائه خدمات یا محصول، شامل راهنمای ارزشمندی برای مخاطبان شما است که مشتریان در کسب‌وکارهای B2B مشکل کسب‌وکار خود و در مدل B2C مسائل زندگی خود را حل کنند. برای استفاده از این روش بازاریابی به شکل موثر باید یک استراتژی مستند تهیه کنید.

بازاریابی محتوایی (Content marketing)

محتوا پادشاه است.

در واقع بازاریابی محتوایی مساوی است با برنامه‌ریزی، ایجاد، توزیع، اشتراک‌گذاری و انتشار محتوا از طریق رسانه‌های اجتماعی، وبلاگ‌ها، وب‌سایت‌ها، پادکست‌ها، برنامه‌ها، بیانیه‌های مطبوعاتی، نشریات چاپی و … در واقع هدف از کانتنت مارکتینگ، دستیابی به مخاطبان هدف، افزایش آگاهی از برند، فروش، تعامل و وفاداری مشتریان است. برای مثال برند خانومی با انتشار گزارش عملکرد خود در سال 1402 ادعا دارد که با بازاریابی محتوایی، تعداد مشتریان آن نسبت به سال گذشته 56 درصد رشد کردند. یا برند آی پی امداد با استفاده از بازاریابی محتوایی توانسته است تا 60000 ورودی ارگانیک از گوگل دریافت کند و مشتریان خود را تا 35% افزایش دهد.

بازاریابی موتور جستجو (SEM یا Search engine marketing)

اگر شما هم با ایجاد یک سایت، کسب‌وکارتان را وارد دنیای دیجیتال کرده‌اید، بهتر است به جای هزینه برای تبلیغ‌های اضافی، این هزینه را به بازاریابی موتور جستجو (Search engine marketing) یا SEM اختصاص دهید. در این صورت وقتی مخاطبان سوالات خود را در گوگل جستجو می‌کنند، نام برند شما را جزو اولین گزینه‌های لیست در گوگل می‌بینند. بازاریابی موتور جستجو می‌تواند به‌صورت طبیعی (SEO) یا پولی (SEA یا PPC) انجام شود.

راه‌اندازی سایت و سئو آن بدون هیچ مزاحمتی برای مخاطب انجام می‌شود. به همین دلیل در دسته بازاریابی درونگرا قرار می‌گیرد. درست در نقطه مقابل بازاریابی برونگرا که باید مزاحم مخاطبتان شوید و توجه او را به سمت خود جلب کنید. انتشار پست در اینستاگرام یا تبلیغ تلویزیون نوعی بازاریابی برونگرا به حساب می‌آید.

بهینه‌سازی موتورهای جستجو (SEO یا Search Engine Optimization)

مهم‌ترین کانال بازاریابی هر برندی، سئو است. در واقع 53 درصد از کل ترافیک یک وب‌سایت مربوط به جستجوی ارگانیک آن می‌شود. SEO (Search Engine Optimization) با نتیجه‌های واقعی برای یک کسب‌وکار همراه است. در واقع مردم هر زمانی که به دنبال محصولی برای خرید یا خدمات هستند، کار خود را با فرایند جستجو آغاز می‌کنند. به همین دلیل بالا بودن رتبه شما در نتایج جستجوی گوگل می‌تواند بر بیش‌تر دیده شدن شما و فروش شما تاثیر بگذارد.

شما برای سئو برند خود باید در بازه زمانی طولانی سرمایه‌گذاری کنید؛ زیرا با سئو ارگانیک، ترافیک سایت شما برای همیشه برقرار است. برای رتبه‌های بالاتر در نتایج گوگل باید محتوایی منتشر کنید که از نظر گوگل مرتبط با عبارت جستجو شده است. برای مثال با جستجوی آشنایی با انواع بازاریابی می‌توانید در لینک‌های بالاتر، مطالب مفیدتری بخوانید. برای مشاهده تاثیر سئو می‌توانید فیلم Moneyball (مانی بال) را ببینید که چطور با SEO ترافیک ارگانیک سایت را افزایش دهید.

بهینه‌سازی موتورهای جستجو (SEO یا Search Engine Optimization)

تبلیغات موتور جستجو (SEA یا Search Engine Advertising)

گاهی رقابت برندها بر سر برخی از کلمات کلیدی به قدری زیاد است که تنها با تبلیغات پولی موتور جستجو (Search Engine Advertising) یا SEA می‌توان به رتبه‌های خوبی دست یافت. برای این نوع تبلیغ می‌توانید به ازای پرداخت هزینه، صفحه خود را روی کلمات کلیدی خاصی جزو نتایج اول قرار دهید. یکی دیگر از روش‌های تبلیغات موتور جستجو، تبلیغات به ازای هر کلیک (Pay Per Click) یا PPC است. به این صورت که با جستجوی مخاطب، نام برند شما جزو نتایج اول ظاهر می‌شود. سپس با هر بار کلیک کاربر روی آن تبلیغ، مبلغی از تبلیغ‌کننده دریافت می‌شود.

بازاریابی شبکه‌های اجتماعی (SMM یا Social Media Marketing)

استفاده از پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی برای ارتباط با مخاطبان به منظور آگاهی از برند، افزایش فروش و افزایش ترافیک وب‌سایت به عنوان بازاریابی شبکه‌های اجتماعی (Social Media Marketing) یا SMM شناخته می‌شود. طبق آمارها 52 درصد از کشف نام برندها در شبکه‌های اجتماعی اتفاق افتاده است. این نوع بازاریابی به‌صورت انتشار متن، تصویر، ویدیو و محتواهای دیگر است که باعث تعامل کاربر با برند می‌شود. این روزها بیش از نیمی از (جمعیت جهان یعنی 8/3 میلیارد) نفر از رسانه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند. بنابراین SMM ساده‌ترین راهی است که می‌توانید به مخاطبان زیادی دسترسی داشته باشید.

فیسبوک با بیش از 1 میلیارد کاربر، مخاطبانی در هر گروه سنی دارد.

  • سبک محتوا: پست متنی، لینک‌ها، ویدئوها، اطلاعیه‌های رویداد و تعامل‌ها (انتشار ترکیبی از انواع محتوا)
  • مناسب برای: مشاغل کوچک، برندهای جهانی، خدمات محلی و تجارت‌های آنلاین

اینستاگرام پلتفرمی محبوب میان نسل Z و جوانان. همچنین برای علاقه‌مندان به محتواهای سبک زندگی جذاب است.

  • سبک محتوا: تصاویر با کیفیت بالا، ویدئوهای کوتاه و استوری. کسب‌وکارها می‌توانند معرفی محصول، ویدئوهای پشت صحنه، محتوای تولید شده توسط کاربر و همکاری با افراد مشهور را در پیج اینستاگرام برند خود به نمایش بگذارند.
  • مناسب برای: مد، سبک زندگی، زیبایی، غذا، برندهای شخصی و…

یوتیوب یک شبکه اجتماعی یا به عبارت بهتر یک پلتفرم جهانی رایگان برای انتشار و مشاهده فیلم و ویدئوهای مختلف است.

  • سبک محتوا: آموزشی، سرگرمی، مقایسه، آنباکسینگ، ولاگ، نقد و بررسی، موزیک ویدیو، انیمیشن، لایو استریم
  • مناسب برای: تمامی کسب و کارها

توییتر یا X با مخاطبان روزنامه نگاران و افراد علاقه‌مند به حواشی و اخبار است.

  • سبک محتوا: محتواهای مختصر (محدود به 280 کاراکتر) برای اطلاع رسانی جدیدترین رخدادهای برند، مکالمه با فالوورها و…
  • مناسب برای: مشاغل B2B، شرکت‌های فناوری، روزنامه نگاران، رسانه‌های خبری و…

لینکدین شبکه حرفه‌ای ایده‌آل برای مشاغل B2B، جویندگان کار، متخصصان صنعت و…

  • سبک محتوا: اخبار شرکت، آگهی‌های شغلی، پست‌های طولانی و محتوای مخصوص برند شما
  • مناسب برای: مشاغل B2B، مشاوران، صاحبان مشاغل، استخدام‌کنندگان، برندهای حرفه‌ای و…

تیک تاک با مخاطبینی از نسل جوان و نسل Z.

  • سبک محتوا: محتواهای کوتاه، سرگرم‌کننده و خلاقانه با چاشنی طنز، موسیقی و چالش. محصولات خود را به نمایش بگذارید و مطابق ترندهای روز تولید محتوا کنید.
  • مناسب برای: برندهای سبک زندگی، برندهای مخصوص نوجوانان، جوانان و سرگرمی

در پینترست کاربران به دنبال الهام و ایده هستند. عمده کاربران این برنامه را خانم‌ها و علاقه‌مندان به مد، دکوراسیون و دستورالعمل‌ها تشکیل می‌دهند.

  • سبک محتوا: محتواهای بصری، اینفوگرافیک‌ها، راهنمای گام به گام و… برای نمایش محصولات، الهام بخشیدن به زندگی مشتریان و پیوند دادن به لینک‌ها
  • مناسب برای: کسب‌وکارهای مرتبط با دکوراسیون، منزل، مد، غذا، سفر، برنامه‌ریزی رویداد و…

بازاریابی ویدیویی (Video marketing)

اگر بخواهیم منحصربه‌فردترین استراتژی‌ها در انواع بازاریابی را معرفی کنیم؛ ویدئو مارکتینگ قطعا یکی از آن‌ها است. به‌گونه‌ای که 88 درصد از بازاریابان بر این باورند که ویدئو بخش مهمی از استراتژی بازاریابی آن‌ها است. کسب‌وکارها می‌توانند از این نوع بازاریابی به‌صورت مستقل یا همراه بازاریابی شبکه‌های اجتماعی و محتوایی استفاده کنند. ویدئوها، استراتژی‌های هیجان‌انگیزی برای برقراری ارتباط با مخاطب هستند. همچنین این روزها بیش‌تر افراد ترجیح می‌دهند به جای خواندن متن، ویدیو ببینند.

بازاریابی ویدیویی (Video marketing)

ویدئو مارکتینگ از انواع بازاریابی آنلاین

احتمالا این روزها هنگام دیدن فیلم‌های ایرانی از شبکه نمایش خانگی ویدیو معروف اسنپ پی با شعار الان بخر بعدا پرداخت کن را با موزیک معروف این ویدئو دیده‌اید. اسنپ پی در این کمپین توانست روزانه 102 هزار سفارش را ثبت کند و با بازدید بیش‌ از 60 میلیونی ویدئو، بیش‌تر از 300 هزار کاربر جدید به دست آورد.

بازاریابی ایمیلی (Email marketing)

زمانی که یک کسب‌وکار از ایمیل برای برقراری ارتباط با مشتریان خود استفاده می‌کند، بازاریابی ایمیل را برای اطلاع رسانی به مشتریان، افزایش آگاهی از برند و ترویج محصولات و خدمات خاص به کار می‌گیرد. کسب‌وکارها می‌توانند انواع ایمیل خوشامدگویی، تبلیغاتی، خبرنامه‌ها، نظرسنجی‌ها و تولد یا سالگرد مشتری را در این نوع بازاریابی برند خود بگنجانند.

یکی از محبوب‌ترین روش‌های ارتباط آنلاین، ارسال ایمیل است. به‌گونه‌ای که در سال 2020 روزانه 4/306 میلیارد ایمیل ارسال شده و پیش‌بینی می‌شود این مقدار در سال 2025 به 4/376 میلیارد برسد. همچنین با توجه به مطالعاتی که انجام شده، در سال 2021 به ازای هر 1 دلار پرداخت شده، بازگشت سرمایه یا ROI معادل 36 دلار است. آیا هنوز هم به قدرت بازاریابی ایمیلی ایمان نیاوردید؟

شرکت نت برگ با ایمیل مارکتینگ، کاربران خود را از تخفیف‌های گروهی جذاب به اعضای سایت خود مطلع می‌کند. مرکز خرید روشا و فلای تودی نمونه‌های دیگری از برندهای ایرانی موفق هستند که از Email marketing استفاده می‌کنند.

بازاریابی پیامکی (SMS marketing یا Short Message Service)

بازاریابی پیامکی نوع دیگری از انواع بازاریابی است که کسب‌وکارها از طریق ارسال پیام کوتاه متنی، با مشتریان ارتباط بیش‌تری برقرار می‌کنند. در بازاریابی پیامکی نسبت به ایمیل مارکتینگ باید از متن‌های کوتاه‌تری استفاده کنید؛ اما احتمال توجه مشتری به این پیام هم بیش‌تر است. اس ام اس مارکتینگ زمانی تاثیر بیش‌تری دارد که محتواها خلاقانه‌تر باشند.

بازاریابی پیامکی (SMS marketing یا Short Message Service)

بازاریابی پیامکی از انواع بازاریابی

از آنجایی که این روزها همه افراد در هر سنی یک تلفن همراه دارند، قطعا به پیام‌های متنی (SMS) یا Short Message Service توجه بیش‌تری می‌شود. به‌گونه‌ای که مشاغل مختلف بر این باورند که بعد از SMS marketing نسبت به Email marketing مشتریان حدود 5/4 برابر بیش‌تر شدند. بازاریابی پیامکی بهترین روش برای کسب‌وکارهایی مانند رستوران‌ها، مشاورهای املاک، فروشگاه‌های آنلاین، آژانس‌های مسافرتی و همه مشاغلی است که قصد دارند به گروه بزرگی از مردم دست پیدا کنند.

بازاریابی با افراد تاثیرگذار (Influencer marketing)

کسی که به دلیل دانش، اقتدار، موقعیت و رابطه با مخاطبانش قدرت تاثیرگذاری بر تصمیمات دیگران برای خرید دارد، اینفلوئنسر نامیده می‌شود. این اشخاص معمولا در توییتر، فیسبوک، تیک تاک و اینستاگرام فعالیت می‌کنند. هر اینفلوئنسر با جایگاه خاص خود مانند مسافرت، زیبایی، بازی، آشپزی، مد و… شناخته شده و طرفداران، علاقه‌مند به دنبال کردن این افراد هستند.

دسته‌بندی تعداد فالوورها مشخصات نرخ تعامل مناسب برای
مگا اینفلوئنسرها بیش از 1 میلیون نفر افراد مشهور یا چهره‌های شناخته‌شده عمومی کم تا متوسط برندهای بزرگ جهانی
ماکرو اینفلوئنسرها 100 هزار تا 1 میلیون نفر اینفلوئنسرها با مخاطبان زیاد متوسط برندهای بزرگ
میکرو اینفلوئنسرها 10 هزار تا 100 هزار نفر اینفلوئنسرها با ارتباط قوی با مخاطبان زیاد کسب‌وکارهای کوچک و متوسط (کم‌تر از 500 نفر کارمند)
نانو اینفلوئنسرها 1000 تا 10 هزار نفر افراد روزمره با مخاطبان شخصی خیلی زیاد کسب‌وکارهای کوچک یا برندهای بومی

یکی دیگر از انواع بازاریابی آنلاین که مطابق تایید اینفلوئنسرها صورت می‌گیرد، بازاریابی با افراد تاثیرگذار یا اینفلوئنسر مارکتینگ است. تاثیرگذاری این نوع بازاریابی به دلیل اعتمادی است که اینفلوئنسرها میان دنبال کنندگان خود دارند. طبق گزارش به دست آمده از بازاریاب‌ها، Influencer marketing برای 80 درصد کسب‌وکارها موثر بوده است. به‌گونه‌ای که 45 درصد افراد آن را موثر و 35 درصد افراد، فوق‌العاده موثر دانستند. برای مشاهده این تاثیرگذاری می‌توانید فیلم Thank you for smoking (متشکرم برای سیگار کشیدن) را هم ببینید که چطور شخصیت اصلی داستان با کمک اینفلوئنسرها و رسانه‌ها با مخاطب ارتباط برقرار می‌کند.

بازاریابی با افراد تاثیرگذار

اینفلوئنسر مارکتینگ از انواع بازاریابی با تاثیر 80 درصدی

محمد امین کریم پور، محمد معماریان، صدف بیوتی، نیکگاد و امیر جابری جزو اینفلئونسرهای محبوب اینستاگرامی در حوزه‌های مختلف هستند. البته این روش بازاریابی را با سفیر برند اشتباه نگیرید. سفیرهای برند در رویدادها، تبلیغات آفلاین و آنلاین یک برند حضور دارند. برای مثال سفیر برندهای میلکوم، مولپد و کلور به ترتیب حسن یزدانی، الناز حبیبی و بهرام رادان هستند.

همکاری در فروش (Affiliate marketing)

بازاریابی وابسته یا افیلیت مارکتینگ، یکی دیگر از انواع بازاریابی است که در آن یک برند به اشخاص دیگری برای ایجاد ترافیک با ارائه خدمات یا محصول هزینه می‌پردازد. به بیان ساده‌تر یعنی شما محصولات یا خدمات برند دیگری را تبلیغات می‌کنید و به ازای هر خریدی که از سوی شما انجام شود، حقوق می‌گیرید. این کمیسیون می‌تواند مبلغی ثابت شده از قبل یا درصدی از مبلغ فروش باشد. دیجی کالا، آمازون، میهن استور، دیما افلیت و دایان افیلیت جزو برندهای ایرانی معروفی هستند که سیستم همکاری در فروش دارند. برای این نوع بازاریابی شما هم می‌توانید از افراد دیگر بخواهید تبلیغ برند شما را انجام دهند و در ازای آن هزینه دریافت کنند.

کدام یک از انواع بازاریابی برای شما مناسب است؟

اکنون با انواع بازاریابی از قدیمی‌ترین روش‌ها تا جدیدترین‌ها آشنا شدید. قطعا شما هم درگیر انتخاب بهترین راه‌حل برای تبلیغ برند خود هستید. برخی از برندها ترکیبی از انواع بازاریابی را به کار گرفته و برخی فقط به یک یا دو نوع از این بازاریابی‌ها پایبند هستند؛ زیرا می‌دانند که فقط همین روش‌ها برای کسب‌وکار آن‌ها مناسب است. شما باید بر اساس بودجه، مدت زمان، اهداف تجاری و مخاطبان بهترین نوع بازاریابی را به کار بگیرید. اما پیدا کردن بهترین شیوه بازاریابی خیلی هم کار راحتی نیست. به همین دلیل توصیه می‌کنیم از مشاوره کسب و کار در آکادمی پاکراه بهره مند شوید.

کدام یک از انواع بازاریابی برای شما مناسب است.

آکادمی پاکراه چندین سال است که در حوزه مشاوره به کسب‌وکارها فعالیت می‌کند. از آنجایی که بازاریابی تاثیر مهمی در موفقیت یک آکادمی دارد، کارشناسان این آکادمی همواره آماده ارائه خدمات لازم در زمینه مشاوره برای انتخاب بهترین شیوه بازاریابی برای کسب‌وکارها هستند. شما می‌توانید سوالات خود را در زمینه آشنایی با انواع بازاریابی و انتخاب بهترین استراتژی در قسمت نظرات همین صفحه بنویسید تا کارشناسان آکادمی پاکراه در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ دهند. همچنین از طریق راه‌های ارتباطی با مشاوران ما در ارتباط باشید تا برای انتخاب بهترین استراتژی بازاریابی به‌صورت تخصصی مشاوره بگیرید.

کدام یک از انواع بازاریابی برای شما مناسب است؟

سخن پایانی

در کنار انواع بازاریابی که در این مقاله معرفی کردیم، هنوز هم روش‌های زیادی وجود دارند که شاید نام آن‌ها را هم نشنیده‌اید. به همین دلیل دریافت خدمات مشاوره تخصصی با فردی که به تمام روش‌ها آگاه باشد، در انتخاب بهترین روش کمک زیادی به شما می‌کند. علاوه بر این آیا با وجود این همه روش می‌توانید تصمیم بگیرید کدام یک برای کسب‌وکار شما مناسب است؟ پس همین حالا از طریق راه‌های ارتباطی با کارشناسان ما در ارتباط باشید تا به‌صورت تخصصی راهنمایی شوید.

سوالات متداول

  1. مارکتینگ چیست؟

فعالیت‌هایی که یک شرکت برای ترویج خرید، فروش محصولات یا خدمات انجام می‌دهد، مارکتینگ یا بازاریابی نام دارد. بازاریابی شامل تبلیغاتی است که به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا محصولات و خدمات خود را به سایر مصرف‌کنندگان، مشاغل و سازمان‌ها بفروشند.

  1. بهترین کتاب بازاریابی و فروش چیست؟

کتاب مدیریت بازاریابی کاتلر و کلر، کتاب بازاریابی عصر چهارم، کتاب گاو بنفش و کتاب اصول بازاریابی داده محور جزو بهترین کتاب‌های بازاریابی و فروش هستند.

چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
5/5 - (1 امتیاز)
avatar

تحریریه آکادمی پاکراه

جمعی از محققین در زمینه کسب و کار

تیم تحریریه آکادمی ایمان پاکراه، با علم روز و تحقیق، محتواهای کاربردی و پویا در حوزه کسب و کار را ارائه می‌دهد. ما با افتخار تجربیات و دانش خود را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا شما نیز به سمت دستیابی به اهداف کسب و کار خود حرکت کنید.