زمان مطالعه: 6 دقیقه
سوالی درباره مقاله «بازاریابی چریکی چیست؟» دارید؟

روی دکمه «مشاوره آنلاین» کلیک کنید تا مهندس ایمان پاکراه و تیم آکادمی پاکراه به‌صورت آنلاین و کاملاً رایگان راهنمایی‌تان کنند.

مشاوره آنلاین

در حال حاضر بیش از 300 میلیون تبلیغ روزانه در اینترنت منتشر می‌شود و در چنین شرایطی، قطعا جلب توجه مشتریان به یک چالش بزرگ تبدیل شده است. بازاریابی چریکی با استفاده از خلاقیت، نوآوری و روش‌های غیرمعمول، به برندها کمک می‌کند تا در این فضای شلوغ و پررقابت، صدای خود را به گوش مخاطبان برسانند.

این نوع بازاریابی نه تنها هزینه‌های پایین‌تری دارد، بلکه می‌تواند به سرعت در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها گسترش یابد و به یک پدیده جهانی تبدیل شود. در این مطلب از آکادمی کسب و کار پاکراه، به بررسی مفهوم بازاریابی چریکی، تکنیک‌ها و نمونه‌های موفق آن خواهیم پرداخت و نشان خواهیم داد که چگونه می‌توان با استفاده از این استراتژی، برند خود را در ذهن مشتریان ماندگار کرد.

توصیه می‌کنیم تا انتهای این مطلب همراهمان بمانید و هر سوالی که داشتید، در بخش کامنت‌ها بپرسید!

تعریف بازاریابی چریکی

استراتژی بازاریابی پارتیزانی یا بازاریابی چریکی که به آن در انگلیسی گوریلا مارکتینگ (Guerrilla Marketing) نیز گفته می‌شود، یک روش تبلیغاتی نوآورانه است که هدف آن به حداکثر رساندن بازخورد با هزینه‌ی کمتر است. در واقع، این روش به قدری کم هزینه است که در ادبیات مدیریت بازاریابی به آن بازاریابی بدون هزینه (مالی) نیز گفته می‌شود. چرا؟

زیرا این نوع بازاریابی شما را دعوت می‌کند تا زمان، انرژی و به‌خصوص خلاقیت خود را در تبلیغات بگذارید و فقط روی پول حساب نکنید تا مخاطبان را جذب کنید.

تعریف بازاریابی چریکی

در واقع بازاریابی چریکی، درباره اثرگذاری ثابت، به‌دست آوردن مشتری با غافلگیری و تولید محتوای زیاد در شبکه‌های اجتماعی متمرکز است این روش در مقایسه با روش‌های سنتی بازاریابی، تاثیر چشمگیرتری بر روی مصرف‌کننده دارد.

این روش برای کدام کسب و کارها مناسب تر است؟

  • استفاده از بازاریابی چریکی برای کسب و کارهای کوچک که به‌دنبال دسترسی به تعداد زیادی مخاطب هستند، بهترین گزینه است.
  • همچنین، شرکت‌های بزرگ نیز از کمپین‌های محلی به‌منظور تکمیل کار کمپین‌های گسترده‌تر استفاده می‌کنند.
  • علاوه‌بر‌این، افراد نیز می‌توانند از بازاریابی چریکی به‌منظور یافتن فرصت‌های شغلی بیشتر استفاده کنند.

تاریخچه‌ی بازاریابی چریکی

تاریخچه این بازاریابی را می‌توان از 4000 سال قبل از میلاد مسیح دنبال کرد، زمانی که مصریان از پاپیروس برای ایجاد پیام‌های فروش و پوسترهای دیواری استفاده می‌کردند. در طول قرن‌ها، بازاریابی و تبلیغات سنتی به آرامی شکل گرفت، اما تا سال 1900 توسعه قابل توجهی نداشت.

پیشرفت و شکوفایی بازاریابی و تبلیغات سنتی زمانی رخ داد که هدف اصلی آن به‌جای سرگرم کردن یا جلب توجه مصرف‌کننده، آموزش نحوه استفاده از محصول یا خدمات شد.

  • در دهه 1960، کمپین‌ها به تبلیغات سنگین در رسانه‌های جمعی مانند رادیو تمرکز کردند و در کانال‌های مختلف هزینه کردند.
  • از دهه 1980 و اوایل دهه 1990، تلویزیون کابلی شروع به پخش تبلیغات کرد و MTV در آن زمان بنیان‌گذار مهمی بود.
  • در سال 1984، جی کنراد لوینسون مفهوم بازاریابی چریکی را در کتاب خود مطرح کرد.

لوینسون در کتابش، راهکارهای منحصربه‌فردی را برای استفاده از روش‌های سنتی تبلیغات و همچنین مقابله با آن‌ها پیشنهاد می‌دهد. هدف اصلی بازاریابی چریکی، استفاده از تاکتیک‌های نامتداول برای تبلیغات با بودجه محدود است. در آن زمان، قبل از استفاده از تبلیغات پارتیزانی، رادیو، تلویزیون و صنعت چاپ در حال رشد سریع بودند و با رشد این رسانه‌ها، تبلیغات سنتی نیز رو به افزایش بود.

مصرف‌کنندگان نیز از این وضعیت تبلیغات خسته شده بودند. به همین دلیل، متخصصین بازاریابی به‌دنبال روش‌های جدیدی برای جلب توجه افراد بودند. بنابراین، ایده لوینسون توجه بسیاری به خصوص استارتاپ ها را به‌خود جلب کرد. این روش، که اکنون به‌عنوان بازاریابی چریکی شناخته می‌شود، همچنان در حال رشد است.

دلیل موفقیت بازاریابی چریکی چیست؟

شاید بخواهید بپرسید که چرا بازاریابی چریکی به این اندازه در کسب‌و‌کارهای کوچک (و البته بزرگ) مورد توجه قرار گرفته است. برای این محبوبیت، دلایل متعددی وجود دارد که از آن جمله، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بازاریابی چریکی به‌راحتی قابل اجرا است.
  • هزینه مالی آن بسیار پایین است.
  • می‌تواند تاثیر قابل توجهی بر روی مخاطبان داشته باشد و برند را به شکلی جذاب و خلاقانه به مشتریان معرفی کند.
  • به‌دلیل جذابیت و عنصر غافلگیری، ثبات زیادی دارد.

امروزه آگاهی مردم نیز در حال افزایش است و آن‌ها دیگر با نام برندها خیلی ساده گول نمی‌خورند؛ به همین دلیل، فرصت بی‌سابقه‌ای برای رشد کسب‌و‌کارهای کوچک فراهم شده و تعداد آن‌ها در حال افزایش است.

دلیل موفقیت بازاریابی چریکی

انواع بازاریابی چریکی

شرکت ALT TERRAIN دسته‌بندی‌هایی برای بازاریابی پارتیزانی یا چریکی تعریف کرده است که شامل زیر مجموعه‌های زیر می‌شوند:

1. بازاریابی چریکی خارجی

در این روش بازاریابی، از ایده‌های مختلفی مانند قرار دادن یک شی قابل حذف بر روی یک مجسمه یا قرار دادن کارهای هنری موقت بر روی پیاده‌روها و خیابان‌ها در محیط شهری استفاده می‌شود.

2. بازاریابی چریکی داخلی

این روش بازاریابی مشابه بازاریابی پارتیزانی خارجی است، با این تفاوت که در داخل اماکن مانند ایستگاه‌های قطار، مراکز خرید و ساختمان‌های دانشگاه اجرا می‌شود. برای بهبود ایده‌های خوب و اجرای موثر آن‌ها، نیاز به بررسی جامع قابلیت‌های موجود در داخل این اماکن است.

3. بازاریابی چریکی کمین رویداد

این روش بازاریابی، در زمان مناسب، به‌صورت اختصاصی برای رویدادها استفاده می‌شود. هدف آن افزایش تعداد مشتریان یک رویداد مانند کنسرت یا مسابقه ورزشی است.

به‌طور معمول، این نوع بازاریابی بدون اجازه اسپانسر رویداد انجام می‌شود و به‌منظور ارتقا یک محصول یا خدمات از یک روش قابل توجه استفاده می‌شود.

4. بازاریابی چریکی تجربی

این روش بازاریابی شامل تمام انواع فوق است و تنها نیازمند تعامل عمومی با برند است. به‌عبارت دیگر، فراتر از تماشا، تعامل و تجربه شخصی را برای مخاطبان ایجاد می‌کند تا در خاطر آن‌ها ماندگار شود.

نحوه استفاده از بازاریابی پارتیزانی در کسب‌و‌کار (7 مرحله)

بازاریابی به‌عنوان یکی از اجزای اصلی هر کسب‌و‌کار، برای معرفی کالاها و خدمات اختصاصی هر برند بسیار حائز اهمیت است. بنابراین، وقتی شرکت‌ها با محدودیت بودجه روبه‌رو هستند یا در معرض خطر ورشکستگی قرار دارند، از روش بازاریابی چریکی برای حفظ مشتریان فعلی خود استفاده می‌کنند.

البته این بدان معنی نیست که فقط شرکت‌های در موقعیت مالی ضعیف از این نوع بازاریابی استفاده می‌کنند. این بازاریابی برای تمام کسب و کارها مناسب خواهد بود. نحوه اجرای آن هم به صورت زیر است:

1. شناسایی هدف و مخاطب

ابتدا باید مشخص کنید که چه کسانی مشتریان هدف شما هستند و نیازها و علاقه مندی این افراد چیست. به این ترتیب می‌توانید پیام های مربوط به برند خود را متناسب با علایق مشتریان هدف خود، تدوین کنید.

2. استفاده از خلاقیت

ایده‌های نوآورانه و حتی غیرمعمول، می‌توانند توجه مردم را جلب کنند. به همین خاطر بهتر است به دنبال راه‌های جدید و غیرمعمول برای تبلیغ محصولات یا خدمات خود باشید.

3. تعامل با جامعه

این مرحله به خصوص اگر کسب و کار کوچکی هستید، اهمیت زیادی دارد. هر چقدر که بیشتر با مردم در تعامل باشید، بهتر می‌توانید برند خود را معرفی کنید.

برای این منظور می‌توانید در نمایشگاه‌ها یا رویدادهای محلی شرکت نمایید.

4. استفاده از رسانه‌های اجتماعی

رسانه‌های اجتماعی به خصوص اینستاگرام، بستر مناسبی برای بازاریابی پارتیزانی هستند. شما می‌توانید با ایجاد محتواهای جذاب و خلاقانه، توجه کاربران را جلب کرده و آن ها را تشویق کنید که محتوای شما را برای اشنایان خود هم شیر کنند.

5. ایجاد تجربه‌های منحصر به فرد

بهتر است تا حد ممکن، تجربه‌های خاصی برای مشتریان خود ایجاد کنید که چیزی بیشتر از یک خرید عادی را تجربه کنند. این تجربه‌ها می‌توانند شامل تست محصولات، برگزاری مسابقات یا ارائه خدمات خاص باشند.

6. استفاده از ویروسی شدن

طراحی کمپین‌هایی که قابلیت ویروسی شدن دارند، می‌تواند به گسترش نام برند شما کمک کند. در واقع هر چیزی که احتمال وایرال شدن آن بین مردم بیشتر باشد، بیشترین کمک را به کمپین تبلیغاتی شما خواهد کرد.

7. تحلیل و ارزیابی نتایج

پس از اجرای کمپین‌های بازاریابی چریکی، نتایج آن‌ها را تحلیل کنید تا بفهمید کدام ایده‌ها بهتر بوده‌اند و چگونه می‌توانید استراتژی‌های خود را در آینده بهینه تر کنید.

نحوه استفاده از بازاریابی پارتیزانی

نمونه‌هایی از پیاده‌سازی بازاریابی پارتیزانی در کسب‌و‌کارها

برای اینکه بهتر با این نوع بازاریابی آشنا شوید، برایتان یک مثال می‌زنیم.

مثال: شرکت دستمال Bounty با استفاده از روشی خلاقانه در بازاریابی محصولات خود موفق عمل کرده است. این شرکت با ایجاد شیرینی‌های بزرگ مانند یک فنجان قهوه بزرگ در وضعیت افتاده یا یک بستنی غول‌پیکر که در خیابان‌های نیویورک ذوب می‌شود، برند خود را تبلیغ کرده است. این برند با استفاده از حداقل کلمات، روشی منحصر‌به‌فرد برای تبلیغ محصولات خود پیدا کرده است.

احتمالاً خودتان هم فکر کرده‌اید که آیا یک بیلبورد نمی‌توانست این کار را انجام دهد؟ پاسخ آن خیر است. در‌حال‌حاضر، فرهنگ جامعه به گونه‌ای پیشرفته است که تلاش می‌شود از هر کاری برای حذف تبلیغات استفاده شود. به همین دلیل، افراد در کارهای کامپیوتری و نرم‌افزارهای تلفن هوشمند خود، گزینه‌های بدون تبلیغات را ترجیح می‌دهند.

با‌این‌حال، این کمپین به‌راحتی یک تبلیغ سنتی، قابل چشم‌پوشی نیست و در ضمن، در صورتی‌که در مسیر کار خود یک بستنی بزرگ در حال ذوب و افتادن ببینید، آیا متوقف نمی‌شوید و مدتی به تماشای آن نمی‌پردازید؟

یکی از مکان‌ها که معمولا برای استفاده از تکنیک‌های بازاریابی چریکی استفاده می‌شود، خطوط عابر پیاده است. در صورتیکه خلاقیت خوبی داشته باشید، خطوطی که روی خیابان کشیده می‌شوند، فرصتی برای بهره‌برداری فراهم می‌کنند.

مثال: شبیه‌سازی خطوط به شکل سیب‌زمینی سرخ شده توسط مک دونالد، که از بسته همبرگر برند مک دونالد خارج شده‌اند، یک ایده جالب است. آنچه که توجه را به‌خود جلب می‌کند، این است که علاوه‌بر حفظ کارایی خطوط عابر پیاده، به‌صورت جزئی نیز در تبلیغات برند مک دونالد نقاشی شده‌اند.

امروزه در تبلیغات درون شهری با این سبک از بازاریابی چریکی زیاد مواجه میشویم و حتی در دور و اطراف خودمان هم نمونه‌های زیادی از این نوع تبلیغات وجود دارد. مثلا تبلیغات سریال زخم کاری که در بستر تراکت به نمایش درآمد یا طراحی گرافیک بر روی اتوبوس ها، یا تبلیغات دستگیه ها در مترو و اتوبوس و …

برای اجرای بازاریابی چریکی از چه کسی مشاوره بگیریم؟

استراتژی بازاریابی چریکی یا گوریلا مارکتینگ، یکی از ارزانترین و موثرترین روش‌های تبلیغات، به خصوص برای کسب‌و‌کارهای کوچک است. این استراتژی با استفاده از روش‌های غیرمعمول توجه و جذب مخاطبین را به‌دنبال دارد و با هزینه کمتری قابل اجرا است.

با‌این‌حال، برای موفقیت در این استراتژی، شناخت کافی از جامعه هدف ضروری است و تبلیغات باید با خلاقیت و بودجه تنظیم شود. به همین دلیل، پیشنهاد می‌دهیم برای اجرای این روش، از خدمات مشاوره کسب و کار آکادمی پاکراه کمک بگیرید. متخصصین ما بعد از بررسی وضعیت کلی کسب و کارتان، بهترین استراتژی‌های تبلیغات را برای شما تدوین خواهیم کرد.

در پایان، هر سوال یا چالشی که دارید، در بخش کامنت‌ها بپرسید تا بلافاصله پاسخگوی شما عزیزان باشیم!

سوالات متداول

این نوع بازاریابی می‌تواند به شما کمک کند تا با بودجه محدود، برند خود را معرفی کنید و در ذهن مشتریان باقی بمانید.

هر نوع کسب‌وکاری، به ویژه کسب‌وکارهای کوچک و نوپا، می‌توانند از این استراتژی برای جلب توجه و افزایش شناخت برند استفاده کنند.

خیر، موفقیت این نوع بازاریابی به خلاقیت، زمان‌بندی و شناخت درست مخاطب بستگی دارد. برخی ایده‌ها ممکن است نتیجه دلخواه را نداشته باشند.
چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
امتیاز
avatar

تحریریه آکادمی پاکراه

جمعی از محققین در زمینه کسب و کار

تیم تحریریه آکادمی ایمان پاکراه، با علم روز و تحقیق، محتواهای کاربردی و پویا در حوزه کسب و کار را ارائه می‌دهد. ما با افتخار تجربیات و دانش خود را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا شما نیز به سمت دستیابی به اهداف کسب و کار خود حرکت کنید.