انواع مشاغل مدیریتی در کسبوکارهای مختلف وظیفه هدایت یک تیم را بر عهده دارند. اهمیت وجود مدیر در یک پروژه بهقدری اهمیت دارد که بدون حضور او احتمالاً اعضای تیم پراکنده میشوند و به هدف مورد نظر خود نمیرسند. در مجموعههایی که اهداف بزرگی دارند، بیشتر میتوان اهمیت مدیریت را مشاهده کرد؛ اما با این حال در تیمهای کوچک نیز که اهداف سطح پایینتری دارند، به مدیریت نیاز پیدا میکنند تا کارها به بهترین شکل ممکن انجام شود. یکی از شاخههای مدیریت که اهمیت بسیار زیادی دارد، مدیر پروژه است که وظیفه او پیشبرد یک پروژه در سازمان مشخصی است و بدون او این سازمان به هدف مورد نظر خود نمیرسد. در این مطلب همراه آکادمی کسب و کار پاکراه باشید تا شما را با مدیر پروژه، وظایف آن، دلایل اهمیت این شغل و دیگر مطالب درباره آن آشنا کنیم.
- مدیر پروژه کیست؟
- وظایف مدیر پروژه چیست؟
- چرا شغل مدیر پروژه اهمیت دارد؟
- مهارتهای لازم برای مدیر پروژه
- نیازمندیهای شغل مدیر پروژه
- مسئولیتهای مهم و کلیدی مدیر پروژه چیست؟
- رهبری توسط مدیر پروژه چه مزایایی دارد؟
- 10 زمینه کاری برای مدیر پروژه
- مدیر پروژه دارای چه اختیاراتی است؟
- چگونه میتوانیم یک مدیر پروژه موفق شویم؟
- سخن پایانی
مدیر پروژه کیست؟
مدیران پروژه یکی از عاملان تغییر در تیمها هستند که هدف هر پروژه را مشخص میکنند و مهارت و تخصص خود را برای به وجود آوردن حس مشترک در تیم مورد نظر به کار میگیرند. مدیران پروژه از مسئولیت رهبری خود و چالشهایی که در یک کسبوکار به وجود میآید، راضی هستند و در یک فشار کاری سخت مشغول به کار خواهند بود. آنها زمانی که تغییر و پیچیدگیهایی در یک محیط رخ میدهد، ارتباط خود را بهتر برقرار میکنند. مدیران پروژه به راحتی میتوانند روی جزئیات ریز نیز تمرکز داشته باشند و مهارت هر یک از اعضای تیم را برای ایجاد اعتماد و ارتباط مؤثر در میان همه ذینفعان پروژه مورد حمایت خود قرار دهند.
در نهایت تمام افرادی که بهرهای از نتایج پروژه میبرند و منابع مورد نیاز را مدیریت میکنند، تحت نظر مدیر پروژه پرورش مییابند. مدیران پروژه رویکردهای مناسبی دارند که در زمینه محدودیتهای هر پروژه آنها را تطبیق میدهند و از مهارتهای خود برای تکمیل پروژه و بهبود آن استفاده میکنند. شما میتوانید مدیران پروژه را در هر مجموعهای بهعنوان یک مدیر، کارمند، مشاور یا پیمانکار پیدا کنید. در زندگی امروز و در کل جهان تقاضا برای مدیران پروژه افزایش یافته است و در چند دهه گذشته که شاهد رشد اقتصادی و تکنولوژی در مجموعه و سازمانهای بزرگ بودهایم، بیشتر انرژیها صرف پروژهها میشوند تا عملیات معمولی.
امروزه مدیران ارشد و مدیران منابع انسانی مدیریت پروژهها را به عهده میگیرند؛ زیرا شایستگی استراتژیک برای موفقیت تجاری در این حوزه را دارند و تقاضای کار برای این دسته از افراد بسیار زیاد است. توجه داشته باشید که برای ورود به این حوزه کاری شرایط و مهارتهایی لازم است که در ادامه مطلب مورد بررسی قرار میدهیم.
وظایف مدیر پروژه چیست؟
مدیر پروژه تمام وظایفی را بر عهده دارد که برای یک سازمان ضروری است و به موفقیت آن کمک میکند. وظایف مدیران پروژه در چهار دسته اصلی تقسیمبندی میشوند. ممکن است وظایف این مدیران در لیست وظایفی که صاحب پروژه برای آن تعیین کرده است، طولانیتر به نظر بیاید؛ اما در حالت کلی وظایف مدیران پروژه در چهار دسته اصلی قرار میگیرند که هر کدام از این وظایف عبارت است از:
وظیفه اول: برنامهریزی
در یک پروژه نیازهای اولیه مانند منابع، نیروی انسانی، تجهیزات، زمان، بودجه و غیره برای شروع بسیار حائز اهمیت هستند و باید برنامهریزیهایی برای آنها صورت گیرد. مدیران پروژه وظیفه دارند که در این حوزه برنامهریزیهای صحیح و دقیقی را برای هر یک از موارد انجام دهند. در نهایت با استفاده از این برنامهریزیها پروژه مورد نظر در نیمه راه به دلیل عدم وجود هر یک از این عناصر ناتمام نمیماند و تا پایان ادامه پیدا میکند تا زمانی که به هدف اصلی خود میرسد.
مثال: یک مدیر پروژه برای ساخت یک ساختمان، باید برنامهای دقیق برای تهیه مصالح ساختمانی (مثل سیمان، آهن، آجر)، استخدام نیروی کار ماهر (آجرکار، بنّا، برقکار)، اجاره تجهیزات سنگین (بیل مکانیکی، جرثقیل) و تعیین زمانبندی هر مرحله از ساخت (فونداسیون، اسکلت، نازک کاری) داشته باشد. این برنامهریزی دقیق، تضمین میکند که پروژه به موقع و با کمترین هزینه به پایان برسد.
وظیفه دوم: تعیین نقش هر فرد
در هر پروژه، هر سازمان و تیمی؛ افراد خاصی وظایف مخصوص به خود را بر عهده میگیرند. وظیفه تعیین نقش هر فرد در یک سازمان و مجموعه به عهده مدیران پروژه است. بهعنوان مثال هنگامی که یک پروژه معماری را در اختیار دارید، وظیفه نقشهکشی باید در اختیار فردی قرار گیرد که با محاسبات آشنایی داشته باشد و آنها را به خوبی انجام دهد. در نهایت با استفاده از این اقداماتی که مدیران پروژه انجام میدهند، هر فردی در یک وظیفه و نقشی که مهارت دارد، مشغول به کار میشود.
مثال: در ساخت یک وبسایت، مدیر پروژه باید به هر فرد تیم نقش مشخصی بدهد. مثلاً یک نفر طراح رابط کاربری (UI) باشد، دیگری برنامهنویس بکاند، نفر سوم طراح گرافیک و نفر چهارم مسئول تست و رفع باگ باشد. با تعیین دقیق نقشها، هر فرد میداند که چه وظیفهای بر عهده دارد و از دوباره کاری و سردرگمی جلوگیری میشود.
وظیفه سوم: کنترل امور اجرایی و پیگیری روند کار
زمانی پروژه یک مجموعه در زمانی معین و با بودجه در دسترس با موفقیت به پایان میرسد که یک مدیر پروژه تمام امور اجرایی آن را بر عهده بگیرد. زمانی که مدیران پروژه روی تیم نظارت دارند، دید کلی به مجموعه میدهند که در چه مرحله از پیشرفت پروژه قرار دارند و تا چه حد دیگر باید تلاش و انرژی صرف کنند. در صورتی که در وسط راه نیازی به منابع یا تجهیزاتی باشد، مدیر پروژه آنها را پیگیری میکند و تجهیزات را فراهم میکنند.
مثال: در تولید یک فیلم، مدیر پروژه باید به طور مداوم بر روند فیلمبرداری نظارت کند، مطمئن شود که بازیگران و عوامل فنی سر صحنه حاضر هستند، تجهیزات به درستی کار میکنند و برنامهریزی زمانی رعایت میشود. اگر در میانه فیلمبرداری مشکلی پیش بیاید (مثل خراب شدن دوربین)، مدیر پروژه باید سریعاً برای حل مشکل اقدام کند تا روند کار متوقف نشود.
وظیفه چهار: کنترل و ارزیابی برای اطمینان از کیفیت نتیجه
مدیر یک پروژه باید به این اطمینان برسد که آیا خروجی کار پروژه مطابق با هدف ابتدایی است یا نه. البته توجه داشته باشید که در مرحله کنترل امور اجرایی و پیگیری روند کار نیز تا حدی میتوان نتیجهگیری را بررسی کرد؛ اما برای تأیید نهایی، مدیران پروژه باید اهداف اولیه را با خروجی کار مقایسه کنند. در صورتی که پس از ارزیابی نتیجه به اهداف اولیه دست نیافته بودید، برای رسیدن به موفقیت باید تصمیمگیریهای جدی و اقدامات لازم صورت بگیرد.
مثال: پس از اتمام ساخت یک نرمافزار، مدیر پروژه باید نرمافزار را به طور کامل تست کند تا مطمئن شود که تمام ویژگیهای مورد نظر کاربر را دارد و هیچ باگی در آن وجود ندارد. همچنین باید نظرات کاربران را جمعآوری کند و با مقایسه آنها با اهداف اولیه پروژه، از کیفیت نهایی نرمافزار اطمینان حاصل کند.
چرا شغل مدیر پروژه اهمیت دارد؟
زمانی که یک پروژه بهدرستی مدیریت شود، میتواند شانس موفقیت را به میزان قابل توجه افزایش دهد و به پیشرفت برسد. در این حوزه مدیران پروژه نیز وظایف بسیار مهمی را بر عهده دارند که اقدامات و وظایف آنها میتواند سود بسیار خوبی را عاید کل مجموعه کند. فرقی ندارد که پروژه شما کوچک است یا بزرگ، در هر حال سرمایهای را درگیر کردهاید و یک یا چندین هدف را برای مجموعه خود در نظر گرفتهاید. از این رو موفقیت پروژه شما موجب اعتبار بیشتر مجموعه میشود و افراد بیشتری به شما اعتماد میکنند. در نهایت شما میتوانید در رزومه کاری خود پروژههای موفق زیادی را ثبت کنید که این مورد جزو اصلیترین موفقیتها برای یک مدیر پروژه محسوب میشود.
این موارد باعث شده است که امروزه اهمیت این شغل چندین برابر شود؛ به همین دلیل در دنیای امروز معمولاً کسبوکارهای کوچک و بزرگ تمامی شرکتها و سازمانها مدیری را برای پروژههای خود در نظر میگیرند تا بتوانند با سرعت بیشتری به سمت هدف اولیه حرکت کنند.
مهارتهای لازم برای مدیر پروژه
مدیر یک پروژه باید مهارتها و دانشهای مختلفی را در حوزه کاری خود داشته باشد تا بتواند به نحو احسن به وظیفه خود عمل کند و یک پروژه را به موفقیت برساند. برخی از مهمترین مهارتهای لازم برای مدیر پروژه، عبارت است از:
1. مهارت فنی
مهارت فنی برای تمام مدیران پروژه اهمیت بسیار زیادی دارد؛ زیرا آنها وظیفه دارند که یک پروژه را بر اساس برنامه، بودجه و اهداف خود پیش ببرند. مهارتهای فنی خود شامل دانشهایی میشوند که عبارتند از:
1-1راههای مدیریت پروژه
راههای گوناگونی برای مدیریت یک پروژه مانند روش چابک، ترکیبی، آبشاری و… وجود دارد. مدیران پروژه باید با این روشها آشنایی کامل داشته باشند تا بتوانند در میان تمامی روشها بهترین و مناسبترین را برای پروژههای خاص در نظر بگیرند.
1-2 صنعت خاص پروژه
یکی از دانشهایی که مدیران پروژه باید داشته باشند، این است که با صنعت پروژهای که در آن مشغول به کار هستند، آشنایی داشته باشند. مدیران پروژه کمک میکنند تا با چالشها و فرصتهای خاصی که برای یک پروژه به وجود میآید، آشنایی کامل داشته باشند.
1-3 تجهیزات و نرمافزارهای مدیریت پروژه
تمامی تجهیزات و نرمافزارهای مدیریت پروژه به مدیر پروژه کمک میکنند که وظایف خود را بهتر انجام دهند. تمامی مدیران باید با این تجهیزات و نرمافزارها آشنایی کامل داشته باشند تا بتوانند در شرایط خاص به طور مؤثر از هر کدام از آنها استفاده کنند.
2.مهارتهای مدیریتی
مهارتهای مدیریتی نیز مانند مهارتهای فنی شامل دانشهایی میشوند که برای مدیران پروژه لازم و ضروری هستند. این دانشها عبارتند از:
2-1 مدیریت زمان
مدیر یک پروژه زمانی موفق میشود که بتواند زمان خود و زمان کل مجموعه را کامل مدیریت کند و با اولویتبندی وظایف بتواند به طور مؤثر فعالیتها را انجام دهد.
2-2 مدیریت تیم
مدیران پروژه باید بتوانند اعضای تیم را نیز مدیریت کنند. در این زمینه باید به افراد کرد تا در کار خود بهصورت مؤثرتری عمل کنند. مدیران پروژه باید در این حوزه از مهارتهای مذاکره، حل مسئله و مهارتهای ارتباطی خود استفاده کنند تا اعضای تیم هرچه بیشتر بهسوی انجام وظایف خود هدایت شوند.
2-3 مدیریت ریسک
از دیگر مهارتهای مدیر پروژه، مدیریت ریسک پروژه است. در هر پروژهای مشکلات و ریسکهایی ایجاد میشوند که مدیران پروژه باید بتوانند آنها را بشناسند و به طور کامل مدیریت کنند. سپس در قدم بعدی مدیران پروژه باید اقداماتی را جهت کاهش مشکلات و افزایش موفقیت پروژه مورد نظر خود انجام دهند.
2-4 رهبری
مدیران پروژه باید تیم مورد نظر خود را بهسوی هدف مشترک تشویق کنند. این افراد باید بهگونهای رفتار کنند که برای تیم الهامبخش باشند و به آنها انگیزه دهند و اعتماد را در آنها به وجود آورند تا با سرعت بیشتری به سمت هدف حرکت کنند. در صورتی که پروژهای مدیری برای رهبری اعضای تیم نداشته باشد، ممکن است انگیزه اعضا از بین برود و با سرعت بسیار کم بهسوی هدف حرکت کنند. همچنین گاهی اوقات دستیابی به هدف اولیه نیز بسیار دشوار میشود.
3. مهارتهای بینفردی
یکی دیگر از مهارتهایی که برای مدیران پروژه بسیار ضروری به نظر میرسد، مهارتهای بین فردی است. این افراد باید بتوانند با افراد بسیار زیادی تعامل برقرار کنند. این مهارت شامل دانشهای زیر میشود:
3-1 حل مسئله
در هر پروژه امکان بروز مشکلات بسیار زیاد است؛ از این رو مدیران پروژه مسئولیت دارند تا این مشکلات را به طور مؤثر حل کنند و به سرعت راهحلهای خلاقانه را برای مشکلات بیابند.
3-2 ارتباطات
یکی از مهمترین مهارتهایی که یک مدیر پروژه باید داشته باشد، این است که بتواند با ذینفعان داخلی و خارجی به طور مؤثری ارتباط برقرار کند. برقراری ارتباط بهصورت شفاهی و کتبی برای مدیران پروژه ضروری است تا بتوانند اطلاعات را به طور کامل منتقل کنند.
مهارتهای فردی مدیر پروژه
3-3 سازگاری
در هر پروژهای شرایط تغییر میکند و مدیران پروژه باید بتوانند خود را با شرایط سازگار کنند. در این شرایط مدیران پروژه باید به موقع به تغییرات پاسخ دهند و به طور موثر با آنها کنار بیایند.
نیازمندیهای شغل مدیر پروژه
هر فردی که قصد دارد شغل مدیریت پروژه را بر عهده بگیرد، ابتدا باید با نیازمندیهای آن آشنا باشد. داوطلبان این حوزه باید تحصیلات کافی داشته باشند و برای شروع به کار در پروژههای خاص، باید گواهینامههای مختلفی را ارائه دهند. برخی از مهمترین نیازمندیهایی که این شغل دارد، عبارت است از:
1. تحصیلات
معمولاً مدیران پروژه باید مدرک لیسانس خود را در رشتهای مانند مدیریت کسبوکار به دست آورده باشند. گاهی اوقات کارفرمایان از مدیران پروژه میخواهند که مدرک فنی در حوزه فناوری اطلاعات را ارائه دهند. همچنین ممکن است که برخی مدیران پروژه که دارای مدرک ارشد و دکتری هستند، در حوزههای خاصی بهعنوان متخصص شروع به کار کنند. علاوه بر مدرک تحصیلی، مدیران پروژه باید در حوزه کاری خود تجربه زیادی داشته باشند و گواهینامههای حرفهای در حوزه مدیریت پروژه را ارائه دهند.
2. آموزشها
معمولاً مدیران پروژه از تجربههای کاری آموزشهایی را دریافت میکنند و ترغیب میشوند تا در دورههای حرفهای مربوط به شغل خود شرکت کنند. همچنین مدیران پروژه باید سبکهای گوناگون مدیریت پروژه مانند چابک، پویا، سازگار و غیره را آموزش ببینند.
3. مهارتها
مدیران پروژه باید چندین مهارت را برای ایجاد انگیزه و هدایت پروژه داشته باشند تا بتوانند با مشتریان بهتر ارتباط برقرار کنند و در برابر تغییرات و مشکلات سازگار باشند. در بخشهای قبلی مهمترین مهارتهای لازم برای یک مدیر پروژه را ذکر کردیم.
مسئولیتهای مهم و کلیدی مدیر پروژه چیست؟
قطعاً برای بسیاری این سوال پیش میآید که مدیران پروژه چه مسئولیتهایی را بر عهده میگیرند؟ برای پاسخ به این سوال باید بیان کنیم که هر یک از آنها موظفند تا برنامهریزی سازماندهی و جهت دهی به پروژههای تعیین شده را بر عهده بگیرند و در صورت لزوم تضمین میدهند که در بازه زمانی تعیین شده و با توجه به بودجه موجود کار پایان یابد.
مسئولیتهای مهم و کلیدی که یک مدیران پروژه بر عهده میگیرند، بر اساس یک سری موارد مانند صنعت، سازمان و نوع پروژهای که قرار است در آن فعالیتهای خود را آغاز کند، مشخص خواهد شد. اما تمام مدیران پروژه در یک بحث که آن را چرخه عمر پروژه مینامند، دارای یک سری مسئولیتهای مشترک هستند که به شرح زیر است.
1. آغاز کردن
تمام افرادی که به عنوان مدیر پروژه محسوب میشوند، پروژههای جدید خود را با تعیین کردن یک سری اهداف مهم و اصلی و بر اساس دامنه آن شروع میکنند. در اولین قدم سعی میکنند که تمام ذینفعان داخلی و خارجی را به طور دقیق شناسایی کنند. در رابطه با انتظارات مشترکی که وجود دارد، بحث میکنند تا در نهایت موفق به گرفتن یک مجوز جهت پیش بردن پروژه شوند. اما یک سری سوالات مهم برای هر یک از مدیران پروژه ایجاد میشود که سعی میکنند پاسخ مناسب آن را پیدا کنند که شامل موارد زیر میشود.
- به چه دلیل پروژه اهمیت زیادی دارد؟
- مشکل مهم و خاصی که قرار است آن را حل کنیم چیست؟
- منظور از نتیجه مطلوب چیست؟
- معیارها و فاکتورهای مهمی برای پیش بردن پروژه و جلب موفقیت در آن وجود دارد چیست؟
- چه افرادی به عنوان ذینفعان پروژه حضور دارند؟ یعنی چه فردی میتواند تحت تاثیر این پروژه قرار بگیرد یا چه کسی امکان تاثیرگذاری مثبت روی پروژه را دارد؟
- چه شرایطهای مهم و محدودیتهایی برای پروژه در نظر گرفته شده است؟
- قرار است بودجه لازم برای پروژه از کجا تامین شود؟
- آیا در زمان قبل برای اجرای پروژه اقدامی صورت گرفته است؟ در صورت انجام این کار چه نتیجهای به دست آمده و چه اطلاعاتی در رابطه با آن وجود دارد.
2. برنامه ریزی دقیق
پس از آنکه پروژه به طور کامل مورد تایید قرار گرفت، در مرحله بعد مدیران پروژه باید با ذینفعان اصلی همکاری خود را آغاز کنند تا بتوانند یک طرح درست و در عین حال یکپارچه برای رسیدن به هدفی که وجود دارد، ایجاد کنند. طرح مهمی که در فرایند مد نظر ایجاد میشود، میتواند به مدیران کمک کند تا از این طریق بتوانند روی مواردی مانند هزینه، جدول زمانی مرتبط، ریسک و… مسلط شود.
3. اجرای کار
برای انجام این مرحله اعضای تیم به همراه مدیریت پروژه جهت دستیابی به هدف مهمی که داشتند، شروع به کار میکنند. نقش مهم مدیر پروژه در این زمینه تعیین کارهای مربوطه و اطمینان حاصل کردن از انجام دقیق هر یک از آنها است. توجه داشته باشید که کار باید طبق برنامه پیش برود. علاوه بر این مورد مدیر پروژه به هیچ وجه نباید به کسی اجازه دهد که به کارهای کم اهمیت و حاشیهای بپردازد.
رهبری توسط مدیر پروژه چه مزایایی دارد؟
شاید این سؤال برایتان مطرح شود که چرا وجود یک مدیر برای پروژه اهمیت بسیار زیادی دارد. از مهمترین مزیتهای مدیر پروژه عبارتاند از:
- امکان مدیریت هزینه ها و داشتن جدول زمانی
- کاهش ریسک
- افزایش کیفیت کار و بهره وری پروژه
- افزایش میزان رضایت مشتریان
- برقراری رابطه بهتر با سهامداران
- برتری در میان رقبا
10 زمینه کاری برای مدیر پروژه
همانطور که میدانید، مدیران پروژه نقش کلیدی در هدایت و اجرای موفق پروژهها ایفا میکنند. این افراد با مهارتهای متنوع و توانایی مدیریت تیمها، منابع و زمان، در صنایع مختلفی فعالیت میکنند. در ادامه به برخی از مهمترین و رایجترین زمینههای کاری مدیر پروژه میپردازیم:
1. مدیریت پروژههای مربوط به ساخت و ساز یا عمرانی
فردی که مدیریت پروژه عمرانی را بر عهده میگیرد، باید بتواند در زمینه برنامهریزی و همچنین دریافت بودجه و گرفتن مجوزهای ضروری عملکرد خوبی از خود نشان دهد. برای انجام این کار مدیریت پروژه باید دارای لیسانس مهندسی عمران باشد.
2. مدیریت پروژههای معماری
برای این کار باید یک سری موارد مانند برقراری ارتباط با مشتری، دیدن از محل مد نظر و مشورت با مدیریت پروژه عمرانی رعایت شود. داشتن لیسانس مهندسی عمران یا معماری نیز برای انجام این کار از الزامات محسوب میشود. علاوه بر این مورد، باید روی کدهای ساختمانی و مهاریت مدیریتی نیز تسلط لازم وجود داشته باشد.
3. مدیریت پروژههای مربوط به نفت گاز و پتروشیمی
افرادی که که مدیریت پروژه نفت و گاز و پتروشیمی را بر عهده میگیرند، به خوبی میدانند که از پروژههای پرسود و خاص محسوب میشود. افرادی که به عنوان کارشناسان مهندسی صنایع نفت و دیگر رشتهها محسوب میشوند، میتوانند در این زمینه مشغول به کار شوند و لازم است این نکته را نیز بدانید که با کار در این رشته درآمد بسیار بالایی به دست میآورید.
4. مدیریت پروژههای فناوری اطلاعات (IT)
با توجه به اهمیت روزافزون فناوری اطلاعات، تقاضا برای مدیران پروژه IT بسیار بالا است. این افراد بر توسعه نرمافزار، زیرساختهای شبکه، امنیت اطلاعات و سایر پروژههای مرتبط با فناوری اطلاعات نظارت میکنند.
5. مدیریت پروژههای تولید
در صنایع تولیدی، مدیران پروژه بر فرآیند تولید محصولات مختلف نظارت میکنند. آنها باید با اصول مهندسی تولید، مدیریت زنجیره تأمین و کنترل کیفیت آشنا باشند.
6. مدیریت پروژههای خدماتی
این حوزه شامل مدیریت پروژههای مشاورهای، آموزشی، بهداشتی، مالی و سایر خدمات است. مدیران پروژه در این حوزه باید به نیازهای مشتریان توجه ویژه داشته باشند و بتوانند خدمات با کیفیت را ارائه دهند.
7. مدیریت پروژههای مالی
در حوزه مالی، مدیران پروژه بر پروژههای مرتبط با بانکداری، بیمه، سرمایهگذاری و سایر فعالیتهای مالی نظارت میکنند. آنها باید با اصول مالی، ریسک و بازدهی آشنا باشند.
8. مدیریت پروژههای دولتی
مدیران پروژه در بخش دولتی بر پروژههای زیرساختی، اجتماعی، فرهنگی و سایر پروژههای مرتبط با دولت نظارت میکنند. آنها باید با قوانین و مقررات دولتی آشنا باشند و بتوانند با سازمانهای دولتی مختلف همکاری کنند.
9. مدیریت پروژههای انرژی
در حوزه انرژی، مدیران پروژه بر پروژههای مرتبط با تولید، انتقال و توزیع انرژی نظارت میکنند. آنها باید با فناوریهای انرژیهای تجدیدپذیر و مسائل زیست محیطی آشنا باشند.
10. مدیریت پروژههای حوزه سلامت
در حوزه سلامت، مدیران پروژه بر پروژههای مرتبط با تحقیقات پزشکی، توسعه داروها، تجهیزات پزشکی و خدمات درمانی نظارت میکنند. آنها باید با قوانین و مقررات حوزه سلامت آشنا باشند و بتوانند با متخصصان پزشکی همکاری کنند.
مدیر پروژه دارای چه اختیاراتی است؟
قطعاً با مطالعه مطالب بالا تا به اینجا به خوبی متوجه شدهاید که مدیر پروژه کیست و چه وظایفی دارد، اما در این بخش قصد داریم شما را با اختیارات این سمت نیز آشنا کنیم. مانند تمام مشاغل مختلفی که در سراسر دنیا وجود دارد، به این مدیر نیز یک سری اختیارات تعلق میگیرد که بر اساس آن میتواند کار خود را پیش ببرد. برخی از این اختیارات شامل موارد زیر میشود:
- انجام برنامهریزی دقیق برای منابع
- انجام برنامهریزی دقیق برای فعالیتها
- تعریف پروژه مد نظر
- برآورد مناسب زمان
- برآورد دقیق هزینه
- تهیه بودجه لازم
- ارائه نمودار گزارش و دیگر جداول لازم برای کار
- داشتن یک مدیریت صحیح برای به وجود آمدن ریسک و خطرات
- رهبری درست و اصولی تیم
- کنترل کیفیت
چگونه میتوانیم یک مدیر پروژه موفق شویم؟
ممکن است شما نیز پس از مطالعه مطالبی که ارائه دادیم، به این فکر بیفتید که چه مراحل و گامهای متداولی برای تبدیل شدن به یک مدیر پروژه وجود دارد. برای رسیدن به این هدف باید گام های زیر را طی کنید:
کسب مدرک
آن دسته افرادی که قصد دارند به عنوان مدیریت پروژه فعالیت خود را آغاز کنند، در وهله اول به مدرک لیسانس احتیاج دارند. البته در برخی مواقع میتوانید با در اختیار داشتن مدرک دیپلم یا کاردانی برای شروع کار اقدامات لازم را انجام دهید. مدیران پروژه که علاقه زیادی به این کار دارند، به دنبال کسب مدرک مدیریت بازرگانی میروند. اما برخی افراد دیگر در رابطه با مهندسی یا بازاریابی تخصص بسیار بالایی دارند؛ از این رو برای کسب گواهینامه مدیریت پروژه اقدام میکنند.
کسب تجربه درست و مرتبط
توجه داشته باشید که به دست آوردن تجربه در یک زمینه خاص و مرتبط برای هر یک از مدیران پروژه امری ضروری تلقی میشود. به طور مثال یک مدیر بازاریابی قصد دارد هنگام شروع کار از حوزه مدیریت پروژه اقدام کند. او در این زمینه می تواند از تجربههای خود در کمپینهای بازاریابی استفاده کند.
سخن پایانی
در دنیای امروز چه کسبوکارهای کوچک و چه بزرگ، به یک مدیر پروژه برای رسیدن به موفقیت نیاز دارند. این افراد با وظایفی که بر عهده دارند، میتوانند در هدایت یک مجموعه به سمت پیشرفت به طور موثر عمل کنند. از وظایف مهم مدیران پروژه میتوان به مهارتهای بین فردی، مهارت فنی و مهارت مدیریت اشاره کرد. این افراد با مهارتها و توانمندیهای خود برای یک پروژه برنامهریزیهای لازم را انجام میدهند و در نهایت با بررسی نتایج و مقایسه آن با اهداف اولیه، میزان موفقیت یک پروژه را تعیین میکنند. پس در صورتی که به فکر موفقیت کسبوکار خود هستید، حتماً یک مدیر را برای انجام وظایف مدیریتی در نظر بگیرید.
اگر درباره مدیر پروژه و وظایف آن همچنان سوالات و ابهاماتی دارید میتوانید با مشاوران باتجربه آکادمی پاکراه در ارتباط باشید و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.