با توجه به رقابت شدیدی که امروزه بین برندهای مختلف وجود دارد جلب رضایت مشتری و ایجاد ارتباطی پایدار و قوی با او از اهمیت زیادی برخوردار است؛ به همین دلیل استراتژیهای مشتری محور و تعاملات حضوری و آنلاین جایگزین استراتژیهای محصول محور شده است. یکی از مؤثرترین روشهای برقراری ارتباط مستقیم بین برندها و مشتریان «ایونت مارکتینگ یا تبلیغات رویدادی» نام دارد.
ایونت مارکتینگ یعنی استفاده از رویدادها و مراسم مختلف برای معرفی محصولات یا خدمات یک شرکت، برای ایجاد ارتباط با مشتریان و تقویت برند. به عبارت دیگر، به جای اینکه فقط به تبلیغات آنلاین یا چاپی تکیه کنیم، با برگزاری رویدادهای جذاب و تعاملی، تجربه مستقیمی از برند و محصولاتمان را به مشتریان ارائه میدهیم. با آکادمی کسب و کار پاکراه همراه باشید تا از 0 تا 100 با ایونت مارکتینگ یا تبلیغات رویدادی آشنا شوید.
ایونت مارکتینگ چیست؟
ایونت مارکتینگ “Event Marketing” یا تبلیغات رویدادی یک استراتژی بازاریابی است که برندهای مختلف از آن برای تبلیغ نام، محصول یا خدمات خود با تعامل حضوری استفاده میکنند. رویدادها ممکن است آنلاین یا آفلاین باشند و شرکتها نیز میتوانند بهعنوان میزبان، شرکتکننده یا حامی مالی در آن شرکت کنند. رویداد به هر صورتی که برگزار شود بهترین راه برقراری ارتباط با مخاطبان، نمایش نام تجاری، آموزش بالقوه مشتریان و فروش بیشتر است.
یکی از مثالهای بسیار موفق ایونت مارکتینگ در ایران، کمپینهای شب یلدا برندهای مختلف است. این کمپینها معمولاً شامل برگزاری مراسم و جشنهای شب یلدا با حضور مشتریان، هنرمندان و اینفلوئنسرهای محبوب است.
مثال:
فرض کنید یک برند تولیدکننده محصولات آرایشی و بهداشتی، کمپین “شب یلدا با فلان برند” را برگزار میکند. در این کمپین، برند میتواند یک مهمانی شب یلدا باشکوه با حضور چهرههای مشهور برگزار کند و به شرکتکنندگان هدایای ویژه، مانند ست آرایشی شب یلدا، اهدا کند. همچنین، برند میتواند یک مسابقه آنلاین برگزار کند و از شرکتکنندگان بخواهد عکسهای خود را با محصولات برند در شب یلدا به اشتراک بگذارند.
مزایای اصلی ایونت مارکتینگ کدام است؟
در یک نظرسنجی از ۴۰۰ بازاریاب سطح متوسط تا ارشد مشخص شد که ۴۱% آنها ایونت مارکتینگ را از تبلیغات محتوایی و ایمیلی با ارزشتر میدانند. جذابیت ایونت مارکتینگ در توانایی ایجاد فرصتهای جدید تجاری است. ۹۵٪ بازاریابان معتقدند که رویدادهای حضوری میتوانند به شکل چشمگیری بر اهداف اصلی کسبوکار تأثیر بگذارند. آمارهای دیگری نیز در این زمینه وجود دارد که به شرح زیر هستند:
- حدود ۳۱٪ بازاریابان ایونت مارکتینگ را تنها کانال بازاریابی مؤثر میدانند.
- ٪۸۷ مدیران ارشد اجرایی برگزاری رویدادها و سرمایهگذاری روی آنها را در برنامههای آینده شرکت خود قرار داده و معتقدند این شیوه از تبلیغات دارای قدرت زیادی است.
- بیش از ۸۴٪ شرکتکنندگان بعد از شرکت در یک رویداد به دیدگاه بهتری نسبت به برگزارکننده آن رویداد و برند دست یافتند.
در ادامه چند مزیت کلیدی تبلیغات رویدادی را به شما معرفی میکنیم:
1. تعامل مستقیم با مشتریان
در دنیای دیجیتال محور امروز تعامل مستقیم با مشتریان کمتر رخ میدهد؛ اما ایونت مارکتینگ میتواند این امر را محقق کند. برقراری ارتباط مستقیم با مخاطبان و مشتریان در رویدادها برند شما را انسانیتر نشان میدهد و باعث ایجاد ارتباطات شخصی و تقویت وفاداری به برند میشود؛ همچنین رویدادها این امکان را به شما میدهند که به دور از حواسپرتیهای روزمره توجه خود را متمرکز کنید و فرصتهای بیشتری برای فروش یا فروش بیشتر فراهم کنید. این رویکرد شخصیسازی شده میتواند منجر به بهبود روابط مشتریان و افزایش اثربخشی تلاشهای تبلیغات شود.
2. بیشتر دیده شدن برند
رویدادهای حضوری فرصتی منحصربهفرد برای برقراری ارتباط فیزیکی با کسبوکار شما ارائه میکنند. با ایجاد تجربیات رویدادی خاص، شرکتکنندگان احتمالاً برند شما را به شیوهای مثبت بشناسند و آن را به خاطر بسپرند. علاوه بر این، رویدادها میتوانند از طریق کانالهای مختلفی مانند تبلیغات دهانبهدهان، رسانههای سنتی و شبکههای اجتماعی به تقویت برند شما کمک کنند.
3. تسهیل آموزش محصول و صنعت
در دنیای شلوغ کسبوکار، رویدادها فرصت نادری برای جلب توجه مداوم فراهم میکنند. ایونت مارکتینگ میتواند بستری برای یادگیری درباره محصولات و صنعت شما ایجاد کند؛ همچنین آنها محیط مناسبی برای توضیحات عمیق و تجربههای دست اول هستد.
تبلیغات رویدادی ماهرانه ترویج محصول را با تجربیات آموزشی جذاب ترکیب میکند و موجب غنی شدن درک مخاطبان از برند و محصولات شما میشود. از سوی دیگر رویدادها در نهایت به نفع کل صنعت هستند؛ زیرا به همکاری و تعامل صنعت نیز کمک میکنند و تصمیمگیرندگان را قادر میسازند تا به جنبههای نظری و فنی بپردازند.
4. ایجاد فرصتهای فروش
ایونت مارکتینگ با ترکیب دموهای محصول، تخفیفهای ویژه و طرحهای ارجاعی در تجربیات رویداد منجر به تقویت فرصتهای فروش میشود. با کمک هیجانی که در طول رویدادها ایجاد میشود کسبوکارها میتوانند از اشتیاق مشتریان و سایر شرکتکنندگان بهره ببرند و بهطور بیوقفه به فروش برسند. در رویدادهایی که با تمرکز بر فروش بلیت برگزار میشوند امکان سودآوری از طریق فروش بلیت نیز وجود دارد که این امر جریانهای درآمدی را بیشتر نیز تقویت میکند.
انواع ایونت مارکتینگ
تبلیغات رویدادی دارای چندین نوع است که هم بهصورت حضوری و هم غیرحضوری و آنلاین برگزار میشوند. رایجترین انواع این تبلیغات شامل موارد زیر میشوند:
1. رویدادهای آنلاین
در رویدادهای آنلاین برای ارتباط با ارائهکنندگان و شرکتکنندگان از پلتفرمهای مبتنی بر وب برای استفاده میشود. این رویدادها نسبت به گردهماییهای حضوری مقرونبهصرفهتر و قابلدسترستر هستند. وبینارها، رویدادهای مجازی و پخش زنده چند مورد از فرمتهای رایج هستند که باعث تسهیل مشارکت شرکتکنندگان از سراسر جهان میشوند.
مثال:
- وبینار: یک شرکت نرمافزاری میتواند یک وبینار برگزار کند تا ویژگیهای جدید محصول خود را به توسعهدهندگان معرفی کند.
- رویدادهای مجازی: یک برند مد میتواند یک نمایش مد مجازی برگزار کند که در آن مدلها لباسهای جدید را در یک محیط تعاملی به نمایش بگذارند.
- پخش زنده: یک اینفلوئنسر میتواند یک پخش زنده در اینستاگرام برگزار کند تا محصولات جدید یک برند آرایشی را معرفی کند و با دنبالکنندگانش تعامل داشته باشد.
2. سمینارها و وبینارها
سمینارها و وبینارها بهصورت مستقل یا بخشی از یک کنفرانس بزرگتر، فرصتهای شبکهای صمیمی با محوریت سخنرانی و بحث را ارائه میکنند. در میزهای گرد کارشناسان در مورد موضوعات ویژه و خاص بحث میکنند. این رویدادها کوتاهتر و سازماندهی آنها آسانتر و محتوای آموزشی که در اختیار شرکتکنندگان قرار میدهند ارزشمندتر است.
مثال:
- سمینار آموزشی: یک شرکت مشاوره کسبوکار میتواند یک سمینار آموزشی درباره بازاریابی دیجیتال برگزار کند.
- میزگرد تخصصی: یک شرکت دارویی میتواند یک میزگرد تخصصی با حضور پزشکان برگزار کند تا درباره یک داروی جدید بحث و تبادل نظر کنند.
3. کنفرانسها
معمولاً کنفرانسهایی که توسط یک شرکت سازماندهی و توسط برندهای گوناگون حمایت و پشتیبانی میشوند، هم بهصورت آنلاین و هم آفلاین برگزار میشوند. با توجه به اینکه حدود 40% از کسبوکارها کنفرانسها را بسیار تأثیرگذار میدانند، فرصتهای شبکهای و جلسات آموزشی ارزشمندی را نیز برای آنها ارائه میکنند.
- کنفرانس فناوری: شرکتهای فناوری بزرگ مانند گوگل و اپل هر ساله کنفرانسهای بزرگی برگزار میکنند تا محصولات و خدمات جدید خود را معرفی کنند.
- کنفرانس صنعت: صنایع مختلف مانند خودروسازی، نفت و گاز و… هر ساله کنفرانسهایی را برای بحث درباره آخرین روندها و چالشهای صنعت خود برگزار میکنند.
4. رویدادهای پخش زنده
در این رویدادها تعامل مستقیم و بیدرنگ با بینندگان از طریق تجهیزات ساده مانند وبکم یا تیمهای تولید حرفهای برای پخش باکیفیت بالاتر استفاده میشود. پلتفرمهایی مانند Livestream، Ustream و Google Meet ابزارهایی برای برگزاری این رویدادها هستند که ویژگیهای تعاملی مانند چت و ادغام رسانههای اجتماعی را به مخاطبان ارائه میکنند.
مثال:
- یک برند ورزشی میتواند یک پخش زنده از پشت صحنه یک مسابقه ورزشی برگزار کند تا به طرفداران خود تجربه نزدیکتری از ورزش مورد علاقهشان بدهد.
5. رویدادهای ترکیبی
رویدادهای ترکیبی با ادغام عناصر حضوری با ویژگیهای آنلاین حضور شرکتکنندگان و انعطافپذیری رویداد را افزایش میدهند و در عین حال موجب میشوند هیجان اجتماعات فیزیکی نیز حفظ شود. این رویدادها اغلب با استفاده از مشارکت مجازی و پخش زنده از طریق پلتفرمها و فناوری تخصصی به شکل یکپارچه شرکتکنندگان مجازی و حضوری را ترکیب میکنند. رویدادهای ترکیبی از مرزهای فیزیکی فراتر میروند و میتوانند گروههای مختلف را بهصورت حضوری در سراسر دنیا به هم متصل کنند تا یک جامعه مجازی یکپارچه را به وجود آورند.
مثال:
- نمایشگاه هیبریدی: یک نمایشگاه خودرو میتواند هم به صورت حضوری و هم به صورت آنلاین برگزار شود. بازدیدکنندگان حضوری میتوانند خودروها را از نزدیک ببینند و تست درایو کنند، در حالی که بازدیدکنندگان آنلاین میتوانند از طریق تورهای مجازی خودروها را مشاهده کنند و با فروشندگان چت کنند.
- کنفرانس ترکیبی: یک کنفرانس علمی میتواند به صورت ترکیبی برگزار شود. سخنرانیهای اصلی به صورت زنده پخش میشوند و شرکتکنندگان میتوانند سوالات خود را به صورت آنلاین مطرح کنند. کارگاههای آموزشی نیز میتوانند به صورت حضوری و آنلاین برگزار شوند.
6. نمایشگاههای تجاری
نمایشگاهها مشابه کنفرانسها؛ اما با تمرکز صنعتی محدودتر، فرصتهای استثنایی و مهمی را برای برندها ایجاد میکنند تا آخرین محصولات خود را به نمایش مردم بگذارند. این رویدادها فروشندگان و خریداران واجد شرایط را جذب میکنند و آنها را برای بالا بردن سطح فروش ایدئال میکنند. نمایشگاهها با یک صنعت یا دستهبندی یک محصول خاص بهعنوان محور اصلی خود پلتفرمهای هدفمندی را برای توسعه کسبوکار و شبکهسازی در یک محیط حرفهای متمرکز ارائه میکنند.
مثال:
- نمایشگاه فناوری: نمایشگاه CES یکی از بزرگترین نمایشگاههای فناوری در جهان است که هر ساله در لاس وگاس برگزار میشود.
- نمایشگاه کتاب: نمایشگاه کتاب تهران یکی از بزرگترین نمایشگاههای کتاب در منطقه است که هر ساله برگزار میشود.
8 گام کلیدی برای ایجاد یک برنامه ایونت مارکتینگ موفق
برای موفقیت در ایونت مارکتینگ پیروی از چند گام کلیدی ضروری است تا بتوانید علاوه بر جذب مخاطبان هدف، اهداف استراتژیک سازمان را نیز به بهترین شکل ممکن محقق کنید. این گامها به شرح زیر هستند:
1. تعیین اهداف و توسعه بودجه رویداد
نخستین گامی که شما برای برگزاری رویداد خود باید بردارید مشخص کردن اهدافتان است. اهداف رویداد اساس برنامه بازاریابی هستند. شما باید مشخص کنید آیا هدفی که دارید ملموس است؛ مثلاً جذب ۷۰۰ شرکتکننده؟ یا هدفی ناملموس دارید مثل تقویت روابط با شرکای تجاری؟ پس از این کار تیم شما باید در راستای این اهداف عمل کند.
علاوه بر اهداف، آگاهی از میزان بودجه رویداد و تلاشهای بازاریابی نیز در ابتدا ضروری است. آگاهی از محدودیتهای بودجهتان به شما کمک میکند تا آیتمهای خود را اولویتبندی کنید و علاوه بر آن در تبلیغات به خلاقیت دست یابید. در ادامه چند نکته برای مدیریت بودجه در بازاریابی رویدادی آمده است:
- بودجه موجود را تعریف و تقسیم کنید.
- از چندین منبع نقلقول دریافت کنید؛ یعنی هنگام برنامهریزی برای هر خدمت یا محصولی که نیاز دارید از تأمینکنندهها یا شرکتهای مختلف پیشنهاد قیمت (نقلقول) دریافت کنید.
- هزینهها را اولویتبندی و پیگیری کنید.
- هزینههای رویدادهای گذشته را نیز بررسی کنید.
- در تنظیم بودجه انعطافپذیر باشید.
2. ایجاد و مدیریت محتوای رویداد
در این مرحله با توجه به اهدافی که دارید باید محتوای تبلیغات ایجاد کنید؛ از جمله این محتواها میتوان به برنامه رویداد و لیست سخنرانان اشاره کرد. اقدام بعد برجسته کردن پیامهای کلیدی است؛ برای مثال مزایای حضور در این رویداد یا معرفی سخنرانیهای مهم به مخاطبان.
برای پیشگیری از انجام دستی کارها و آپدیتهای مکرر بهتر است از یک سیستم مدیریت محتوای مناسب کمک بگیرید. برخی ابزارهای ایرانی مانند “ایسمینار” برای ساخت و مدیریت رویداد آنلاین به شما کمک میکنند تا با قالبهای شیک، بهروزرسانیها را خودکار کرده و یک محتوای حرفهای ایجاد کنید.
3. استفاده از سخنرانان و شرکتکنندگان
جذب بیشتر مخاطب و افزایش دیده شدن برند اهداف مشترکی هستند که سخنرانان و شرکتکنندگان با شما دارند. شما باید از این اشتراک بهعنوان بخشی از استراتژی بازاریابی خود بهره ببرید. شما میتوانید با انگیزه دادن به سخنرانان و شرکتکنندگان از آنها کمک بگیرید تا رویداد شما را در شبکههای اجتماعی تبلیغ کنند.
اینفلوئنسرها و شرکای محتوایی نیز از جمله بهترین گزینههایی هستند که میتوانند پستها و محتوای شما را در رسانههای اجتماعی منتشر کرده و توجه بیشتری را جلب کنند.
4. تبلیغ رویداد در کانالهای مناسب
استفاده از دادههای جمعیتی و روانشناختی شرکتکنندگان برای جذب مخاطبان صحیح ضروری است. برای بررسی بازدید سایت رویداد و شناخت بهتر مخاطبان میتوانید از ابزارهای تحلیلی مثل “گوگل آنالیتیکس” و مشابه ایرانی “گوگل تگ منیجر فارسی” کمک بگیرید.
5. تاکتیکهای ارتباطی مؤثر
سیستمهای ارسال ایمیل یا اعلانهای فشار (Push Notifications) یکی دیگر از راههایی هستند که میتوانند باعث جذب بیشتر شرکتکنندگان به رویداد شوند. “میلچی” و “نجوا” دو نمونه از مناسبترین ابزارهای ایرانی برای ارسال پیامهای شخصیسازی شده به گروههای مختلف شرکتکنندگان به شمار میروند.
6. شخصیسازی پیامها
یکی از مهمترین نکاتی که باید در ارسال پیام به مخاطبان خود رعایت کنید این است که پیامهایتان باید با علایق شرکتکنندگان مرتبط باشد؛ بهعنوانمثال شما میتوانید به شرکتکنندگان قبلی دعوتنامههای شخصیسازیشده ارسال کنید و نکات برجسته رویداد پیش رو را در آنها لحاظ کنید.
7. تبلیغات لحظه آخری و افزایش تعامل
برای هیجانانگیزتر کردن رویداد خود میتوانید بستری برای تعامل شرکتکنندگان، قبل از رویداد ایجاد کنید. انجمنهای آنلاین یا گروههای تلگرامی گزینههای مناسبی برای این منظور هستند؛ همچنین برگزاری مسابقات و ساخت پوستر نیز از جمله روشهای دیگر برای افزایش مشارکت افراد محسوب میشوند.
8. اندازهگیری موفقیت بازاریابی رویداد
برنامهریزی رویداد فقط به برگزاری آن محدود نمیشود؛ بلکه پس از رویداد نیز تجزیه و تحلیل نتایج کار بسیار مهم است. شاخصهایی مثل تعداد شرکتکنندگان، نرخ تعامل و بازگشت سرمایه نشاندهنده میزان موفقیت استراتژیهای بازاریابی شما خواهند بود؛ همچنین نظرسنجیهای بعد از رویداد و تحلیل کیفی پاسخها نیز به شما کمک میکنند تا یک بازخورد ارزشمند از شرکتکنندگان به دست آورید و عملکرد بهتری در رویدادهای آتی از خود نشان دهید.
نقش شرکت شما در یک رویداد
شرکتها در رویدادها نقشهای مختلفی را بر عهده دارند که به اهداف بازاریابی و استراتژی کسبوکار آنها بستگی دارد. برخی از این نقشها شامل موارد زیر میشوند:
1. میزبان رویداد
میزبانی یک رویداد فرصتی منحصربهفرد برای افزایش آگاهی نسبت به برند و دسترسی به مخاطبان هدف است. اگر شرکت شما قصد دارد میزبان یک رویداد باشد نکات زیر میتوانند به عملکرد بهتر آن کمک کنند:
- شناخت پایگاه مشتریان: باید بدانید مخاطبان شما به چه نوع رویدادهایی علاقهمند هستند و احتمال حضورشان در کدام رویدادها بیشتر است.
- مشارکت با کسبوکارهای مرتبط: همکاری با شرکتهایی که رقیب شما نیستند کمک مهمی به تقسیم هزینهها و افزایش دسترسی به مخاطبان میکند.
- تبلیغ رویداد: لازم است بدانید آیا استفاده از رسانههای اجتماعی، تبلیغات، ایمیل یا ترکیبی از این کانالها برای رویدادتان مؤثرتر خواهند بود یا نه.
- پیگیری سرنخها: روشی که برای جمعآوری و پیگیری اطلاعات مشتریان بالقوه در نظر دارید اهمیت زیادی دارد؛ همچنین باید بدانید چطور پس از رویداد با این سرنخها تعامل خواهید داشت.
- اندازهگیری بازگشت سرمایه (ROI): از آنجایی که شما هزینههای رویداد را متقبل میشوید برای سنجش موفقیت باید معیارهای واضحی مانند تعداد شرکتکنندگان یا میزان فروش پس از رویداد تعریف کنید.
2. سخنرانی در رویداد
به دست آوردن فرصت سخنرانی در رویدادها ممکن است رقابتی و گاهی همراه با بستههای حمایتی باشد؛ با این حال سخنرانی در یک رویداد میتواند یک فرصت عالی برای معرفی مدیران شرکت بهعنوان رهبران فکری باشد.
با انتخاب موضوعات مرتبط با کسبوکارتان میتوانید به مخاطبان نشان دهید که شرکت شما یک منبع معتبر و قابلاعتماد است؛ همچنین در طول رویداد میتوانید از فرصت شبکهسازی برای تقویت نام تجاری خود استفاده کنید.
3. حمایت مالی از رویداد
شرکتها ممکن است به دلایل مختلفی اسپانسر یک رویداد شوند:
- تولید سرنخ: دسترسی به مخاطبانی که مشتاقانه پذیرای پیام شما هستند.
- افزایش آگاهی از برند: آشنایی مخاطبان هدف با برند شما و ایجاد همسویی با برندهای میزبان و سایر شرکتکنندگان.
- شبکهسازی: ایجاد فرصت برای ارتباط با سایر کسبوکارها و برقراری همکاریهایی که برای رشد کسبوکار شما منطقی هستند.
- تعامل با مشتری: فرصت برای تعامل با مشتریان و تقویت روابط معنادار بهخصوص در پاسخ به سؤالات و دغدغههای آنان.
فرصتهای حمایت مالی اغلب مواقع انعطافپذیر هستند؛ در نتیجه با برگزارکنندگان رویداد هماهنگ شوید تا بستههای حمایتیای که مطابق با اهداف و بودجه شما هستند تنظیم کنید.
کلام آخر
ایونت مارکتینگ یکی از بهترین روشهای بازاریابی و تبلیغات است که به برندها این امکان را میدهد تا با مخاطبان خود ارتباط مستقیم برقرار کنند، محصولات و خدمات خود را به شیوه تعاملی به مردم معرفی کنند و تجربههای منحصربهفردی برای مشتریان خلق کنند. با توجه به رشد سریع تکنولوژی و تعداد زیاد رویدادهای دیجیتال برندها باید همواره بهروز باشند و از فرصتهای جدیدی که این فضا ایجاد میکند استفاده کنند. دقت در برنامهریزی، شناخت مخاطبان هدف و استفاده از ابزارهای دیجیتال از جمله مهمترین عوامل برای موفقیت ایونت مارکتینگ شما هستند. با توجه به اینکه اجرای موفقیتآمیز ایونت مارکتینگ نیاز به تجربه، دانش و تخصص دارد؛ مساورین کسب و کار آکادمی پاکراه میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند.