زمان مطالعه: 8 دقیقه

آیا می‌دانید نقاط قوت و ضعف کسب‌وکارتان چیست؟ اگر می‌دانید که ضعف اقدامات تجاری‌تان چیست، به معنای حضور یک مدیر استراتژی در مجموعه‌تان خواهد بود.

چراکه یک مدیر استراتژیست باید برای برنامه‌های استراتژیک خود از تجزیه‌وتحلیل داده‌های بزرگ استفاده کند تا بتواند نقاط قوت و ضعف سازمان را تشخیص دهد. در واقع یک مدیر استراتژی مسیر درست را به شما نشان داده و در این مسیر موانع را از سر راهتان برمی‌دارد و کارمندانتان را نیز به شکل هدفمند در جایگاه خودشان قرار می‌دهند تا بیشترین بازدهی را از اقدامات آنها داشته باشید.

بسیاری از مدیران تجاری بر این باور هستند که خودشان می‌توانند استراتژی کسب‌وکارشان را تعیین کنند، چراکه احساس می‌کنند خودشان تمام پستی‌وبلندی مسیر تجاری خود را بلدند. در‌حالی‌که یک مدیر استراتژی وظایف مختلفی را هم‌زمان دنبال می‌کند و به کوچک‌ترین جزئیات نیز اهمیت می‌دهد.

در این مقاله از تحریریه آکادمی کسب و کار پاکراه شما را با ویژگی‌های یک مدیر استراتژی خوب آشنا کرده و وظایف این مدیر استراتژیست را به شما معرفی خواهیم کرد. در انتهای مقاله می‌توانید با کمک این مطالب بهترین مدیر استراتژی را برای کسب‌وکارتان انتخاب کنید.

مدیر استراتژی کیست؟

مدیر استراتژی کیست؟ مدیر استراتژی کسی است که استراتژی اختصاصی کسب‌وکارتان را تدوین و متناسب با اهداف شرکتتان آن را اجرا کرده و مدیریت می‌کند. همچنین اهداف کوتاه مدت و بلند مدت را بررسی کرده و میزان موفقیت کمپین را در کسب‌وکارها می‌سنجد. در تعریفی ساده‌تر یک مدیر استراتژی برای کارایی و سودآوری یک شرکت کار می‌کند تا آن کسب‌وکار را به موفقیت برسانند.

مدیر استراتژی کیست؟

او مانند یک ناجی تمام نقاط قوت و ضعف کسب‌وکارتان را بررسی کرده و با ابزارهای در دستش برندتان را به سمت اهداف مشخص سوق می‌دهد.

در واقع یک مدیر استراتژی مسیر کلی یک واحد تجاری را مشخص کرده و ابزارهای موردنیاز برای قدم برداشتن در این مسیر را آماده کرده تا آن کسب‌وکار به هدف نهایی برای فروش بیش‌تر و برندسازی برساند. اگر سودآوری شرکتتان دچار مشکل شده و در اجرای استراتژی‌ها مشکلی وجود ندارد، پس برنامه‌‌ها و استراتژی پیشنهادی شما تخصصی نیستند. برای همین باید یک مدیر استراتژی با تخصص بالا مشورت کنید تا بتوانید وضعیت شرکتتان را بهبود بخشید.

همچنین مدیران استراتژی به یک سازمان نامنظم، ساختار می‌بخشد، برای کارمندان تعیین وظیفه می‌کند و آن را در مسیر اهداف مشترک و نهایی شرکت قرار می‌دهد.

اگر هنوز جای یک مدیر استراتژی حرفه‌ای در شرکتتان خالی است با توجه به تعاریفی که در قسمت بالا درباره مدیر استراتژی کردیم، حتماً دلتان می‌خواهد که چنین مدیر اثرگذاری را در مجموعه خود داشته باشید تا بتوانید با رقبا به رقابت بپردازید.

شناخت مهارت های مدیران استراتژی

می‌دانید چرا باید برای داشتن یک مدیر استراتژی حساسیت نشان دهید و درباره ویژگی‌های آن تحقیق کنید؟ در مرحله اول تعیین بودجه به شکل هدفمند.

این روزها که کسب‌وکارها به سمت دیجیتال مارکتینگ رفته و تبلیغات نیز بیش از پیش رونق گرفته و رقابت بین سازمان‌ها افزایش یافته، پس نمی‌توانید ریسک کنید که از مدیران استراتژی غیرحرفه‌ای کمک بگیرید. با استخدام یک مدیر استراتژی غیرحرفه‌ای بودجه، زمان، مخاطب هدف و انگیزه را در کسب‌وکارتان از دست خواهید داد و این کم‌ترین اثرات منفی استخدام یک فرد غیرحرفه‌ای در مجموعه‌تان خواهد بود.

حالا که می‌دانید مدیر استراتژی کیست، پس بهتر است با مهم‌ترین ویژگی‌های یک مدیر استراتژی آشنا شوید. با اطلاع از این ویژگی‌ها می‌توانید برای استخدام و مراجعه به مدیر استراتژی با خیال راحت کودک نوپای کسب‌وکارتان را به دست یک فرد دلسوز بسپارید تا آن را به عرصه برساند.

در هنگام استخدام مدیر استراتژی، باید چه ویژگی‌ ها و مهارت هایی را در نظر بگیرم؟

برخی از ویژگی‌های مدیران موفق استراتژی از قرار زیر است:

  • فرایندهای برنامه‌ریزی سالانه را مدیریت کنند: یک مدیر استراتژی موفق می‌تواند از مدیر کسب‌وکار همکاری کرده و درباره اجرای برنامه‌ها کمک بگیرد. چراکه مدیران کسب‌وکار بهترین راهنما برای مواجه با پستی‌ها و بلندی‌های یک سازمان خواهد بود.
  • فعالیت‌های مختلف را به طور هم‌زمان مدیریت کنند: یک مدیر موفق استراتژی هم‌زمان باید فعالیت‌هایی مختلفی را دنبال کند، برای همین باید بتواند هم‌زمان آنها را مدیریت کند. برای مثال اگر سلیقه مخاطب در هنگام اجرای استراتژی تغییر کرد، بتواند یک کانال و ابزار موردنیاز را جایگزین کند.
  • برای انجام فعالیت‌های مختلف انعطاف‌پذیر باشند: همان‌طور که گفتیم یک مدیریت استراتژی قرار است که با فعالیت‌های مختلف برای رونق کسب‌وکار روبرو شود. ازاین‌رو در هنگام تغییر مسئولیت باید سریع خودش را وفق دهد و انعطاف‌پذیر باشد تا بتواند هم‌زمان همه آنها را مدیریت کند.
  • برنامه‌های استراتژی با دانش فنی خودش هماهنگ باشد: وقتی مدیر موفق استراتژی یک برنامه برای کسب‌وکار تدوین می‌کند باید دانش فنی او درباره صنعت و مهارت آن سازمان کامل باشد تا حین تدوین استراتژی با آن ارتباط بگیرد و یک استراتژی اختصاصی تنظیم کند.
  • با مدیران ارشد ارتباط برقرار کند: براین‌اساس می‌تواند یک استراتژی خوب تدوین کند. چراکه تدوین یک استراتژی به تنهایی کار آسانی نیست. آنها باید بتوانند با کمک دانش فنی خود از ابتدا تا انتهای یک استراتژی را راه‌‌اندازی و اجرا کنند.
  • پیام خود را به شکل واضح و سودمند بیان کند: یک مدیر موفق استراتژی باید بتواند پیام را به شکلی واضح به گوش صاحبان کسب‌وکار و اعضای تیم برساند. در واقع باید مهارت ارتباطی با اعضای تیم را به‌طور کامل آموزش دیده باشد.
  • قدرت تحلیل بالایی داشته باشد: تمام اطلاعاتی که برای تدوین یک استراتژی لازم است به شکل خام هستند. برای همین یک مدیر موفق استراتژی باید بتواند این داده‌ها را تحلیل کرده و به شکل قابل استفاده دربیاورند.
  • استراتژیک بیندیشد: یک مدیر موفق برای تدوین استراتژی باید دیدگاه انتقادی داشته باشد، چراکه اگر می‌خواهد برنامه مختص کسب‌وکار جمع‌آوری کند، برای همین باید راه‌های مختلف را امتحان کند. از طرفی با این ترفند می‌تواند نقاط قوت یک کسب‌وکار را شناسایی کرده و آن را در مرکز هدف قرار دهد.

یک مدیر استراتژی خوب چه ویژگی هایی دارد؟

این روزها دیگر بیش‌تر کسب‌وکارها از اهمیت مدیر استراتژی آگاه هستند. می‌دانستید دلیل اخراج بسیاری از مدیران استراتژی در دنیای تجارت چیست؟ در واقع بسیاری از این مدیران اخراج شده مهارت رویارویی با تغییرات محیطی را نداشتند و در مقابل رقیب تازه‌وارد هیچ برنامه‌ای را پیاده نکردند. برای همین نارضایتی کارفرما نصیبشان شد.

ازاین‌رو یک مدیر استراتژی خوب باید این مهارت‌ها را داشته باشد:

  • تدوین استراتژی و مشاوره به شرکت‌ها
  • ارتقای سیستم پشتیبانی کسب‌وکار
  • تدوین و ارائه استراتژی برای افزایش سود و کاهش هزینه
  • بازبینی و پیاده‌سازی فرایندهای مدیریتی
  • توانایی تحلیل، تدوین و یکپارچه‌سازی انواع داده‌ها
  • تفکر سیستماتیک و تصمیم‌گیری
  • بهبودبخشی توانمندی ارتباطی
  • توانایی مدیریت پروژه، اولویت‌بندی اقدامات و مدیریت زمان
  • تحقیق، شناسایی و ارائه راه‌حل‌های استراتژیک

یک مدیر استراتژی خوب چه ویژگی هایی دارد؟

چرا باید یک مدیر استراتژی استخدام کنم؟

این بخش را با طرح یک سؤال شروع می‌کنم: «آیا می‌دانید مسیر و هدف شرکتان چیست؟»

اگر پاسخ این سؤال را می‌دانید، پس حتماً مدیر استراتژی در شرکتتان دارید؛ ولی اگر پاسخ این سؤال را به طور صریح نمی‌توانید بیان کنید در این حالت باید بگوییم که شما هنوز یک استراتژیست خوب برای کسب‌وکارتان استخدام نکرده‌اید.

سؤال دوم: وقتی مسیر و هدف کسب‌وکارتان مشخص نیست، پس برای چه چیزی تلاش می‌کنید و بودجه‌تان را هدر می‌دهید؟ منطقی است که یک مدیر لایق کسب‌وکار ابتدا هدف سازمان را مشخص کرده و نظم و ساختار به مجموعه می‌دهد. بعد سراغ تدوین یک استراتژی برای رسیدن به هدف مشخص می‌کند. حالا می‌خواهیم به سؤال همیشگی شما پاسخ دهیم:

چرا باید یک مدیر استراتژی برای کارم استخدام کنم؟

  • تغییرات محیطی کم‌ترین تأثیر را بر برنامه و استراتژی کسب‌وکارمان خواهد گذاشت.
  • با تعیین اهداف بلندمدت توسط مدیر استراتژی مسیر روشنی مشخص شده که باعث انگیزه کار کردن برای اعضای تیم در تمام مراحل می‌شود. همچنین حرکت و هماهنگی بین اعضای تیم نیز مشخص بوده و می‌دانند هر کدام چه وظایفی دارند.
  • مدیر استراتژیک باعث می‌شود تا کارمندان به موفقیت برسند و با هم همکاری درستی داشته باشند.
  • مدیران استراتژی نیاز دارند که برای استراتژی تدوین شده گزارشی درباره نحوه کار به مدیران ارشد بدهد. ازاین‌رو مدیران می‌توانند تصمیمات درستی برای سازمان بگیرند و آن را ارتقا دهند.
  • مدیران موفق استراتژی در ابتدا منابع موردنیاز برای هر استراتژی را مشخص می‌کنند. ازاین‌رو از همان ابتدا برای سازمان مشخص است که چقدر منابع و بودجه تخصیص پیدا کرده و می‌توانند برنامه‌ریزی برای منابع داشته باشند.
  • سازمانی که از یک مدیر استراتژی بهره می‌برد، یک فرد حرفه‌ای بوده و در سال‌های آینده شاهد موفقیت‌های بیش‌تری خواهد بود.

اگر می‌خواهید یک مدیر استراتژی حرفه‌ای با مهارت‌ها و توانمندی‌هایی که در بالا بیان کردیم در شرکت خود داشته باشید، پس با مشاورین پاکراه در ارتباط باشید، آنها به شما خواهند گفت که چطور در بازار موفق شوید.

وظایف مدیر استراتژی چیست؟

وظایف مدیران استراتژی بسیار انعطاف‌پذیر و گسترده بوده و همین دغدغه بسیاری از مدیران کسب‌وکار است. ازاین‌رو نمی‌دانند که چطور باید مدیر استراتژی خود را انتخاب کنند. برای مثال شاید یک مدیر استراتژی در توسعه کسب‌وکار از طریق شبکه‌های اجتماعی تخصص داشته باشد و استراتژی‌هایی خوبی در آن زمینه بدهد، آیا این مدیر برای کسب‌وکارتان مناسب است یا می‌خواهید از طریق استراتژی بسیار قدرتمند در وب‌سایت خود اقدام کنید.

بر طبق گزارش‌های مؤسسه آسنچور (Accenture) در سال 2008 مدیران استراتژی به‌طور متوسط مسئولیت 10 فعالیت را بر عهده دارند. در همین حال 25 درصد از این مدیران، مسئولیت 17 وظیفه یا بیشتر را گردن گرفته و در آن نیز موفق بودند.

فقط یک راه وجود دارد که شما بتوانید یک مدیر استراتژی خوب را انتخاب کنید، اینکه به‌طورکلی با وظایف اصلی مدیران استراتژی آشنا شوید.

وظایف مدیر استراتژی چیست؟

۱. تدوین و برنامه ریزی

یکی از وظایف اصلی یک مدیر استراتژی تدوین و برنامه‌ریزی بوده و زمان زیادی را برای تحقیق و جمع‌آوری داده می‌کنند. بعد با کمک این داده‌ها استراتژی را چیده و بر اساس این دستور‌العمل‌ها عمل می‌کند. مدیر استراتژی در این مرحله پاسخ این سؤال‌ها را پیدا می‌کند:

  • چه چیزی برای رسیدن هدف تجاری لازم است؟
  • چگونه به هدف تجاری برسیم؟

بخش عمده‌ای که از برنامه‌ریزی‌های استراتژیک صرف بهبودبخشی عملیات و همکاری در آن است.

۲. کاهش ریسک خطر

هر کسب‌وکاری در معرض انواع خطرها قرار دارد، برای همین باید یک مدیر استراتژی بتواند این خطرها را از قبل تشخیص داده و از بروز آنها پیشگیری کند. در این صورت مسیر پیاده‌سازی عملیات تدوین شده در استراتژی هموارتر خواهند بود. همچنین برای کاهش این ریسک‌ها و خطرها می‌توانند از مدیر آن کسب‌وکار کمک بخواهند، چراکه آنها خوب می‌دانند چه موانعی ممکن است بر سر راه عملیات تجاری قرار بگیرد.

یک مدیریت استراتژی خوب باید گزارشی از این ریسک‌ها و خطرها در اختیار مدیران ارشد قرار داده تا آنها را نیز از این خطرات آگاه کند.

۳. مدیریت کردن عملکردها

در تدوین هر استراتژی نیاز به پیش‌بینی استراتژی بوده و برای همین باید شاخص عملکرد kpi را در نظر بگیرند. برای همین پیش‌بینی و ارزیابی عملکرد سازمان یکی از دیگر از وظایف مدیر استراتژی به‌حساب می‌آید.

۴. همکاری با تیم مدیران ارشد و اجرایی

یک مدیریت استراتژی باید برای رسیدن به اهداف و اجرایی شدن عملیات باید با تیم اجرایی و مدیران ارشد همکاری کند. درصورتی‌که مدیریت استراتژی با آنها همکاری کند، می‌توانید پروژه را موعد مقرر به سرانجام برساند.

۵. بررسی و تجزیه‌وتحلیل داده ها

یک مدیر استراتژی از داده‌های بزرگ استفاده کرده و با تحلیل این داده‌های بسیار مفید می‌تواند یک استراتژی را متناسب با آن کسب‌وکار راه‌اندازی و اجرا کند. همچنین می‌توانند با تجزیه این داده‌ها به هدف نهایی امیدوار شوند یا از اجرایی شدن آن جلوگیری کنند.

۶. مدیریت بحران و حل مسئله

بسیاری از مسائل از جمله تغییرات محیطی و رفتاری مشتری ممکن است باعث تغییر مسیر استراتژی بشود. در این لحظه یک مدیر استراتژی باید بتواند این بحران را مدیریت کرده و شرایط را به نفع هدف نهایی و کسب‌وکار تغییر دهد.

این مشکلات ممکن است مسائل سیاسی، رفتاری و سیستماتیک باشد و مدیر باید بتواند آن را مدیریت کند.

۷. مدیریت کردن پروژه

مدیریت استراتژی تنها کسی است که می‌تواند پروژه‌های تدوین شده برای یک کسب‌وکار را مدیریت کند. چراکه او بر تمام داده‌ها اشراف دارد، تحقیقات خودش را در حد بسیار زیاد انجام داده و حالا باید بتواند مهره‌هایش را درست سر جایش قرار دهد و مسیر ذهنی خود را نیز به دیگران منتقل کند.

۸. به روزرسانی مطالعات

یک مدیریت خوب استراتژی باید بتواند استراتژی خود را به‌روز کند. این به‌روزرسانی داده کمک می‌کند که در نهایت استراتژی کسب‌وکار به موفقیت رسیده و تمام زوایای آن را نیز در بربگیرد. هماهنگی با این ابزارهای به‌روزرسانی داده برای این مدیران نیز بسیار مهم است.

۹. پیش بینی مالی و نگهداری مالی

یکی دیگر از وظایف مدیر استراتژی ارائه گزارش‌های مالی است. همچنین او راه‌حل‌های زیادی درباره حفظ بودجه‌های سازمان نیز باید ارائه دهد تا بتواند تا حد زیادی بودجه را نگه داشته و برای اهداف کوچک‌تر از آن استفاده کند.

برای رونق کسب و کارتان مدیر استراتژی حرفه ای استخدام کنید!

رقیبتان روزبه‌روز پیشرفته کرده و شما به دنبال او هستید تا گیرش بیندازید، اما همیشه سربزنگاه او چند پله از شما جلوتر است. می‌دانید چرا رقیبتان همیشه سد راه شما هست؟ خبری از سحر و جادو در شرکت رقیبتان نیست، او فقط یک چیز دارد: مدیر استراتژی حرفه‌ای.

برای رونق کسب و کارتان مدیر استراتژی حرفه ای استخدام کنید!

برای اینکه همین الان با یک مدیر استراتژی حرفه‌ای ارتباط بگیرید تا بتوانید دکمه عقب‌گرد کسب‌وکارتان را از کار بیندازید و از این به بعد روبه‌جلو حرکت کنید. پس با مدیر استراتژی حرفه‌ای آکادمی پاکراه برای یک برنامه دقیق، مشورت کنید. قطعاً آنها برای تمام مشکلات سازمان یک پیشنهاد فوق‌العاده دارند تا بتوانید سرتان را با غرور در میان رقبا بالا بگیرید و قدرت برندتان را به رخ بکشید. برخی از فرایندهایی که مشاورین استراتژی آکادمی پاکراه به انجام می‌رسانند:

  • ارزیابی وضعیت فعلی کسب‌وکار
  • تعیین اهداف و تدوین استراتژی‌ها
  • تحلیل بازار هدف و رقبای اصلی
  • طراحی و توسعه برنامه عملیاتی
  • اجرا، نظارت و ارزیابی برنامه‌ها

سخن آخر

تمام مدیران تجاری باید برای موفقیت در کسب‌وکارشان از یک مدیر استراتژی حرفه‌ای کمک بگیرند. یک مدیر استراتژی خوب ابتدا از داده‌های بزرگ برای شناسایی و تحقیق بازار استفاده می‌کند. بعد مخاطب هدف را تعیین کرده و بر اساس سلایق مشتری، داده‌ها و اهداف کسب‌وکار یک استراتژی تدوین می‌کند. این استراتژی به تیم اجرایی ارجاع داده شده و با همکاری گام‌به‌گام مدیر استراتژیست و اعضای تیم پروژه به نحو احسن و در مدت زمان معین به هدف می‌رسد.

در این مقاله از تحریریه آکادمی پاکراه به وظایف مدیر استراتژی پرداختیم و ویژگی‌های بهترین استراتژیست تجاری را به شما معرفی کردیم.

براین‌اساس اگر شما می‌خواهید به‌عنوان یک صاحب تجاری به اهمیت استراتژیست پی ببرید باید از مهم‌ترین وظایف او آگاه شوید.

  • توانایی تدوین و برنامه‌ریزی استراتژی‌ها را داشته باشد و ریسک اجرایی کردن عملیات را کاهش دهد.
  • عملکردها را مدیریت کند و در تمام زمینه‌ها با تیم اجرایی و مدیران ارشد همکاری لازم را داشته باشد.
  • داده‌های بزرگ را تحلیل کند و در هنگام بحران سیاسی، رفتاری و سیستماتیک همه چیز تحت کنترل او باشد.
  • پروژه را مدیریت کند و بودجه لازم برای اجرای استراتژی را پیش‌بینی کرده و در حفظ آن نیز کوشا باشد.
چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
امتیاز
avatar

تحریریه آکادمی پاکراه

جمعی از محققین در زمینه کسب و کار

تیم تحریریه آکادمی ایمان پاکراه، با علم روز و تحقیق، محتواهای کاربردی و پویا در حوزه کسب و کار را ارائه می‌دهد. ما با افتخار تجربیات و دانش خود را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا شما نیز به سمت دستیابی به اهداف کسب و کار خود حرکت کنید.