زمان مطالعه: دقیقه

موفقیت هر کسب‌وکاری تا حد زیادی به توانایی آن در ایجاد و مدیریت ارتباطات موثر با مشتریان وابسته است. طبق آمارها، ۷۳٪ از مشتریان اعلام کرده‌اند که تجربه مثبت در ارتباط با یک برند، باعث وفاداری آنها به آن برند می‌شود. اما آیا می‌دانید که ۶۱٪ از مشتریان به دلیل عدم توجه و پاسخگویی مناسب از سوی شرکت‌ها، به راحتی از خدمات آنها صرف‌نظر می‌کنند؟ این آمار نشان می‌دهد که هر تعامل با مشتری، فرصتی طلایی برای ایجاد یا تخریب رابطه‌ای ارزشمند است.

در این مطلب از آکادمی کسب و کار پاکراه، به شما خواهیم آموخت که چگونه با مشتریان خود به بهترین شکل ممکن صحبت کرده و ارتباطی مؤثر و ماندگار برقرار کنید؛ همچنین نحوه برخورد با انواع مختلف مشتری‌ها را تحلیل کنیم. با ما باشید!

20 روش موثر برای مدیریت مکالمات سخت و دشوار با مشتریان

در دنیای خدمات مشتریان، همواره با مشتریان راضی و خوشحال روبه‌رو نخواهید شد؛ چراکه گاهی شرایط آنقدر پیچیده و دشوار است که اگر نتوانید به‌درستی مکالمه را کنترل کنید، بی‌تردید یک بحران به‌وجود می‌آید؛ از همین‌رو در ادامه تصمیم داریم اصول مدیریت مکالمات سخت و دشوار با مشتریان را بررسی کنیم.

1. از صمیم قلب معذرت‌خواهی کنید

مشتری باید احساس کند که شما انسانی مسئول، همدل و محترم هستید، نه صرفا رباتی که پاسخ می‌دهد؛ بنابراین حتی اگر مستقیما تقصیری بر گردن شما یا شرکت هم نباشد، بهتر است از معذرت خواهی برای ایجاد پلی از اعتماد استفاده کنید. این کار باعث می‌شود مشتری احساس کند که موضوع و مشکل او جدی گرفته شده است.

از صمیم قلب معذرت‌خواهی کنید

مثال: فرض کنید مشتری تماس می‌گیرد و می‌گوید، سفارشم هنوز به دستم نرسیده و از دیروز منتظرم. در پاسخ به این تماس مشتری باید بگویید که واقعا از مشکلی که برای شما پیش آمده متاسفم. کاملا درک می‌کنم که منتظر ماندن برای سفارش چقدر آزار دهنده‌ است؛ پس اجازه بدهید ابتدا وضعیت سفارش شما را بررسی کنم.

2. تنها معذرت‌خواهی کافی نیست، راه‌حل هم ارائه کنید

معذرت‌خواهی بدون ارائه راه‌حل، کاملا بی‌اثر است. مشتری‌ها به دنبال جبران هستند نه فقط کلمات محترمانه‌ای که به آن‌ها می‌گویید.

مثال: مشتری می‌گوید، نرم‌افزارهای شما مرتب دچار ارور می‌شوند و نمی‌توانم کارم را انجام دهم. در پاسخ به این مشتری می توانید تنها بگویید ببخشید بابت این مشکل، اما این پاسخ کفایت نمی‌کند؛ بنابراین بهتر است در پاسخ به‌ او بگویید، بسیار متاسفم که با چنین مسئله‌ای مواجه شده‌اید، اجازه دهید فایل خطای شما را بررسی کنم، اگر امکان دارد، یک اسکرین شات از خطا برای ما ارسال کنید تا مشکل شما را هرچه سریع‌‌تر برطرف نمایم.

3. بدون مقدمه‌چینی زیاد، بروید سر اصل مطلب

اکثر مشتریانی که بابت مشکلات خود با شما تماس می‌گیرند، بسیار ناراحت و عجول هستند؛ بنابراین بهتر است کاملا سریع و شفاف صحبت کنید.

مثال: به‌جای گفتن جملاتی مانند، سلام وقتتان بخیر، امیدوارم حالتان خوب باشد، من امروز اینجا هستم که به شما کمک کنم، با جملاتی همچون سلام، من پیام شما را دریافت کرده‌ و آماده ام که آن مشکل را بررسی کنید، مکالمه خود را شکل دهید.

4. اشتباهات خود را بپذیرید

انکار اشتباه یا فرافکنی باعث از دست رفتن اعتماد مشتری می‌شود.

مثال: تصور کنید یک ایمیل تبلیغاتی اشتباه برای مشتری ارسال کرده‌اید که حاوی اطلاعات نادرست بوده است. درصورت اعتراض مشتری به چنین مشکلی می‌توانید بگویید، بله ما متوجه شده‌ایم که ایمیلی که برای شما ارسال شده، حاوی اطلاعات نادرست بوده، بابت این موضوع از شما عذرخواهی می‌کنیم. تیم ما در حال بررسی و اصلاح این اشتباه است و به زودی نسخه اصلاح شده را مجددا برای شما ارسال خواهیم کرد.

5. از ضمیر اول شخص مفرد استفاده کنید

استفاده از کلمه من در مکالمات به ایجاد صمیمیت، مسئولیت‌پذیری و اعتماد بیشتر منجر می‌شود.

مثال: من کاملا شرایط شما را درک می‌کنم و سعی دارم مشکل را در سریع‌ترین زمان ممکن رفع‌ و رجوع کنم. این جمله می‌تواند حس صمیمیت و مسئولیت پذیری شما را به مشتری القا نماید؛ اما در عوض گفتن جمله ما مشکل شما را بررسی می‌کنیم، بسیار بی‌روح است.

6. ندانستن عیب نیست

اگر پاسخ سوالی را نمی‌دانید، بهتر است با صداقت کامل آن را بازگو کرده و به مشتری بگویید که پیگیری‌های لازم را انجام می‌دهید.

ندانستن عیب نیست

مثال: درحال حاضر پاسخ دقیق این سوال را نمی دانم، اما بلافاصله از تیم فنی سوال پرسیده و نهایتا تا دو ساعت آینده به شما اطلاع خواهم داد.

7. علت مشکل را جویا شوید

زمانی‌که مشتری ناراحت است، اجازه دهید حرف خود را کامل بزند و علت نارضایتی‌اش را بیان کند.

مثال: مشتری می‌گویید، به‌روزرسانی جدید شما خوب نیست و من نمی‌توانم با آن کار کنم. در پاسخ بهتر است بگویید متاسفم که این به‌روزرسانی در کار شما اختلال به‌وجود آورده است، لطفا بفرمایید با چه بخشی از به‌روزرسانی مشکل دارید.

8. از مشتریان خود بابت بازخورد آن‌ها تشکر کنید

حتی بازخوردهای منفی هم کاملا ارزشمند هستند؛ چرا که می‌توانند به بهبود محصولات و خدمات شما کمک کنند.

مثال: از اینکه مشکل را به ما اطلاع می‌دهید، واقعا سپاسگزاریم. این بازخورد به تیم ما کمک می‌کند تا در آینده محصولات بهتری را به‌ شما عزیزان عرضه کنیم.

9. مشتری باید بتواند روی شما حساب کند

انتقال مشتری به بخش دیگر بدون ایجاد حس پیگیری، بی‌تردید باعث دلسردی او می‌شود.

مثال: من درخواست شما را به بخش فنی منتقل می‌کنم. درصورتی‌که تا فردا پاسخی دریافت نکردید، لطفا مجددا با من تماس بگیرید که پیگیری‌های لازم را انجام دهم.

10. اخبار بد را در قالب ساندویچ خبری ارائه کنید

بین دو خبر خوب، یک خبر بد قرار دهید تا تاثیرات منفی آن کاهش یابد.

مثال: ایده شما بسیار عالی است و خوشحالیم چنین پیشنهاد مفیدی به ما ارائه کردید، اما در حال حاضر این قابلیت در سیستم وجود ندارد، اما تیم ما در حال بررسی اضافه کردن این امکان در آینده است.

11. نفس عمیق بکشید و آرام بمانید

اگر مشتریان شما رفتار توهین‌آمیز نشان دادند، واکنش عصبی نشان ندهید.

مثال: مشتری می‌گوید، خدمات شما افتضاح است و هیچ زمان دیگری از شما خرید نمی‌کنم. در پاسخ باید بگویید، متاسفم چنین تجربه‌ای داشته‌اید، اگر اجازه بدهید، من بررسی‌های لازم را انجام می‌دهم تا متوجه شویم مشکل دقیقا کجا است و چه کاری می‌توانم برای‌تان انجام دهم.

نفس عمیق بکشید و آرام بمانید

12. در برابر مشتری تدافعی رفتار نکنید

دفاعیه‌نویسی در مکالمات باعث می‌شود مشتری احساس کند شما صرفا در حال توجیه اشتباهات خود یا شرکت هستید و توجهی به حل مسئله ندارید.

مثال: مشتری می‌گوید، هر دفعه با چنین مشکلی مواجه می‌شود. پاسخ نادرست این است که شما بگویید، ما همواره سعی می‌کنیم، خدمات خودمان را به‌ شکلی درست ارائه کنیم و این مشکل به‌دلیل اختلال در اینترنت رخ می‌دهد.

و پاسخ حرفه ای درستی که شما در جواب اعتراض مشتری می‌توانید ارائه کنید، این است که بگویید، کاملا درک می‌کنم این موضوع چقدر برای شما آزاردهنده است؛ پس اجازه دهید مشکل را از طرف خود بررسی کنیم و در صورت لزوم راه‌حل جایگزین به شما ارائه دهیم.

13. اجازه ندهید احساسات بر شما غلبه کنند

اگر مشتریان ناراحت باشند، کاملا طبیعی است. شما باید یک نقطه تعادل احساسی داشته باشید نه یک شعله‌افروز؛ پس قبل از پاسخ به مشتری، ۳ ثانیه صبر کنید و یک نفس عمیق بکشید.

مثال: مشتری با لحن تند می گوید، معلوم نیست کار شما اینجا چیست، چرا مدام اشتباه می‌کنید. برای پاسخ به‌صورت حرفه‌ای می‌توانید بگویید، متاسفم چنین چیزی را تجربه کرده‌اید. کاملا حق با شماست که انتظار خدمات دقیق‌تری را داشته‌اید، اجازه دهید بررسی کنم چه مشکلی پیش آمده است.

14. مکالمه را مستند کنید

ثبت مکالمات مهم است تا در صورت تکرار مشکل یا نیاز به پیگیری، اطلاعات مستند در اختیار تیم باشد.

مثال: من صحبت‌های امروز را در پرونده شما ثبت می‌کنم تا در صورت نیاز، پیگیری‌های بعدی با اطلاعات کامل‌تری انجام شوند.

15. از اسم مشتری استفاده کنید

استفاده از نام مشتری به ایجاد حس احترام، صمیمیت و ارتباط انسانی منجر می‌شود.

مثال: به جای گفتن، سلام مشکل خود را بفرمایید. می‌توانید بگویید، سلام خانم رضایی، من پیام شما را مشاهده کردم و در اسرع وقت آن را بررسی می‌کنم.

16. راه‌های جایگزین را پیشنهاد دهید

اگر راه‌حل مستقیم وجود ندارد، با ارائه گزینه‌های جایگزین، کنترل مکالمات را در دست بگیرید.

مثال: مشتری می‌گوید، من نمی‌توانم پرداختم را با کارت بانکی انجام دهم، سیستم شما دچار مشکل شده است. در پاسخ به مشتری بگویید، در حال حاضر درگاه پرداخت دچار اختلال موقتی شده اگر تمایل دارید، می‌توانم لینک پرداخت از طریق شماره شبا را برای شما ارسال یا گزینه پرداخت در محل رو فعال کنم.

17. از واژه‌های مثبت استفاده کنید

واژه‌های منفی مانند نمی‌توانم، نداریم، امکان‌پذیر نیست، حس بن‌بست را در مشتریان ایجاد می‌کنند؛ پس بهتر است جایگزینی برای آن‌ها بیابید.

با مشتری از واژه‌های مثبت استفاده کنید

مثال: به‌جای گفتن نمی‌توانم سفارش شما را لغو کنم؛ بهتر است بگویید، سفارش وارد مرحله ارسال شده است، اما می‌توانم پیگیری‌های لازم را در خصوص وجود امکان توقف فرآیند انجام داده و در نهایت گزینه بازگشت کالا را برای شما فعال کنم.

18. از شوخ‌طبعی به‌اندازه استفاده کنید

گاهی استفاده از طنز ملایم، در زمان و موقعیت مناسب، مکالمه را از خشکی و تنش خارج می‌کند.

مثال: مشتری می‌گوید، اگر تا فردا بسته به دستم نرسد، باید جشن تولد را بدون هدیه برگزار کنم، در پاسخ بگویید، ما هر کاری از دستمان بربیاید انجام می‌دهیم تا جشن تولد خود را بدون هدیه برگزار نکنید. پیگیری فوری را از همین لحظه آغاز خواهم کرد.

19. همیشه با یک جمع‌بندی مکالمه را به اتمام برسانید

پایان خوب یک مکالمه کمک می‌کند مشتری بداند انتظار چه چیزی را باید داشته باشد.

مثال: پس طبق صحبت‌هایی که انجام دادیم، سفارش شما تا دو روز آینده به دستتان خواهد رسید و اگر سوالی داشتید، این شماره پشتیبانی در خدمت شما است. باز هم بابت صبر و همکاری شما ممنون و سپاسگزاریم خانم احمدی.

20. بعد از تماس، پیگیری کنید

پیگیری بعد از مکالمه نشانه مسئولیت‌پذیری است و در ذهن مشتری ماندگار می‌شود. این روش یکی از بهترین راه‌ها برای خوشحال کردن مشتریان است.

مثال: چند ساعت پس از مکالمه، یک پیام با مضمون، سلام آقای منصوری، می‌خواستم مطمئن شوم مشکل شما با ثبت سفارش برطرف شده؛ اگر هنوز موردی وجود دارد، در خدمتگذاری حاضرم.

9 روش برای داشتن زبان مثبت در ارتباط با مشتریان

زبان مثبت به معنای استفاده آگاهانه از واژه‌ها و جملاتی است که حس اطمینان، همدلی را به مخاطب القاء می‌کنند. برخلاف زبان منفی که روی محدودیت‌ها و مشکلات تمرکز دارد، زبان مثبت روی آنچه که امکان‌پذیر باشد، متمرکز است.

زبان مثبت می‌تواند تنش‌ها را کاهش داده و آرامش بیشتری را به‌وجود آورد. همچنین به‌کارگیری زبان مثبت به افزایش حس کنترل و اعتماد در مشتریان منجر می‌شود. با زبان مثبت می‌توانید اعتبار برند خود را افزایش داده و میزان فروش محصولات‌تان را بالا ببرید. اصول کلیدی زبان مثبت موارد زیر هستند.

1. برای کلمات منفی جایگزین پیدا کنید

به‌جای کلمه نمی‌توانم از کاری که می‌توانم انجام بدهم این است، استفاده کنید.

مثال: به‌جای گفتن، متاسفم، نمی‌توانیم پول شما را پس بدهیم؛ بهتر است از جملاتی مانند در حال حاضر امکان بازگشت وجه نیست، اما می توانم یک کد تخفیف برای خرید بعدی برای شما صادر کنم، استفاده کنید.

2. به‌جای مشکل، روی راه‌حل تمرکز کنید

به‌جای فوکوس روی مشکلات، بهتر است که روی راه‌حل تمرکز بیشتری داشته باشید.

به‌جای فوکوس روی مشکلات، بهتر است که روی راه‌حل تمرکز بیشتری داشته باشید.

مثال: به‌جای گفتن کالای مورد نظر شما تمام شده است، می‌توانید بگویید، این مدل در حال حاضر موجود نیست، اما مدل‌های مشابه با امکانات بیشتر در انبار موجود هستند، آیا مایلید آن را بررسی کنید.

3. از فعل‌های تاییدکننده و مطمئن استفاده کنید

جملاتی مانند حتما، حتی‌الامکان، با کمال میل، بررسی می‌کنم به مشتریان حس جدی گرفته شدن می‌دهند.

مثال: حتما در اسرع وقت بررسی‌های نهایی را انجام داده و نتیجه غایی را به‌ اطلاع شما می‌رسانم.

4. واژه‌های منفی را حذف کنید یا کاهش دهید

کلمات منفی مانند مشکل، بدبختانه، اشتباه شد یا شکایت باید تا جای ممکن حذف شده یا با کلمات خنثی جایگزین شوند.

مثال: اشتباه از طرف ما بوده و بابت این مشکل متاسفیم، جمله ای نادرست است. به‌جای چنین جملاتی می‌توانید بگویید، یک ناهماهنگی در سیستم رخ داده که آن را برطرف کردیم؛ پس بابت تاخیر ایجاد شده از شما پوزش می‌طلبیم.

5. از ضمیر‌های شخصی استفاده کنید

به‌جای جملات غیرشخصی مانند از طرف سیستم ارسال شده، از جملاتی مانند بررسی می‌کنم، یا پیگیری‌های لازم را انجام می‌دهم، استفاده کنید.

مثال: من با بخش فنی تماس می‌گیرم تا مشکل شما هرچه سریع‌تر حل شود.

6. از جملات آینده‌نگر استفاده کنید

به مشتری امید بدهید که شرایط بهتر می‌شود و از واژه‌های گرم و انسانی استفاده کنید. واژ‌های مانند با افتخار، باعث خوشحالی ماست، از صبوری شما سپاسگزاریم باعث حس احترام و قدردانی می‌شود.

مثال: باعث افتخار ما است که مشکل شما را حل کنیم. از اینکه با آرامش ما را همراهی کردید، سپاسگذاریم.

7. احساس مشتری را به شکل مثبت بازتاب دهید

نشان دهید که احساسات مشتریان را درک می‌کنید و آن‌ها را به سمت راه‌حل هدایت خواهید کرد.

احساس مشتری را به شکل مثبت بازتاب دهید

مثال: درک می‌کنم که تاخیر در ارسال برای شما مشکلاتی به‌وجود آورده است؛ اما ما بلافاصله پیگیری‌های لازم را انجام می‌دهیم تا محصول هرچه سریع‌تر به دست‌ شما برسد.

8. مکالمه را با جملات مثبت به پایان برسانید

استفاده از جملات مثبت در پایان مکالمه، می‌تواند تاثیرات زیادی روی مشتریان بگذارد.

مثال: امیدواریم تجربه خرید بعدی شما از ما، رضایت بخش‌تر باشد، منتظر شنیدن صدای گرم شما هستیم.

9. از ساختارهای مثبت استفاده کنید

استفاده از ساختار خوشحال می‌شوم اگر، به مشتریان حس انتخاب و کنترل می‌هد.

مثال: خوشحال می‌شوم اگر اجازه بدهید موضوع را با تیم پشتیبانی بررسی کرده و نتیجه را به شما اطلاع دهم.

زبان مثبت، از ساده‌ترین و قوی‌ترین ابزارهای ایجاد تجربیات مثبت در مشتری است. شما تنها با تغییر واژه‌ها می‌توانید فضای مکالمه را از تنش به همکاری تبدیل کنید. در فرهنگ مشتری مداری چگونه گفتن از چه چیزی را گفتن مهم‌تر است. در جدول زیر هم سعی کرده‌ایم مقایسه‌ای کوتاه بین زبان مثبت و زبان منفی انجام دهیم.

زبان مثبت زبان منفی
کاری‌که از دستم برمی‌آید این است که متاسفم، نمی‌توانم کاری بکنم
آن محصول موجود نیست، اما نمونه‌های مشابه انتخاب‌های خوبی‌ هستند خیر محصول مورد نظر موجود نیست
ناهماهنگی پیش آمده است که در حال برطرف‌سازی آن هستیم این مشکل از شما نیست، از سیستم ما است
اجازه دهید، بررسی‌ کنم سپس به شما اطلاع می‌دهم لطفا منتظر بمانید

نحوه برخورد با 7 نوع مشتری مختلف

از مهم‌ترین توانایی‌های یک کارشناس ارتباط با مشتری یا فروشنده حرفه‌ای، تشخیص نوع شخصیت مشتری و تطبیق نوع برخورد با او است. همه مشتریان یکسان نیستند؛ برخی صبورتر و برخی پرخاشگر هستند. برخی از مشتریان مردد و بعضی‌ها تنها به دنبال تخلیه فشارهای روانی خود مراجعه می‌کنند.

نحوه برخورد با 7 نوع مشتری مختلف

در ادامه با معرفی هرکدام از تایپ‌های شخصیتی مشتریان سعی می‌کنیم رفتار درست با هریک را به شما نشان دهیم.

1. مشتری عصبانی

معمولا مشتری‌های عصبانی با صدای بلند صحبت کرده و سریع قضاوت می‌کنند. به‌نظر می‌رسد که مشتریان عصبانی به دنبال دعوا باشند، اما در واقع آن‌ها به‌دنبال شنیده شدن هستند. هنگام برخورد با چنین مشتریانی به هیچ‌وجه مقابله به مثل نکنید، اجازه دهید صحبت‌های مشتری تمام شود و سپس با لحنی آرام و محکم پاسخ دهید. پیشنهاد می کنیم بازتاب‌دهنده احساسات مشتریان باشید؛ برای مثال بگویید، حق دارید ناراحت شوید. بدین طریق می‌توانید تمرکز خود را روی ارائه راه‌حل بگذارید.

مثال: مشتری می‌گوید، سه روز است که منتظرم، چرا کسی پاسخگو نیست، این چه وضع پاسخگویی است؟ در برخورد با چنین مشتریانی باید بگویید، کاملا درک می‌کنم که موضوع برای شما ناراحت‌کننده بوده، اما اجازه بدهید بررسی‌ کنم تا مشکل کار را پیدا کرده و راه‌حل مناسبی ارائه دهم.

2. مشتری ناراضی، اما آرام

چنین مشتریانی با لحنی مودب، اما ناراضی صحبت می‌کنند. مشتریان ناراضی دنبال شکایت رسمی نیستند، با این حال تجربه‌ای منفی داشته‌اند که می‌خواهند شما گوش دهید و پیگیر باشید. هنگام برخورد با این مشتریان، به دقت گوش دهید و از او بابت بازخوردش تشکر کنید؛ سپس راه‌حلی عملی ارائه کرده و بعد از انجام پیگیری‌های لازم نتیجه را به اطلاع او برسانید.

مثال: مشتری می‌گوید، متاسفم اما تجربه من از خرید پایین‌تر از سطح انتظاراتم بود. در پاسخ به این مشتری باید بگویید بسیار متشکرم که تجربه خود را با ما در میان می‌گذارید، اجازه دهید بررسی کنم تا متوجه شویم چه اصلاحاتی انجام دهیم و حتما از آن‌ها در بهبود عملکردمان استفاده کنیم.

3. مشتری خنثی یا بی‌تفاوت

مشتریان خنثی پاسخ‌های کوتاه می‌دهند، آن‌ها هیجان یا نظرخاصی را ابراز نمی‌کنند و به‌نظر می‌رسد که به اجبار در حال خرید هستند. با این اوصاف بهتر است که از این دسته مشتریان پرسش‌های باز بپرسید و مزایای محصولات را با هیجان به آنان منتقل نمایید، به‌ اشتراک گذاری تجربه‌های دیگران هم می‌تواند در رابطه با مشتریان خنثی مثمر ثمر واقع شود.

مثال: مشتری می‌گوید، تفاوتی ندارد هر چه که باشد خوب است؛ اما شما باید در پاسخ بگویید، اگر بدانم هدف شما از خرید چیست، گزینه بهتری را پیشنهاد خواهم کرد. برای مثال اگر برای استفاده روزمره خود می‌خواهید، این مدل سبک‌تر و مقاوم‌تر است.

4. مشتری مردد و دودل

مشتریان مردد چندین بار بین گزینه‌ها جابه‌جا می‌شوند، آن‌ها از تصمیم‌گیری می‌ترسند و به دنبال تایید شما هستند. بهترین روش برخورد با چنین افرادی این است که با اطمینان پیشنهاداتی به آن‌ها ارائه دهید. مزایا و تفاوت‌های محصول را کاملا شفاف بازگو کرده و گزینه‌ها را محدود کنید.

مثال: مشتری می‌گوید، نمی‌دانم، این محصول خوب است و آن یکی هم بد نیست. شما در چنین مواقعی باید بگویید، هردو گزینه خوب هستند، اما باتوجه به توضیحاتی که ارائه کردید، فکر می‌کنم مدل دوم انتخاب مطمئن‌تری برای شما خواهد بود، اکثر مشتری‌های ما از این کار راضی بوده‌اند.

5. مشتری خجالتی یا کم‌حرف

مشتریان خجالتی به سختی سوال می‌پرسند، زیاد حرف نمی‌زنند و حتی ممکن است با سر تایید کرده یا لبخند بزنند اما چیزی نگویند. با این اوصاف پیشنهاد می‌کنیم، فضایی امن و دوستانه برای چنین مشتریانی به‌وجود آورید. از سوالات ساده شروع کنید، با زبان بدن مثبت مانند لبخند و نگاه مستقیم با آن‌ها ارتباط برقرار کرده و اجازه دهید که با آرامش فکر کنند.

مثال: درحالی که مشتری سکوت کرده و تنها به قفسه‌ها نگاه می‌کند، می‌توانید به‌ او بگویید اگر مایلید شما را راهنمایی کنم، خوشحال می‌شوم بدانم دنبال چه محصولی هستید.

6. مشتری پرتوقع یا کمال‌گرا

این مشتریان سوال‌های زیاد و جزئی می‌پرسند و انتظار کیفیت‌های بالا را دارند. معمولا مشتری‌های کما‌ل‌گرا، سریع قانع نمی‌شوند و دوست دارند حس کنند، انتخاب خاصی انجام می‌دهند. با چنین مشتریانی باید با دقت و حوصله پاسخ داده، اطلاعات فنی کاملی ارائه کنید و روی کیفیت، ضمانت و سابقه برند اصرار بورزید.

مثال: مشتری می‌گوید محصول چند لایه دارد؟ گارانتی آن‌ چند ماهه است و در چه کشوری تولید شده، در پاسخ این سوالات بگویید، بسیار عالی، ممنونیم از توجه و دقت شما. این محصول ساخت آلمان است و ۳ لایه فولاد ضدزنگ دارد و شرکت سازنده ۱۸ ماه آن را گارانتی کرده است.

7. مشتری پرحرف یا فضول

مشتریان فضول و پرحرف زیاد صحبت می‌کنند، وارد جزئیات شخصی زندگی می‌شوند و حرف‌های بی‌ربط زیادی می‌زنند. در برخورد با چنین مشتریانی، بهتر است تمام حرف‌های آن‌ها را با احترام گوش دهید، آرام آرام مکالمه را به مسیر اصلی هدایت کنید و بدون بی‌احترامی به‌ مشتری، زمان را مدیریت نمایید.

مثال: مشتری می‌گوید، من قبلا از یک فروشگاهی خرید کردم که فروشنده آن پسرخاله من بود و عروسی او هم رفته‌ایم. در پاسخ می‌توانید بگویید، چقدر جالب و خوب که تجربه خرید خوبی داشته اید. اجازه دهید مشخصات این مدل جدید را به شما معرفی کنم و احتمال می‌دهم که این محصول نظر شما را جلب کند.

هر مشتری دنیای خاص خود را دارد و اطلاع از تیپ‌های رفتاری و تطبیق شیوه برخورد، نه‌تنها باعث حل بهتر مسئله می‌شود، بلکه مشتریان ناراضی را به‌ مشتریان وفادار تبدیل می‌کند. در جدول زیر یک مقایسه کلی در رابطه با تیپ‌های مختلف مشتریان به عمل می‌آوریم.

نوع مشتری کلید موفقیت در برخورد کار اشتباه
1. عصبانی آرامش و بازتاب احساسات مقابله یا قطع حرف
2. ناراضی و آرام گوش دادن و پیگیری مداوم بی تفاوتی
3. بی تفاوت ایجاد انگیزه و هیجان صحبت فنی بی‌هدف
4. مردد محدود کردن گزینه‌ها باز گذاشتن انتخاب
5. خجالتی ایجاد امنیت فشار برای صحبت
6. پرتوقع پاسخ دقیق و حرفه‌ای پاسخ سربالا و مبهم
7. پرحرف هدایت مودبانه گفتگو بی‌صبری یا بی‌احترامی

نکات روان‌شناسی و زبان بدن در برخورد با مشتری

مشتری تنها به حرف‌های شما گوش نمی‌دهد، بلکه حرکات، لحن، حالت صورت و زبان بدن شما را هم تفسیر می‌کند؛ بنابراین اگر بهترین پاسخ‌ها را بدهید اما زبان بدنتان عصبی یا بی‌علاقه باشد، مشتری حس بی‌اعتمادی پیدا کرده و از شما فاصله می گیرد. با این اوصاف در این بخش تصمیم داریم، به بررسی مهم‌ترین اصول روان‌شناسی ارتباط و زبان بدن در برخورد با مشتری بپردازیم.

اولین برداشت، آخرین تاثیر را می‌گذارد

تحقیقات نشان می‌دهد در ۷ ثانیه اول، مشتری تصمیم می‌گیرد به شما اعتماد کند یا خیر؛ پس در لحظه اول برخورد باید موارد زیر را رعایت کنید.

  • لبخند طبیعی داشته باشید
  • تماس چشمی مستقیم وملایم برقرار کنید
  • بدن خود را روبه‌ مشتری قرار دهید
  • حالت ایستاده یا نشستن شما باز و بدون انقباض باشد
  • لحن گرم و دوستانه را برای مکالمات خود انتخاب کنید

اولین برداشت، آخرین تاثیر را می‌گذارد

مثال: فرض کنید مشتری وارد مغازه می‌شود، دو فروشنده حضور دارند. فروشنده اول پشت میز نشسته و به موبایلش نگاه می‌کند؛ اما فروشنده دوم با لبخند بلند می‌شود و می‌گوید، سلام خیلی خوش آمدید، چطور می‌توانم به شما کمک کنم؟

در چنین حالتی کدامیک از فروشنده‌ها حس اعتماد بیشتری القاء می‌کنند، بی‌تردید فروشنده دوم می‌تواند مشتریان بیشتری جذب نماید.

تماس چشمی برقرار کنید

تماس چشمی اعتماد به‌نفس و توجه شما به مشتری را نشان می‌دهد؛ اما نباید خیره شوید یا مشتری را با نگاه خود تحت فشار بگذارید. بهتر است هنگام گوش دادن، نگاه مستقیم اما ملایمی داشته باشید. سعی کنید، هر چند ثانیه نگاه خود را برای لحظه‌ای قطع و سپس برگردانید. حین صحبت نگاه خود را بین چشم‌ها و دهان مشتری جابه‌جا کنید. نگاه کردن به گوشی یا اطراف هنگام صحبت با مشتری یک بی‌احترامی پنهان است.

لبخند شما قوی‌ترین ابزار غیرکلامی است

لبخند صادقانه نه تنها به افزایش اعتماد منجر می‌شود، بلکه مشتری را در وضعیت روانی مثبتی قرار می‌دهد. مغز انسان لبخند را به‌عنوان نشانه‌ای از امنیت تفسیر می‌کند. البته لبخند شما باید در چشم‌ها هم دیده شود و تنها روی لب‌هایتان نباشد. در لحظات خوشامدگویی، تشکر و خداحافظی لبخند زدن تاثیر فوق‌العاده‌ای می‌گذارد.

مراقبت ژست‌ها و حرکات دست خود باشید

استفاده از دست‌ها هنگام صحبت باعث می‌شود گفتار شما قابل اعتمادتر، شفاف‌تر و جذاب‌تر به‌نظر برسد؛ اما زیاده‌روی یا حرکات ناگهانی دست‌ها ممکن است به حواس‌پرتی منجر شود. با این اوصاف بهتر است دست‌های خود را باز نگه‌دارید و در جیب خود نگذارید، همچنین حرکات دست باید هماهنگ با کلمات باشند. ضمنا اشاره به محصولات خاص می‌تواند مفید باشد.

مراقبت ژست‌ها و حرکات دست خود باشید

فاصله مناسب با مشتری را رعایت کنید

حفظ فاصله فیزیکی مناسب باعث احساس راحتی مشتری می‌شود. به‌طور میانگین بهتر است که حدود ۱ تا ۱.۵ متر از مشتریان فاصله بگیرید و وارد محدوده شخصی او نشوید، مگر اینکه مشتری به شما اجازه این کار را بدهد.

متاسفانه یکی از رایج‌ترین اشتباهاتی که فروشنده‌ها انجام می‌دهند، نزدیک ایستادن بیش‌از حد یا تکیه دادن به مشتری است. این کارها می‌تواند حس مزاحمت را در مشتریان به‌وجود آورد.

رفتار آینه‌وار داشته باشید

آینه‌وار رفتار کردن یا Mirroring یکی از قوی‌ترین تکنیک‌های روان‌شناسی است. شما می‌توانید حرکات، لحن و سرعت گفتار مشتری را به‌صورت ناخودآگاه و ملایم تقلید کنید. به‌طور طبیعی، انسان‌ها زمانی‌که کسی شبیه به خودشان رفتار کند، احساس نزدیکی بیشتری به‌ او دارند.

مثال: اگر مشتری آرام و آهسته صحبت می‌کند، پس شما هم با صدای ملایم و آهسته به سوالات او جواب دهید؛ اما درصورتی که مشتری پرانرژی و باهیجان حرف بزند، باید کمی پرانرژی‌تر با او صحبت کنید. البته تقلید آشکار ممکن است توهین‌آمیز تلقی شود؛ بنابراین این کار را خیلی طبیعی و به‌تدریج انجام دهید.

لحن صدا، پیام پنهان را منتقل می‌کند

طبق تحقیقات انجام شده، تنها ۷٪ از اثرگذاری ارتباط به محتوای گفتار تعلق دارد. ۳۸٪ لحن و ۵۵٪ زبان بدن در اثرگذاری ارتباط موثر هستند؛ بنابراین اگر با کلمات مناسب صحبت کنید، اما لحن شما خشک یا تند باشد، پیام اصلی از بین می‌رود. لحن موثر گرم و دوستانه است، ضمن اینکه با نوسان همراه بوده و یکنواخت و خسته‌کننده نیست. لحن دوستانه کاملا اعتماد مشتری را جلب می‌کند و هنگام عذرخواهی کاملا همدلانه به‌نظر می‌رسد.

مثال: مشتری ناراضی است و می‌گوید، بسته من هنوز نرسیده و من کلی کار عقب افتاده دارم. در پاسخ می‌توانید با لحن سرد بگویید، در حال انجام بررسی‌های لازم هستیم که کاملا اشتباه است؛ اما در عوض با لحنی گرم و همدلانه می‌توانید بگویید، خیلی متاسفم این اتفاق برای شما افتاده، اولویت اول ما حل مشکل شما است.

هوشمندانه سکوت کنید

سکوت در جای مناسب، ابزار قدرتمندی است؛ پس اجازه دهید مشتری صحبتش را کامل کند و زمانی که سوالی می‌پرسید، منتظر پاسخ او بمانید. سکوت کوتاه بعد از ارائه اطلاعات، به مشتریان اجازه فکر کردن می‌دهد. قطع صحبت‌های مشتریان یا عجله در پاسخ، اشتباه رایجی است و حس بی‌صبری و نادیده گرفتن را به مشتریال القاء می‌کند.

زبان بدن مشتری را بخوانید

مشتری با حرکات بدنش چیزهایی می‌گوید که شاید آن‌ها را با زبان بیان نکند؛ پس بهتر است زبان بدن مشتریان را بلد باشید و در این راه جدول زیر به شما کمک خواهد کرد.

زبان بدن مشتری را بخوانید

نشانه تفسیر احتمالی
عبوس یا اخم نارضایتی یا شک
بازوهای بسته حالت تدافعی و نیاز به اطمینان
نگاه به ساعت یا اطراف بی‌علاقگی یا عجله
لبخند واقعی رضایت، ارتباط خوب
تکان دادن سر تایید یا علاقه
عقب رفتن از محصول نارضایتی یا تردید

دریافت مشاوره برای درست صحبت کردن با مشتری

ارتباط موثر با مشتری، یکی از ارکان اصلی موفقیت در کسب‌وکار به‌شمار می‌رود که به دقت و توجه به جزئیات نیاز دارد. انتخاب کلمات مناسب، لحن صدای ملایم و زبان بدن مثبت می‌تواند تاثیر زیادی روی تجربه مشتری داشته باشد. همچنین، برخورد هوشمندانه با انواع مختلف مشتری‌ها و درک روان‌شناختی آن‌ها می‌تواند به ایجاد روابط بلندمدت و اعتمادسازی منجر شود.

در صورتی که می‌خواهید بهترین رفتار با هر نوع مشتری را به خوبی یاد بگیرید، می‎توانید از خدمات مشاوره کسب و کار آکادمی کسب و کار پاکراه استفاده کنید. متخصصین ماهر و مجرب تیم ما، به خوبی شما را در این زمینه راهنمایی می‌کنند تا بتوانید ارتباط خوبی با مشتریان خود برقرار نمایید.

چنانچه هنوز هم سوال یا ابهامی برایتان باقی مانده، حتما در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا بلافاصله و به صورت رایگان پاسخگوی شما باشیم!

سوالات متداول

با لبخند طبیعی، تماس چشمی ملایم و لحن دوستانه می‌توانید مشتریان را به خود جذب کنید.

زبان بدن خود را مثبت و باز نگه‌دارید و از حرکات دست‌ها و نحوه ایستادن صحیح استفاده کنید.

زبان بدن بیش از نیمی از پیام‌های ما را منتقل می‌کند و مشتری آن را بیشتر از کلمات احساس خواهد کرد.
چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
امتیاز
avatar

تحریریه آکادمی پاکراه

جمعی از محققین در زمینه کسب و کار

تیم تحریریه آکادمی ایمان پاکراه، با علم روز و تحقیق، محتواهای کاربردی و پویا در حوزه کسب و کار را ارائه می‌دهد. ما با افتخار تجربیات و دانش خود را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا شما نیز به سمت دستیابی به اهداف کسب و کار خود حرکت کنید.