در چند سال اخیر مالیات فقط یک عدد در پایان سال مالی نیست؛ بلکه یکی از بزرگترین دغدغه صاحبان کسب و کار این روزها نحوه محاسبه مالیات بر درآمد است و در پایان سال مالی، این سوال مطرح میشود که چقدر باید مالیات پرداخت کنم؟ چطور دقیق و بدون خطا محاسبه مالیات بر درآمد را انجام بدم؟
در این مطلب از آکادمی کسب و کار پاکراه سعی بر این داریم که به زبان ساده به سراغ یکی از پیچیده ترین در عین حال حیاتی ترین مفاهیم مالیاتی برویم که در سال 1404 تغییرات زیادی هم از سوی سازمان امور مالیاتی کشور داشته: نحوه محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل سال 1404.
پس حتما تا انتها همراهمان بمانید!
- مالیات بر درآمد چیست؟
- درآمد مشمول مالیات چیست؟
- فرمول محاسبه مالیات بردرآمد مشاغل
- افراد مشمول مالیات بر درآمد مشاغل
- گروهبندی مالیات بر درآمد مشاغل بر اساس درآمد
- هزینههای قابل کسر در محاسبه مالیات
- سقف معافیت درآمد مشمول در سال ۱۴۰۴
- موضوع معافیت تبصره ماده ۱۰۰
- استفاده از قانون مشوق افزایش درآمد برای سالهای بعد
- نحوه محاسبه مالیات بر درآمد سال ۱۴۰۴
- جدول پلکانی نحوه محاسبه مالیات
- نحوه ارسال اظهارنامه عملکرد
- مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل
- نکات کاربردی در ارسال اظهارنامه عملکرد
- از چه کسی مشاوره بگیریم؟
مالیات بر درآمد چیست؟
مالیات بر درآمد به آن بخش از سود یا درآمد افراد حقیقی و حقوقی گفته میشود که براساس قانون باید به دولت پرداخت شود تا جهت امور عمومی کشور در زمینه های مختلف هزینه گردد.
درآمد مشمول مالیات به چه درآمدی گفته میشود؟
درآمد مشمول مالیات به آن قسمتی از درآمد یک شخص، شرکت یا ارگان گفته میشود که در طول یک سال مالی از طریق فروش کالا و یا ارائه خدمات به دست آورده است.
شخص برای محاسبه مالیات بر درآمد سال مالی خود به جداسازی دقیق عملکرد خود نیاز دارد.
فرمول محاسبه مالیات بردرآمد مشاغل
درآمد مشمول مالیات = درآمد ناخالص – هزینههای قابل قبول – معافیتها
توجه داشته باشید که در فرمول بالا منظور از درآمد ناخالص، مجموع دریافتی های نقد و غیر نقدی است که در حوزه فعالیتی میباشد. لازم به ذکر است در صورتی که فردی یا شرکتی دارای منابع درآمد متعدد باشد، باید جمع هر دو درآمد را برای ارائه محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل خود به پرسنل مالی خود ارائه دهد.
چه کسانی مشمول مالیات بر درآمد مشاغل هستند؟
بر اساس ماده ۹۳ قانون مالیاتهای مستقیم، هر شخص حقیقی ایرانی که از طریق اشتغال یا مشاغل آزاد، درآمدی از داخل یا خارج کشور کسب کند، ملزم به پرداخت مالیات بر درآمد مشاغل است.
به عبارت دیگر، اگر شما از طریق فروش کالا، ارائه خدمات، کار در منزل، فعالیت در پلتفرمهای آنلاین یا بهعنوان فریلنسر درآمدی دارید، موظف به پرداخت مالیات برای این فعالیتها خواهید بود.
آیا فریلنسرها، کسبوکارهای آنلاین و پلتفرممحورها مشمول مالیات بر درآمد مشاغل هستند؟
بله، فریلنسرها و افرادی که در حوزه کسبوکار آنلاین فعالیت میکنند، از جمله تولیدکنندگان محتوا، مشاوران دورکار و فروشندگان اینترنتی، طبق همین قانون مشمول مالیات میشوند. هرچند که در عمل ممکن است دریافت مالیات از این گروهها بهطور کامل اجرا نشود، اما قوانین موجود آنها را تحت پوشش قرار میدهد.
بنابراین، اگر از طریق سایتهای فریلنسری یا فروشگاههای اینترنتی درآمد مستمری دارید، لازم است که پرونده مالیاتی تشکیل داده و اظهارنامه مربوطه را ارائه کنید.
گروهبندی مالیات بر درآمد مشاغل بر اساس درآمد
سازمان امور مالیاتی بر اساس آیین نامه اجرایی ماده 95 قانون مالیات های مستقیم، مشاغل حقیقی را به سه گروه اصلی تقسیم می کند. این گروه بندی بسته به میزان درآمد یا نوع فعالیت مشمول مشاغل دارای تعهدات و تسهیلات متفاوتی است.
گروه مالیاتی | درآمد | فعالیت ها |
گروه اول | بیش از 30 میلیارد تومان در دو سال گذشته | دارندگان کارت بازرگانی، واردکنندگان و صادرکنندگان، واحدهای تولیدی دارای پروانه ساخت، هتل های 3 ستاره و بیشتر، بیمارستان ها، مراکز درمانی، فروشگاه های زنجیره ای، صرافی ها، موسسات حسابداری و حسابرسی و شرکت های حمل و نقل. |
گروه دوم | بین 10 تا 30 میلیارد تومان در سال های اخیر | تمام مشاغل با درآمد ذکر شده |
گروه سوم | کمتر از 10 میلیارد تومان | تمام مشاغل با درآمد ذکر شده |
در هنگام محاسبات مالیات درآمد سال ۱۴۰۴ چه هزینه هایی را میتوان کسر کرد؟
صاحبان مشاغل این فرصت را دارند که هزینه های واقعی خود را از درآمد کسر نمایند که در ادامه برخی از این هزینه ها را نام میبریم:
- هزینه اجاره
- کلیه قبوض مربوط به دفتر/شرکت و یا واحدی که در مستندات مربوط به انجام فعالیت صنفی است. مثل آب، برق، گاز تلفن
- هزینه حمل و نقل در صورتی که به همراه مستندات قابل قبول باشد.
- بیمه پرسنل
- حقوق پرسنل
- هزینه های متعارف مربوط به فعالیت شغلی
- خرید تجهیزات برای واحد شغلی مثل میز و صندلی
- خرید لوازم مصرفی
- هزینه تبلیغات
سقف معافیت درآمد مشمول در سال ۱۴۰۴ چقدر است (ماده ۱۰۱)؟
هر ساله از طرف سازمان بودجه سقف معافیتی در نظر گرفته میشود که این مبلغ با تصمیمات دولت و با توجه به شرایط هر ساله تغییر میکند. میزان معافیت درهنگام محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل در سال ۱۴۰۳، سقف معافیت این ماده مبلغ ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال (یک میلیارد ریال) تعیین شده بود.
برای سال ۱۴۰۴، این مبلغ به مبلغ ۲,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال (دو میلیارد ریال) افزایش یافته است که این موضوع یکی از تغییرات اعمال شده از سوی سازمان امور مالیاتی در سال 1404 بوده است.
موضوع معافیت تبصره ماده ۱۰۰ در محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل چیست؟
طبق تبصره ماده ۱۰۰ مودیانی که فروششان در یک سال مالی کمتر از سقف مشخص باشد، میتوانند فرم ماده ۱۰۰ را پر کرده و نیاز به ارائه اظهارنامه تفصیلی برای محاسبه مالیات بر درآمد سال مالی خود ندارند، در سال ۱۴۰۳ مبلغی که مشمول تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم میشود، ۱۸ میلیارد تومان (۱۸۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال) است.
این مبلغ برای اشخاص حقیقی گروه اول، دوم و سوم مشاغل در نظر گرفته شده است که این گروهها میتواند در هنگام محاسبه مالیات بر درآمد خود در صورت شامل شدن از آن استفاده نمایند. در سال ۱۴۰۴، این سقف با افزایش به ۲۱۶ میلیارد ریال (۲۱.۶ میلیارد تومان) رسیده است.
نحوه استفاده از قانون مشوق افزایش درآمد برای سالهای بعد چگونه است؟
یک خبر خوب در قوانین محاسبه مالیات عملکرد سال ۱۴۰۴ این است که در صورتی که مودی نسبت به سال قبل، درآمد اظهاری خودش را حداقل ۱۰٪ افزایش دهد، مشمول مشوقهایی مثل تخفیف در نرخ مالیاتی میشود.
به ازای هر ۱۰ درصد افزایش درآمد، تا سقف ۵ درصد از نرخهای ماده ۱۳۱ کاسته میشود. این تصمیم در این راستا گرفته شده است که صاحبان کسب و کارها در هنگام محاسبه مالیات بر درآمد سال خود اعداد و ارقام را به درستی و به صورت شفاف وارد نمایند و درنهایت از مزیت های طرح تشویق سازمان امور مالیاتی کشور بهره مند گردند و نیز گامی در مسیر پیشرفت حوزه کاری خود داشته باشند.
البته برای استفاده از این قانون مودی میبایست:
- اظهارنامه باید در مهلت مقرر ارسال شده باشد.
- مالیات سال قبل صفرشده باشد.
- افزایش درآمد باید واقعی و قابل اثبات باشد.
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد سال ۱۴۰۴ (ماده ۱۳۱)
بعد از اطلاع از درآمد مشمول مالیت، کسر هزینه ها،اطلاع از معافیت ها و… نوبت به نحوه محاسبه مالیات عملکرد میرسد. در مورد نحوه محاسبه مالیات عملکرد اشخاص حقیقی بر اساس درآمد خالص با نرخ پلکانی مبلغ مالیات را پرداخت میکنند و اشخاص حقوقی مانند شرکت ها نیز با نرخ 25% از درآمد مشمول مالیات، مالیات خود را پرداخت میکنند.
جدول پلکانی نحوه محاسبه مالیات عملکرد مشاغل سال 1404 اشخاص حقیقی
مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی بر طبق جدول پلکانی با ضرایب مشخص از سوی سازمان امور مالیاتی هر ساله ارائه میگردد تا مودیان از مرجع خود برای محاسبه مالیات بر درآمد سال 1404 اطلاع داشته و طبق این جدول تکالیف مالیاتی خود را انجام دهند:
درآمد | مالیات |
درآمد تا ۲۰۰ میلیون تومان | 15% |
مازاد بر ۲۰۰ میلیون تا 400 میلیون تومان | 20% |
مازاد بر 400 میلیون تومان | 25% |
نحوه ارسال اظهارنامه عملکرد سال 1404چگونه است؟
در سالهای اخیر تمامی اظهارنامه ها به صورت بر خط و الکترونیکی و از طریق سامانه جامع سازمان امور مالیاتی کشور به آدرس tax.gov.ir انجام میگردد و دیگر نیاز به جمع و حمل کردن پوشه ها و مستندات و بردن آنها به اداره مالیات به صورت فیزیکی نمیباشد.
مودیان باید در نظر داشته باشند که:
- مراحل ثبت نام خود را در این سامانه کامل کرده باشند.
- در ثبت اطلاعات خود نهایت دقت را داشته باشند، اطلاعاتی مانند اعضای هیئت مدیره، شماره ثبت شرکت، کد پستی و آدرس محل فعالیت از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
- قبل از ارسال اظهارنامه حتما از تمامی داده خود نسخه پشتیبان تهیه نمایند.
مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل سال 1404 تا چه زمانی است؟
مهلت ارسال و ارائه اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل در سال 1404 برای اشخاص حقیقی و حقوقی تا پایان مرداد 1404 تمدید شده است، در حالت عادی مهلت ارسال هر سال تا پایان تیرماه میباشد که امسال با صلاح دید و مصوبه هیت وزیران تعیین شده است.
نکات کاربردی در ارسال اظهارنامه عملکرد سال 1404
- تمام پرداخت ها، فاکتورها، هزینه های انجام شده را در طول سال به درستی و با دقت بایگانی و نگه داری نمایید.
- سعی کنید چندین روز زودتر از موعد مقرر برای تکمیل، محاسبه و ارسال اظهارنامه عملکرد سال خود اقدام نمایید و این کار را به روزها و ساعات پایانی تعیین شده موکول نکنید.
- حتما از خدمات مشاور مالیاتی و یا مدیران مالی برای کسب و کارهای خود استفاده نماید.
- حتما نسبت به ابلاغیه ها و اطلاعیه های سازمان امور مالیاتی در خصوص نحوه محاسبه مالیات درآمد مشاغل سال 1404 مطلع و به روز باشید.
- حتما این کار را توسط شخص متخخص در زمینه مالی و مالیاتی انجام دهید.
برای اطلاع از قوانین مالیاتی کسب و کار خود از چه کسی مشاوره بگیریم؟
پرداخت مالیات در تمام کشور ها نه فقط یک الزام قانونی است بلکه یکی از منابع درآمد مهم کشور به شمار میآید که مودیان میتوانند با ثبت دقیق درآمد و محاسبه درست مالیات خود از موقعیت و مزایای قانونی که به عنوان مشوق در نظر گرفته شده نیز بهرهمند گردند.
امیدواریم این راهنمای جامع برای شما مفید واقع شده باشد. اگر به راهنمایی بیشتری نیاز دارید، میتوانید برایمان کامنت بگذارید تا مشاورین آکادمی کسب و کار پاکراه شما را راهنمایی کنند!
روی دکمه «مشاوره آنلاین» کلیک کنید تا مهندس ایمان پاکراه و تیم آکادمی پاکراه بهصورت آنلاین و کاملاً رایگان راهنماییتان کنند.
مشاوره آنلاین