پرورش قارچ از جمله کسب و کارهایی است که میتوان با سرمایهگذاری کم آن را شروع کرد. این بهترین دلیل برای کسانی است که تمایل زیادی برای به اشتغال در این حرفه دارند و با سرمایه کمتر میخواهند وارد عرصه تولید این محصول پر بازده شوند. پرورش قارچ، دقت و تمرکز زیادی میخواهد و در صورت رعایت اصول آن، میتوان مراحل پرورش را با موفقیت پشت سر گذاشت. ما در این مطلب از آکادمی کسب و کار پاکراه سعی داریم بگوییم چگونه یک کسب و کار پرورش قارچ راهاندازی کنید. از این رو، تا آخر مطلب ما را همراهی کنید.
- تاریخچهی تولید قارچ
- اقدامات لازم برای راهاندازی پرورش قارچ
- نحوه پرورش و تولید قارچ
- کلاسهای آموزشی کسب و کار پرورش قارچ
- با چه سرمایه اولیه میتوان کسب و کار پرورش قارچ راه انداخت؟
- مراحل پرورش قارچ
- هزینه پرورش قارچ
- پرورش قارچ در منزل
- بهترین زمان برای کشت قارچ در خانه
- مزایای پرورش قارچ
- معایب راهاندازی پرورش قارچ
- مرحله به مرحله تا پرورش قارچ
- انواع قارچ خوراکی
- بازار فروش قارچ
- روشهای بازاریابی قارچ تولیدی
- راههای فروش قارچ
- برای راه اندازی کسب و کار پرورش قارچ از چه کسی کمک بگیریم؟
تاریخچهی تولید قارچ
شاید مصرف قارچ از دوره قبل از تاریخ و در دوره شکار شروع شده است. ولی کشت آنها تا سالهای زیادی مرسوم نبوده است. در اوایل، قارچها فقط از راه جمعآوری در طبیعت به دست میآمدند و هیچ گونهای از قارچ توسط انسان زیر کشت نمیرفت. حتی امروز هم گونههای زیادی از قارچهای خوراکی به طور مستقیم از طبیعت برداشت میشوند و تنها گونههای محدود از آنها در شرایط گلخانهای توسط افراد، زیر کشت میروند.
اقدامات لازم برای راهاندازی پرورش قارچ
فعالیت و موفقیت در زمینه پرورش قارچ، نیازمند آگاهی از اطلاعات و جزئیات بسیاری است و برای آماده کردن زمینه پرورش باید تجهیزات لازم را آماده کرد. اقدامات اولیه بازاریابی و فروش قارچ بسیار راحت است و شما میتوانید با شرکت در کلاسهای جهاد کشاورزی، جهاد دانشگاهی و مراکز فنی و حرفهای همه مطالب مربوطه را فرا بگیرید. اولین مرحله از اجرای اقدامات مربوطه، مراجعه به سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی و ارائه مدارک لازم است. مدارک مورد نیاز برای راهاندازی پرورش قارچ عبارتاند از:
- مدارک احراز هویت زمین؛
- گواهی مدیریت امور اراضی؛
- گواهی رعایت حریم واحدهای دامی؛
- گواهی تامین آب مورد نیاز؛
- گواهی تامین انرژی مورد نیاز؛
- ارائه طرح توجیهی اقتصادی و فنی توسط مشاور؛
- نقشه زمین و کروکی مورد نیاز؛
- گواهی آزمایش آب و خاک.
پس از ارائه تمام این مدارک به سازمان مربوطه، کارشناسان پرونده شما را بررسی کرده و با توجه به معیارهای خود، به رد یا قبول درخواست تصمیم خواهند گرفت. از جمله معیارهای مهم برای صادر کردن پروانه تاسیس پرورش قارچ، زمین، آب، انرژی و موارد فنی (ساخت، بهرهبرداری و طراحی) هستند. پس از اینکه پرونده شما تایید شد، وزارت جهاد کشاورزی برای فعالانی که ۲۰ درصد از حجم سرمایهگذاری را داشته باشند، تسهیلات بانکی ارائه میدهد و از تولیدکنندگان حمایت میکند. قابل ذکر است که سود این وام ۱۸ درصد است.
نحوه پرورش و تولید قارچ
برای شروع و راهاندازی هر کسب و کاری که در نظر دارید باید قبل از شروع درباره آن مطالعه کرده و دانش لازم برای ورود به آن حوزه کاری را یاد بگیرید. علاوه بر داشتن دانش مورد نیاز آن کسب و کار باید مهارت لازم برای آن کسب و کار را نیز داشته باشید. فراموش نکنید که علاقه داشتن به کار موضوع بسیار مهمی است چرا که تحمل کردن سختیهای راه هر کسب و کاری فقط با داشتن علاقه به آن کار میسر خواهد شد. پرورش قارچ در هر ابعادی که باشد خواه یک مزرعه بزرگ و خواه بخش کوچکی از خانهای که در آن زندگی میکنید، در هر صورت نیاز به دانش، مهارت و علاقه تولیدکننده دارد.
کلاسهای آموزشی کسب و کار پرورش قارچ
خوشبختانه این روزها کلاسهای مختلف آموزشی در زمینه پرورش قارچ برگزار میشود که شما میتوانید به صورت حضوری یا غیرحضوری در این کلاسها شرکت کنید. شما با هر دانش و میزان تحصیلاتی که داشته باشید امکان حضور و شرکت در این کلاسها را دارید.
در این دورههای آموزشی مربیان و معلمان مطالبی را که برای شروع این کسب و کار لازم است، به صورت عملی و کاربردی تدریس میکنند. از جمله این مطالب میتوان به موضوعاتی مانند روش و چگونگی کاشت بذرهای قارچ، نحوه تنظیم کردن تهویه، فضای مورد نیاز پرورش و تولید قارچ، مقدار کمپوست مورد نیاز برای کاشت اولیه قارچ، رطوبت هوای پرورش قارچ و … اشاره کرد. شما میتوانید پس از اتمام این دورهها و فراگیری دانش مورد نیاز برای پرورش قارچ، میتوانید کسب و کار خود را در هر ابعاد و هر مکانی با توجه به امکانات و شرایط مالی خود شروع کنید.
با چه سرمایه اولیه میتوان کسب و کار پرورش قارچ راه انداخت؟
شما برای شروع هر کسب و کاری نیاز به سرمایه اولیه دارید. هزینه اولیه کسب و کار پرورش قارچ نیز صرف فراهم کردن فضایی مناسب برای تولید قارچ، دستگاه رطوبتی برای مرطوب نگه داشتن محیط پرورش، قفسه برای نگهداری قارچ و همچنین بخاری یا هیتر، کولر، فن، دماسنج، نایلون، شیر آب و … است. فضایی که برای پرورش قارچ در نظر گرفتهاید، حتما باید یک شیر آب برای شستوشو داشته باشد، این فضا باید بدون درز باشد تا حشرات نتوانند وارد آن محیط شوند، هرگونه تبادل هوایی منجر به رشد باکتریها و حشرات مضر شده و کیفیت قارچها را به شدت پایین میآورد.
همچنین باید این فضا کاملا تمیز باشد و همچنان تا اتمام کار تمیز هم نگهداری شود. اکثر قارچها برای رشد نیازمند نور مستقیم خورشید نیستند؛ بنابراین زمینی را برای پرورش انتخاب کنید که نور خورشید، مستقیم به آنجا نتابد. برای شروع به پرورش قارچ ابتدا فضا را کاملا تمیز کرده، سپس با نایلون تمام دیوارها را بپوشانید به طوری که هیچ درزی باقی نماند. علت پلاستیککشی فضا به این دلیل است که وقتی که دستگاه رطوبتساز شروع به کار کرده و رطوبت تولید میکند، رطوبت تولید شده از فضا خارج نشود.
پس از پلاستیککشی کامل فضا، لازم است با قفسههای آلومینیومی که ضدزنگ هستند یا قفسههای چوبی فضا را به خوبی قفسهبندی کنید. سپس نایلونهایی را که حاوی کمپوستها هستند بر روی این قفسه ها نگهداری کنید. با توجه به روش رشد قارچ، به سادگی میتوان در محیطهای کوچک و محدود یا حتی در منازل هم برداشت محصول خوبی از این محصول داشت.
مراحل پرورش قارچ
- ضدعفونی کردن سالن؛
- ورود کمپوست به سالن و تنظیم چیدمان آنها؛
- میسلیوم رانی یا پنجه دوانی؛
- برش کیسهها و تخت کوبی؛
- خاکدهی و آبیاری؛
- پهن کردن روزنامه و سپس مرطوب نگه داشتن آن؛
- رافلینگ یا پنجهشکنی؛
- برداشت روزنامه و شوکدهی به مدت سه روز؛
- تخلیه و نظافت.
هزینه ثابت در پرورش قارچ
هزینههای ثابت شامل مواردی هستند که فقط یک بار هنگام راهاندازی این کسب و کار خریداری میشوند و تا سالها نیاز به خرید مجدد یا تعویض آنها نخواهید داشت. مانند هزینه خرید بخاری، فن، کولر، قفسه، دستگاه مرطوبکن و غیره.
هزینه جاری در پرورش قارچ
هزینههای جاری یا همان در گردش است که در اوایل هر دوره از پرورش قارچ باید تهیه شود. مانند هزینههای مربوط به کمپوست، خاک، نایلون و غیره.
پرورش قارچ در منزل
ایجاد کسب و کار تولیدی در خانه لذت خاصی دارد. محصولات کشاورزی را به طور معمول نمیتوان در مقیاس قابل قبولی در خانه به عمل آورد. ولی به حدی میرسد که به عنوان یک کار تولیدی در خانه درآمد مناسبی بوده تا هزینه یک خانوار را تامین کند. یا اگر قصد فروش آنها را نداشته باشید لااقل برای مصرف خود یا فامیل میتوانید از آن بهرهمند شوید. پرورش قارچ جزء کسب و کارهای زود بازده است که به سرمایه اولیه زیادی هم نیاز ندارد. انواع قارچها از محصولات کشاورزی کمتوقعی هستند که به نور آفتاب و آب زیادی احتیاج ندارند و در فضای محدود مانند زیرزمین، پارکینگ و انباری سربسته هم رشد میکنند. درست کردن شرایط دمایی مناسب نیز کار سختی نیست. با کولر و مهپاش در تابستان و بخاری در زمستان میتوان دمای اتاق پرورش قارچ در خانه را تنظیم کرد.
علاقهمندان به کار تولیدی در خانه میتوانند با پرورش قارچ در منزل و در فضای محدود به سودی تضمین شده و منطقی دست پیدا کنند. برای این کار باید با نحوه پرورش قارچ بیشتر آشنا شوند. سرمایهگذاری تولید قارچ با دیگر کسب و کارهای حرفهای ریسک کمتر و سود بیشتری دارد.
سودآوری بیشتر، تضمین سرمایه، سادگی کار، ریسک مالی کم و بازار فروش خوب از مواردی هستند که موجب شده افراد زیادی وارد صنعت پرورش قارچ شوند. انواع قارچها در صورت پرورش اصولی به خوبی رشد میکنند؛ بنابراین یکی از بهترین کار تولیدی در خانه تولید قارچ است که امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده است. ولی ورود به هر کسب و کاری بدون داشتن اطلاعات کافی ریسک کار را بالا میبرد. اگر میخواهید کسب و کاری پر سود را با تولید یک محصول غذایی مفید و پرکاربردی شروع کنید، باید آموزشهای لازم را در این زمینه ببینید.
بهترین زمان برای کشت قارچ در خانه
تقریبا در تمام فصول سال و در تمام اقلیم کشور ایران امکان پرورش قارچ وجود دارد ولی در بعضی از فصول کار راحتتر پیش میرود. پرورش قارچ در خانه محدود به زمان خاصی نیست و در هر زمانی با توجه به شرایط موجود امکانپذیر است. مثلا اگر فضای لازم برای پرورش قارچ خانگی را دارید، میتوانید با تهویه هوا و دمای مناسب در طول سال قارچهای با کیفیتی را در خانه پرورش دهید. پرورش قارچ در خانه به عنوان یک فعالیت جانبی و شغل درآمدزا در نظر گرفته میشود. تولید قارچ در خانه یک تفریح لذتبخش برای خانواده است که توجیه اقتصادی هم دارد.
مزایای قارچ خوراکی
قارچهای خوراکی چون دارای ارزش غذایی بالایی هستند، میتوانند ویتامینها و املاح مورد نیاز بدن را تامین کنند. لازم به ذکر است مصرف قارچ در طب سنتی و همچنین درمان گیاهی بسیار توصیه شده است. پرورش قارچ، شغلی پردرآمد و مورد نیاز جامعه امروزی است که مزایای بسیاری برای تولیدکنندگان دارد.
مزایای پرورش قارچ
تولید قارچ در ایران از نمونههای عملی است که توانسته است برای بسیاری از جوانان اشتغال دائمی ایجاد کند. حدودا هر ۵ تن کمپوست قارچ دکمهای در ماه یک شغل ایجاد میکند و این بسیار عالی است. چون در اوضاع اقتصادی فعلی مملکت کارآفرینی و تولید محصولات غذایی در درجه اول اهمیت دارد.
پرورش قارچ زود بازده است
بازگشت سرمایه مهمترین اصل در کسب و کارهای موفق است. پرورش قارچ از جمله شغلهایی است که از ایده تا اجرا و کسب سود همگی در زمان بسیار کمی اتفاق میافتد و نیاز به انتظار زیاد ندارد. مثلا درباره قارچ دکمهای باید گفت از زمان ورود کمپوست قارچ تا زمانی که اولین موج محصول برداشت میشود، یعنی دوره انتظار در حدود ۳۵ روز و تا پایان کامل باردهی محصول تقریبا هشت هفته زمان صرف میشود؛ بنابراین پرورش قارچ در میان دیگر محصولات کشاورزی دوره رشد کوتاهی دارد. به طور کلی پروسه تولید قارچ از ابتدا تا انتها در مدت زمان کوتاه دو ماهه انجام میگیرد.
تنوع در قارچهای خوراکی زیاد است
روش پرورش قارچها با توجه به نوع قارچی که قصد تکثیر آن را دارید، متفاوت است. همه قارچها به یک شکل رشد نمیکنند. کمپوست قارچ یا بستر کشت هر قارچ با گونههای دیگر قارچها متفاوت است. به عنوان مثال قارچ دکمهای، قارچ صدفی، قارچ دنبلان کوهی، قارچ گانودرما، قارچ میتاکه و قارچ شیتاکه از نمونه های باارزش و رایجی هستند که بیشتر برای پرورش در منزل یا سالنهای پرورش قارچ انتخاب میشوند. تنوع قارچهای خوراکی بیش از ۴۰ نوع است که هر کدام شرایط تکثیر و رشد ویژهای دارند؛ بنابراین همه تولیدکنندگان یکی از انواع قارچهای خوراکی را میتوانند برای تولید انبوه خود انتخاب کنند.
به فضای باز و زمین حاصلخیز نیاز نیست
در پرورش قارچ بر خلاف دیگر محصولات کشاورزی نیازی به زمینهای کشاورزی هکتاری و حاصلخیز نیست. به عنوان مثال در مقیاس صنعتی با تقریبا هشت سالن ۱۰۰ متر مربعی میتوان حدود ۲۵۰ تن قارچ در سال تولید کرد. کمبود زمین برای کشاورزی که امروزه یک معضل بزرگی برای کشاورزان در کل جهان است و همچنین مشکلات زیست محیطی، دمای هوا، تغییرات جوی، آلودگی آبها هیچ یک در فرایند رشد قارچ تاثیر زیادی نداشته و باروری محصول را محدود نمیکند. چرا که تولید قارچ در محیطهای سر پوشیده و تحت شرایط کنترل شده انجام میگیرد و همه نیازهای رشد قارچ مانند دما، رطوبت و تغذیه در نظر گرفته میشود؛ بنابراین در هر چهار فصل سال میتوان قارچهای با کیفیت و مرغوب تولید کرده و به بازار ارائه داد.
معایب راهاندازی پرورش قارچ
پرورش قارچ هم مانند بسیاری از حرفهها دارای معایبی است. افراد باید قبل از ورود به این حرفه باید تمام جوانب کار را در نظر بگیرند. معایب فعالیت در حوزه قارچ عبارتاند از:
- مراقبت و توجه ویژه به قارچها؛
- ریسک بالا در این حرفه و احتمال شکست؛
- نیاز به تخصص، مهارت و تجربه بسیار زیاد؛
- حساسیت بالای مراحل پرورش قارچ و احتمال وجود بیماریها و آفت هنگام تولید و پرورش قارچ؛
- گران بودن قیمت بذرهای لازم برای پرورش قارچ؛
- وجود بذر قارچ یا کمپوست بیکیفیت و نامرغوب در بازار؛
- امکان زود فاسد شدن محصول.
مرحله به مرحله تا پرورش قارچ
قارچهای خود را تلقیح کنید. کلا دو راه برای تلقیح یا کاشت قارچ وجود دارد. شما میتوانید بذر قارچ یا هاگ قارچ را بکارید. مبتدیان بهتر است از بذر قارچ برای اولین برداشت خود استفاده کنند. سپس به سراغ اسپورها بروند. شما نیازی نیست که بذرها را در بستر فشار دهید. میتوانید به سادگی آنها را روی بذر پاشیده و یک چهارم اینچ بستر بیشتری روی آن اضافه کنید. برای شروع فرایند رشد، تخمها را گرم نگه دارید. قارچهای خانگی در دمای ۵۵ تا ۶۰ درجه فارنهایت بهترین عملکرد را دارند. میتوانید با نگه داشتن آنها در ۷۰ درجه برای چند روز اول رشد، این روند را تسریع کنید.
یک پد حرارتی زیر ظرف در حال رشد خود قرار دهید تا گرمای بیشتری به آن اضافه شود. محصول خود را مرطوب نگه دارید. قارچها با رطوبت رشد میکنند، اما خیس نکنید که اگر خیس شوند رشد نمیکنند. به طور دورهای قارچها را با یک بطری اسپری مهپاش کنید، اما دقت کنید که محیط رشد خیس نشود.
قارچهای خود را میتوانید بعد از چند هفته برداشت کنید. فرایند جوانه زدن قارچ را باردهی میگویند. اغلب، این اتفاق ۳ تا ۴ هفته پس از تخمریزی قارچ اتفاق میافتد. محصول با قارچهای کوچک شروع شده، سپس به سرعت رشد میکنند. زمانی میتوانید بگویید قارچهای شما رسیدهاند که آنها کاملا باز شده و از ساقه جدا شوند. میتوانید برای ادامه چرخه، تخم قارچ تازه را دوباره به محیط کشت اضافه کنید.
حالا قارچهای برداشت شده را در ظرف بریزید. میتوانید آنها را مصرف کرده یا فریز کنید. قارچهای تاره فقط چند روز دوام میآورند و زود خراب میشوند. حالا اگر به هر دلیلی قارچهای شما خراب شدند آنها را دور نریزید چرا که میتوانید این قارچهای خراب شده را به کمپوست قارچ تبدیل کنید تا نسل بعدی بذر قارچ یا هاگ قارچ را تغذیه کند.
انواع قارچ خوراکی
محبوبترین قارچهای خوراکی برای پرورش عبارتاند از:
قارچ دکمهای، کرمینی، پورتوبلو
در واقع همه این قارچها از یک گونه هستند. تنها تفاوت آنها در این است که چه مدت قبل از برداشت رشد کنند. یعنی نوع این قارچها به زمان برداشت آنها بستگی دارد. زمانی که این قارچها برای اولین بار از میسلیوم ظاهر شوند به عنوان قارچهای دکمهای شناخته میشوند. وقتی کمی بزرگتر شدند رنگ قهوهای به خود گرفته و عنوان قارچ کرمینی به خود میگیرند. در نهایت آنها به طور کامل به قارچ پورتوبلو تبدیل میشوند. اینها قارچهای قهوهای بزرگ با تیغههای تیره که در پایین قارچ هستند، برش زده شده یا به شکل کامل کبابی میشوند. این قارچها بافتی سخت و گوشتی دارند و به دمای ۱۶ تا ۲۶ درجه نیاز دارند.
قارچ صدفی
قارچهای صدفی بیشترین محبوبیت را برای پرورش بین افراد مبتدی دارند. این قارچها در کشورهای غربی کمتر از قارچهای دکمهای مصرف میشوند، ولی در کشور ما ایران و کشورهای آسیایی برای پخت و پز روزانه، استفاده شده و بسیار محبوب هستند. آنها ظاهری دارند که شاید شما قبلا در میان قارچها کمتر دیده باشید. این قارچها در طبیعت کنار درختان رشد میکنند. آنها یک کلاه بزرگ صاف با ساقه کوتاه یا بدون ساقه دارند. قارچهای صدفی در دمای ۱۶ تا ۲۶ درجه سانتیگراد رشد میکنند.
قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه طعمی دودی و خاکی دارد. این قارچ بافتی شبیه پورتوبلو دارد. این قارچها علاوه بر اینکه طعمی بسیار خوشمزه و لذیذ دارند، دارای ترکیباتی هستند که باعث کاهش کلسترول خون میشوند. قارچ شیتاکه اغلب در فضای باز و روی کتدهها رشد میکنند. شیتاکه درفروشگاهها به صورت خشک فروخته میشوند. اما خوردن این قارچ به صورت تازه یک لذت واقعی است.
قارچ میتاکه
نوع دیگر قارچ، قارچ میتاکه است که هم خوشمزه است و هم فواید سلامتی و تغذیهای قوی دارد. این قارچ طعم قوی، خاکی و لذیذ دارد. قارچ میتاکه سرشار از ویتامین D است و به همه اندامهای بدن حتی پیشگیری از سرطان گرفته تا سلامت استخوان کمک میکند. این قارچ را میتوان در غذاهای سرخ شده، سالادها، پاستا، پیتزا، املت و سوپ استفاده کرد.
قارچ انوکی
قارچهای انوکی بسیار کوچک بوده و ساقههای بلند دارند. این قارچها با هم در تودههای تنگ رشد میکنند. اگر تودههای کوچکشان نبود، شبیه اسپاگتی بودند. قارچ انوکی بسیار جمعوجور است؛ بنابراین برای پرورش آنها به فضای زیادی نیاز نیست. آنها معمولا در کوزهها رشد میکنند.
قارچ گانودرما
قارچ گانودرما از گونه قارچهای قرمز است. بر خلاف باور عمومی، همه قارچهای قرمز سمی نیستند. این نوع قارچ یکی از کاملترین مواد غذایی به حساب میآید که ارزش غذایی و دارویی زیادی دارد. گانودرما از شاخه قارچهای چتری است که در طبیعت روی چوب و تنه درختان رشد میکند. قارچ گانودرما تقریبا دارای ۸۰ گونه مختلف، گیاهی خودرو وحشی است که در طبیعت رشد میکند. ولی این روزها توسط تولید کنندگان قارچ در محیطهای پرورش قارچ با تکنیکهای مخصوصی کاشت میشود.
گانودرما بافتی چوبی، براق و صیقلی دارد. قسمت هاگدان گیاه شبیه به کلیه انسان و به رنگ قهوهای و قرمز است. این رنگ در لبههای قارچ کمرنگتر میشود. قارچ گانودرما در دمای ۲۵ تا ۳۲ رشد میکند. امروزه این قارچ در سراسر جهان شناخته شده است و در طب سنتی، این قارچ شگفتانگیز در درمان بسیاری از بیماریهای جسمی و روحی دارویی شفابخش است.
قارچ دنبلان کوهی
قارچ دنبلان کوهی بر خلاف قارچ های دیگر مانند سیبزمینی در زیر زمین میروید و به شکل غدهای در ۳۰ سانتیمتری زمین و در نزدیکی ریشه گیاه رشد میکند. قارچ دنبلان کوهی بسیار نادر است و همین کم بودن محصول علت گرانی آن شده است. اندازه ظاهری این قارچ از یک فندق تا یک پرتقال میرسد. قارچ دنبلان در رنگهای متفاوتی مانند سفید، سیاه، قرمز تیره، بنفش و خاکستری وجود دارد. از گران قیمتترین این قارچها نوع سیاه و سفید آن است.
قارچ دنبلان کوهی بیشتر در رستورانها و در صنایع غذایی برای تهیه روغنهای معطر، انواع سسها و داروسازی استفاده میشود. مکانی که برای کاشت قارچ دنبلان در نظر گرفته میشود باید در نزدیکی شهرهای جنوب باشد تا در فصل پاییز آفتاب کامل به قارچها برسد. زمین قارچ هم باید مسطح باشد و شیب آن به بیشتر از ۱۵ درجه نرسد. در جایی که این قارچ کاشته میشود باید عاری از هر گونه درخت باشد یعنی یک باغ اختصاصی برای کاشت دنبلان کوهی لازم است.
بازار فروش قارچ
امروزه قارچ یکی از پرمصرفترین محصولات در صنایع غذایی به حساب میآید و همیشه بازار خوبی دارد. انواع غذاهای آماده و کنسروی، سسها، فرآوردههای سوسیس و کالباس و خوراکیهای زیادی از قارچهای خوراکی درست میشوند؛ بنابراین مشکلی از لحاظ فروش محصول وجود ندارد. تولیدکنندگان عمده قارچ با خریداران عمده در ارتباط هستند و برای فروش از قبل هماهنگیهای لازم را انجام میدهند. البته در میان انواع قارچها، قارچ دکمهای در کشور ما از نظر فروش در رتبه اول قرار گرفته است و با شناخت مردم از قارچ گانودرما که ارزش دارویی زیادی دارد، این قارچ نیز از لحاظ فروش در رتبه دوم قرار دارد و روز به روز فروش این قارچها در حال افزایش است.
روشهای بازاریابی قارچ تولیدی
برای جبران هزینه و درآمد پرورش قارچ باید از روشهای مختلفی استفاده کنید تا بازار فروشتان را بهبود بخشید. خلاقانه عمل کردن در این حرفه یکی از اصول افزایش فروش در پرورش قارچ است. از آنجا که قارچها انواع مختلفی دارند، جا دارد که شما ایدهای ناب اجرا کنید و از محصولاتی استفاده کنید که رقبای شما کمتر به فروش آن میپردازند. بهتر است قبل از شروع این کار از یک کارشناس و متخصص در این حرفه کمک بگیرید تا سرمایهای که برای کار گذاشتهاید به باد ندهید. زمانی که مراحل پرورش را پشت سر گذاشتید، راهکارهای بازاریابی و فروش قارچ را بررسی کرده و بهترین آن را انتخاب کنید تا موفق شوید.
راههای فروش قارچ
فروش عمده قارچ
یکی از روشهایی که به افزایش فروش در پرورش قارچ کمک بهسزایی خواهد کرد، فروش عمده قارچ است. سعی کنید با پیدا کردن بهترین فروشگاهها و معتبرترین مراکز فروش محصولات خود را به صورت عمده به فروش برسانید. جذب مشتری جدید و حفظ مشتریهای قدیمی از جمله راهکارهای بازاریابی و فروش قارچ است. پیدا کردن اولین مشتری شاید کمی سخت باشد. پس در شروع کار باید روی معرفی برند تمرکز کنید تا بتوانید به آسانی مشتری را جذب کسب و کار خود کنید. گاهی خریداران محصولات کشاورزی و انواع قارچها دلالان و ویزیتورها هستند. در این مورد نیازی به بازاریابیهای معمول نیست و همه کارها توسط خود این افراد انجام میگیرد.
رایجترین راه همین است ولی یک مشکلی که وجود دارد این است که این افراد همیشه به هنگام خرید قیمت کمتری را پرداخت میکنند، ولی در عوض مشتری دائمی همه قارچهای تولیدی شما خواهند شد. شما هم سعی کنید که محصولات خود را با کیفیتی بالا و قیمتی پایین به این افراد بفروشید چرا که مشتری قبل از خرید محصول شما دیگر محصولات موجود در بازار را مقایسه خواهد کرد. اگر محصول شما را به سایر محصولات موجود در بازار ترجیح دهد، از این پس خریدار دائمی محصولات شما خواهد شد. شما نیز برای حفظ این مشتری باید تلاش کنید چرا که حفظ مشتری ثابت و همیشگی ثمره خوش قولی و مسئولیتپذیری فروشنده است. اگر مشتری به دفعات مکرر محصول با کیفیت بخرد، مسلم است که مشتری همیشگی خواهد شد.
فروش حضوری قارچ
بهترین راه برای افزایش فروش قارچهای کارگاههای کوچک، فروش حضوری است. سود حاصله از فروش مستقیم همیشه بیشتر است. عرضه مستقیم قارچها به میادین یا فروش به سوپر مارکتها و یا فروشندگان فستفود بهترین راه کسب درآمد از طریق پرورش قارچ است. اگر مقدار قارچ تولید شده کمتر است، میتوانید با سوپر محله قرارداد ببندید و از این طریق محصولات خود را به فروش برسانید. روش دیگر این است که با اجاره یک مغازه کوچک میتوانید خردهفروشی کنید. اگر سرمایه کافی برای خرید یا اجاره مغازه را ندارید، میتوانید به بازار روز رفته و شخصا اقدام به فروش قارچ کنید.
فروش غیرحضوری قارچ
در فروش آنلاین و غیرحضوری شما واسطهها را حذف کردهاید، در نتیجه سود بیشتری برای شما خواهد ماند. در این نوع از فروش هیچ محدودیت زمانی و مکانی وجود ندارد و مشتری میتواند به راحتی خرید کند. فروش اینترنتی مزایای زیادی دارد. در ادامه، به چند مورد از مزایای فروش غیر حضوری اشاره خواهیم کرد.
- فروش سریع؛
- حذف واسطههای فروش؛
- جلوگیری از فاسد شدن محصول؛
- آسان بودن فروش؛
- کیفیت بالای محصول.
صادرات قارچ
با توجه به افزایش نرخ ارز و نگرانی مردم از افزایش هزینههای زندگی، برعکس برای تولیدکنندگان قارچ موقعیت بسیار خوبی پیش آمده تا از این موقعیت نهایت استفاده را ببرند. در حال حاضر صادرات قارچ رونق بسیار خوبی دارد و تولیدکنندگان کوچک و بزرگ با همکاری هم، بار صادرات قارچ را به کشورهای همسایه از جمله عراق، کویت، قطر، امارات و حتی روسیه را تامین میکنند. گفتنی است که ظرف ده سال گذشته موقعیتی به این خوبی برای صادرات قارچ فراهم نشده بود.
پیدا کردن بازارهای خارجی و صادرات قارچ به تجربه و آگاهیهای زیادی نیاز دارد که تولیدکنندگان خانگی فاقد آن هستند ولی وقتی تولیدکنندگان صنعتی اقدام به صادرات قارچ به خارج از کشور را میکنند، فضا برای فروش این محصول با قیمتهای بالا و سودآور برای تولیدکنندگان کوچک فراهم میشود. چیزی که امروز عینا شاهد آن هستیم.
نوشتار پایانی؛ برای راه اندازی کسب و کار پرورش قارچ از چه کسی کمک بگیریم؟
بدون شک چنین میتوان بیان کرد که کسب و کار پرورش قارچ درآمد بسیار خوبی دارد ولی رسیدن به این مرحله نیاز به همت، پشتکار و گذراندن مراحل گوناگون است. ما در این مطلب از آکادمی ایمان پاکراه تلاش کردیم شما را به طور کامل با کسب و کار پرورش قارچ آشنا کنیم. اما این شغل نیاز به فوتوفنهای مخصوص به خود را دارد که نباید آنها را نادیده گرفت. در این زمینه مشاوره با مهندس ایمان پاکراه بهترین گزینه برای شما است تا ذهن شما درمورد این کسب و کار باز شود. شما میتوانید از راهنماییها و نکات مهم و همچنین ایدههای سازنده ایشان نهایت بهره را ببرید. پس توصیه میکنیم اصلا عجله نکنید و قبل از شروع کار حتما با چند کلیک یک وقت مشاوره برای کسب و کار خود رزرو کنید. مسیرتان پر از تجربههای شیرین و به یاد ماندنی.