زمان مطالعه: دقیقه

رشد و توسعه فناوری و شبکه‌های اجتماعی، استراتژی جدیدی را به بازاریابی محصولات و خدمات افزوده است. بازاریابی دیجیتال، روش یا استراتژی جدید بازاریابی به شمار می‌رود که با توسعه شبکه‌های اجتماعی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. امروزه صاحبان کسب‌وکار، از بسترها و پلتفرم‌های مختلفی برای انجام دیجیتال مارکتینگ استفاده می‌کنند.

با توجه به اینکه یوتیوب (YouTube) به عنوان یکی از شبکه‌های اجتماعی پرطرفدار در دنیا به شمار می‌رود، بسیاری از افراد و کسب‌وکارها از این شبکه برای تبلیغات و بازاریابی محصولات و خدمات خود استفاده می‌کنند. افزایش و گسترش بازاریابی و تبلیغات در این پلتفرم، یک شاخه جدیدی از بازاریابی دیجیتال را با عنوان یوتیوب مارکتینگ ایجاد کرده است.

اگر به تازگی با عبارت یوتیوب مارکتینگ (YouTube Marketting) آشنا شده‌اید و به طور دقیق نمی‌دانید که یوتیوب مارکتینگ چیست، در این مقاله از آکادمی کسب و کار پاکراه همراه ما باشید تا با این روش جدید بازاریابی و نکات مهمی که باید در اجرای آن رعایت کنید، به طور کامل آشنا شوید.

یوتیوب مارکتینگ چیست؟

شاید بهتر باشد پیش از آنکه به تعریف یوتیوب مارکتینگ بپردازیم، با خود پلتفرم یوتیوب آشنا شویم. آشنایی بیشتر با این پلتفرم، به درک بهتر عبارت یوتیوب مارکتینگ کمک شایانی خواهد کرد.

یوتیوب یک شبکه اجتماعی یا به عبارت بهتر یک پلتفرم جهانی رایگان برای انتشار و مشاهده فیلم و ویدئوهای مختلف است. این پلتفرم فعالیت خود را از ماه فوریه سال 2005 میلادی آغاز کرده است و با گذشت نزدیک به بیست سال از تاسیس آن، در حال حاضر به یکی از محبوب‌ترین پلتفرم‌های موجود در جهان تبدیل شده است.

آمارها نشان می‌دهد که یوتیوب در حال حاضر با بیش از 2.7 میلیارد نفر کاربر فعال در ماه، بعد از گوگل به دومین شبکه و وب‌سایت محبوب در جهان تبدیل شده است. علاوه بر این، تعداد کاربرانی که به صورت روزانه از یوتیوب بازدید می‌کنند نیز حدود 122 میلیون نفر تخمین زده می‌شود. محبوبیت بسیار زیاد این پلتفرم، آن را به بستری پربازده برای انجام تبلیغات تبدیل کرده است. اما یوتیوب مارکتینگ چیست؟

استفاده صاحبان کسب‌وکار از پلتفرم یوتیوب برای انجام تبلیغات و افزایش فروش خود، ساده‌ترین تعریف از یوتیوب مارکتینگ است که مفهوم کلی آن را به خوبی ارائه می‌دهد. درواقع یوتیوب مارکتینگ شامل استفاده از تمامی امکانات یوتیوب (تولید و انتشار ویدئو، تبلیغات پیش از شروع ویدئو، همکاری با کانال‌های معروف یوتیوب، تبلیغات کلیکی و…) برای تبلیغ محصول، جذب مخاطب و مشتری و ارتباط با او می‌شود.

تعریف یوتیوب مارکتینگ

چرا یوتیوب مارکتینگ اهمیت دارد؟

امروزه شبکه‌های اجتماعی بخشی از زندگی همه افراد را به خود اختصاص داده‌اند و آن‌ها خواسته یا ناخواسته در طی شبانه‌روز چندین ساعت از زندگی خود را با این پلتفرم‌ها می‌گذرانند. به همین دلیل، برای توسعه هر کسب‌وکاری انجام تبلیغات در بستر شبکه‌های اجتماعی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

اگرچه طی چند سال اخیر پلتفرم‌های مختلفی معرفی شده‌اند، اما نه‌تنها جذابیت یوتیوب برای کاربرانش کم نشده، بلکه بیشتر هم شده است و کاربران بیشتری را به سمت خود جذب کرده است؛ بنابراین استفاده از این پلتفرم می‌تواند مخاطبان و مشتریان یک کسب‌وکار را افزایش دهد.

در پاسخ به این سوال که یوتیوب مارکتینگ چرا اهمیت دارد؟ می‌توان مزایای استفاده از یوتیوب برای کسب‌وکارهای مختلف را به صورت زیر برشمرد.

چرا یوتیوب مارکتینگ اهمیت دارد؟

  1. معرفی و تبلیغ برند؛
  2. جذب مخاطب و مشتری و افزایش تعامل با آن‌ها؛
  3. معرفی محصولات و خدمات؛
  4. افزایش سودآوری؛
  5. توسعه و رشد کسب‌وکار؛
  6. انجام تبلیغات به صورت هدفمند.

روش‌های مختلف یوتیوب مارکتینگ

پس از آشنایی با این موضوع که یوتیوب مارکتینگ چیست و چه اهمیتی دارد، احتمالا به استفاده از آن برای توسعه کسب‌وکار خود ترغیب شده‌اید و حالا به دنبال روش‌های یوتیوب مارکتینگ هستید.

برای اجرای استراتژی یوتیوب مارکتینگ روش‌های مختلفی وجود دارد که در ادامه به بررسی هر یک از آن‌ها می‌پردازیم.

روش‌های مختلف یوتیوب مارکتینگ

1. یوتیوب مارکتینگ با استفاده از بنر

در این روش، تبلیغات از طریق بنرهای مستطیلی شکلی که در قسمت پایین ویدئوها قرار دارند، صورت می‌گیرد. برای طراحی این بنرها می‌توان از متن، تصویر و ویدئو استفاده کرد. مهم‌ترین نکته‌ای که در این روش باید مدنظر داشته باشید، حجم این بنرها است که نباید از 150 کیلوبایت بیشتر شود؛ زیرا اگر حجم این بنرها بیشتر از این مقدار باشد، سرعت لود شدن آن‌ها کاهش یافته و تبلیغات شما به درستی انجام نشده و بازدهی لازم را نخواهد داشت.

یوتیوب مارکتینگ با استفاده از بنر

2. تولید و انتشار ویدئو

همانطور که پیش از این نیز گفته شد، اشتراک‌گذاری و مشاهده فیلم ‌‌هدف اصلی پلتفرم یوتیوب است و تمام کاربرانی که از آن استفاده می‌کنند با هدف تماشای ویدئو به یوتیوب وارد می‌شوند؛ بنابراین تولید و انتشار ویدئوهای مختلف، می‌تواند یکی از راه‌های جذاب برای جذب مخاطب و مشتری باشد. برای انتشار ویدئو در یوتیوب به دو روش می‌توان اقدام کرد.

  1. روش اول: در این روش ابتدا باید در یوتیوب یک حساب کاربری (اکانت) برای خود ایجاد کنید؛ سپس با توجه به موضوع و نوع کسب‌وکاری که دارید، می‌توانید ویدئوهای مختلف ضبط کرده و در حساب کاربری خود منتشر کنید.
  2. روش دوم: در این روش نیازی به ساختن حساب کاربری در یوتیوب نیست. درواقع در این روش، شما یک ویدئو تبلیغاتی کوتاه تولید می‌کنید و آن را از طریق یک کانال پرطرفدار منتشر می‌کنید. این ویدئو می‌تواند در ابتدا یا میانه ویدئو اصلی کانال منتشر شود. البته این نکته را نیز باید ذکر کرد که کاربران می‌توانند از دیدن ویدئو تبلیغاتی شما صرف‌نظر کرده و آن را رد کنند. البته برخی از کانال‌ها این قابلیت را حذف می‌کنند و مخاطبان باید تا پایان ویدئو تبلیغاتی را مشاهده کنند.

تولید و انتشار ویدئو در یوتیوب

زمان ویدئو تبلیغاتی بسته به اینکه قابلیت رد شدن بر روی آن اعمال می‌شود یا نه متفاوت است. اگر این ویدئو از قابلیت رد شدن برخوردار باشد، زمان آن نباید از 12 ثانیه کمتر و از 6 دقیقه بیشتر باشد. اما اگر قابلیت رد کردن ویدئو برداشته شود، زمان ویدئو باید کمتر از 15 ثانیه باشد.

3. بازدید واقعی (TrueView)

یکی دیگر از روش‌های تبلیغ در یوتیوب، تبلیغات از طریق بازدید واقعی است. در این روش، ویدئو تبلیغاتی بعد از مشاهده 5 ثانیه اول ویدئو اصلی، پخش می‌شود. کاربران در این روش نیز می‌توانند، ویدئو تبلیغاتی را رد کنند. نکته جالب توجه در تبلیغات بازدید واقعی این است که اگر مخاطب 30 ثانیه از ویدئو شما را تماشا کند، باید برای آن هزینه پرداخت کنید.

بازدید واقعی (TrueView) یوتیوب

زمان ویدئو تبلیغاتی در این روش باید بین 12 ثانیه تا 3 دقیقه باشد. اگرچه از فرمت‌های مختلفی می‌توان برای آن استفاده کرد، اما نباید حجم ویدئو تبلیغاتی از 1 گیگابایت فراتر رود.

4. یوتیوب شورتزها

YouTube Shorts، از دیگر روش‌هایی است که می‌توان برای انجام یوتیوب مارکتینگ از آن استفاده کرد. در این روش برای انجام تبلیغات از یک ویدئو کوتاه و عمودی استفاده می‌شود. برای تهیه چنین ویدئوهایی می‌توانید از ابزارهای ویرایشی یوتیوب استفاده کنید.

برای انجام چنین تبلیغاتی لازم است تا یک حساب کاربری در یوتیوب ایجاد کنید. یوتیوب شورتزها برخلاف استوری‌های اینستاگرام بعد از مدت زمان مشخصی حذف نمی‌شوند. این موضوع می‌تواند بازدهی تبلیغات شما را افزایش دهد.

5. حاشیه‌نویسی روی ویدئو

حاشیه‌نویسی بر روی یک ویدئو، از جمله روش‌های جذابی است که می‌توان از آن برای تبلیغات استفاده کرد. در این روش، در سمت راست ویدئو می‌توان یک حاشیه متنی ایجاد کرد. این نکته را به خاطر داشته باشید که این نوع از تبلیغات تنها برای نسخه دسکتاپ قابل مشاهده است.

حاشیه نویسی روی ویدیو در یوتیوب

برای تولید چنین ویدئوهایی می‌توان از فرمت و اندازه‌های مختلفی استفاده کرد. برای جلوگیری از تداخل صدا با ویدئو اصلی، ویدئوهای تبلیغاتی این روش بدون صدا هستند. حجم ویدئوهای تولید شده نباید بیش‌تر از 150 کیلوبایت و زمان آن نیز باید کمتر از 30 ثانیه باشد.

در یوتیوب مارکتینگ چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

افراد مختلفی در یوتیوب حضور دارند و این موضوع رقابت را برای دیده شدن بیش از پیش سخت‌ می‌کند. اما علاوه بر وجود تعداد زیاد رقبا، عوامل دیگری نیز وجود دارند که بر دیده شدن و موفقیت در یوتیوب مارکتینگ تاثیرگذار هستند. در این بخش به بررسی این عوامل خواهیم پرداخت.

اگرچه بسیاری از افراد و کسب‌وکارها تنها به تولید و ساخت ویدئو تبلیغاتی و انتشار آن از طریق کانال‌های معروف یوتیوب اکتفا می‌کنند، اما به یاد داشته باشید که داشتن حساب کاربری و یک کانال در یوتیوب اولین گام برای موفقیت در استراتژی یوتیوب مارکتینگ است.

پس از برداشتن اولین گام (ساخت حساب کاربری و کانال)، عوامل مختلفی وجود دارند که بر توسعه و رشد کانال و کسب‌وکار شما تاثیر می‌گذارند. درواقع شما باید در زمان تولید محتوا و انتشار آن نکات مختلفی را مدنظر قرار دهید تا مخاطبان بیشتری به سمت شما جذب شوند.

در یوتیوب مارکتینگ چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

1. شناسایی مخاطبان

شناسایی مخاطب هدف، اولین نکته‌ای است که در تولید ویدئوها و تبلیغات باید به آن توجه کرد. زیرا اگر محتوایی مناسب و کاربردی برای مخاطب تولید نکنید که او را جذب کند، تمام زحمات و هزینه‌های شما هدر می‌رود.

2. شناسایی رقبا

شناختن رقبا در موفقیت یوتیوب مارکتینگ کمتر از شناختن مخاطبین هدف نیست. برای این کار، شما باید محتواها و استراتژی‌های رقبای موفق خود را ارزیابی کرده و از نکاتی که باعث موفقیت آن‌ها شده‌اند، در جهت توسعه و رشد کسب‌وکار خود استفاده کنید.

3. نظم در انتشار ویدئوها

نکته دیگری که بسیار حائز اهمیت بوده و می‌تواند در جذب یا فراری دادن مخاطب موثر باشد، انتشار زمان‌بندی شده‌ محتواها است. با این کار شما می‌توانید در ذهن مخاطب خود جایگاه ویژه‌ای پیدا کنید. این کار به کسب‌وکار و کانال شما اعتبار می‌بخشد و مخاطبان زیادی را به سمت شما جذب می‌کند که نتیجه‌اش، بازدید بیشتر ویدئوها و توسعه و رشد کسب‌وکار شما خواهد بود.

4. ارزیابی محتوا

صرفا انتشار محتوا باعث جذب مخاطب و رشد کانال نمی‌شود. شما باید از امکانات یوتیوب برای ارزیابی و تجزیه‌وتحلیل محتوای خود استفاده کنید تا بتوانید با شناسایی نقاط قوت و ضعف خود و تقویت و اصلاح آن‌ها در محتواهای بعدی، مخاطبان بیشتری را جذب کنید.

علاوه بر این 4 مورد که مهم‌ترین نکات برای موفقیت در یوتیوب مارکاتینگ به شمار می‌روند، عوامل دیگری نیز وجود دارند که رعایت آن‌ها می‌تواند در رشد و پیشرفت شما موثر باشد. از جمله این موارد می‌توان به کپشن‌نویسی در زمان انتشار ویدئو، انجام سئو، استفاده از YouTube Shorts، تبلیغ کانال خود در کانال‌های معروف و شناخته شده، استفاده از تگ‌های مناسب، ترجمه ویدئوها، استفاده از زیرنویس برای ویدئوها (برای استفاده افراد ناشنوا و …)، نوشتن عنوان مناسب و … اشاره کرد.

ابزارهای یوتیوب مارکتینگ کدام‌اند؟

نباید نقش ابزارهای یوتیوب مارکتینگ را در موفقیت این استراتژی نادیده گرفت. از این ابزارهای می‌توان برای اهداف مختلف استفاده کرد. تولید محتوا، مدیریت ارتباط با مخاطبین، مدیریت زمان و زمان‌بندی انتشار محتوا، ارزیابی محتواهای منتشر شده و بهبود آن‌ها و ارزیابی روند پیشرفت کانال، از جمله مواردی هستند که می‌توان با استفاده از این ابزارها انجام داد.

این‌شات، کنوا (Canva)، ویدیک (VidIQ)، اسپورت سوشال (Sprout Social) و یوتیوب آنالیتیکس از جمله ابزارهایی هستند که می‌توان از آن‌ها برای تولید محتوا، مدیریت ارتباط با مخاطبین، تحلیل داده و… استفاده کرد.

سخن پایانی

یوتیوب مارکتینگ یکی از استراتژی‌های بسیار جذاب و پربازده برای بازاریابی محصولات و توسعه کسب‌وکارها به شمار می‌رود. با توجه به اینکه یوتیوب از کاربران بسیار زیادی برخوردار است، استفاده از این استراتژی می‌تواند کلید موفقیت و پیشرفت کسب‌وکار شما باشد. رعایت نکات کلیدی در تولید و انتشار ویدئو، برای موفقیت در اجرای درست یوتیوب مارکتینگ بسیار ضروری است؛ بنابراین اگر به دنبال موفقیت در استراتژی یوتیوب مارکتینگ برای کسب‌وکار خود هستید، پیشنهاد می‌کنیم نکات ارائه شده در این مقاله را در زمان انتشار محتوا در یوتیوب رعایت کنید.

آیا تاکنون از استراتژی یوتیوب مارکتینگ استفاده کرده‌اید؟ نظر شما درباره میزان اثرگذاری این استراتژی در موفقیت یک کسب‌وکار چیست؟ چه استراتژی دیگری را برای توسعه کسب‌وکار می‌شناسید؟

چه امتیازی به این مقاله می دهید؟
امتیاز
avatar

تحریریه آکادمی پاکراه

جمعی از محققین در زمینه کسب و کار

تیم تحریریه آکادمی ایمان پاکراه، با علم روز و تحقیق، محتواهای کاربردی و پویا در حوزه کسب و کار را ارائه می‌دهد. ما با افتخار تجربیات و دانش خود را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا شما نیز به سمت دستیابی به اهداف کسب و کار خود حرکت کنید.