زمان مطالعه: 7 دقیقه

در سبک‌های بازاریابی مختلف، از کلاسیک گرفته تا مدرن الگو‌های گوناگونی تعریف شده‌اند که محوریت پیاده‌سازی آن‌ها بر پایه عرضه و گاهی تقاضا تنظیم می‌شود. در این میان نیچ مارکتینگ با تمرکز بر میزان تقاضا، از خریداران یا مشتریان بالقوه محصول نیازسنجی کرده و سپس یک محصول متناسب را به بازار عرضه می‌کند. به عنوان یک تازه وارد در زمینه عرضه محصولات مورد نیاز مشتریان در بازار، ممکن است با رقیبان پر قدرتی مواجه شوید. در این شرایط باید هوشمندانه عمل کنید تا لازم نباشد درآمد یک سال خود را به هزینه تبلیغات یک ماه اختصاص دهید.

شما می‌توانید از طریق مشاوره کسب‌ و کار با مهندس پاکراه، اطلاعات بیش‌تری درباره نیچ مارکتینگ (بازاریابی طاقچه) و تاثیر آن در کار خود به دست آورید. همچنین در بخش دیدگاه همین مقاله یا پرسش و پاسخ سایت آکادمی پاکراه سوالات خود را مطرح کنید تا مشاوران ما در سریع‌ترین زمان ممکن به‌صورت آنلاین و رایگان شما را راهنمایی کنند.

منظور از نیچ مارکتینگ چیست؟

هدف از گوشه بازار یا محور الگوی بازاریابی نیچ این است که نیاز‌های خاص جامعه در بازار تامین شود. در نیچ مارکتینگ نیاز‌های قشر مشخصی از جامعه که مشتریان بالقوه هستند، مورد هدف قرار می‌گیرند. بدین ترتیب یک بازار همیشگی و وفادار برای محصول ایجاد و رضایت حداکثری مشتریان به دست آورده می‌شود. این سبک از بازاریابی با تخصصی کردن گوشه‌ای از بازار برای شما، احتمال حضور رقبا را کاهش می‌دهد.

منظور از نیچ مارکتینگ چیست؟

فرض کنید قصد وارد شدن به یک بازار و عرضه محصول خود را دارید، اما رقبای شما قوی و بزرگ هستند. در این شرایط هزینه تبلیغات برایتان بسیار گران تمام می‌شود. پس بهتر است که با استراتژی ورود به بازار آشنا باشید. یکی از گزینه‌های متداول این است که بخشی از بازار را برای خود کنید که رقبا به سراغ آن نرفته‌اند. این بخش‌ها گوشه‌های دنج بازار یا نیچ مارکتینگ هستند که با ارائه محصول به بازار و رفع نیاز‌های مشتریان، به کسب‌وکار‌های کوچک رونق می‌دهند.

مهندس پاکراه با مشاوره در زمینه راه اندازی کسب‌وکار، شما را راهنمایی می‌کنند تا به سمت بخش‌هایی از بازار بروید که رقبای کم‌تری در آن حضور دارند و شانس شما برای موفقیت بیش‌تر است.

مهم‌ترین ویژگی‌های بازاریابی نیچ شامل موارد زیر هستند:

  • کنج کوچک بازار از پتانسیل رشد برخوردار باشد.
  • عرضه محصولات در حدی باشد که به سودآوری کافی برسد.
  • رقیب واقعی در بازار نباشد یا امکان اجرای استراتژی تمایز وجود داشته باشد.
  • این بخش شامل نیاز‌هایی باشد که دیگران آن‌ها را تامین نکرده‌اند.
  • مشتریان بالقوه توانایی خرید محصول را داشته باشند.

آیا شما می‌دانید گوشه بازار کجاست؟

با یافتن گوشه‌های دنج بازار می‌توانید طوری عمل کنید که بدون برانگیختن احساسات رقبای قدرتمند، بخشی از بازار را در دست بگیرید. نیچ مارکتینگ یکی از بهترین استراتژی‌های بازاریابی است که امکان رقابت و پیشرفت در فروش محصول را فراهم می‌کند. بدین ترتیب فرد می‌تواند با تاثیر‌گذاری بر جامعه هدف، باعث رشد و پیشرفت کسب‌ و کار خود شود. این روش بازاریابی که در مقایسه با روش‌های دیگر ارزان‌تر و به صرفه‌تر است، بازدهی بالایی هم دارد. معمولا گوشه‌های دنج بازار بخش‌هایی هستند که شرکت‌های بزرگ آن‌ها را ندیده‌اند یا نمی‌خواهند بر روی آن‌ها تمرکز کنند. به این بخش‌ها بازاریابی نیچ یا همان گوشه دنج بازار گفته می‌شود. بدین ترتیب یک فرصت خوب پیش روی کسب‌وکار جدید قرار دارد تا فرد بتواند محصولات و خدمات خود را به بازار عرضه کند.

چرا باید تعریف نیچ مارکتینگ را بدانیم؟

در این روش به جای اینکه مشتریان در دسته‌بندی‌های مختلف به دنبال محصول شما باشند، افراد محدودی که پیشنهاد شما برایشان منفعت بیش‌تری دارد مورد هدف قرار می‌گیرند. این جا است که متقاضی واقعی مشخص می‌شود. در واقع نیچ مارکتینگ بر روی المان‌های خاصی تمرکز دارد و خدمات خود را تخصصی می‌کند. برای مثال فردی که قصد وارد شدن به بخش‌های آموزشی را دارد، بر روی یک بخش کوچک آموزشی متمرکز می‌شود. مزیت این روش ایجاد یک رابطه پایدار و دائمی با مشتریان است.

مزایای نیچ مارکتینگ

اگر می‌خواهید نیاز‌های مخاطبین خود را درک کنید و به طور مستقیم با آن‌ها در تعامل باشید، ما به شما نیچ مارکتینگ را پیشنهاد می‌دهیم. هدف از این روش، ایجاد ارتباطات بهینه است. البته استفاده از این استراتژی مزیت‌های دیگری هم دارد که شامل موارد زیر هستند:

مزایای نیچ مارکتینگ

  1. رقابت با برند‌های محدود

با تخصصی‌تر کردن محصولات و خدمات خود، رقبای خود را در بازار کم‌تر می‌کنید. اینگونه می‌توانید راه متمایز بودن را پیدا کرده و باعث پیشرفت کسب‌وکار خود شوید.

  1. هزینه مقرون‌به‌صرفه

برای اینکه با سرعت بیش‌تری با مخاطبین خود ارتباط برقرار کنید، از ابزار‌های مدیریت رسانه‌های اجتماعی استفاده کنید. بدین ترتیب با در نظر گرفتن بودجه‌ای محدود، مشتریان خود را در مکان مناسب پیدا می‌کنید.

  1. نیاز به سرمایه کم‌تر

در صورت معرفی کسب‌وکار با نیچ مارکتینگ به سرمایه کلان احتیاج ندارید. در عوض به جای استفاده از ابزار‌های تبلیغاتی برای گروه بزرگی از مردم، مخاطب دقیق خود را شناسایی و کاتالوگ را تنها برای او ارسال کنید.

  1. دستیابی به فروش و سود بالاتر

با توجه به قرار گرفتن نیچ مارکتینگ در زمره بازاریابی تخصصی، فروش شما افزایش پیدا کرده و سودتان هم بیش‌تر می‌شود. هر چه بازاریابی تخصصی‌تر انجام شود، سود به دست آمده هم افزایش پیدا می‌کند.

  1. دسترسی به مشتریان وفادار

از آن جا که در نیچ مارکتینگ مشتریان شما از بین گروه‌های مشخصی از افراد انتخاب می‌شوند، فرد یک رابطه صمیمی با مشتریانش ایجاد می‌کند تا آن‌ها به برند او وفادار بمانند.

  1. خطرات کم‌تر

با توجه به بازاریابی و معرفی محصول به بخش کوچکی از مردم، خطرات کم‌تری در مسیر راه شما هستند.

معایب نیچ مارکتینگ

  • ممکن است این استراتژی برای بازاریابی طولانی مدت مناسب نباشد.
  • ممکن است کمپین نیچ مارکتینگ مورد تهاجم شرکت‌های بزرگ قرار بگیرد.
  • در صورتی که بازاریابی نیچ تنها استراتژی فروش سازمان باشد، شانس بقای آن به خطر می‌افتد.

قطعا هر استراتژی، مزایا و معایبی دارد. اما اصلی‌ترین دلیل بروز معایب آن، تدوین و اجرای استراتژی به شکل نادرست است. با مشاوره کسب‌وکار در آکادمی مهندس پاکراه و یادگیری اصول نیچ مارکتینگ، می‌توانید جلوی ایجاد خیلی از این مشکلات را بگیرید؛ زیرا ایشان می‌دانند چگونه صاحبان کسب‌وکارهای مختلف را راهنمایی کنند.

معرفی مرحله‌های نیچ مارکتینگ

برای شروع و ادامه بازاریابی گوشه‌ای، شما را با مراحل اصلی آن آشنا می‌کنیم:

معرفی مرحله های نیچ مارکتینگ

  1. تحقیق راجع به مشتریان

اولین و مهم‌ترین مرحله در نیچ مارکتینگ این است که راجع به مشتریان خود تحقیق کنید. اول باید بدانید که چه کسانی به محصول و خدمات شما نیاز دارند. در این مرحله می‌توانید از نظر سنجی و مصاحبه استفاده کرده و داده‌ها و رقبای خود را تجزیه و تحلیل کنید. از طرفی باید با شناخت سن، جنسیت، سطح درآمد، الگو‌های رفتاری، علایق، اهداف و چالش‌های مشتریان، پروفایل دقیق و کاملی از آن‌ها به دست بیاورید. این اطلاعات به شما کمک می‌کنند تا بدانید کدام مشکلات و نیاز‌های مخاطبان خود را برطرف کنید.

  1. طراحی محصولات و خدمات متناسب با نیاز‌های مشتری

در مرحله بعد باید محصولات یا خدمات مورد نظر خود را متناسب با نیاز‌های مشتری طراحی کنید. این محصول باید برای مشتریان جذاب باشد و به‌صورت خلاقانه و نوآورانه انتخاب شود‌. از طرفی هرچه ارزشمند‌تر باشد، در بازار رقابتی فروش بیش‌تری دارد.

  1. انتخاب هوشمندانه پلتفرم تبلیغاتی

در مرحله سوم باید پلتفرم تبلیغاتی خود را به‌صورت هوشمندانه انتخاب کنید. اگر بدانید چه پلتفرم‌هایی برای تبلیغات مناسب‌تر هستند، به شکلی بهینه از آن‌ها استفاده می‌کنید. با توجه به بودجه، محتوا و جامعه هدف شما، امکان استفاده از پلتفرم‌های مختلفی مثل وب سایت، وبلاگ، شبکه‌های اجتماعی، ‌ایمیل، پادکست، پیامک و… وجود دارد.

  1. بازاریابی آنلاین و آفلاین

در مرحله چهارم از طریق بازاریابی آنلاین و آفلاین، به توسعه نیچ مارکتینگ خود کمک می‌کنید. برای مثال می‌توانید از روش‌های مختلف بازاریابی آفلاین استفاده کنید:

  • برگزاری کارگاه
  • تبلیغات محیطی
  • توزیع بروشور و کاتالوگ
  • شرکت در نمایشگاه‌ها و سخنرانی‌ها و…

با استفاده از روش‌های آفلاین و آنلاین بازاریابی، مشتریان بیش‌تری با برند شما آشنا می‌شوند.

نیچ مارکتینگ را بر چه اساسی انتخاب کنیم؟

یکی از مهم‌ترین مسائل در زمینه بازاریابی گوشه‌ای این است که فرد با روش‌های انتخاب نیچ مارکتینگ آشنا شود. این روش‌ها عبارت‌اند از:

نیچ مارکتینگ را بر چه اساسی انتخاب کنیم؟

  1. بر اساس محصول

در این روش متناسب با ویژگی‌های محصول، بازار هدف خود را مشخص می‌کنید. بدین ترتیب از نقاط قوت و ضعف محصول مطلع شده و با بررسی بازخورد مشتریان، تغییرات مورد نظر را بر روی آن اعمال می‌کنید. برای مثال اگر دوست دارید در حوزه فروش کفش فعالیت کنید، بازار هدف خود را محدود به افرادی کنید که دچار مشکلات پا هستند. اینگونه می‌توانید کفش‌های طبی و ارگونومیک را تولید و به فروش برسانید.

  1. بر اساس موقعیت مکانی

در این روش با توجه به منطقه فعالیت، بازار هدف خود را مشخص می‌کنید. شما می‌توانید فرهنگ، آداب و رسوم، سنت‌ها، آب و هوا و نیاز‌های محلی را آنالیز کرده و سپس نقاط قابل بهبود و قابل تغییر برندتان را مشخص کنید. برای مثال شما می‌توانید لبنیات گیاهی و طبیعی را در مناطقی بفروشید که مردم بیش‌تر به سلامت خود اهمیت می‌دهند.

  1. بر اساس شرایط افراد

در این روش باید شرایط جسمی، روحی، اجتماعی و حرفه‌ای افراد را در نظر بگیرید. بدین ترتیب با شناسایی نقاط قوت و ضعف آن‌ها، راه حل‌های مناسبی برای بهبود شرایط آن‌ها پیدا می‌کنید. تنها کافی است که در شبکه‌های اجتماعی و گروه‌های پشتیبانی از بازار هدف بازخورد بگیرید.

  1. بر اساس قیمت

در این روش بازار هدف متناسب با قیمت محصولات و خدمات مشخص می‌شود. بنابراین اول باید بدانید که قدرت خرید و تقاضای مشتریان چقدر است تا بعد راجع به عرضه محصول در بازار تصمیم بگیرید.

در این مرحله بررسی رقبا و آشنایی با استراتژی‌های قیمت‌گذاری آن‌ها به تشخیص نقاط ضعف شما کمک زیادی می‌کند‌. شما می‌توانید پیش از راه‌اندازی کسب‌وکار در آکادمی پاکراه سوالات خود را درباره نیچ مارکتینگ و اساس آن در کسب‌وکار خود بپرسید.

چند مثال برای درک بهتر نیچ مارکتینگ

برایان چیستی یک جمله معروف دارد که می‌گوید: چیزی بسازید که ۱۰۰ نفر آن را دوست دارند، نه چیزی که ۱ میلیون نفر دوستش دارند! این جمله خلاصه مفهوم نیچ مارکتینگ است.

یکی از بهترین مثال‌ها برای نشان دادن میزان موفقیت این استراتژی، دیجی کالا است. این مجموعه که در حال حاضر بزرگ‌ترین مارکت ایران است، در ابتدا فعالیت خود را برای یک طیف خاص و کوچک آغاز کرد. یعنی در ابتدا تنها بر روی فروش دوربین عکاسی و لوازم مربوط به آن تمرکز داشت و سپس دسته‌بندی‌های مرتبط را تکمیل کرد.

مثال بعد متا یا همان فیس بوک سابق است. این شبکه اجتماعی که در حال حاضر پرمخاطب‌ترین است، در ابتدا برای ارتباط گرفتن دوستان یک کالج ایجاد شد. سپس کم کم به سایر دانشگاه‌ها و شهر‌ها گسترش پیدا کرد تا جایی که الان کل دنیا آن را می‌شناسند.

مثال دیگری در دنیای کسب و کارهای ایرانی مربوط به آی پی امداد میباشد. این پلتفرم تخصصی در حوزه تعمیرات بر اساس نیازهای مخاطب، خدمات محصولاتی که دیگر رقبا به آن توجه نمیکردند را راه اندازی کرد. خدمات لوازم برقی کوچک و قابل حمل آشپزخانه به مانند: مخلوط کن، همزن برقی، آبمیوه گیری و… در ادامه مسیر نیازهای خدمات گیرنده را بررسی کردند تا بهترین خدمات را به آن ها ارائه دهند و خروجی این مارکت به سمتی رفت که سقیران این مجموعه درب منزل خدمات گیرنده، دستگاه را با ضد ضربه وکیوم میکردند، به کارگاه منتقل میکردند و نهایتا بعد از پایان تعمیرات، دستگاه را با مواد مخصوص تمیز میکردند، مجدد وکیوم میکردند و در نهایت درب منزل به مشتری تحویل میدادند.

مهم است که در نیچ مارکتینگ به دنبال نیازهای مشتریانی باشیم که در بازار پاسخی از آن دریافت نمیکنند و در نهایت این پاسخ را در بهترین حالت ممکن ارائه دهید.

بازاریابی نیچ برای کدام کسب‌وکار‌ها مناسب است؟

بازاریابی نیچ تقریبا برای هر کسب‌وکاری مناسب است؛ مگر اینکه یک کسب‌وکار با پشتیبانی از طیف وسیعی از محصولات، بسیار گسترده شده باشد. البته در این صورت هم با تقسیم‌بندی مشتریان به گروه‌های مجزا، امکان ارائه محصول مورد نیاز هر گروه فراهم می‌شود.

یک کسب‌وکار تازه وارد که خیلی برای تبلیغات بودجه ندارد هم می‌تواند با استفاده از این استراتژی در بین رقبای خود پیشرفت کند. به شرطی که با تخصصی کردن گوشه‌ای از بازار، مشتریان هدف خود را بشناسد.

یافتن مخاطب در نیچ مارکتینگ

روش‌های شناسایی مخاطبان در نیچ مارکتینگ شامل موارد زیر هستند:

  • شناسایی بازار با استفاده از روش‌های تحقیقاتی
  • تعریف شبکه هدف و به دست آوردن تصویر دقیق از مخاطبان هدف
  • تحلیل رفتار مشتری و دریافت بازخورد از آن‌ها
  • تفکیک بازار به بخش‌های کوچک‌تر
  • آزمایش و تجزیه تحلیل روش‌ها و استراتژی‌های مختلف

چه موقع از نیچ مارکتینگ استفاده کنیم؟

شما باید با استفاده از نیچ مارکتینگ به سراغ مخاطب‌هایی بروید که هیچکس به نیاز‌هایشان توجهی نداشته است یا حداقل توجه کمتری شده است. برای مثال می‌توانید با استفاده از کلمات و عکس‌های مخصوص گروه خاصی از افراد، با آن‌ها به زبان خودشان صحبت کرده و ارتباط قوی‌تری شکل دهید.

چه موقع از نیچ مارکتینگ استفاده کنیم؟

بدین ترتیب پس از به دست آوردن اطلاعات کافی، در جذب مخاطب به بی‌راهه نمی‌روید. از طرفی به دلیل خلوت‌تر بودن بازار رقابتی، شانس بیش‌تری برای موفقیت دارید. در کنار همه این‌ها یک رابطه پایدار و دائمی با مشتریان خود برقرار می‌کنید.

استراتژی‌های نیچ مارکتینگ

در ادامه شما را با استراتژی‌های مهم بازاریابی گوشه‌ای (نیچ مارکتینگ) آشنا می‌کنیم:

تایید موازی:

در این روش که شباهت زیادی به اینفلوئنسر مارکتینگ دارد، به جای انتخاب افراد معروف و تاثیر‌گذار از رسانه‌ها و کانال‌های ارتباطی موثر (مرتبط با موضوع کاری شما و ارتباط دقیق تر با مشتریان هدف) برای معرفی کسب‌وکار استفاده می‌شود.

بازاریابی دهان به دهان:

در این روش شرکت بدون هیچ تبلیغ و هزینه‌ای، تنها با ارائه محصولات و خدمات باکیفیت توجه مشتریان را به خود جلب می‌کند. بدین ترتیب مشتری نسبت به برند شما دید مثبتی به دست می‌آورد و با بازگو کردن رضایت خود از محصول، دیگران را هم به خرید و مصرف محصولات شما تشویق می‌کند.

کسب اعتبار:

در این روش با شناسایی افراد موثر در یک حوزه خاص نیچ مارکتینگ، از آن‌ها برای معرفی محصولات و خدمات کمک می‌گیرید. کسب اعتبار، شیوه‌ای کارآمد برای معرفی محصولات و خدمات است که موفقیت آن به شخص انتخاب شده و اعتبار او بستگی دارد.

در نهایت؛ برای استفاده از نیچ مارکتینگ از چه کسی کمک بگیریم؟

با مطالعه این مقاله متوجه شدید که، نیچ مارکتینگ چه فرصت هایی را در اختیار شما قرار میدهد. این سبک از بازاریابی بیشتر مناسب برای کسب و کارهای کوچک یا در حال توسعه میباشد که از ظرفیت های گَپ بازار استفاده کند و بر اساس نیاز های مشتریان، فروش خدمات یا محصول را انجام دهد. همچنین این مدل بازاریابی در مقابل بازاریابی های دیگر هزینه کمتری دارد.

شاید با استفاده از الگوی بازاریابی گوشه‌ای طیف وسیعی از مردم جامعه را نادیده بگیرید، اما در عوض برای جامعه هدفی که دارید تبدیل به برند می‌شوید. این گونه می‌توانید وقت و هزینه خود را برای جذب کردن مشتریان بالقوه بگذارید و مخاطبان وفادار و دائمی پیدا کنید.

با توجه به اهمیت بازاریابی نیچ در تجارت امروز، کسب‌وکار‌های کوچک و بزرگ و حتی جدید می‌توانند از این طریق به فروش بالایی برسند. به شرطی که با استراتژی‌های نیچ مارکتینگ آشنا باشند و کسب‌وکار خود را به‌صورت اصولی به دیگران معرفی کنند.

از آنجایی که خیلی از شرکت‌ها موفقیت خود را مدیون Niche marketing هستند، برای موفق شدن باید صحیح عمل کنید. برای این کار کافی است به فکر توسعه کسب‌وکار با مهندس پاکراه باشید. ایشان مفاهیم اصلی نیچ مارکتینگ را برای شما بازگو می‌کنند و به شما کمک می‌کند تا بهترین استراتژی و روش این نوع بازاریابی را طبق مراحل آن پیش ببرید. برای کسب اطلاعات بیش‌تر در زمینه خدمات مشاوره و آشنایی بیش‌تر با نیچ مارکتینگ، سوالات خود را بپرسید.

چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
امتیاز
avatar

تحریریه آکادمی پاکراه

جمعی از محققین در زمینه کسب و کار

تیم تحریریه آکادمی ایمان پاکراه، با علم روز و تحقیق، محتواهای کاربردی و پویا در حوزه کسب و کار را ارائه می‌دهد. ما با افتخار تجربیات و دانش خود را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا شما نیز به سمت دستیابی به اهداف کسب و کار خود حرکت کنید.