زمان مطالعه: 10 دقیقه

این روزها در هر خانه‌ای حداقل یک ماشین وجود دارد و ماشین‌ها در نوع ایرانی و خارجی به تعمیر نیاز پیدا می‌کنند. بنابراین شما به عنوان یک برق کار خودرو همیشه مشتری دارید. اما سوال اینجاست که آیا شغل باطری سازی خوبه؟

برای پاسخ به این سوال باید این کسب‌وکار را از جنبه‌های مختلفی بررسی کنیم. برای مثال برای اینکه به عنوان یک باطری ساز مشغول به کار شوید، نیاز نیست درس خاصی بخوانید و شما می‌توانید آن را از یک باطری ساز یاد بگیرید یا در دوره‌های آموزشی برق و باطری خودرو شرکت کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیش‌تر درباره راه‌اندازی شغل باطری سازی می‌توانید با مهندس پاکراه گفتگویی داشته باشید تا ایشان شما را راهنمایی کنند.

شاید تا چند سال پیش نیازی نبود برای راه‌اندازی یک مغازه باطری سازی هزینه زیادی بپردازید، ولی این روزها کمی هزینه‌ها بالاتر رفته‌اند و باید مبلغ بیش‌تری را در نظر بگیرید. البته هزینه راه‌اندازی این کسب‌وکار نسبت به مشاغل دیگر، کم‌تر است. از آنجایی که این حرفه یک شغل آزاد به حساب می‌آید، بعد از چند ماه کار کردن تمام سرمایه اولیه خود را به دست می‌آورید.

باطری سازی از نظر بازار کار هم شغل بسیار خوبی محسوب می‌شود؛ زیرا فرصت‌های شغلی زیادی دارد و شما می‌توانید خودتان صاحب یک مغازه باشید یا در شرکت‌های بزرگ مشغول به کار شوید. اگر شما هم درباره شغل باطری سازی و فرصت‌های شغلی آن سوالی دارید، می‌توانید سوالات خود را در بخش پرسش و پاسخ سایت آکادمی کسب و کار پاکراه یا دیدگاه همین مقاله بپرسید.

در مورد شغل باطری سازی چه می‌دانید؟

در صورت بروز مشکل در هر وسیله‌ای باید به متخصص آن مراجعه کرد. برای تعمیر مشکلات خودرو هم باید آن را پیش تعمیرکار خودرو برد. به دلیل اینکه خودرو از اجزای مختلفی تشکیل شده، متخصص‌های گوناگونی کار تعمیرات خودرو را انجام می‌دهند. برای مثال در صورت بروز مشکل در باطری خودرو باید آن را پیش باطری سازی برد. باطری ساز یا برق کار خودرو کسی است که در زمینه برق خودرو متخصص بوده و کار ساخت، تعمیر و حتی فروش انواع باطری را انجام می‌دهد. مشاوره کسب‌وکار با مهندس پاکراه یکی از خدمات این آکادمی است که به شما کمک می‌کند با اطلاعات بیش‌تری برای راه‌اندازی شغل خود اقدام کنید.

در مورد شغل باطری سازی چه می‌دانید؟

مزایا و معایب

شغل باطری سازی هم مانند هر شغل دیگری، مزایا و معایبی دارد. مزایای این شغل عبارت‌اند از:

  • راه‌اندازی این حرفه نیاز به سرمایه اولیه زیادی ندارد. (فقط برای مکان و خرید تجهیزات)
  • در این شغل رقابت زیادی نیست.
  • برای کار به عنوان باطری ساز، فرصت‌های شغلی خیلی خوبی دارید و بازار کار عالی است.
  •  بعد از فعالیت درآمد بالایی خواهید داشت.

یک از عیب های شغل برق خودرو، داشتن تخصص بالا در سیستم برقی خودرو و باطری‌ها است که با استفاده از دوره‌های آموزشی، مطالعه کتاب‌ها یا کارآموزی می‌توانید به درجه بالایی از تخصص برسید. همچنین شاید خیلی از افراد بر این باورند که باطری ساز، محیط کاری تمیزی ندارد.

به نظر مهندس پاکراه عیب دیگر شغل باطری سازی این است که، بازوی اصلی این کسب و کار فرد محور است و تمام سرمایه شما خودتان و تیمتان هستید و نمیتوان هدف های بزرگی برای آن تعریف کرد و سود بیشتر از آن تاجرهای باطری است.

نحوه‌ی راه‌اندازی کسب و کار باطری سازی

درست است که با راه‌اندازی یک مغازه باطری سازی به درآمد قابل قبولی می‌رسید. ولی این درآمد بالا تنها از طریق راه‌اندازی به شکل صحیح امکان‌پذیر است. یعنی شما باید ابتدا بدانید که چگونه فعالیت خود را در این حرفه شروع کنید. نحوه راه‌اندازی باطری سازی به شکل زیر است:

اولین مرحله؛ برنامه‌ریزی مناسب

شما برای اینکه بهترین نتیجه را از یک کسب‌وکار بگیرید، باید برنامه‌ریزی مناسبی داشته باشید. راه‌اندازی شغل باطری سازی هم از این قاعده مستثنی نیست. پس ابتدا درباره این شغل تحقیق کنید و از افرادی که اکنون در این حرفه مشغول به کار هستند یا مشاوران کسبه و بازاریان در آکادمی مهندس پاکراه، سوال بپرسید. سپس با توجه به تحقیقات، اهداف خود را تعیین کنید. در آخر با توجه به اهداف، برنامه مناسبی بچینید.

سوالاتی که میتوانید از کسبه صنف باطری سازی بپرسید:

  • آیا زمان کافی برای رسیدگی به خانواده و امورات شخصی دارید؟
  • حال خوبی دارید؟
  • از درآمد خود به نسب زمانی که میگذارید، راضی هستید؟
  • چه هدف هایی را دنبال میکنید؟
  • به نسبت سرمایه مالی و نیروی انسانی که گذاشتید، درآمد رضایت بخشی دارید؟
  • به چه میزان برای جذب متخصص و نیروی انسانی چالش دارید؟
  • خدمات در محل یا خدمات به مراجعین حضوری چه دردسرهایی دارد؟

دومین مرحله؛ یادگیری مهارت‌های لازم

باطری خودرو با سیستم برق خودرو در ارتباط است و شما برای فعالیت به عنوان یک باطری ساز باید تخصص و مهارت بالایی داشته باشید. برای مثال سیستم برق خودرو، انواع باطری‌ها برای خودرو و نحوه عملکرد آن‌ها را بشناسید. برای یادگیری این مهارت‌ها می‌توانید در رشته “کار و دانش” تحصیل کنید یا به‌صورت تخصصی وارد رشته مهندسی مکانیک در دانشگاه‌ها شوید. البته جدای از تحصیل می‌توانید این مهارت‌ها را با کارآموزی پیش یک باطری ساز یا کارآموزی در شرکت‌های بزرگ و شرکت در دوره‌های فنی و حرفه‌ای یا آموزشگاه‌ها یاد بگیرید.

به نسبت موضوعات درسی که در مقاطع فنی حرفه ای یا کار و دانش تدریس میشود، با مفاهیم پایه آشنا میشوید و خوبی تحصیل در این مقطع این است که از علاقه خود به این کار با خبر میشوید. اما برای انتخاب شغل باطری سازی، تحصیل در رشته مکانیک دانشگاه پیشنهاد نمیشود، به این دلیل که به نسبت زمانیکه در دانشگاه میگذرانید؛ اگر در کنار یک متخصص وقت بذارید در زمان خیلی کوتاه تری این تخصص را کسب خواهید کرد.

سومین مرحله؛ کنار گذاشتن سرمایه اولیه برای شروع کار

برای شروع کار به عنوان یک برق کار خودرو باید هزینه‌ای را بابت خرید یک باب مغازه یا اجاره آن در نظر بگیرید. سپس تجهیزات مورد نیاز مغازه خود را هم تهیه کنید. بنابراین سرمایه اولیه برای همه باطری سازها یکسان نیست. یعنی عواملی مانند موقعیت مکانی مغازه، خرید یا اجاره مغازه در شهرهای بزرگ یا کوچک، تعداد تجهیزات و برند آن‌ها می‌توانند روی میزان سرمایه اول تاثیر بگذارند.

یک روش دیگر برای انتخاب شغل باطری سازی این است که در ابتدای مسیر به صورت سیار فعالیت کنید و در اپلیکیشن های خدمات واسط به مانند آچاره، سنجاق، آی پی امداد و … ثبت نام کنید و به خدمات در محل مشتری بپردازید.

انتخاب مکانی مناسب

موقعیت مکانی مغازه باطری سازی بر میزان سرمایه اولیه و درآمد نهایی شما تاثیرگذار است. یعنی اگر یک مغازه در منطقه‌های پر رفت‌وآمد شهر اجاره کنید یا بخرید، قطعا درآمد بالاتری دارید و باید هزینه بیش‌تری هم برای اجاره یا خرید مغازه بپردازید. اما توصیه ما برای کسانی که می‌خواهند تازه مشغول به کار شوند این است که از مغازه‌هایی با ابعاد کوچک کار خود را شروع کنند و بعد با کسب درآمد بیش‌تر، در مغازه بزرگ‌تری کار خود را ادامه دهند.

انتخاب مکانی مناسب برای شغل تعمیر باطری

اما انتخاب بهتر این است که در مجاورت یا محله های تعمیر خیز اقدام به اجاره مغازه نمایید. اگر در مناطقی از شهر خودتان که تعمیرگاه هایی وجود دارد و مردم آن شهر با آن محله ها آشنا هستند، مغازه باطری سازی را راه اندازی کنید؛ مسیر کوتاه تری را برای جذب مشتری طی خواهید نمود.

خرید تجهیزات مورد نیاز

  • دستگاه دیاگ یا عیب یاب
  • ابزار و لوازم برای عایق کاری
  • دستگاه تست باطری‌ها
  • دستگاه شارژ باطری‌ها
  • آچار آلن در انواع مختلف
  • پیچ گوشتی در انواع مختلف
  • هویه دو نوع چکشی و برقی
  • تستر مدار صنعتی
  • تست آرمیچر یا دستگاه گرولر
  • تستر ولتاژ خودرو
  • دستگاه مولتی متر
  • تستر آلترناتور و…

چهارمین مرحله؛ اخذ مجوزهای شغل باطری سازی

شروع هر کاری به مجوزهای لازم نیاز دارد و برای شروع کار به عنوان باطری ساز هم باید مجوزهای لازم را بگیرید. پروانه کسب و گواهینامه مهارت فنی یا گواهینامه آموزشی، مجوزهای لازم برای راه‌اندازی باطری سازی هستند. شما با شرکت در دوره‌ها گواهینامه آموزشی را دریافت کرده و با در دست داشتن همین گواهینامه و مدارک دیگری مانند 12 قطعه عکس 4×3، کپی اجاره‌نامه رسمی، گواهی عدم اعتیاد و عدم سوء پیشینه، کپی از کارت ملی و… باید به اتحادیه صنف باطری و خدمات برق خودرو در استان محل سکونت خود بروید تا پروانه کسب را بگیرید. اگر شما هم قصد فروش باطری‌های خودرو را دارید، می‌توانید یک فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کنید و برای ساخت آن به مجوزهای لازم نیاز دارید. مشاوره کسب‌وکار در آکادمی مهندس پاکراه به شما کمک می‌کند برای راه‌اندازی فروشگاه اینترنتی و اخذ مجوزهای آن تصمیم درستی بگیرید.

پنجمین مرحله؛ شروع کار و تبلیغات

برای شروع کار در باطری سازی نیاز به استخدام افراد دیگر نیست. یعنی خودتان به تنهایی می‌توانید یک مغازه را مدیریت کنید و کار خودروها را انجام دهید. البته می‌توانید برای انجام کارها شاگرد بگیرید و او در بعضی کارها به شما کمک کند. اگر به فکر گسترش و تبلیغ کار خود هستید، باید بگوییم که بهترین راه تبلیغات دهان به دهان است. یعنی اگر مشتری از کار شما راضی باشد، مشتریان دیگری را به مغازه شما می‌فرستد. شما می‌توانید تابلوی مغازه خود را بالای درب نصب کنید تا مشتریان از فاصله دورتر هم مغازه را پیدا کنند.

پنجمین مرحله؛ شروع کار و تبلیغات

فراموش نکنید که مخاطبین هدف شما (مشتریان) افراد محلی هستند و اگر در مناطقی حضور داشته باشید که بورس تعمیرگاه ها است یا در مناطق گذری (بین شهری، جاده ها، کمربندی یا …) حضور دارید، کافی است در اطراف مغازه خودتان تبلیغاتی را پیاده سازی کنید تا دسترسی به شما راحت تر باشد. بهترین تبلیغ برای شما استفاده از بنرهای شهری است.

از دیگر راهکارهای تبلیغات برای شغل باطری سازی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طراحی پوستر تبلیغاتی
  • طراحی بنر برای تابلو مغازه و معرفی خودتان
  • طراحی کارت ویزیت
  • طراحی بنر تبلیغاتی و اجرای آن در سطح شهر برای باطری‌ سازی‌های بزرگ
  • راه‌اندازی سایت فروشگاهی در صورت فروش باطری

یکی از بهترین تبلیغات برای شغل باطری سازی استفاده از روش B2B است. یعنی همکاران موازی خود را به مانند تعمیرگاه ها، ضبط فروش و هر همکاری که خدماتی در امور خودرو میدهد را در منطقه خود شناسایی کنید و از باب دوستی با آن ها وارد شوید و همکاری دو جانبه انجام دهید. شما برای آن ها و آن ها برای شما مشتری بیاورند.

کسب‌وکار باطری سازی برای چه افرادی مناسب است؟

یکی از مهم‌ترین نکاتی که باید برای ورود به هر شغلی در نظر بگیرید، سازگاری آن با شخصیت شما است. آیا تمام ویژگی‌های شخصیتی برای باطری ساز شدن را دارید؟ برای ورود به این شغل باید علاقه زیادی به خودرو و سیستم برقی آن داشته باشید. همچنین بتوانید با دقت زیادی تمام چالش‌های آن را برطرف کنید. برای فعالیت در شغل باطری سازی باید ویژگی‌های شخصیتی زیر را داشته باشید:

  •  باهوش
  • پرانرژی
  • فنی بودن و علاقه‌مند به کارهای فنی
  • داشتن تحصیلات آکادمی حداقلی
  • توانایی مدیریت خودتان متناسب با زمان
  • چالش پذیر
  • داشتن مهارت در حل مسائل جدید و چالش برانگیز
  • داشتن اعتماد به نفس
  • علاقه‌مند به کارهای انفرادی

کسب‌وکار باطری سازی برای چه افرادی مناسب است؟

شما برای ورود به هر کسب‌وکاری از جمله باطری سازی می‌توانید تست MBTI بدهید و ویژگی‌های شخصیتی خود را بسنجید. برای مثال افراد با تیپ‌های شخصیتی ISTJ، ESTP و ISFJ در این کسب‌وکار موفق‌تر عمل می‌کنند.

مخاطبین هدف باطری سازی چه کسانی هستند؟

  • رانندگان خودروهای سواری و عموم مردم
  • رانندگان خودروهای سنگین مانند کامیون‌ها
  • رانندگان تاکسی‌ها، مینی‌بوس‌ها و اتوبوس‌ها

معرفی کتاب‌های مرتبط با شغل باطری سازی

برای عملکرد بهتر در شغل باطری سازی، باید اطلاعات فنی و تخصصی خود را تا حد زیادی به روز نگه دارید. در صورت علاقه می‌توانید pdf کتاب‌های درسی رشته کار و دانش را از سایت پایگاه کتاب‌های درسی دانلود و مطالعه کنید. در ادامه تعدادی از کتاب‌های مرتبط با شغل باطری سازی را معرفی می‌کنیم.

  • کتاب تعمیر برق خودرو (درجه یک) نوشته شده توسط داریوش فریدونی برزآباد
  •  کتاب تعمیرکار برق خودرو درجه 2 نوشته شده توسط داریوش فریدونی برزآباد
  •  کتاب مدلسازی حرارتی باتری لیتیوم یونی استوانه‌ای اثر عباس کسایی پور
  • کتاب باطری و سیستم الکترونیکی در خودرو نوشته شده توسط شهرام رضایی عدل
  •  کتاب راهنمای استفاده و نگهداری باتری با ترجمه سروش قربانی
  •  کتاب باتری (مقدمه‌ای بر باتری‌ها و نحوة شارژ آن‌ها) اثر فرید نصیری
  •  کتاب تعمیرکار برق خودرو اثر مهندس صیاد نصیری
  •  کتاب آموزش منحصربه‌فرد برق خودرو نوشته شده توسط ناصر قرایی
  • کتاب باتری خودرو شاخه کار و دانش

وظایف و مسئولیت‌های باطری سازی

اگر دقت کرده باشید بیش‌تر تجهیزات مورد نیاز شغل باطری سازی شامل دستگاه‌های تست هستند. یعنی باطری ساز یا برقکار خودرو ابتدا با استفاده از این تجهیزات، بخش‌های آسیب دیده خودرو را چک و بعد آن قسمت‌ها را تعمیر می‌کند. در آخر برای اطمینان از تعمیر صحیح خودرو، آن را مورد بررسی قرار می‌دهد. بنابراین وظایف و مسئولیت‌های باطری ساز شامل مراحل زیر است:

  • استفاده از ابزارهای مناسب یا دستگاه‌های کامپیوتری برای عیب یابی در خودروهای قدیمی یا جدید
  • بررسی عیوب در دفترچه راهنمای خودرو یا استفاده از نمودار مدارهای برق
  • تعمیر بخش‌های آسیب دیده یا جایگزینی آن با قطعات جدید
  • بررسی سیستم تعمیر یا تعویض شده بعد از تعمیر برای اطمینان از تعمیر صحیح و ایمن

وظایف و مسئولیت‌های باطری سازی

شغل‌های مرتبط با باطری سازی

  • مونتاژ خودرو
  • فروش لوازم یدکی و انواع باطری خودرو
  • نصاب شیشه‌های بالابر در خودرو
  • تعمیرکار قطعات برقی مانند کولر خودرو
  • فروش ردیاب خودرو و نصب آن
  • تعمیرکار کیلومتر شمار
  • نصاب دزدگیر در مکان‌های مختلف
  • فعالیت به عنوان آموزش دهنده سیستم‌های برقی خودرو مانند آموزش نصب دزدگیر در خودرو، آموزش برق انژکتور و…

برای راه‌اندازی شغل باطری سازی از چه کسی مشاوره بگیریم؟

هیچ کس بهتر از یک باطری ساز و مشاوران آکادمی مهندس پاکراه نمی‌تواند به شما مشاوره دهد؛ زیرا این افراد تجربه ورود به این کسب‌وکار را داشته و از تمام خوبی‌ها و بدی‌های آن آگاه هستند. مشاوره کسب‌وکار در آکادمی پاکراه برای راه‌اندازی یک باطری سازی موفق، ضروری است. همچنین یک باطری ساز می‌داند که شما برای شروع باید از چه مواردی مطلع شوید و باید چه کارهایی را انجام دهید تا درآمد بیش‌تری به دست آورید. البته این روزها بسیاری از مراکز خصوصی و دولتی مشغول برگزاری دوره‌های آموزشی هستند. پس شما می‌توانید از اساتید این دوره‌ها هم سوالات خود را بپرسید.

چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
امتیاز
avatar

تحریریه آکادمی پاکراه

جمعی از محققین در زمینه کسب و کار

تیم تحریریه آکادمی ایمان پاکراه، با علم روز و تحقیق، محتواهای کاربردی و پویا در حوزه کسب و کار را ارائه می‌دهد. ما با افتخار تجربیات و دانش خود را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا شما نیز به سمت دستیابی به اهداف کسب و کار خود حرکت کنید.