زمان مطالعه: 6 دقیقه
سوالی درباره مقاله «بررسی شغل نجاری» دارید؟

روی دکمه «مشاوره آنلاین» کلیک کنید تا مهندس ایمان پاکراه و تیم آکادمی پاکراه به‌صورت آنلاین و کاملاً رایگان راهنمایی‌تان کنند.

مشاوره آنلاین

در ایران، حدود ۵۰۰ هزار نفر به طور مستقیم مشغول به کار نجاری و تولید مصنوعات چوبی هستند‌ و انتظار می‌رود تا ۵ سال آینده، تعداد نجاران در ایران، دو برابر شود. در نتیجه، در سال‌های آینده شاهد پیشرفت و افزایش فرصت‌های شغلی در زمینه نجاری در ایران خواهیم بود.

نجاری یکی از قدیمی‌ترین مشاغل در ایران به حساب می‌آید که از درآمد خوبی برخوردار است. نجاران خلاق در ایران آینده شغلی روشنی خواهند داشت؛ چون نیاز به مصنوعات چوبی، همیشه وجود دارد و در حال افزایش است.

اگر شما هم به شغل یا بهتر بگوییم، به هنر نجاری علاقمند هستید، با ما در این مطلب از آکادمی کسب و کار پاکراه همراه شوید! ما قصد داریم زیر و بم شغل نجاری را بررسی کرده و یک راهنمای کامل برای ورود به شغل نجاری در اختیار شما بگذاریم!

هرجای این مطلب سوالی برایتان ایجاد شد یا حس کردید موضوعی از قلم افتاده است، کامنت بگذارید یا در بخش پرسش و پاسخ سایت مطرح کنید تا متخصصین ما بلافاصله شما را راهنمایی کنند.

نگاهی کلی به شغل نجاری

نجاری (carpentry) یا درودگری، یکی از قدیمی‌ترین و نوستالژیک‌ترین مشاغل در ایران است که به هنر ساخت قطعات کاربردی از چوب خام اشاره دارد. برخی از وسایلی که با چوب ساخته می‌شوند و طرفداران زیادی دارند شامل، کمد، کتابخانه، میز و صندلی، مبلمان، تخت خواب، پارتیشن و… می‌شوند.

نگاهی کلی به شغل نجاری

شغل نجاری در دسته مشاغل فیزیکی با درجه سختی بالا قرار می‌گیرد و لازمه ورود به آن، علاقه به ساخت وسایل چوبی است. علاقمندان به نجاری، در موقعیت‌های شغلی متنوعی فرصت اشتغال دارند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت‌.

آشنایی با ۱۱ فرصت شغلی نجاری

افرادی که قصد دارند وارد شغل نجاری شوند، می‌توانند در یکی از ۱۱ موقعیتی که در جدول زیر آمده‌ است، مشغول به کار و کسب درآمد شوند:

عنوان شغلی توضیحات
1. کابینت سازی چوبی طراحی و تولید انواع کابینت‌های چوبی برای منازل و ادارات
2. چوب بری فرآیند برش و آماده‌سازی چوب از درختان برای استفاده در صنایع
3. سرپرستي كارگاه سازه‌هاي چوبی مدیریت و نظارت بر فعالیت‌های کارگاه تولید سازه‌های چوبی
4. نقشه كشي و طراحي سازه‌هاي چوبی طراحی پلان‌ها و نقشه‌های اجرایی سازه‌های چوبی
5. راه اندازي و كار با ماشين آلات صنايع چوبی نگهداری و استفاده از ماشین‌آلات صنعتی در نجاری
6. قالب ساز چوبي، معرق كار، منبت كار و مشبك كار طراحی و تولید اشکال هنری و تزئینی از چوب
7. كارگاه ساخت انواع مبلمان، تختخواب، كمد و… تولید مبلمان مختلف شامل میز و صندلی با کیفیت بالا
8. ارزياب چوب، كنترل كيفيت محصولات چوبي در خطوط توليد بررسی و ارزیابی کیفیت چوب و محصولات چوبی در تولید
9. روكش کردن انواع ورقه‌هاي چوبی پوشش ورقه‌های چوبی و پرس تخته‌های سه‌لایه
10. كارگاه ساخت انواع ميز تحرير، صندلي، نيمكت، درب‌هاي چوبی تولید و طراحی میز تحریر و دیگر محصولات چوبی
11. مهندسی صنایع چوب بهینه سازی فرآیندها و تکنیک‌های ساخت در صنعت چوب

۹ مهارت ضروری برای شغل نجاری

شغل نجاری مانند هر شغل دیگری به مهارت‌هایی نیاز دارد که برای ورود به این شغل و موفقیت در آن ضروری هستند. اگر مهارت‌هایی که در لیست زیر آمده را دارید، موفقیت در انتظار شماست!

  1. آشنایی با روش‌های خشک کردن و نگهداری چوب
  2. آشنایی با خواص فیزیکی و مکانیکی چوب
  3. داشتن مهارت‌های ریاضی
  4. مهارت برش دقیق
  5. مهارت کار با ابزار
  6. خلاقیت
  7. وقت شناسی
  8. صبر و شکیبایی
  9. مهارت‌های ارتباطی قوی

مهارت های شغل نجاری

آشنایی با وظایف یک نجار

یک نجار، با توجه به موقعیت شغلی خود وظایف مختلفی دارد؛ با این حال، یک نجار یک سری وظایف عمومی دارد که در لیست زیر، آنها را آورده‌ایم:

  • رعایت موارد ایمنی
  • ارائه مشاوره به مشتریان در مورد انتخاب نوع چوب
  • انتخاب چوب مناسب با نوع وسیله‌ای که ساخته می‌شود
  • ایجاد طرح اولیه از آن چیزی که قرار است ساخته شود
  • نصب وسایل ساخته شده در مکان مورد نظر
  • ارائه خدمات پس از فروش
  • مشاوره به مشتریان در مورد نحوه نگهداری از وسایل ساخته شده
  • تعمیر مصنوعات چوبی معیوب

آشنایی با ۴ ابزار پرکاربرد نجاری

نجاری از آن دسته مشاغلی است که بدون ابزار مناسب، قابل انجام نیست. ابزارآلات نجاری عصای دست یک نجار هستند و به او در شکل دادن به چوب، کمک می‌کنند. برخی از مهم‌ترین ابزارهای نجاری به همراه کاربردشان در لیست زیر آمده است:

ابزار کاربرد
1. اره برش دقیق و صاف
2. مته ایجاد حفره در چوب
3. خط کش نشان گذاری و رسم خط
4. پیچ و مهره اتصال قطعات چوب به یکدیگر
نکته: اره و مته که مهم‌ترین ابزارهای نجاری هستند، در دو نوع دستی و برقی در بازار موجود هستند. مطمئنا اره و مته‌های برقی، در ایجاد برش و حفره دقیق‌تر هستند و نجارانی که قصد دارند حرفه‌ای کار کنند، بهتر است از این ابزارها استفاده کنند.

بازار کار، آینده شغلی و میزان درآمد شغل نجاری

علاقمند به شغل نجاری، سه دغدغه مهم دارند که شامل بازار کار، آینده شغلی و میزان درآمد نجاری می‌شود. این افراد حق دارند در این زمینه کنجکاو باشند و ما در این بخش، به بررسی آنها خواهیم پرداخت:

۱. بازار کار شغل نجاری

همانطور که ابتدای مطلب گفتیم، حدود ۵۰۰ هزار نفر نجار فعال در کشور داریم که تعداد آنها به طرز قابل توجهی در حال افزایش است. در ایران حدود ۱۰ درصد از مصنوعات چوبی تولید شده، به خارج از کشور صادر می‌شوند که نشان دهنده بازار کار رو به رشد نجاری است. به طور کلی، بازار کار نجاری در ایران پررونق و فرصت‌های شغلی در این زمینه بسیار زیاد هستند.

۲. آینده شغلی نجاری

مصنوعات چوبی، در میان طرفداران سبک کلاسیک، طرفداران زیادی دارند؛ به همین دلیل، تقاضا برای این وسایل، همیشه وجود دارد. از طرف دیگر، احتمال می‌رود در سال‌های آینده تمایل به استفاده از مواد طبیعی، مثل چوب، در طراحی داخلی افزایش پیدا‌ کند. درنتیجه، فرصت‌های شغلی در زمینه نجاری بیشتر خواهند شد و آینده شغل نجاری، درخشان‌تر خواهد بود.

۳. میزان درآمد شغل نجاری

میزان درآمد شغل نجاری در ایران بر اساس میزان مهارت، نوع شغل و موقعیت جغرافیایی فرد نجار متفاوت است. برای مثال، یک نجار ساده می‌تواند ماهانه ۱۰ الی ۱۵ میلیون تومان، نجار ماهر ۲۰ الی ۳۰ میلیون و یک نجار کابینت ساز می‌تواند تا ماهی ۱۰۰ میلیون تومان و بیشتر، درآمد داشته باشد.

بازار کار، آینده شغلی و میزان درآمد شغل نجاری

۶ چالش شغل نجاری + را‌ه‌حل

نجاری مانند هر شغل دیگری چالش‌ها و خطراتی دارد که می‌تواند مشکلات جدی برای افراد شاغل در این حوزه ایجاد کند. بهترین راه برای مدیریت کردن این چالش‌ها در قدم اول، آگاهی از این چالش‌هاست که با خواندن جدول زیر حاصل می‌شود.

چالش راه‌حل
1. آسیب‌های جسمی استفاده از لباس، کلاه، عینک و دستکش ایمنی حین کار
2. بیماری‌های تنفسی استفاده از ماسک حین برش چوب
3. مشکلات استخوان و مفاصل خودداری از شیفت‌های کاری طولانی و بلند کردن وسایل سنگین، درنظر گرفتن تایم استراحت بین کار
4. مشکلات پوستی استفاده از دستکش ایمنی و محصولات مراقبت از پوست
5. قارچ‌ها استفاده از دستکش و ماسک مناسب، چکاپ پزشکی مکرر برای اطلاع و پیشگیری از بیماری
6. مسمویت‌های شیمیایی خودداری از کار مداوم با مواد و رنگ‌های شیمیایی، رعایت موارد ایمنی، استفاده از مواد شیمیایی در فضای باز

مزایا و معایب شغل نجاری

اشنایی با یک شغل بدون دانستن مزیت‌ها و معایبی که دارد، میسر نیست؛ به همین دلیل، ما در این بخش، برای آشنایی کامل شما همراهان همیشگی آکادمی پاکراه، مزایا و معایب نجاری را بررسی کرده‌ایم.

مزایا:

  • درآمد بالا
  • بازار کار رو به رشد
  • کمک به رشد خلاقیت
  • ورود بی دردسر به بازار کار
  • امکان راه‌اندازی کسب و کار شخصی
  • امکان ایجاد برند شخصی در صنعت چوب و وسایل چوبی

معایب:

  • خطرات ایمنی
  • فشار فیزیکی و ذهنی
  • زمان‌بر بودن پروژه‌ها
  • رقابت بالا در بازار کار

تایپ‌های شخصیتی مناسب برای شغل نجاری

برای ورود به شغل نجاری علاوه بر مهارت‌هایی که بالاتر گفته شد، یک سری ویژگی‌های شخصیتی هم لازم است. افرادی که از این ویژگی‌ها برخوردار باشند، در نجاری موفق‌تر خواهند بود و به شغلشان علاقه بیشتری خواهند داشت.

تایپ‌های شخصیتی مناسب برای شغل نجاری

براساس تست MBTI برخی تایپ‌های شخصیتی که برای شغل نجاری مناسب‌تر هستند، در جدول زیر آمده است:

تایپ شخصیتی علت مناسب بودن
ISFP (هنرمند) خلاقیت، حس زیبایی‌شناسی، علاقه به کار با دست
ESTP (کارآفرین) عمل‌گرایی و پویایی، مهارت‌های ارتباطی قوی
ISTP (مکانیک) توانایی فنی و عملی بالا، تحلیل‌گر و منطقی بودن
ESFP (برونگرا) مشتاق و پر انرژی بودن، مهارت‌های اجتماعی بالا

۴ روش برای ورود به شغل نجاری

علاقمندان به نجاری برای رسیدن به این شغل جذاب و دوست‌داشتنی، ۴ راه پیش رو دارند. ما در ادامه این راه‌ها را بررسی می‌کنیم و انتخاب از میان آنها را به عهده شما می‌گذاریم.

روش های ورود به شغل نجاری

۱. یادگیری به صورت تجربی

یادگیری به صورت تجربی، یکی از پرطرفدارترین راه‌ها برای ورود به شغل نجاری است. اکثر افراد ترجیح می‌دهند چندین سال در کنار یک استادکار نجاری کار کنند، چند و چون این کار را یاد بگیرند‌ سپس وارد بازار کار شوند.

۲. یادگیری از طریق تحصیل

مطمئنا تحصیل در رشته صنایع چوب، نجاری را اصولی‌تر به علاقمندان یاد می‌دهد. افرادی که این راه را ترجیح می‌دهند، باید در زمان انتخاب رشته دبیرستان، به دبیرستان کار و دانش بروند و رشته صنایع چوبی را انتخاب کنند. در پایان دبیرستان، آنها به یک نجار حرفه‌ای تبدیل شده‌اند.

۳. یادگیری از طریق فنی و حرفه‌ای

سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای در طول سال دوره‌های مفیدی در زمینه آموزش نجاری برگزار می‌کند که شرکت در آنها شما را به یک نجار حرفه‌ای تبدیل می‌کند. بعد از شرکت در این دوره‌ها می‌توانید در آزمون شرکت کرده و گواهی معتبر نجاری بگیرید.

۴. یادگیری از طریق دوره‌های آموزشی

پیشرفت تکنولوژی و آموزش آنلاین، موجب شده است بسیاری از نجاران حرفه‌ای به فکر آموزش آنلاین و فروش پکیج‌های آموزشی بیفتند. شرکت در این دوره‌های معتبر یکی از سریع‌ترین راه‌ها برای کسب مهارت و ورود به بازار کار است.

برای ورود به شغل نجاری از چه کسی کمک بگیریم؟

دنیای نجاری دنیای خلق هنر است و علاقمندان به این شغل را باید هنرمند دانست. آنها با خلاقیت و ظرافت، از یک تکه چوب، یک وسیله کاربردی می‌سازند که سال‌های سال، زندگی را برای مصرف کنندگان راحت می‌کند.

نجاران در کنار شناخت کافی از انواع چوب و روش‌های نگهداری از آنها، باید کار با ابزار را هم بلد باشند؛ اما مهم‌ترین پیش‌نیاز برای این شغل، علاقه و صبر است. نجاران معمولا با پروژه‌های طولانی سر و کار دارند که برای انجام آن به صبر و پشتکار زیادی نیاز است.

ورود به این شغل از راه‌های متنوعی قابل انجام است که هرکدام ویژگی خود را دارند. اگر نمی‌دانید کدام راه برای شما مناسب‌تر است، کافی است با متخصصین ما در آکادمی پاکراه تماس بگیرید یا فرم های مشاوره سایت را پر کنید تا بر اساس شخصیتتان، شما را راهنمایی کنیم.

سوالات متداول

چوب بری به فرآیند بریدن درخت، حمل و آماده سازی آن برای نجاری گفته می‌شود. با این اوصاف، می‌توان گفت چوب بری، یکی از زیرشاخه‌های شغل نجاری است؛ یعنی، یک نجار، می‌تواند به حرفه چوب بری مشغول باشد.

درآمد نجارها در ایران تحت تاثیر عوامل مختلفی است که یکی از آنها میزان تجربه و مهارت نجار است‌‌. یک نجار ماهر در ایران می‌تواند تا ماهی ۱۰۰ میلیون تومان هم درآمد داشته باشد.

بله در دبیرستان‌های کار و دانش، رشته نجاری با عنوان صنایع چوب ارائه می‌شود که هدف آن آموزش نجاری به صورت اصولی به علاقمندان است.

هم می‌توان گفت بله هم نه! یک مهندس صنایع چوب، نجاری را بلد است اما نوع نجاری آن به نسبت نجاری که تحصیلات ندارد، حرفه‌ای‌تر، دقیق‌تر، اصولی‌تر و پول‌سازتر است. پس مهندس صنایع چوب را می‌توان یک نجار حرفه‌ای و تحصیل کرده دانست.
چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
امتیاز
avatar

تحریریه آکادمی پاکراه

جمعی از محققین در زمینه کسب و کار

تیم تحریریه آکادمی ایمان پاکراه، با علم روز و تحقیق، محتواهای کاربردی و پویا در حوزه کسب و کار را ارائه می‌دهد. ما با افتخار تجربیات و دانش خود را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا شما نیز به سمت دستیابی به اهداف کسب و کار خود حرکت کنید.